icon

Mozgová príhoda (puknutie cievky)

klaudi03
11. feb 2025

Ahojte. Prosím pomôžte, poraďte, ukľudnite? ma. Môj otec 50r. pracuje v Rakúsku. Dostal mozgovu príhodu hneď mu bola privolana sanitka. Vzali ho do nemocnice v Rakúsku bolo mu hneď urobene CT +nastavena liečba. Mal aj vysoký tlak, sú pri ňom na izbe stále sestričky+ rehabilitačný. Väčšinou je ospalý asi aby mu zaberala liečba? Všetko si pamätá, vníma +dostáva kašovitú stravu. Akurát ma problem s ľavou stranou ruka/noha. Lekár povedal, že to bude na dlhé zotavenie. Prosím Vás žienky mal to niekto v rodine? Ako to bude ďalej? Veľmi sa o ňho bojíme celá rodina sme z toho "na prášky" a hlavne stále v slzách ako to bude, čo bude...

Strana
z2
rozculena
11. feb 2025

buď rada,že je v rakúskej nemocnici...
Zjavne mu ochrnula jedna strana,to je jeden z následkov pri mozgovej príhode.
Bude treba rehabilitovať.........
Mali sme v rodine,babka to mala viackrát,dostala sa z toho,z tej poslednej už nie....
Dedko to mal tiež,bohužiaľ.....obaja mali viac ako 80 rokov.
Tvoj otec je relatívne mladý...

earlgrey
11. feb 2025

Mám brata, ktorý v 40tich rokoch dostal mozgovú príhodu...kýchol si, praskla mu cievka....doteraz (už je to 16 rokov) je na vozíku, ochrnutý na ľavú stranu....nedostal sa z toho...ale zase poznám ľudí, ktorí v mladom veku tiež dostali mozgovú príhodu a sú na tom relatívne OK...

klaudi03
autor
11. feb 2025

@rozculena tiež si to stále opakujeme, že asi lepšie Rakúsko ako tu Slovensko🤦‍♀️...

majamat
11. feb 2025

@klaudi03 poznam mnoho ludi po CMP a neboli v Rakusku. ziju a to, ako su na tom teraz je dost individualne.
poznam takych, co zostali imobilni a pozna aj takych, co sa rozchodili a rozhybali. casto sa stava, ze teda dokazu chodit, ale ruka zostala uz ochrnuta. a rozhodne je najdolezitejsie to, kolko su ochotni pre to urobit. poznala som ludi, ktori boli tak cielavedomi a aj nad ramec rehabilitacie cvicili a teda su v stave, ed dokazu okolo seba urobit vela.

tinka_1807
11. feb 2025

@klaudi03 Ak si pamätá a komunikuje, tak podľa mňa je veľka pravdepodobnosť, že sa z toho dostane do takmer normálneho stavu. K tomu nie je ešte taký starý. Ale bude musieť veľa cvičiť a mať pevnú vôľu. U nás pred asi 15 rokmi dostal sused, štyridsiatnik príhodu. Nevedel poriadne ani rozprávať. Praktický všetko sa učil od znovu - rozprávať, jesť, chodiť... Veľký zásluhu na na tom asi aj jeho žena. Ale dnes by si nepovedala, že niečo mal. Aspoň ja na ňom nevidím nejaké následky. (Ale teda on vnútorné určite nejaké má, ale nie je to poznať) Takže ako podľa mňa sa dá veľa vycibriť a vycvičiť. Hlavne teda s tým plačom ... Je fajn dať von emócie, ale zároveň treba si povedať dosť. Ideme cvičiť, študovať ako sa z toho dostať. Buďte mu oporou. Držím palce 💪

ina2405
12. feb 2025

@klaudi03 je dobre, že sa už lieči. Pri nahlej cievnej mozgovej príhode je dôležitý čas a rozsah poskodenia. Aj na Slovensku vedia krásne liečiť tieto stavy, toto kydanie fakt nemusím. Svokor dostal infarkt, do hodiny bolv BB zoperovaný a bez následkov. Nie sme z BB.
Teraz bude otec musieť rehabilitovať a nemusí mať ťažké následky. Ale budete ho musieť podporiť v zmene životosprávy, aby sa to nezopakovalo a napr.aj ten tlak aby sa mu upravil. Držím palce.

amazonka13
12. feb 2025

🍏 Klaudi, súhlasím s kvalitnými príspevkami, ktoré ťa povzbudzujú k tomu, aby si nestrácala spolu s rodinou nádej. Poznám dosť ľudí s rovnakou diagnózou, ktorí prekonali cievnu mozgovú príhodu a fungujú ďalej. Utri si slzičky a pomôž otcovi prekonať tento stav úsmevom, povzbudzovaním, motivovaním ku rehabilitácii, aktivite. Smútok, ťaživá energia proroctva prípadného neúspechu a katastrofické scenáre ho nevyliečia. Chce to čas, pevnú vôľu, poctivo cvičiť a vieru v šťastný koniec. Skoré uzdravenie otcovi a slnko nad hlavou aj v duši ti želáme. 🌞

sofia1979
12. feb 2025

@klaudi03 záleží, ktorá časť mozgu bola zasiahnutá môj svokor teda tú recovo pametovu iný zase pravá ruka noha. V každom prípade ak to bolo hneď môže to mať ľahšie a zrehabilituje chce to trpezlivosť. Držím moc palce

lelelienka
12. feb 2025

Z rodiny stary pan, vyse 70, 2x sa zotavil z porazky, trvalo to dlho, po tej prvej vobec nevedel hovorit, dostal sa z toho, druhy clen rodiny nemal ani 60, tiez dostal porazku, po par dnoch v nemocnici ho mali pustit domov, ale v ten den dostal dalsiu a z tej sa uz neprebral. Je to velmi individualne, nevyspytatelne, treba len dufat ze bude ok.

ukgirls
12. feb 2025

ja som sice v anglicku ale pracujem v care home kde su ludia po uraze hlavy vratane mozgovch prihod... kazdy tu ma svoju izbu su im nastavene terapie podla potreby-niekto zamerany na chodzu,rec a podobne ..kazd den maju rozvrhy a ucia sa vsetko odznova .. niekto sa zlepsi a ide domov a niekto hold nie .. neda sa povedat ako to bude ale isto lekarz spravia vsetko co bude treba.. velka vyhoda je ze si pamata a vie rozpravat ... ale co potrebuju vsetci je mat rodinu kt ich navstevuje a dava nadej... pockajte co doktory a na ako dlho to vydia a zvazte jeho alebo vas presun blizsie k nemu

natalka13
12. feb 2025

Kazdy pripad je iny. Bud to zrehabilituje alebo nie. Nik to dopredu nevie. Lieky uz bude brat cely zivot.

grof_monte_christo
12. feb 2025

Môj bratranec dostal pred 70 porážku a zotavil sa, normálne funguje. Môj otec ju ani neprežil, zomrel po 3 dňoch.

taktotedanie
12. feb 2025

@klaudi03 prelozit a rehabilitovat bud sa to zlepsi alebo nie
Zavisi od poskodenia mozgu

tramtada31
12. feb 2025

Vyhoda, že je relatívne mladý. Jedáva sam, alebo ho musia kŕmiť? Rec mu zostala? Máš lahsie a tahsie príhody, mužov dedko po nej hneď zomrel, učiteľky mama zostala cela ochrnutá, kamaratky mama ochrnutá na jednu stranu a nerozprava, dalsi znamy tiež zasiahnuté rečové centrum a prava ruka, ale chodi… čo odporucam, najviac cvicit a teraz dat do toho všetko, najväčší pokrok sa spravi prvý rok, potom už je stav viac menej nemenný. Dnes už vieš aj kúpiť take domáce ako keby navleky robotické, ktoré ti cvičia s prstami a pod za par korun

hyta
12. feb 2025

Neboj sa, kým funguje hlava je dobre. Bude to určite potrebovať čas, rehabilitácie, no je to ešte relatívne mladý človek, nezúfajte. Môj dedko mal mozgovú príhodu pri ktorej bol celkom ochrnutý, lekári však vraveli že on je človek s pevnou vôľou a to je dôležité. Učil sa rozprávať, chodiť, písať, čítať. Trvalo to síce rok, no dal to. Mal už vtedy cca 70 rokov. Držím ockovi palce.

marsmykkok
12. feb 2025

Ak dostal okamžite pomoc a rozpráva, je naozaj veľká šanca, že bude časom čo sa týka života úplne funkčný. Jediné riziko tam je, že niekedy sa tá porážka v priebehu prvých týždňov zopakuje a tam potom bývajú následky horšie alebo fatálne... Ale treba myslieť pozitívne, hlavne je fajn, že dostal pomoc okamžite a je veľká šanca že to dopadne dobre.

klaudi03
autor
12. feb 2025

@ukgirls dnes v noci cestujem za ním. Neviem ako odpovedať hromadne ale ďakujem za každú jednu reakciu🙏 je v stave kedy si všetko pamätá, rozpráva sa, prijíma kašovitú stravu. Tak dúfame len v to najlepšie❤️ ďakujem Vám ešte raz

stanulienkat
12. feb 2025

Boze, to su kecy o rakuskych nemocniciach. Toto ti vyborne vedia podchytit aj na Sk. Je to velmi bezna diagnoza-bohuzial. Nemusi mat absolutne ziadne nasledky. Je dolezite aj ako sa staral o seba pred tym. Zrejme mal nelieceny tlak, alebo cholesterol... Drzim palce. Je mlady.

martul
12. feb 2025

@klaudi03 neviem, ako to pekne napísať, ale chvalabohu za takúto príhodu. Keď si všetko pamätá a komunikuje to je super. Bude chodiť na rehabilitácie aby mu rozhýbali tú poškodenú stranu a bude dobre.
Môj krstný mal toto keď ma 73 rokov, dokonca ho prevážal vrtulník z NZ do BA a všetko dopadlo super. Doktori povedali, že je dôležité aby do 3 hodín dostal nejakú injekciu alebo čo, že potom je veľmi dobrá šanca na uzdravenie. Krstný chodil na rehabky aj logopédovi a je v pohode, chodí, sadí v záhradke, žiadne následky.

martul
12. feb 2025

@klaudi03 by si bola prekvapená akí sú v tejto oblasti odborníci na Slovensku, Zas netreba kydať zbytočne.

natalka13
12. feb 2025

@martul presne tak, ak by mal niekto komplet zakrvacanie mozgu ani rakusky lekar by nic nezmohol.

kiki68
12. feb 2025

@klaudi03 bud rada, ze je u nas v Rakusku. Neboj, dakujem ho dokopy. Je to bezny stav po mrtvici a za dva tyzdne bude podstatne lepsie. Teraz je dolezite pocuvat lekarov, oni vedia tieto stavy riesit. Zijem tu roky a mam dobre skusenosti. Nemam dojem, ze by tu odborne boli nejak mimo

kiki68
12. feb 2025

@martul su, ale musis sa k nim dostat. To je ten problem. Nasi lekari su fajn, ale su extremne vytazeni. Si vezmi, ze moja teta cakala so zlomeninou ramena 4 dni doma, proste nemali volny tim na operacnej sale v ziadnej nemocke okolo. Takze ju nadopovali a cakala tak, prisla o velku cast citlivosti v prstoch, komplikovana zlomenina proste. Nemyslim, ze by to u nas nevedeli dobre spravit, len tie kapacity na to najst

martul
12. feb 2025

@kiki68 tak ale ešte som sa nestretla s tým, že by nešetrili pacienta po mozgovej príhode.

natalka13
12. feb 2025

@kiki68 vsade vo svete je normalne ze urgent sa neriesi kto prvy prisiel,ale podla zavaznosti stavu.
Ano je smutne ze sa caka na banalne operacie.
Ale mozgove zlyhanie sa riesi hned.

stanulienkat
12. feb 2025

@kiki68 prosim...povedz, ze nie si sestra...
Takyto stav mas RZP hned v nemocnici a HNED ho riesia. NECAKA na amb starostlivost.

dota6
12. feb 2025

Ahoj, môj otec aj svokor prekonali mozgovú príhodu a otec je úplne bez následkov (sanitka hneď) svokor má následky, pretože pomoc prišla po viac ako 10 hodinách, išiel si ľahnúť spať. Ale musím povedať, že donedávna pracoval, napriek následkom, ktoré ho veľmi limitovali prekonal sa a skoro 3 roky po mŕtvici pracoval. Svokor má narušené komunikačné schopnosti, niekedy nerozumie a nevie rozprávať, má problém s pohybom mierny, nacvičil to tak, že zvládne bicyklovať. Inak je v poriadku, aj cestuje sám, žije sám v zahraničí.
Uvidíš, všetko bude v poriadku. Rýchly zásah lekárov, rehabilitácia a hlavne neopúštať sa. Držím Vám palce nech toto strašné obdobie prejde, posielam veľa síl a pozitívnu energiu. 😇

kiki68
12. feb 2025

@stanulienkat sestra nie som, ale zial v TN nemocnici su teraz velmi zle podmienky, podobne Piestany a okolie, tam nechali ludi s porazkou cakat par hodin zial. Moji rodicia nechapu ako sa ram zmenili pomery, predtym to takto nebolo.

kiki68
12. feb 2025

@natalka13 ako sorry, ale 3 x triestiva zlomenina ramena u starsieho cloveka je stav na odlozenie na doma na par dni? Toto mne hlava neberie. Nakolko v Rakusku mal svagor a aj jeho partnerka v priebehu pol roka tiez nepekne zlomeniny nasledkom padu a hned boli operovani. Urcite bude starostlivost odlisna podla toho v akej je clovek lokalite.

majamat
12. feb 2025

@kiki68 pracujem v socialnom zariadeni, ludia nam apdaju, ak zistime zlomeninu volame RZP, hoci s yvnimkou niektorych zlomenin to nei su stavy vyslovene na RZP,a le my ich nemame moznost dostat inak k lekarovi a hoci sme sem tam zazili nejake konflikty so zachranarmi v minulosti, teraz je to o cosi lepsie - zavisi od konretnych zachranarov. casto tuto pracu robia mladi ludia a su fajn. a teda takeho cloveka nam odvezu a normalne nechaju hospitalizovaneho a odoperuju dalsi den. voce nikto necaka. vynimocne sa mozrejme sa jedna os tav, kde su negativa operacie prevysuju pozitiva - o tazko dementnych, ktori by neboli shcopni spoluprace pri reghabilitacii ( aj to su skor vynimky, lebo prave dementi nam caso padaj a su operovani ), pripadne aj ludia s mnozstvom zavaznych operacii, kedy je pre nich anesteza prilis velke riziko.
dokonca som minule skonstatovala, ze riesia operacne aj zlomeniny, ktore v minulosti takto neriesili.

a teda pri ceivnych prihodach tiez nei ej problem. mame mnoho ludi po CMP a teda je aj dost dolezite o aky typ sa jedna. existuje typ CM, pri ktorom dochadza k velmi ryhclemu zlepseniu a takmer bez nasledkov, dokonca sa moze dat dokopy taky clovek do 2t ale uplne, stacia infuzky zamerane na zlepsenie prekrvenia a vyzivy mozgu, spravne nadstavenie leicby a da sa dokopy. no su aj CMP ktore su rozsiahle a dojde k tazkemu postihnutiu a to nielen k fyzickemu,a el aj psychickemu.
a teda ak hlava nefunguje,t aky clovek si fakt neuvedomuje, preco ma robit to co od neho chceme, preco am rehabilitovat, ked je to pre neho tazke, priapdne aj boelstive, nechape to a domieta si sposobovat bolest a nespolupracuje, pritom sa rozvinu dalsie sprievodne rpiznaky - stuhlost, kontraktury a pod. rovnako je to aj pri zlomeninach u ludi s tazkou demenciou, pripadne s inym neurologickym postihnutim.

to, ze pozname niekoho, kto dopadol zle, neznamena, ze sa toto tyka vsetkyhc, netreba zovseobecnovat.

Strana
z2