Nahota pri operácii
Zdravím. Nikdy som nebol na operácii ale myslel som že to prebieha nejako takto: dovezú vás zakrytého na sálu a preskočíte si na operačný stôl kde vás prikryjú aspoň prestieradlom aj počas operácie podľa možnosti aby bola zachovaná vaša ľudská dôstojnosť a intimita aspoň v nejakej miere. Preto som zostal zaskočený keď mi priateľka vyprávala o svojej operácii ktorú mala už dávnejšie. V šatni ju vyzliekli do nahá, dostala malú plachtu aby si zakryla len prsia a poslali si ľahnúť na operačný stôl pešo cez celú sálu za pohľadov čakajúceho personálu. Všetci doktori jej kukali na holý zadok pri kracani a jeden si neodpustil poznámku: takto ma vyzerať žena, nie ako ta čo tu bola prednou. Toto je ta profesionalita personálu ktorý sú už údajne zvyknutý na nahých pacientov??? Na diskusiách som sa dočítal že mala ešte šťastie, že si mala aspoň čím zakryť predok, pretože normálne posielajú ľudí na "prechadzku" úplne bez ničoho. A načo by aj plytvali plachtami na presun len koli vašej hrdosti keď vás aj tak nechajú nezakritych celú operáciu. Podľa vyjadrení všetkých pacientov to bol neskutočne ponižujúci zážitok. A ani sa im nečudujem. Priateľka mala malý zákrok v dole intymnych partiách a na vizite po operaci keď sa tam zíde cele oddelenia +pacienti na izbe že "no ukážte nám to". To ako vážne si takto predstavujú zachovanie ľudskej dôstojnosti a intimity??? A úplne to zabil sanitár ktorý jej doniesol prenosné WC a pomohol sadnúť naň, postavil sa vedľa nej a zahlásil "už môžete cikať" a čakal. A to nehovorím o ženách po pôrodoch ktoré na vizite celému orchestru (ne)dobrovoľne rozťahujú nohy do široká. Neviem ako to vnímajú tie ženy ale mne to pride strašne ponižujúce. Dočítal som sa aj o sťažnostiach žien ktoré si neželali účasť 10 študentov medicíny pri jej gyno zákroku a ich námietky boli zamietnute stým že je to univerzitná nemocnica takže tam budú študenti. To akože vážne v tych nemocniciach je pacient len kus masa bez dôstojnosti, ktorý rýchlo treba vybaviť nech nezmeškajú obed??? Alebo je to individuálne podľa nemocnice? Aké máte skúsenosti vy?
Inak mne pred sekciou obvazovala nohy zhodou okolnosti moja ziacka z gymka z ktorej sa stala porodna asistentka... no straaasne trapne mi to bolo a som sa v duchu modlila aby nie ona mi davala kateter ale chvala Bohu davala ina... takze hoc by som aj hola vkorculovala na salu medzi lekarov ktorych nepoznam tak mi to bolo po tomto uz jedno 🙈
@lienka.7 No nenapadne som sa popytal priatelky ako prebiehala detailne jej vizita ked rodila pred 8 rokmi (vtedy sme sa este nepoznali). Ze mala strasny porod s doktorkou ktora jej nadavala a urazala ju mi rozpravala uz davnejsie. Ale z tohto som zostal zase v soku. Na vizitu doslo 5 doktorov a nejake sestricky (ako naco 5???) Vsetci piati sa postavili pred nu a kazali jej roztiahnut nohy do siroka a sestricka jej kliestami zdvyhla nejaku vlozku ci co. WTF? To ako vazne sa toto deje alebo mame najhorsiu nemocnicu siroko daleko???
@johny69 myslim ze ako kde sa to deje. Tu v Rakusku sa to nedeje vobec, tu je to opacny extrem a teda ze dole po porode vobec na vizite nepozru, pokial sa zena ukrutne nestazuje. Iba sa spytaju a to je vsetko. Ma to aj nevyhodu, ze clovek nevie posudit v akom je to stave. Mne tych par stehov doma kontroloval muz. Rovnako jej bol za chrbtom ked ten kusocek rozdrapnuty sila. S komentarom: nie ze to sfusuju, chceme to mat pekne. Ale moj chlap ma medinu a je taky pes na ten personal. To asi nebolo prijemne im. Ale tie velke vizity su v Sk nemockach klasika. Tu to maju na haku. Ako ja som naposledy zazila taketo praktiky ( ze upracte si stolik, aby tam nebol casopis) este niekde v roku 2000 . Potom uz nie.
@matqa411211 no vies co po Wellness v Oberlaa a par rakuskych hoteloch mozem konstatovat, ze zlata operacna sala 😂 boze moj, co som tu uz vsetko nahate videla a co tu vsetko nahate videlo mna 😂 tak uz som taky ignorant voci tomu a beriem to velmi s rezervou. Ja lutujem tych ludi v nemocke, ze sa musia na tych nahych pacientov stale pozerat. Mne stacil ten velky wellness a teda nie kazdy tam bol topmodel roka
@johny69 Mna zase fascinuje zbabalec a slaboch, najma ak to je chlap. Prezila som si toho dost a nikdy som nic take nezazila. Uzivaj si svoje pseudo problemy, co sa stane. ak sa nahodou raz dostanes do nemocnici, ci niekto neuvidi tvoju rit. Evidentne sa musis fest nudit, ked chodis na zenske fora toto riesit.
Inak presne predpokladam, ze si jeden z ludi, ze mas soplik a vsetci su v pozore, ze zomieras, pretoze presne takito ludia toto riesia....
Ako neviem kde si také informácie dostal. Ja osobne som bola na mnohých operáciách a nikdy sa mi nič čo si tu opísal nestalo. Prekrytá som bola stále a nikam som veru pešo nešla. Zakaždým ma či už na posteli alebo vozíku odniesli až do operačnej sály, kde som sa len presunula na operačný stôl a prekrytá som bola až pokiaľ som nezaspala
@johny69 A mimochodom nie je mi vobec lahostajny stav slovenskeho zdravotnictva, ktory je hrozny. ALE to zdravotnictvo ma ovela zavaznejsie problemy, ako to, co opisujes. To pochopis, ak budes mat REALNY problem, pripadne niekto z tvojich blizkych, nie riesit porod priatelky z pred 8 rokov...Ozaj mi pride maximalne divne, ze sa jej vypytujes na taketo intimne veci a este to ani nebolo tvoje dieta a je to 8 rokov dozadu....Kiez by boli chlapi opat chlapi a nie takyto ufnukani rozmaznani mamickari...Myslim, ze ak sa raz ocitnes v nemocnici a budes mat po operacii brutalne bolesti a bude ti na vracanie z narkozy na taketo veci rychlo zabudnes. Niezeby som ti to priala, ale si smiesny
@whatever1 Ale nie, len mi to pride ozaj smiesne....ziskavat taketo informacie od priatelky a potom to analyzovat. Su horsie problemy v zdravotnictve ako toto. Na taketo mamickarske typy som dost alergicka...uznavam, ze som nebola najmilsia. Kebyze mu vobec hrozi operacia, nuz dobre, dajme tomu
@mircalla prepac ale tvoje feministicke vylevy su uplne od veci. Ziskavanie informacii? WTF? Ty sa chodis s takyma vecami stazovat k susedovi, ci ten tvoj "idealny chlap" po navrate z lovu mamutov sa oteba nezaujima aby nahodov nebol uchylny???
Ja som neni ziadna 15ka pred prvym gyno vysetrenim, ja som uz nieco zazil. Mne je jasne ze niekedy to je nutne a ked ide o zivot clovek ma ine starosti. Ale ked vas uplne ponizia pred ostatnimi pacientami, len preto ze uz ztoho maju ritinu, a poslednych 100 ludi sa na to nestazovalo aj ked sa to dalo spravit setrnejsie. Nato som zase alergicky ja. A stav zdravotnictva stym nic nema, slusne spravanie sa neda nakupit pre nase nemocnice. Aj ked uznavam podla prispevkov ze niekde to funguje lepsie. A ztych 100 ludi sa potom 80 stazuje napriklad tu https://www.modrykonik.sk/forum/porod/nechcem-aby-boli-vysetrenia-po-porode-verejne/
@whatever1 zobrala si mi to z ust 😂
@jana_eyre_2 ja som rodila v septembri a tiez som si na prijme obliekla pyzamo a ta, co so mnou vypisovala papiere sa ma opytala, co to mam oblecene. A ja som jej povedala: Pyzamo, mala som prist vo vecernych satach? A ona ze musim mat koselu, aby ma mohli vysetrit.. a tiez som sa dokazala pred vysetrenim vyzliect. Nechapem kde na take napady chodia. Hlavne ked zo mna vytekala plodova voda. Asi chcela utierat mokru stolicku ked dovyplnovala papiere..
Neviem ako inde, ja som rodila v Šaci, ale nikde som sa nahá nepremávala a ani nečumelo na mňa 20 ľudí.
So synom som párkrát ležala v UN v Martine, medici boli prítomní denne na klinike, ale boli úplne v pohode. Boli slušní, empatia nechýbala. Bola to síce detská klinika, ale úplne pohoda. Takisto v pohode bola aj chirurgická klinika a aj traumatológia.
@mircalla konecne si trepla nieco rozumne a pravdive. Takto nejako to ma vyzerat pred operaciou u nasich susedov v CZ
https://www.youtube.com/watch?v=Z6xlcGCKIJw
A takto to vyzera (dovolim si skopirovat par starsich zaujimavych komentov z CZ fora ak nevadi):
Mě řekli na pokoji ať se vysleču a na lehátku mě přikryli dekou pod kterou jsem spala. Dovezli mě do předsálí a sestra se mne zeptala zda jsem natolik ok, abych si přešla na sál a lehla na operační stůl. Takže jsem tam cupitala celá nahá. Přišlo mi to potupné. Když mne dovezli zpět, tak mi spolupacientky říkaly / nepamatuju si to /, že mi řekli ať si přeskočím na postel sama. Opět nahá. Odpoledne, když jsem se probrala mi sestra řekla ať se obleču, že začaly chodit navštěvy.
Zdroj: https://www.poradte.cz/spolecnost/57791-nahota-...
-nevím jak jinde , ale já byla vždy nahá . Na pokoji jsem se měla svléknout a přikrýt peřinou a čekat . Jak mě převezli na sál , přecházela jsem sama a úplně nahá :/ ale v tu chvíli jsem už byla oblblá léky , tak mi to tak divné nepřišlo .
-na operaci jsem byla dvakrát to jsem byla úplně nahá a přecházela sama , několikrát jsem byla na ambulantním zákroku bez uspání kvůli ledvinám a to jsem přecházela taky úplně nahá a to jsem si myslela že mi dají aspoň něco a nic ...
-hm... takze rozumim tomu dobre, ze pri tech ambulantnich zakrocich normalne clovek (tam u vas ve spitale) prijde "z ulice", vejde do nejake predmistonosti, tam da vsechno dolu a jde si lehnout na lehatko, kde az pak je konecne prikryt? to asi uplne fakt neni ukazka zdravotnictvi, co si zaklada na respektu k pacientovi a jeho soukromi/intimite 😒
a este toto ak mozem
"Som sestricka z Ruzinovskej nemocnice v BA a clovek je pri operacii nahy-je to preto, aby keby sa nieco stalo-doktor vedel hned indikovat zmeny na tele, len pri operaciach tvare byva prikryty plachtou. Pri operaciach ako je napr. operacia slepeho creva je clovek na operacke neprikryty-take nieco, ze by plachta mala otvor-to na oddeleni nemame, asi to mate z americkych filmov😉" https://forum.zdravie.sk/1254953/operacia-stehna
@mondolina Presne
@johny69 Preboha, ty si ozaj vadny....sorry na toto ani nemam cas....Prepac, ale tvoje vylevy uz dalej nemam chut riesit. Napisala som svoj nazor, podla mna si mega divny. Keby mi nejaky frajer o tomto rozpraval 24/7 pripadne sa ma pytal kolko ludi som mala v roku 2010 na vizite pri porode a pokial mi siahala plachta.....asi si tukam na celo
@mondolina akoze vazne? mna nezaujimaju detaily. Horsie pribehy o tom ako som pocul na vlastne usi mi uz nikto nenapise.
@mircalla mozno ze som alebo to len moc prezivam. Ale na veci to vobec nic nemeni. A dakujem ze nemas cas na mna lebo na nazor zakomplexovanej feministky som neni ani zvedavy moc. Vobec nechapem co ta zere. Ze takuto temu otvoril chlap?
@johny69 - 2009 - operacia - dostala som oblbovak tabletku polhodku pred operaciou, nejako divne ucinkovala. Ked po mňa prišla sestra na izbu, ze uz je cas - vyskocila som ako srna v sekunde a usla som na salu po vlastnych, sestra s vozikom bežala za mnou a vykrikovala "stojte, počkajte". Teatrálne som vrazila som na operačku, vzadu stali lekari okolo nejakeho pacienta. Ostala som stat pri dverach, jeden z lekarov ku mne podišiel, že mam ist nabok a vyzliect sa. Vyzliekla som sa rovno pred ním v sekunde, ostala stáť. Ako robot. Ziadne emocie u mna, konala som asi ako na drogach, neviem posudit (nikdy som nebola ani opita), ale akoby veci sli mimo mna. Doktor sa pousmial a pokynul sestre, aby mi doniesla zeleny jednorazovy plast. Ona ma asi obliekla a pozbierala vsetky veci okolo mňa zo zeme. Viac si nepamatam. 2010 - slepák - na salu ma viezli v bielej plachte, bola som zakryta. Porody 2010,2013,2015 - žiadne tlupy lekarov - osetrujuci a sestra. Pri poslednom porode som mala jedneho studenta. O čom sa lekari zhovaraju, hm, ...o čom sa zhovárajú ľudia bežne v práci?
@dahra ja som bola na operacii so synom, na cakacke, co mi tam vtedy trepal 🤦♀️🤦♀️😁😁. Doslo dievcatko z vedlajsej izby a rehotalo sa ako dive. A ze tam mali 4 rocne a tot tak strasne hresilo ale ze tak, a maminka ze ony to doma nepouzivaju. Ale nafavky 5 ceniva skupina, dovie kde to zobralo..a ja som bola raz uspana a ked som sa prebrala, zavolala som vraj drahemu ahoj uz som hore a neotravuj ma mne sa chce cikat. Vobec si to nepamätám
@erickatt Ano suhlasim stebou ze sa musia niekde ucit. Ale dovolim si zase citovat par starych diskusi a clanok:
Až v predsálí malej operačnej sály, kde čakala s ostatnými piatimi ženami na zákrok, zbadala, ako tam vchádza veľká skupina medikov. „Keď po mňa prišiel lekár, poprosila som ho slušne, že si neželám prítomnosť medikov. Strašne som sa totiž bála zákroku a som veľmi hanblivá. Nikdy som dovtedy ani nemala za lekára muža. Bolo mi veľmi nepríjemné ukazovať sa polonahá pred toľkými neznámymi ľuďmi. Gynekológ mi povedal, že sme na pôde fakultnej nemocnice a prítomnosť medikov je nevyhnutná. Ja som zopakovala, že si to neželám, vtedy sa na mňa rozkričal a povedal, že som si to mala rozmyslieť skôr. Rozplakala som sa a do sály som vošla. Na to poníženie však nezabudnem.“
https://primar.sme.sk/c/799317/pozor-ide-vizita...
Takisto mi bolo zle pri precitani clanku, pretoze som si predstavil, ze moja manzelka mohla pocas pobytu na gynekologii zazivat nieco podobne. Z jej rozpravania mi potom bolo este horsie - cca. 10 medikov pri intimnych vysetreniach a vizitach, cast z nich sa vzajomne bavi a pochechtava pred casto aj placucou pacientkou ( https://www.sme.sk/diskusie/59450/3/pozor-ide-v... )

@simca06022011 to mi je luto ze si tiez zazila nieco podobne 😔 cerstve mamicky po porode chceme mat babo kazdu minutu pri sebe, velmi tazko znasame ked nam ho vezmu a nieto este takymto stylom ze nevieme ani co s nim robia 😔