Nájde sa tu niekto, kto mal Covid?
Ak ano, zujimali by ma priznaky ludi, co realne mali toto ochorenie. Ja uz mam tyzden nasledujuce priznaky, bolest hlavy, kychanie, bolest hrdla, potenie, bolest tela. Bez kaslania a teploty. Neviem, ci to moze byt covid. Mojej lekarke sa uz 3den neviem dovolat, na testovanie som sa objednala ako samoplatca az na 7.9. Akurat zistujem ze tu naozaj nic nefunguje. Malo sa testuje, plne kapacity, na test sa dostanete o tyzden. K lekarke ist s s priznakmi nemozem, dovolat sa neda.
@lienocka2808 ďaľšia vec, načo potrebuješ mať "diagnózu"?liek neexistuje, liečba je rovnaká ako pri chripke, do nemocnice idú až ťažké stavy ktoré majú problém s dýchaním...v opačnom prípade ostávaš doma a liečiš príznaky volnopredajnými ""liekmi"....Remdevisir dokáže len skrátiť dĺžku ochorenia a dáva sa en u ťažkých stavov ktoré sú v nemocnici....60%ľudí u ktorých sa ochorenie potvrdilo testami bolo bezpríznakových....ťažký stav sa do nemocnice dostane ebosútam problémy s dýchaním a ostatní ostávajú doma a liečia sa ako pro bežnom prechladnutí či chripke...
@luccija no ja sa priznam, ze s beznou nadchou do prace chodim. Z roznych dovodov - napr. to, ze zameskane sa tazko dohana a ze na mne stoji a pada obrovske mnozstvo dalsich ludi.... S teplotou uz do prace samozrejme nie, aj ked usudim, ze uz to nie je iba nadcha - teda zacne silnejsi kasel ci pridem o hlas. Vtedy idem na PN. No a ja mam teplotu len vo vynimocnych pripadoch. Za poslednych 20 rokov asi tak 2x... ta u mna vobec nie je indikator choroby.
@simsalabim
@lienocka2808 ono treba sa zmieriť s tým, že žiadny štát v zime nebude mať dostatočné kapacity na testovanie, takže testované budú len ťažké stavy a kontakty ľudí u ktorých bol Covit potvrdený....v čase chripkovej epidémie je denne 70 000respiračných ochorení - každý deň....inak ako testom sa Covid nezistí....ak sa aj zvýšia kapacity na testovanie na 10 000denne, stále ostáva 60 000ľudí ktorí budú počas chripkovej epidémie denne neotestovaní...vírus tu je treba sa s ním naučiť žiť...
@luccija bežne chorá veľmi nebyvam a ak bežne ochoriem, idem k lekárovi a dám sa vypísať. Mám ťažkú anémiu, ale s tým do roboty chodím, aj keď som zadychana a unavená občas. Deti boli naposledy choré cez Vianoce, vtedy dom čerpala plánovanú dovolenku, boli sme na pohotovosti, lieky mali, takze ocr som neriešila. Inak, moje deti tiež choré nebývajú, vymeskavaju len kvôli preventivkam a zubnemu strojčeku.
Lenže teraz, ak dieťa bude mat soplik, nemusí prejsť ranným filtrom, takze ta otocia v dverách. K dr s tým nemáš ist, len volať a sledovať. A v robote vo povieš? Že maly má 1 deň soplik a neprídeš?
@babulka97 nie, alergicka nie som.
@simca06022011 ano, mala som snahu, ale tri dni mi v ambulancii praktickeho lekara nikto nebral telefon. A s priznakmi by sa nemalo chodit osobne do ambulancie. Tak som si to poriesila po svojom..
@mogaa diagnozu potrebujem mat na to, aby som vedela, ci mam ostavat v karantene aby som nenakazila dalsich ludi. Ja viem, ze nie je liek, ale mam teraz nastastie do 21.9. Dovolenku, tak aby som vedela, ci ked sa mi zlepsi stav mozem ist niekam na dovolenku, alebo mam byt v karantene.
@hettinka tak by to malo byť vždy, že soplave deti do kolektívu nechodia.Aj anemia oslabuje imunitný systém.Preco máš anemiu?Ak to nie je malé dieta, tak môže byť samé doma.Ale máš pravdu bude to cirkus nad cirkus a všetko vypukne jeseňou človek nebude vedieť či má virózu či niečo vaznejsie
@luccija som písala, zdravý sám doma zostava v pohode. Ale sk ochorie, choré dieťa s teplotami samé doma nenechám ani do 18. Keď by to bol covid, tam ďalej neriešiš, karanténa cela rodina 10 dni doma.
S tou anémiou neviem, chodím aj na hematologiu, keď beriem lieky, tak sa ako-tak drží v norme, ale pri väčšej námahe, drobnej viróze, strese sú hneď zle výsledky.
@lienocka2808 prepáč, ale zase opakujem hlavné príznaky sú horúčka, kašel, problémy s dýchaním.....nemusíš mať všetky ale ty nemáš ani jeden z týchto hlavných....60% z pozitívne testovaných bolo bezpríznakových......a to sú len tí zachytení....populácia sa pomali premoruje, či si to človek uvedomí alebo nie, je nereálne myslieť si že všetci čo Covid majú sú aj testovaní....koľko Slovákov bolo cez leto v Chorvátsku? alebo v inej krajine? nik z nich sa netestoval len ľudia čo prišli z červených krajín, pritom Chorvátsko je tam zaradené až od septembra.....takže každý kto tam bol v auguste si mohol priniesť darček a ani o ňom nevie.....naozaj moja rada, vykašli sa na testovanie pokiaľ naozaj nemáš horúčku, kašel, strata chuti a čuchu lebo v zime sa z toho zblázniš....chceš sa v zime testovať každý mesiac? či predpokladáš že nebudeš mať žiadnu virózu? naozaj čo pre seba môžeš urobiť je nasaď betaglukány, zinok, C vitamín.....prenos Covidu nie ej tak jednoduchí, sestra bola pozitívna bola v karanténe s celou rodinou - jedna domácnosť....nikto okrem nej neochorel, nebola izolovaná, doma samozrejme bola bez rúška....ostatných členov domácnosti testovali počas karantény 2x (4.ľudia) - všetci v negatívnym výsledkom.....ju ako pozitívnu testovali len raz....u nich vo firme sa zistil Covid pred týždňom ako sa dala otestovať ona....z firmy sa testovalo len pár najbližších kolegov, nie všetci, ona sa potom dala otestovať ako samoplatca hoci žiadne príznaky nemala....takýchto prípadov sú stovky....testujú sa len rodinný príslušníci a pár najbližších kolegov, ten človek čo má Covid pokiaľ nie je testovaný nesedí doma ale chodí do obchodu, do práce, všade....skôr či neskôr sa s vírusom v určitej forme stretne každý z nás a už záleží na našej imunite či ochorenie vypukne....mimochodom stále sa nevie čo vôbec test dokazuje - teda okrem toho že človek má vírus na sliznici, ak niekto nemá príznaky neznamená automaticky že ochorenie prepuklo.....pozitivitu ukáže test až na 3-4den odkedy má človek vírus.....výsledok je do 96hodín.....čiže každý pozitívny minimálne 4dni normálne funguje lebo o svojom ochorení ani netuší....
moja mama ked mala priznaky, test (zadarmo) som jej vybavila hned na dalsi den rano a v ten den aj isla na kramare na test. nastastie negativna.. ak sa nevies doovlat doktorovi, posli tam niekoho znameho, ak ma niekoho zastupujuceho, tak k nemu
@hettinka jaj múdra 😂 volala som a povedali ze mam prísť. Inak môže chori človek aj doma mesiac sa trápiť.. 😂🤦♀️ Véd ešte stále je kopa iných ochorení ako covid.
@lienocka2808 no ja viem, dovolať sa je psycho niekedy. Ale zase nemôže každý odma sedieť mesiac kým sa všetko rozhýbe. Ruvz si skúšala volať? Ono áno s príznakmi nikam, ale nikam nemáš chodiť. Čiže teraz predpokladám sedíš doma a nikam nechodíš. A budeš až do výsledkov testu. A si predstav ze ide chrípka.. A testovať budu ešte viac ludi, čiže ešte dlhšie sa bude čakať...
@lienocka2808 ahoj, ja som sem na koník písala, že som bola pozitívna. 28.8 mi skončila karanténa. Ja som mala konkrétne tieto príznaky, neznesiteľná bolest hlavy ale fakt neznesitelná a nezabral mi ani nalgesin ani tramal kvapky. Jedine ked som si pospala tak ma asi tak na hodinu ako tak hlava prestala boliet ale potom znova. Neprajem to nikomu táto bolest hlavy bol aspoň pre mňa extrém. Nemala som žiadnu chuť ani som nič necítila žiadnu vôňu, kašeľ to je ďalšia kapitola, ešte stále kašlem, väčšinou mi kašeľ do tyzdna max dva týždne ustúpi, teraz už kašlem 3 týždeň. Teplotu som nemala , dvakrát zvýšenú ba 37, 6 čo je u mňa nezvyklost lebo ja mávam 39 a viac. Ale cítila som sa ako by ma prešiel "vlak". Bolest v hrdle taká mierna a mala som pocit akoby som tam mala niečo zachytené, pri prehltaní som to cítila. A mne teda sa pridruzil aj ďalší príznak a to menzes. Tiež som to tu rozoberala. 9.8 mi skončil normalne a potom od 13.8 mi zase začal ale tak že mi suseda nestíhala nosit vložky z obchodu. Za dva dni som minula 3 balíky. A skončil mi až 26.8. No dovidenia. Takto som ešte nikdy v živote nebola rozhádzaná. A s tým testovanim, napriklad mojej mamine potvrdili pozitívny test 11.8 a my sme išli celá rodina na test 14.8 a v sobotu 15. Sme mali vysledok, len ja a mamina sme boli pozitívne. Mamina nemala žiadne príznaky a ja ako som písala vyssie.no ešte som zabudla na jeden taký vaznejsí priznak , mala som problém s dýchaním. To bolo veľmi nepríjemné. Mamina volala na 3 krát na záchranku, dostala som infúzie, doma , ktoré mi pomohli. Chválabohu lebo som sa bála aby som nešla na tú pľúcnu ventiláciu. A na opakované testy išli naši minulý týždeň v stredu, boli negatívny, mamina bola minulý týždeň v piatok. Len ja som nebola na opakovanom teste. Že ten kto to prekonal a mal príznaky tak tým sa opakovaný test nerobí. Skús zavolať na rúvz, my sme sa vždy vedeli dovolať, aj tie epidemiologicky boli ochotné, všetko nám vysvetlili. Držím ti palce nech si v poriadku. Pekný deň ti prajem. 😊
@simca06022011 to je v usmerneniach z ministerstva školstva, nie môj vymysel. Naša detská doktorka má dvere zamknuté, musím len volať. Obvodný môj ani neviem či robí, má cez 80 rokov. Katastrofa tu s doktormi.
@simca06022011 dnes už asi človek na iné ochorenia nárok nemá. Hlavne na tie INE vírusové, respiračné.
Teraz hovorili na TA3, že ak človek je v karantene a nestihnú ho otestovať do 10 dni, karanténa konci a považuje sa za zdravého. Takze jasne dali týmto najavo, že kapacity nestačia a ľudí testovať nestíhajú.
@mogaa ako som spominala, ide mi hlavne o tu dovolenku. Mam do 21.9. A potrebujem vediet, ci covid mam, alebo nie, aby som mohla cestovat. Naozaj nechcem rozsirovat virus, ak ho mam. Ludia, co mi pisali do sukromnych sprav, co covid mali, alebo ich pribuzni, tak vacsina nemala ani horucku ani teplotu a ani kasel. Takze vobec nemusis mat tieto symptomy. Ako som pisala, neviem ci ho mam, ale nikdy mi takto dlho chripka netrvala, pride mi to divne.
@chrobacik41 dakujem velmi pekne za opisanie priznakov. Mna tyzden brutalne bolela hlava, neprijemna tupa bolest, nezabralo mi tiez nic. Nurofen, nalgesin ani paralen. Dnes to uz je lepsie. Boli ma hrudnik ked sa nadychnem, a hrdlo. Mam sopel a kycham. Nekaslem a teplotu nemam. Tak uvidime. Napisem sem vysledok v utorok.
@chrobacik41 prosim vás , môžem sa spýtať ako by ste mi podpísala problém s dýchaním? Ja neviem či alergia , astma , alebo ozaj príznak covidu ? Ja mám taký ťažký nadych , nemôžem sa zhlboka nadýchnuť . Žiadny kašeľ , ani nádcha . Ani hlava . Ake za to má boli celé telo , no neviem či to pripisovať covidu , 😏žiadna horúčka .

@hettinka nerozumiem?no normálne by si bola doma ako, keď ochories na virózu.Ako, že kto to ospravedlní bežne chodíš s teplotou a soplom do práce?