Môžem mať Covid 2 krát?

cuci22
1. dec 2020

Ahojte baby 🙂 pred mesiacom som bola pozitivne testovana na covid 19,mala som priznaky bolest hlavy,nadcha,vracanie,slabost,strata cuchu a chuti.Za 2 tyzdne som to vyliecila a uz 2 tyzdne fungujem normalne,chodim do prace...
Dnes na sebe citim ze ma chyta nadcha,trochu ma boli hrdlo.
Mam strach ci sa mi to nevracia.
Na testy ist 3 mesiace nemam tak neviem co si otom mysliet :/

veronikaszabova
1. dec 2020

@cuci22 mala by si mat cca 3m protilatky

elisaelisaday
1. dec 2020

@cuci22 Ahoj, moze to byt kludne ine virusove/bakterialne ochorenie, "ponuka" je pestra. Nepredpokladam, ze po mesiaci by si mala opat to iste. A ist sa testovat po takom kratkom case nema vyznam.

janinah
1. dec 2020

Bez testu to nezistia..

majamat
1. dec 2020

@cuci22 su aj ine infekcie. mozes mat niektoru z nich.
vzdy po nejakej infekcii moze byt imunita oslabena a sme nachylni na dalsie infekcne ochorenia. to sa mohlo stat aj tebe.

bebemonika
1. dec 2020

Podľa mňa minimálne 3 mesiace budeš mať protilátky. Podľa mňa máš len nádchu. Zas netreba sa hneď báť...aj keď chápem, že je to ťažké.

bagre
1. dec 2020

Ak si bola testovaná pred mesiacom, mala by si mať vytvorené protilátky pokiaľ ide o covid a antigénový test by teda mal byť teraz negatívny... vírusov je veľa. Že by si sa nemala dať testovať neznamená že sa nesmieš. To je skôr v rámci tých povinných kolečiek lebo sa predpokladá že sa vytvorili protilátky a tak skoro to človek nelapne znova tak načo pôjde. Pokiaľ ide o pcr testy, tam je to komplikovanejšie, ale antigén ak chceš istotu môžeš v pohode absolvovať.

anjelicek26
1. dec 2020

Kolega bol pozitívny 6 týždňov (aj infekčný). Takže chodí na krv na protilátky a stále vysoko infekčné (teda vie nakaziť aj iných) , teraz minulý týždeň konečne v poriadku. Podľa mňa tí to ešte ani neprešlo.. Sú také prípady.

dazdovka
1. dec 2020

neviem, ci je na SK viacej kmenov, ale vo svete je a boli popisane pripady, kedy ludia ochoreli 2x (na dva rozne kmene)

majamat
1. dec 2020

@anjelicek26 infekcnost sa ako vysetruje? vysetruje sa len pozitivita, nie infekcnost. pozitivny clovek neznamena infekcny clovek, ak je niekto pozitivny, tak zhruba po 1-2t ( ked pominu priznaky ) prestava byt infekcny,a le pozitivny moze byt kldune aj 2m no uuz nikoho nenakazi.

cuci22
autor
1. dec 2020

@majamat no presne tak to.aj mne povedala lekarka.Infekcny clovek je najviac ked ma klinicke priznaky.Ked odzneju uplne priznaky tak uz nieje clovek pre druheho nebezpecny.To ze ma clovek protilatky v krvi neznamena ze je infekcny.

majamat
1. dec 2020

@cuci22 ano,a j protilatky, a dokonca moze mat aj pozitivny PCR test. dychacie cesty sa cistia a moze sa tam najst RNA virusu, to ale neznamena, ze virus je zivy a aktivny. zial, testy vysetruju len RNA a to ako je na tom cely virus, to ani srnka netusi.

anjelicek26
1. dec 2020

@majamat berú krv a určujú hladinu protilátok. U nás to vyžaduje zamestnávateľ. Vedia, či je to prebiehajúca alebo prekonaná infekcia. U nás osem kolegov po desať dňoch neinfekcnych pre okolie a tento jeden chudak stále dokola. Príznaky už nemal mimo toho, že stále nemal čuch. Takže sú výnimky.

majamat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
1. dec 2020

@anjelicek26 to nie je ziadna vynimka, nemoze amt prebiehajucu infekciu, ked nema prejavy. kazda infekcia ma urcity vyvoj a ked zacne a prejavuje sa, potom sa prestane prejavovat, cize infekcia skonci. zakonite nemoze prebiehat, ked skoncila. ak by prebiehala, am stale prejavy. proste len protilatky sa mu mozno dlhsie odburavaju. kazdy clovek je iny.
porovnam to s celiatikmi. su celiatici, co maju negativne protilatky, iní maju len hranicne hodnoty 1-2 protilatok, pripadne viacere. a su naopak celiatici, ktori maju vysoke hodnoty. aj napriek tou maju vsetci rovnako tazky stupen poskodenia creva a cih telo rovnako trpi.

anjelicek26
1. dec 2020

@majamat neviem, cí práve celiakia a vírus je to isté. Len písem, že sú výnimky, kedy človek má priebeh omnoho dlhší, ako ostatni, pritom kolegovia sa nakazili spolu.

majamat
1. dec 2020

@anjelicek26 je tu aj moznost, ze mal protilatky tak vysoke, ze klesanie trva dlhsie. neviem teda ake hodnoty tam byvaju, takze to pat porovnam s celiakiou, dcera mala ttg IgG 350 a trvalo viac ako rok, nez ich mala v norme. ked by mal niekto hodnotu 50, tak cih ma v norme mozno aj za 3m

majamat
1. dec 2020

@anjelicek26 moze mat dlhsi priebeh,a le ak sa u neho prebiehajuca infekcia prejavuje, tak priebeh, znamena, ze stale sa prejavuje. cize preavy by neskoncili.

anjelicek26
1. dec 2020

@majamat áno to je určite možné. U neho to bol ale len ten čuch.

majamat
1. dec 2020

@anjelicek26 tak to ma super. ja som mala covid tiez a mala som 10di horucky strasne ma boleli svaly a klby. na zaciatku stale, ale neskor iba pri teplote. soms a smiala, ze to je ako na vypinac. ked teploty klesla, tka bolo dobre, ak stupala hore, uz ma to zas bolelo. nemohla som ani lezat, ani sediet. najelpsie bolo chodit, ale nemala som na to dost energie. kaslat som paradoxne zacala az o tyzden, hoci mam chronicky kasel, tak na zaciatku som nekaslala. po tom tyzdni som mala pocit, akoby mi na hrudniku nieco sedelo. to popisuju viaceri co prekonali covid.

tina4931
1. dec 2020

@cuci22 A to už nemôžeš mať inú virózu ako ľudia normálne mávali doposiaľ v tomto období?

mogaa
2. dec 2020

@cuci22 môžeš ochorieť viackrát nielen raz, na chrípku tiež neochorieš len raz a hotovo🙂ale po prekonaní ochorenia by si mala mať 3 mesiace imunitu alebo teda aj ak nemáš protilátky, telo už vie ako s vírusom pracovať....Objavili sa aj prípady že človek ochorel krátko po prekonaní druhý krát , ale boli ojedinelé.....Najskôr sa predpokladalo že vírus jednoducho ešte ostal v tele niekde v malom množstve na sliznici a keď sa človeku oslabí imunita, vírus sa "preberie" a začne sa množiť(podobne ako je to pri herpese)...ten vírus je v podstate nový a nič o ňom nevedia, teda vedia o ňom len také základy.....skôr u teba predpokladám že korona ti oslabila imunitný systém a teraz si niečo iné chytila.....nič, nasaď betaglukány, D-čko a zinok a nasad oddychový režim....ak by ti aj robili opakované testy - a máš pozitívny výsledok , neznamená to, že máš Covid nanovo - len že malá časť vírusu ostala ešte na sliznici....sú rpípady že ľuďom už dávno nič nebolo a pozitívni boli aj 2-3mesiace, preto je zbytočné robiť ďaľšie testovanie na pozitivitu.......infekčná by si už nemala byť, ale ten vírus v tele môžeš mať...ale asi si chytila iný vírus možno chrípka, či len prechladnutie

nevenka
2. dec 2020

No ja som od jednej zdravotnej sestricky pocula aj take, ze kolegyna po prekonani nema ziadne protilatky, po mesiaci. Ale neskumala som to blizsie...🤔

hlubik
26. dec 2020

@cuci22 ahoj ja to iste. Este potom prišiel suchy kašel ktory prestal. Teraz po mesiaci nemam este cuch a stale citim smrad spaleneho dreva. Som z toho nervozna

99jane99
29. dec 2020

@janinah Test môže až do 3 mesiacov ukazovať pozitívny výsledok, takze test nemá význam robiť.

angelinja
2. jan 2021

ahoj prosim akosi natkone bola?

martinka1712
4. feb 2021

@majamat ahoj, prosím ťa tie horúčky odzneli ako? Mama ma horúčky už 11dni neviem kedy to skončí 😟

majamat
4. feb 2021

@martinka1712 u mna to zacalo prvy den teplotou do 39°C, druhy den neviem uz, mozno tiez,ale skor sa mi zda, ze som mala len do 38°C, 3 den bez teploty a od 4-7dna len do 38°C. na 8-9den nad 38°C a potom 10den zas len zvysena, do 38°C a od 11 dna nic.
odoznelo to samo, samozrejme lieky na teplotu som brala, lebo mi pomahali aj s tou neprijeknou bolestou tela.

babicka mojho svagra tiez mala takto dlho teploty, minimlane 10dni, mozno aj dlhsie. ma do 80r. potom to preslo.
niekedy to ma takyto priebeh. ovid je v totmo zvlastny, ze priebeh je tak individualny. to, ze infekcia u niekoho prebieha bezrpiznakovo, je ezne aj pri mnohych infekciach, no to ake su priznaky a ako dlho, ked uz sa rozbehne, je dost variabilne, co teda vacsinou bezne nie je. tie zhorsenia stvu, tkore nastavaju u niektorych ludi, to byva tiez aj pri inych infekciach,a j ked mozno menej casto. myslim si, zeje tu nieco, vdaka comu je to u kazdeho ine. vsak vedci asi aj zistuju, co by to mohlo byt. tych faktorov bude viac.

adula12
16. feb 2021

Moj kolega mal 2x covid tesne po sebe. Prvykrat lahsi priebeh a mesiac nato uz horsi priebeh...

simca06022011
16. feb 2021

@cuci22 moze to byt aj covid ale aj uplne ina viroza/choroba...

99jane99
17. feb 2021

@adula12 Bol znova na teste ? Kto mu potvrdil, že ma Covid 2.krat ?