icon

Nájde sa tu niekto, kto mal Covid?

lienocka2808
31. aug 2020

Ak ano, zujimali by ma priznaky ludi, co realne mali toto ochorenie. Ja uz mam tyzden nasledujuce priznaky, bolest hlavy, kychanie, bolest hrdla, potenie, bolest tela. Bez kaslania a teploty. Neviem, ci to moze byt covid. Mojej lekarke sa uz 3den neviem dovolat, na testovanie som sa objednala ako samoplatca az na 7.9. Akurat zistujem ze tu naozaj nic nefunguje. Malo sa testuje, plne kapacity, na test sa dostanete o tyzden. K lekarke ist s s priznakmi nemozem, dovolat sa neda.

lienocka2808
autor
1. sep 2020

@tanika napisalo mi dost ludi sukromne spravy, a mozem povedat, ze vacsina co bola testovana pozitivne na covid 19 nemala teplotu ani kasel. Takze ono je to pozom dost tazke identifikovat, iba na zaklade priznakov.

hettinka
1. sep 2020

@lienocka2808 bez testu virózu od covidu neodlisi ani lekár. Nieto doma človek podľa neurčitých príznakov.

soldi
1. sep 2020

@hettinka
@hivanik ale vsak som pisala ze mensim detom uz nic nie je, teplotu mali napisledy vcera cez den a to len 37.1.
takze nevidim dovod aby ostavali doma.
a ist k dr? s cim? ze obcas dieta vyfuka este priesvitny husty sopel? uz to zas neprehanajme 🙂
mali sme obycajnu nadchu/ prechladnutie a takych este bude cez skolsky rok.

a teda, v meste kde sme byvali bolo nula nakazenych a tu v meste na svk kde zijeme mame momentalne okolo 10 nakazenych. asi tolko k cestovatelskej anamneze 🙂

hettinka
1. sep 2020

@soldi ak do dotazníka uvedieš cestovateľskú anamnézu, tieto deti majú byt v škole extra sledovane, takze uvidis, ako vážne budú brať ten “soplik”. Radšej by som zavolala učiteľke. Prvé 3 dni v škole aj tak sú len triednicke hodiny, my mame skrátene vyucko, syn tiež len po 3 hodiny.
Ľudia sú na toto rôzne citliví, aj učitelia, aj deti, aj rodičia a škola momentálne nepojde do žiadneho rizika. Lebo keby niečo porušili z tých nariadení a opatrení, tak majú s tým problémy.

lienocka2808
autor
1. sep 2020

@hettinka ved to, preto sa cudujem ludom, ktori mi tu komentuju sposobom, ze covid urcite nemam. Lebo nemam kasel a teplotu...

hivanik
1. sep 2020
soldi
1. sep 2020

@hettinka najstarsi bude tretiak, toho necham zajtra doma. ale stredny bude prvak, takze ten pojde urcite. sopel mu netecie, nekycha, nekasle, takze nevidim dovod aby nesiel. a skolkara tiez dam, on je alergik, takze priesvitne sople ma celorocne 🤷‍♀️
keby som mala najmensie podozrenie ze moze ist o covid, tak idem na testy. ale aby sa covid u 5 ludi prejavil uplne rovnako a uplne atypicky, to hadam ani nie je mozne 🙂

misinka26
1. sep 2020

@slavaf... A ked nemate nikoho ako ja tak potom co? Vyhodia vas? Ja som na syna sama, rodina zije 250 km odtialto a nie je nik kto s nim moze ostat... To je dobra diskriminacia, este, ze ja mozem mat homeoffice 🙏🙏🙏🙏

soldi
1. sep 2020

@hivanik citala som to. a uz aj podpisala. papier vela znesie. ako som pisala aj vyssie, silno pochybujem ze to bude niekto takto hnat do krajnosti a kazde dieta s nadchou posielat domov 🙂
moji mali nadchu a zvysenu teplotu naposledy vcera. dnes uz maju len trosku plny nos, ale sopel im netecie, nekychaju, nekaslu, neteplotuju. zajtra uz budu fit uplne.

hivanik
1. sep 2020

Toho sa bojim najviac, ze to cestne prehlasenie rodicia zoberu ako "papier vela znesie" a potom my co sme cele prazdniny zodpovedne nevytiahli nohy poza hranice tak budeme trpiet obmedzenia. Ach jaj. A este zverejnovat fotky z dovolenky na nete a potom vypisst papier, ze sme nikde neboli.

soldi
1. sep 2020

@hettinka
@hivanik
ja som za obozretnost, aj ruska nosime kde treba a poctivo, nie popod nos, nezucastnujeme sa ziadnych hromadnych podujati, ruky zvonku umyvame automaticky odjakziva, do ita sme sli vlastnym autom, byvali sme sami v celom dome, na plazi sme mali zaplateny priestor len pre nas, do restik sme nechodili, takze myslim ze sa chovam dostatocne zodpovedne

ale treba si zachovat aj trosku zdraveho sedliackeho rozumu a nie z kazdeho kychnutia ci zakaslania robit paniku a covid 🤦‍♀️

katies0410
1. sep 2020

@soldi neviem, oprav ma ak som to zle precitala, a nebola si to ty. ale nevravela si v inej diskusii, ze po návrate budete v karantene a pojdete na testy?

kikina84
1. sep 2020

@soldi deti by sa vobec nemali nakapate pustat do skoly..lebo nakazia ostatne..staci ak ma oslabenu imunitu niekto a uz sa nakaza siri..a potom zodpovedni zostavaju doma zbytocne na ocerkach,lebo niekto si povedal sak mal len soplik..ano ma soplik,ale niekto z toho moze nafasovat chripku ak je oslabeny,hlavne v chladnych mesiacoch..a nejde ani o covid ani o ziadne sopliky teraz ale celkovo o pristup...a toto je tema s ktorou x rodicov bojuje od skolok uz

masinka
1. sep 2020

@hettinka vcera bol HN rozhovor s Grohlingom a teplota sa uz vraj merat nebude ...
citujem : HN: v porovnani s prvou vlnou je po prichode so skol zmena, kedze sa uz nebude merat teplota. Preco sa od toho upustilo ? G: Epidemiologicky tim o tom diskutoval, dal taketo odporucanie a my sme to akceptovali.

slavaf
1. sep 2020

@misinka26 Neviem, každý sa vyhýba odpovedi, všetko sa bude riešiť individuálne. Hlavne, že máme kopec nariadení a 3/4 sú nerealizovateľné. Ale papier naozaj veľa znesie a navonok, v novinách to vyzerá pekne. To, že je tam kopec nedoriešených vecí, to je už vedľajšie. Podľa hesla: pomôž si sám.

soldi
1. sep 2020

@hivanik ja som to myslela presne naopak. ze na papier napisu ze dieta nemoze byt v skole s nadchou, ale v praxi silno pochybujem ze kazdy co bude mat nadchu a sopel pojde domov. vsak to by rovno mohli vsetky skoly zatvorit 🤷‍♀️
klamat o tom ze sme niekde boli urcite neplanujem, to si si zle vylozila.

soldi
1. sep 2020

@kikina84 v tomto nesuhlasim. sopel a kasel bez teploty osobne neberiem ako chorobu, moje deti tak chodia do skolky a skoly bezne pokial sa citia v poriadku. tu sa nazory rodicov rozchadzaju, viem o tom a ja stojim na tejto strane, napriek tomu, ze mam dieta s oslabenou imunitou

hivanik
1. sep 2020

@soldi ....myslim si, ze najmenej co moze clovek po prichode zo zahranicia urobit je ostat tych par dni doma a vyucbu absolvovat v domacom prostredi a mat ciste svedomie.
Moje deti nikdy nesli do skolky/skoly ani so soplikom

lenocka12345
1. sep 2020

@soldi akože ja nemám slov , normálne nemám ! Teraz sa derieš do Talianska , lebo bohvie prečo a ešte aj choré deti donesieš do školy ? To naozaj???? A ešte máš dieťa s oslabenou imunitou ? A že prečo čísla idú hore. A kto trpí? My , čo sedíme na ritiach. Ja som sa zodpovedne dovolenky vzdala , prežijem , ale Vás všetkých by som zavrela do bytov aspoň na mesiac. Či by Vám to za to stálo .

mogaa
1. sep 2020

@soldi tiež si myslím že sopel v škôlke je normálna vec, samozrejme pokiaľ dieťa nemá zelené sople....u nás inak aj doktorka napíše papier o bezinfekčnosti....väčšina detí čo začne chodiť do škôlky je prvý rok soplavá a ano sú aj mamičky, ktoré nechajú dieťa doma 3týždne a po týždni sú tam kde predtým....a lens rozčulujú prečo všetci nenechávajú soplavé dieťa doma....bez teploty, či potvrdenej infekcie naozaj nie je dôvod...

hivanik
1. sep 2020

@mogaa ....netreba zabudat, ze
@soldi ma cestovatelsku anamnezu a to je podstatny rozdiel ako soplik za beznych okolnosti

kikina84
1. sep 2020

@soldi ved ako hovorim,nezodpovedna

ladyvi
1. sep 2020

Baby, ja tak na zaklade tejto temy mam otazku. Ako dlho,kolko dni po vymiznuti priznakov akejkolvej choroby (nadcha, bronchitida,atd) nechavate deti (skolkarov) este doma na "doliecenie". Zaujima ma to v momentalnej situacii, ked je covid a vsetci su "citlivejsi" na fuknutie do vreckovky 😉 ja vam mam normalne stres dat dieta do skolky, ze povie, ze potrebuje vyfukat nos.

tslobik
1. sep 2020

@mogaa no nám lekárka vyslovene povedala, že netreba hneď prvý deň bežať za ňou. Počkat 2-3 dní a uvidí sa.

mogaa
1. sep 2020

@ladyvi u nás merajú teplotu, pri 37,2 už dieťa vrátia......takže ak nemá teplotu a má bežný presvitný sopel nie je žiadny problém...a teplotu merali odkedy sa škôlka otvorila....

soldi
1. sep 2020

@katies0410 ano, to bol povodny plan, kym sme nezistili, ze na test sa da ist najskor piaty den po navrate plus 96 hodin treba cakat na vysledky. to by sa muz dostal do prace az koncom buduceho tyzdna, co bohuzial nie je realne ☹
takze som to zobrala z opacneho konca a stavila na prevenciu:

1.sli sme do mesta, kde uz dlhodobo nepribudali ziadne nove pripady a celkovo ich tam bolo malo za cely cas.
2. byvali sme v samostatnom dome
3. sli sme autom na dva krat (vzdy sme prespali v samostatnom objekte), takze sme ani nemuseli stat na odpocivadlach, vzdy sme len raz za cestu natankovali
4. na plazi sme mali zaplatene vlastne lehatko, aj tak bola poloprazdna
5. vyhybali sme sa miestam s vacsou koncentraciou ludi, varili sme si a do obchodu chodil len muz s ruskom a len do maleho.

byvame v meste, kde kazdy den pribudaju nakazeni a boli sme v meste, kde nikoho nakazeneho neeviduju.
asi tolko na margo "cestovatelskej anamnezy" ktora je totalna hlupost, ako uz bolo viac krat preukazane, kedze najviac pripadov zavliekli sem robotnici z ukrajiny a srbska a neviem, ci sa vobec registruje nejaky pripad, kedy bola nakaza dovlecena z talianska 🙂

soldi
1. sep 2020

@hivanik ano vsak par dni sme doma, ci kolko je par dni? 10/14?

to ze Tvoje deti nechavas doma s kazdym soplikom je Tvoje rozhodnutie. ja som opacny pripad a za mna to je totalna hlupost a teda pri pocte deti 4 kusy aj absolutne nerealizovatelne 🙂

ked si takato, tak chapem, ze Ti moj pristup pride nezodpovedny a ze by si uplne rovnako hysacila, aj keby tu ziadny covid nebol 🙂

soldi
1. sep 2020

@mogaa ano, kopu ludi uz ako keby ani nemalo vlastny rozum a s kazdou banalitou utekaju za lekarom. teraz lutujem, ze som sem vobec nieco napisala, som sa pozabudla, ze tu sa niektore nazory nenosia 🙂
ja som nastastie obklopena normalnymi ludmi, ktory chapu, ze dieta s priesvitnym soplikom a dobre sa citiace moze normalne chodit do skolky a rovnako nerobia tragediu z toho, ze sme nachladli po ceste z talianska 🙂

lenocka12345
1. sep 2020

@soldi teraz si to ujasnime . Niekoľko mesiacov nosíme náhubky , áno , pokiaľ dobre viem , priniesol nám to niekto práve z Talianska , sedeli sme doma , Hranice boli istý čas zatvorené a niektoré stále sú , obchody boli len tie najnutnejšie otvorené , rušia sa podujatia , ľudia prišli o prácu , atď.... ktovie , čo nás ešte čaká. A my nie sme normálne , lebo sa chytáme za hlavu nad tým aká si ..... ( to slovo nech si každý doplní aké chce , lebo ja to neviem pomenovať ) . Takže vlastne my sme tie vadné lebo sme zodpovedné , ale ty donesieš do zariadenia deti , ktoré ochoreli v Taliansku kde zomrelo neviem koľko ľudí .... tlieskam ti 👏👍

janulkama
1. sep 2020

@soldi ty si vlastne uvedomujes, ze mozete byt este prenasaci? Vrchol drzosti, vratit sa pred 5 dnami z IT, prechladnutí a sup skola a skolka😔 Tak na teba nemam slov, fakt! Na miesto toho, aby ste ostali do konca tyzdna doma ich tam silou mocou ides dat, akoze co ti utecie za tie 3 dni? No len by bolo dieta s mojim v triede, to by si len videla.