Názor na očkovanie ľudí do 25 rokov
Peknú nedeľu prajem, rada by som vedela aký máte názor na očkovanie mladých ľudí - do 25 rokov, ktorí nemajú ani nemali nikdy žiadne zdravotné problémy. Mám 21 a netrpím obezitou, nemám problémy so srdcom a ani nemám žiadne iné choroby, napríklad cukrovku a pod. Nikdy som nemala ziadne vážnejšie choroby, max som bola prechladnutá, alebo som mala nádchu ktorá aj keď prišla som ju mala max 3 dni. Jem vitamíny, stravuje sa celkom zdravším štýlom. Lenže robím teraz obchode, ako pokladníčka (neplánujem tu zostať dlho) len zatial kvôli korone keďže som prišla o zamestnanie. Hneď ako sa bude dať tak odídem inde pracovať na inú pozíciu. Preto ma zaujima váš názor. Išli by ste sa v mojom veku očkovať proti covidu? Keďže teraz spustili očkovanie aj pre predavačov. Ja vám poviem, keby som mala po deťoch, mám o 15 rokov viac, tak idem. Ale bojím sa v mojom veku ze by sa mi mohli objaviť neskôr dajme tomu o 5-10 rokov nejaké zdravotné problémy. Predsalen, nevieme aký účinok to na nás bude mať neskôr. Ďakujem vám za odpovede 🙂
Pri tom tempe ockovania, ktore tu je, mas pol roka casu minimalne o tom rozmyslat
@zuzliq
@miriam_s cize v preklade: vakcina brani infekcnosti, ano?
Vyskumy z izraela som zachytila. Su pozitivne a davaju ludstvu nadej. Pre mna vsak stale ostavaju otvorene tie otazky co som pisala vyssie:
Zabrani vakcina aj prenosu/ochoreniu v suvislosti s mutaciami? Ako casto sa musi clovek dat ockovat aby ochranny efekt ostal na tych 80-90%?
A rovnako opakujem aj svoj nazor, ze suhlasim s vakcinaciou rizikovych skupin, ale ja sama sa odmietam dat ockovat, kym nebudem mat odpoved na vyssie polozene otazky. Hlavne teda kvoli autoimunitnej chorobe. A aj kvoli tomu, ze som covid uz mala
@marca12 Ja sa nad tým nezamýšlam.. dávam si na seba pozor, nechodím medzi ľudí, nestretávam sa ani s kamarátkami. Chodím iba do prírody k mojej bytovke, dodržijem rúška odstupy a dezinfekcie. Dbám na správny príjem vitamínov a toto sa mi osvedčilo už. Jasné, osud je nevyspitatelný. Ale ja si počítam riziká, príde mi, že keď sa aj možno nakazím, v mojom veku a po zdravotnej stránke je pár % že to bude vážne ale ja sa na to ani nespolieham. Proste čo sa má stať to sa stane. Ja sa bojím viac tej vakciny a ako som spomínala tých účinkov potom, keďže donedávna aj výrobca jednej z vakcin neručil za jej neskoršie účinky a za jej 100% bezpečnosť.
@elizabet173 možno je predavacka, učiteľka a už môže..,
@hettinka covid mutuje ,preto vznikli aj tieto zmutované ako juhoafrická , a predpokladajú ,že vznikne najmenej 100 mutácií , čiže všetko je v priebehu ako spomenula @hettinka ,, vakcina nám umožní ,že sa neocitne v nemocniciach a lekári nás nebudú odpajať od prístrojov ,lebo už nieje iné východisko ,, covid sem už ostane ale týmito vakcinami ho znížime ,znížime aj to ,že to bude ľahký priebeh ,ako napríklad pri chrípke , že ostanete dva týždne na PN,že nenakazite svoju rodinu ,deti. To je zmysel vakcín ;))
Ja len k autorke.....rodičov už nikdy nechceš navštíviť? lebo pravdepodobnosť že im tam prinesieš Covid bude vždy nielen teraz.....a myslieť si že Covid zmizne lebo sa očkuje je trochu naivné....vždy budú nejaké miniohniská kde sa to vyskytne....
Ďaľšia vec k tej neplodnosti....nechápem ako si niekto môže myslieť že po očkovaní ostane neplodný, ale Covidu ako takého sa nebojí lebo je zdravý......veď očkovaním sa dostane do tela časť vírusu, čiže logicky ak človek dostane celý vírus tak by mal ostať neplodný tiež(teda ak niekto predpokladá že vakcína mu spôsobí neplodnosť)...vírus nezmizne s očkovaním
@soldi vakcína bráni príznakovému priebehu, na tých zhruba 70-90%, ako udáva ten-ktorý výrobca. Tento vírus patrí medzi koronavirusy, nemutuje teda tak často ako napr. vírus chrípky (aj keď nám laikom sa to zdá veľa, odborníci to vidia inak). Všetky u nás používané vakcíny vytvárajú protilátky proti Spike-proteinu. Tam sa predpokladá minimum mutácií (teraz je známa len tá Juhoafrická). Ja sa skôr bojím následkov po prekonaní choroby. Keďže napáda nervové zakončenia, dajú sa očakávať následky aj po miernom priebehu.
Aj keď sa zaockujes neznamená to že o týždeň nebudeš mať covid
Ahoj,tak aj moj nazor.Robim v skolke.Mam male dieta a rada by som mala este jedno.Zaockovat sa dam-kvoli detom v skolke,neodpustila by som si keby nejake ochorelo kvoli mne.Zaroven chcem chranit maleho syna.A kedze by som rada mala este jedno dieta v blizkej dobe,pocitam s tym,ze ako zaockovana to mozem mat v porodnici o nieco jednoduchsie.
@miriam_s ak by sa aj tebe nedarilo pár rokov mat bábätko bola by som zvedavá ako by si na to reagovala 🙂 vývoj vakcín trvá pár rokov a tuto mali záhadné za necelý rok, alebo za pol roka hotovú, sama chémia... Myslíš že je to lepšie? Myslíš ze to nemusí spôsobiť nejaké autoimnutne ochorenia?? Ze sa môže zblázniť celý hormónalny alebo aj imunologicky stav pacienta?? Alebo dostaneš covid umelo nasilu? Nie je to lepšie prirodzenejšou cestou keď už to má byť??? Všetko má za aj proti... Ale naozaj riskovať to ze sa mi niečo s prepáčením pojebe ešte viac a potom si to budem vyčítať do konca života? Ja vakcínu nezatracujem, nehovorím ze nikdy sa nedám očkovať ale čo tak radšej počkať?? Na výskum a vylepšenie...
@mogaa nie každý typ vakcíny je vytvorený na tzv. Umelo vytvorenom mrtvom víruse.
@hettinka co odborník to iný názor 🙂 verím ze za rok alebo za nejakú dobu budú v tomto múdrejší 🙂 aj keď doteraz sa nanič tehotné ženy nemohli očkovať, ani sa na nich testovať nič nemohlo... No co ti poviem, každý má na to svoj názor, ja by som sa ako tehotná tomu riziku nevystavila, a ak to máš dostat tak to dostaneš bohužiaľ s vakcínou alebo aj bez nej
@jaja8_9 a covidu sa nebojíš? teda že ti ostanú trvalé následky? lebo ja čo z okolia počúvam tak veľa ich je už po Covide a veľa má stále určité problémy, či s dýchaním alebo s bolesťami, jedna známa 30ročná po Covide už 4mesiace len chodí po lekároch č jej Covid uplne rozhádzal krvný obraz, v kuse má vysoké zápalové parametre, vybrala niekoľko druhov ATB a nič nepomohlo...takže ob týždeň chodí na krv či sa jej výsledky nehoršia...a nie, nejde o starých ľudí , sú to ľudia medzi 30-40rokov
Autorke: veď rob ako uznáš za vhodné....tvoj život, tvoje rozhodnutie....len naozaj nepochopím že veríš že vakcína ti spôsobí neplodnosť a Covid nie😉pozri si štatistiky, ak mladí ľudia končia v nemocniciach a majú fatálne následky....dokonca aj deti sú s Covidom hopitalizované v nemocniciach...z mňa logicky račej vakcína a otehotnieť najskôr po 2-3mesiacoch keď sa telo vyčistí ako riskovať že otehotniem a ťažkým priebehom tehotná ostanem v nemocnici na kyslíku...každá minca má 2 strany, nič nie je len čierno-biele.......ak by vakcíny neboli bezpečné, neočkovali by sa nimi miliony ľudí na celom svete včetne Ameriky a vyspelých bohatých krajín
@jaja8_9 ach jaaaj.....tato vakcina nie je vytvorena za rok. Je to vakcina,ktora sa vytvarala roky,koronavirusi tu mame davno,len ju updatovali na tento druh virusu. Ludia uz konece prestante spochybnovat vedcov. Ci si myslite,ze roky studovali na to,aby ublizili svojej rodine,blizkym?
Dala by som sa. Nebud naivna, velmi vela ludi vie ze su pozitivni, ignoruju karantenu a stretavas ich denne v praci. Pri takomto zamestnani je uplne jedno, ci nestretavas kamosky. To mnozstvo ludi, co denne okolo teba prejde, je obrovske. A ked vidím ako ignorantsky ešte aj v tych potravinach nodia ludia ruska pod nosom... Ufff. A mnohi sa aj citia chori a just na test nejdu, aby sa na to neprislo a mohli chodit do prace.
A okrem spekulacii o skodlivosti vakciny, citala si si aj zdravotne nasledky prekonania covidu? A je uplne jedno ci ta bude len skrabat v hrdle alebo budes mat zapal pluc. Raz budes mat ten virus v tele, tak sa ukazuje ze robi velke devastacie na dlhodobom zdraví.... Zial
mám 24 a tiež som už zaočkovaná a nemyslím si, že by mohli spôsobovať neplodnosť...
sama okolo seba mám mladých ľudí, ktorým covid spôsobil dosť ťažký priebeh choroby (dokonca ochrnutie).. prvý priebeh môže byť ok, ďalšie už nemusia byť.. takže by som neriskovala a šla by som do toho 🙂 ked ale píšeš že tam neplanuješ byť dlho tak ju radšej prenechaj iným a nechaj si čas na premyslenie...
@evkamotka Sbs do obchodu nepustí ľudí bez rúška, alebo s rúškom pod nosom... sme menšia prevádzka čiže ak by to chcel niekto obchádzať neskôr pri nákupe tak by sme upozornili a človek by musel isť von ak by to nerešpektoval.. a ľudí ktorí sú výrazne chorý že kašlú nad mieru sbs in vždy povie aby odišli. A je to normálne .. zatial som covid nedostala.
@marca12 lenže mi nevieme čo dávajú vedci pichať svojim rodinným príslušníkom.. to ke to
Nevieme. Je to také že veľa ľudí už neverí na to čo nám hovoria.. A ja sa nečudujem. Nie som vyznávač konšpiračných teórií, to určite nie. Ale tiež im nezožeriem všetko čo hovoria v médiách a tí naši odborníci. Samozrejmo o tom, o čom som presvedčená a viem dokázať že tak nie je 🙂
Napr. pamätáte si na prvé reportáže v televízií o covide? Ako ľudia odpadávajú na uliciach a umierajú na covid.. a to tam bol ešte celkom nízky počet nakazených a toto dali do správ. A to nebol jeden prípad! Koľko ľudí nám tu takto umrelo na ulici? Prípadne aj v okolitých krajinách. To by si médiá určite nenechali ujsť 🙂 Bývam v Bratislave, kde je najviac ľudí - ulice sú tu celkom plné ale nik sa neváľa po zemi 🙂))
Rešpekt pred covidom mám, jasné. V interiéri rúška normálne nosím, ruky si rovnako ako predtým umývam pravidelne. Po ulici, po ktorej idem sama nevidím dôvod na to, aby som ho nosila. Keď sa niekto priblíži tak si ho na tých pár metrov nasadím..
Takže sa chránim a chránim aj druhých ale hlavná vec, ktorá ma odrádza od toho očkovania je aj toto, že či už sú to opatrenia alebo niektoré informácie ktoré sú nam podávané sú totálne pripečené.. tak mi to len trošku nehrá
@addi ano. Vela veci nehra a su nafuknute. Napr u nas v nemocnici je psychiatricke oddelenie, kde maju cez 30 pacientov. Ale su hospitalizovany kvoli psychiatrickym diagnozam a covid maju s lahkym alebo ziadnym priebehom. Avsak, vsetci su samozrejme ratani do covid statistik ako tazke pripady a vsetci tam musia byt minimalne 14 a viac dni, kedze su v karantene povinnej. V nasej nemocnici je nieco cez 100 hospitalizovanych s covidom. A 30 z nich su tito na psychiatrii. Ako to potom skresli statistiky, hm?
A kolko ludi je v nemocnici len preto ze maju este karantenu, nie preto ze si to ich stav vyzaduje?
To su presne take drobnosti, ktore ma znepokojuju a nutia sa pytat, ze co sa tym kto snazi dosiahnut.
A to nie som ziadna konspiratorka
Keby som nebola tehotna, chcela by som sa dat zaockovat co najskor. Respektujem kazdy nazor, ktory si vie clovek slusne fakticky obhajit, zaujala ma ale jedna vec, ktoru pocujem a citam dost casto- ze sa ludia boja dlhodobych nasledkov po vakcine. A co dlhodobe nasledky po covide? Ja sa napriklad nebojim choroby ako takej. Strasidelne su pre mna uz len tak banalne dosledky prekonania ako je dlhodoba strata a zmena cuchu a chuti. A to je este nic v porovnani s poskodenim pluc alebo obliciek, lebo som este mlada, este ich budem dlho potrebovat. A to su uz realne vyskytujuce sa nasledky aj po slabom priebehu, nie len dohady a teorie ako pri vakcine. Moja babicka ma nazor, ze chranit treba deti a mladych, nie ju. Samozrejme chce zit co najdlhsie, ale ked to pride, tak to pride, ona si uz svoj zivot odzila najlepsie, ako vedela a tu sancu si zasluzia aj ostatni. Ze ked zomrie na covid ona, pride o kolko, mozno 5 rokov, co by bez neho este zila. Ale ked zomrie jej syn, ten pride o mozno aj 30-40 rokov- samozrejme len teoreticky, nikto skutocne nevie, kolko zivota mu zostava.
@soldi sme na tom presne tak isto 🙂
Priateľ je mesiac v nemocnici na Kramároch (iný dôvod ako covid) a chodievam mu tam s vecami. Pri urgente je aj covid príjem a teda od oktébra čo chodím na tie Kramáre pravidlne som tam videla maximálne 4 ľudí.
Vôbec to nespochybňujem že v niektorých nemocniciach to je zlé. Ale zároveň vidím sanitárov v sanitke bez rúšok. Policajti detto :P
@addi @soldi wau, ze nemocnice nie su plne. Otcovi dali postel do dvojlozkovej izby, lebo ho nemali kam dat. Potom k nemu dali pana dozit, lebo pre neho nebol volny ventilator. Mamu ked prepustili, este ani spravu nemala, sedela na stolicke lebo na jej posteli uz bola nova pacientka. Pustali ju o tyzden skor, ako by ju pustili za normalnych okolnosti. Od nemocnice byvame 10 km, za tych 10 km sme stretli 6 sanitiek. Tiez som nosila obom rodicom veci do nemocnice, sanitky prinasali pacientov pravidelne, zial aj cierne sanitky pravidelne odvazali. Minulu sobotu sme pochovali babku, farar nam povedal, ze nikdy tolko nepochovaval, ako teraz od zaciatku roka. A vy napisete toto 🤦♀️

@miriam_s minule v Liberci zomrela mladá tehotná žena,mala covid a z toho samozrejme hyperkoagulacny stav ,dostala emboliu, nechcem nikoho strašiť, ale toho očko by som sa bála menej....