icon

Nepríjemná sestrička

2. mar 2022

Chcem sa opytat. Je divne, ze obcas s dcerou zajdem k doktorovi ako jej podpora, alebo odvoz, pricom, samzrejme, cakam na chodbe alebo v aute? Vy takto nezvyknete? Zaskocilo ma spravanie sestricky, ktorej to vadi, ze som zavolala o vysledky 25 rocnej.

chocolatte1
3. mar 2022

@derdia máte pravdu a úplne chápem Váš postoj ako zdravotníka, ktorý denne prichádza do kontaktu s ľudmi.
Avšak na tom, keď zavolá otecko, ktorý chce objednať svoju manželku nevidím nič zlé. Je predsa pochopiteľne, že ak čakajú spolu bábätko tak tie chvíle prežívajú trochu emotívnejšie ako my ostatní a netreba im to kaziť spŕškou sarkazmu 😉❤️
Niekedy je lepšie, keď ma človek oporu akoby sa mal vsetkym pretĺkať sám …

janage
3. mar 2022

Dám konkrétny prípad. Mama onkopacientka leží na covidovom oddelení. Jej manžel zomiera doma, v inej nemocnici, neskôr zomrel. (Počas prvej, najväčšej vlny)
Ako inak ako telefonicky sa majú deti informovať o stave matky? Ako volajúci vie, že na linke je lekár a ako lekár vie, že na linke je syn, dcéra?
Ako neviem si predstaviť, že by mi sestra šplechla, že podľa zákona mi nesmie dat info a mám prísť osobne( čo bolo mimochodom tiež na covid oddelenia zakázané)
Takže zákon je zákon a ľudskosť je ľudskosť.
Človek má rozum a cit a tie by mal oba používať.

Lebo áno je to iná situácia z jedného uhla pohľadu, ale úplne istá čo sa zákona týka. Podľa toho by mali informovať len matku a ona deti. Lenže bohužiaľ nebola v stave normálne komunikovať. Info bolo zmätočné, neskôr bola už na prístrojoch, úplne bez možnosti sama zavolať napr. A tiež nebola možná osobná návšteva.

janinah
3. mar 2022

@reni1512 tvoji rodičia nemuseli počúvať za dverami,do minúty si im tie vysledky mohla sama oznámiť

janinah
3. mar 2022

@janage majú mať kontrolné otázky...ale chápem,za covidu ani za vojny na to niet čas ani priestor

sisa_s
3. mar 2022

@janage pocas hospitalizacie je v dokum.uvedena casto aj blizka osoba, s telef.cislom a heslom pre pripad telefonickej informacie o zdr.stave 🙂

sasa1983
3. mar 2022

@sisa_s ja lekár nemá čo telefonicky informovať hocikoho, ani pacienta samotného. Podľa gdpr, je načase to dodržovať. Ohľadne príbuzného, naozaj je jeden kontakt a heslo.

janage
3. mar 2022

@sisa_s no na žiadne heslo, o ktorom mimochodom počujem prvýkrat nebol čas. Stav sa zhoršil náhle, teda hospitalizácia bola náhla a covid dostala v nemocnici cca 2 dní predtým ako mala ísť domov. Do cca 4 dní sme riešili pohreb.
Nikto žiadne heslo nepýtal ani u jedného rodiča. Obaja covid. Ale nie naraz.

sisa_s
3. mar 2022

@janage kazde pracovisko to ma inak, ja som sa stretla aj s takymto systemom...niekto odmieta telef.hovory, niekto bez vsetkeho informuje..ale nemalo by sa to teda

sisa_s
3. mar 2022

@sasa1983 ja rozumiem, ale neviem si predstavit kazdemu pac.oznamovat vysledky osobne po predlozeni dokladu totoznosti (napr.cytologie u gyn, vsetci si zavolaju o vysledky, atd)...viem, ako je to podla zakona

janage
3. mar 2022

Tak isto by som mohla dat otázku ako lekár na ambulancii vie, ak volá pacient s kovidom, že je chorý. Že ma horúčku, pozitivny Ag test napr. a že je to on? No musí mu veriť.

nesvadbovo
3. mar 2022

Ja si to neviem predstaviť. V tom veku som ja mamu vozila na odbery na hematoonkológiu a ja som ju držala za ruku, keď mala stres z výsledkov (ak tatino nemohol). Predstava, že v 25tke ide mama so mnou ku doktorke či volá ohľadom výsledkov mi príde zvláštna. Je to predsa dospelý človek čo sa má vedieť minimálne o seba plnohodnotne postarať..

majamat
3. mar 2022

@janage no ved toto je paradny priestor na klamanie. minule som to spominala v robote. mozem zavolat, ze som si doma urobila test, vysiel pozit, objednam sa na pcr, moze to trvat, v karantene musim byt minimalne 5dni, pridam k tomu este cakanie na vysledok a 2 dni volna a ulievam sa tyzden, kym nepride negativny vysledok.
nepoznam nikoho, co to takto urobil, resp. neviem o takom,a le da sa to. to sa tyka len kovidu, lebo nikdy predtym to takto nefungovalo.

sasa1983
3. mar 2022

@sisa_s ja som lekár. Má sa to robiť osobne. Sme v dobe, že dôlezitejsie, než kvalitná zdravotná starostlivosť sú papiere, administratíva, zákony a nariadenia. Lekár je už aj sekretárka. Nie vždy,. Ale stále viac. Takže je odporučené " dodržiavať zákony". Pacient má prísť osobne. Aj sa informovať osobne do nemocnice. Kto nepríde, výsledky nedostane. Tak to má byť. Či je to logické, alebo praktické, to zákon nezaujíma.

annale
3. mar 2022

vôbec si s toho nič nerob je to úplne normálne že sa takto staráte spoločne o seba. za výsledky nech si radšej volá ona. poviem opačný prípad. keď mojej starkej t.j. vybavuje všetko u doktora moja mama čiže jej dcéra to je asi pre všetkých normálne že? len zato že to je starší človek ale keď je to naopak už je to nenormálne pre niektoré. Vôbec nie si nenormálna je super že máte takýto vzťah ja to mám tiež s mamou. Za výsledky keď si zavolá dcéra tak myslím že aj sestrička bude spokojnejšia a s iným podľa mňa nemá problém. Predsa výsledky nechcú davat inému človeku radšej čo keby bol nejaký problém a nikto nechce mať zbytočne nejaké komplikácie v práci, takže to chápem. Pekný deň prajem

janage
3. mar 2022

@sasa1983 a preto som písala, že človek má okrem rozumu používať aj cit. A zvážiť okolnosti. A to som typ, čo zákony a predpisy dodržiava.

silvike
3. mar 2022

Snad je rozdiel robit odvoz, cakat v aute, robit podporu a volat o vysledky. To je predsa uplne nieco ine. Moja mama ked som mala 25r. urcite o vysledky nikdy nevolala a ani so mnou po Dr. nechodila, len raz na pohotovost ked mi bolo fakt blbo.

danka808
3. mar 2022

Zalezi o co ide, my napriklad s maminou mame rovnakeho doktora a ked mi spominala, ze ide volat lieky si dat predpisat, tak som ju poprosila nech sa mi opyta na vysledky z krvi, ze ako to vyzera a nevidim teda na tom nic divne.

zuzi0911
3. mar 2022

Ja sama riešim zdravotný stav svojich rodinných príslušníkov...dokonca sestra ako kontaktu osobu dáva mňa a to isté vlastne všetci...
Ja dávam síce muža ale nebolo výnimkou,že sa nama na návšteve v nemocnici dr opýtala na môj stav...je to podla mňa prirodzene...záleží nám na rodine....dokonca mama mala na OCR pred 2 rokmi keď som bola o operacii ,muz v praci tak prišla ona k deťom...A vždy nám dali údaje bez problémov

sasa1983
3. mar 2022

@zuzi0911 lenže podľa zákona to lekár nemá robiť. A prichádza doba, že to lekári robiť nebudeme

maciatkolulu
3. mar 2022

@andreatytler výsledky sa väčšinou telefonicky nehovoria a pokiaľ je osoba dospelá, tak nemá sestrička právo, ich poskytovať druhej osobe, o týždeň tu bude téma, že sestrička poskytla info mame, svokre atď.chcrm sa sťažovať. Sestrička totižto nemá čas, chuť a nervy zisťovať, kto na druhej strane linky sedí. K Dr, nech chodí pohramade aj celý klan, ak na to teda ma čakáreň, parkovisko kapacitu, ale tie výsledky.... A načo sa ma sťažovať, že dodržala zákon? Ja keď vidím, ako u Dr zvoní tlf, tak sa čudujem, že sestričky majú aj s Dr nervy pohromade.

zalka
3. mar 2022

@sasa1983 áno zákon, podla zákona nemáš dávať info príbuzným, a nie náhodou podla iného zákona máš ošetriť pacienta. A koľký lekári, nehovorím že ty ... koľkí lekári počas covidovej vlny neošetrovali, ani len po telefone ... telefon vyvesený (kamoška má takého šikovného lekára) .
Moja dr. je skvelá, áno poskytne mi info ak mám problém, nerobí jej problém mi volať večer o deviatej, že ako sa cítim či je všetko v poriadku. Ja ak som sa nevedela dovolať, lebo stále obsadené cez covid tak som napísala mail ... ked mala čas mi sama volala, považovala som za normálne priebežne jej písať správu ako sa cítime .. hovorím máme toho istého lekára celá rodina .. nečakala som odpoved. Stav sme mali dobrý, ale aby vedela, že sme ok že svoju energiu môže venovať iným.
Proste podľa mna su to normálne veci. A po telefone, môže tak povedať lekár alebo sestrička, že zastavte sa ale je to v poriadku. Určite po telefone nikto rozoberať komplet anamnezu nebude.
Aspon u nás to tak funguje, sestrička mi povie zastav sa alebo pošli mamku, alebo že výsledky sú dobré, a vybavené aj toto je info o zdravotnom stave ak sa nemýlim.

maciatkolulu
3. mar 2022

@zalka nie každý má kamarátsky vzťah s Dr a týka si s ním. Doktor a ani sestra netušia odkiaľ na nich za vanie cvok, tobôž v tejto dobe a bude sa sťažovať. Takže žila, nejde to podľa zákona a nedá sa inak.

zalka
3. mar 2022

@maciatkolulu ja si s dr. netykám, len so sestričkou... lebo sme spolužiačky zo základnej školy. A áno ja beriem, nedá sa zovšeobecnovať, že takto to má fungovať ako to mám ja, alebo ako to vidím. Ale tiež o čom je diskusia, že zhadzujete zadávateľku, ktorá má s dcérou pekný vzťah a považuje také veci za normálne. Ano ja ich za normálne považujem tiež, ty nie ... každá máme svoj názor, ale ja ťa nebudem zhadzovať preto, že ty napr. nie si rada ak by lekár čosi spomenul. Proste akceptujem názor druhého.

janage
3. mar 2022

@majamat a ani ja nepoznám nikoho kto by to telefonicky zneužil. Myslím bežných ľudí, nie ze novinár sa za niekoho vydáva a dotuje info

penelope2066
3. mar 2022

Podľa mňa je divné keď matka dospeleho človeka zavola lekárovi kvôli výsledkom, ktoré sa netýkajú priamo jej.Ako doprovod ok,aspoň sa má človek v čakárni má s kým porozprávať kým ho zavolajú.

girl2524
3. mar 2022

Ja ked som dovrsila presne 18 rokov a mama volala o moje vysledky (ja som ani nevedela ze ide volat) tak ju sestricka poslala do zadku ze jej nic nepovie a mam si volat sama 😀 od vtedy si vsetko vybavujem sama a dokonca niektori lekari mi nepovedia do telefonu ani moje vlastne vysledky a musim si ist pre ne osobne…

maciatkolulu
3. mar 2022

@zalka ja nikoho nezhadzujem, trosku vnimaj pri čítaní, ale zdôrazňujem, že je na to zákon. Vieš koľko ľudí má Dr v dispenzary? Koľkých z nich pozná veľmi dobre a sestrička tak, že si týkajú? Veľa nie, ver tomu a keď príde sťažnosť a opodstatnena, že porušila sestrička lekárske tajomstvo, tak čo? Povie, jaaaj, ja som si myslela, že mamke, svokre, sestre môžem podať info 🤣🤣🤣, lebo však, Aničke Holanovie to nevadí... No, to jej žiaľ už nepomôže, má problém na krku. Ja naopak píšem, že kľudne môžu chodiť na vyšetrenia s kým kto chce, ale nech nezaberajú miesto na parkovisku a v čakárni, to je tiež dosť dôležité. Okrem zákona teda

adima3377
3. mar 2022

Dobry den.Som zdravotna sestra.Informacie o zdravotnom stave.teda aspon na lozkovych oddeleniach smie poskytnut vyhradne lekar.To nie su kompetencie sestry.

vyhuelka
3. mar 2022

Som sestrička na pediatrickej ambulancii s dorastom, pri dospelych pacientoch volame vysledky priamo im, dr mi dala inštrukcie neinformovať rodičov ale rovno pacienta ak je pacient dospely a príčetný ☺️

krkavcia_mater
3. mar 2022

@derdia V zahranici je normalne, ze ludia maju na vysetreni so sebou oporu. A co je na tom? Bojite sa, ze by vas mohli zalovat za nieco co pokaslete?
Divne.. vsak ked si svoju pracu robite dobre, nema vam co prekazat rodinny prislusnik
Niektori pacienti potrebuju oporu