icon

Nepríjemná sestrička

2. mar 2022

Chcem sa opytat. Je divne, ze obcas s dcerou zajdem k doktorovi ako jej podpora, alebo odvoz, pricom, samzrejme, cakam na chodbe alebo v aute? Vy takto nezvyknete? Zaskocilo ma spravanie sestricky, ktorej to vadi, ze som zavolala o vysledky 25 rocnej.

nekonecna_katastrofa
Autor odpoveď zmazal
krkavcia_mater
3. mar 2022

Podla mňa je to normalne, ak dcera chcela.
Napr. v Banskej Bystrici v Stredoslovenskom ustave srdecnych chorob si pacienti vymyslaju hesla napr. "Barcelona" 😀 A lekar informuje len ked pribuzny povie heslo. To je super podla mna

majamat
3. mar 2022

@janage no vies, vsetko je raz 1x. tu ani nejde o to niekoho poznat, tu ide o to, ze sa to stat moze a riesit to, ked sa to stane, je neskoro. ma sa tomu predchadzat. toto je dovod, preco je takto zakon nadstaveny. nemusi sit ani vyslovene o zneuzite novinarom, moze to byt ziskanie informacie a "nepriatelovi". niekto bude mat s niekym konflikt a ten protivnik pacienta mu bide chciet nejak ublizit, tak bude ziskavat informacie. moze a nemusi sa nieco dozvediet. salebo rozhadane deti rodicov dochodcov, budu chiet pouzit tu info proti surodencovu. takto rozhadane deti su casty problem, hlavne koli majetku. jedno dieta sa stara o rodica, je jeho opatrovnik a preto bude dedit, preto ten druhy mu chce dokazat, ze sa nestara dobre a nema pravo dedit. ja info neposkytujem, ako som povedala, sestry to ani nemozu, toto robi dr. ale rozhadane deti som zazila uz x-krat.

zeleny_dinosaurus
Autor odpoveď zmazal
majamat
3. mar 2022

a este mi napadlo, dokonca poznam pripad, ked byvala manzelka opakovane ziadala informacie o zdr. stave pacienta.
bezny clovek sa s tym nestretne, pokial sa ho to netyka, ale zdravotnici taketo situacie poznaju a preto sa informacie nepodavaju hocikomu. jednoducho ej to osobna informacia. dokonca ani meno by sa len tak v cakarni nemalo vykrikovat. pripadne by nemalo byt niekde uvedene.

amelie22
3. mar 2022

S mamou máme skvelý blízky vzťah, je dosť mladá, je zdravotná sestra, ale najmenej od 15tich určite chodím ku všetkým lekárom sama, a to je jedno či to bol zubný strojček alebo gynekológ. Dosť by mi to vadilo, keby chodila so mnou, nedajbože za mňa volala pre výsledky. Cítila by som sa nepríjemne. Keď potrebujem, svoj zdravotný stav alebo výsledky s ňou skonzultujem, ale nikdy nič nerieši za mňa. Myslím si, že aj na toho lekára / sestričku to musí pôsobiť čudne, že v 25 rokoch volá za dieťa niekam rodič...

dianasp
3. mar 2022

Mne osobne by to vadilo, keby moji rodičia volali ohľadom mojich výsledkov, podľa mna sa teda zachovali správne keď vám ich nepovedali. Je to rozhodnutie vašej dcéry, je dospela. A že som sa ja obehala po doktoroch v 18-19r, aj mi rodičia robili sprievod a podporu, ale výsledky som musela dostať ja a vlastne tým, že ma viedli k samostatnosti od mala ich ani nenapadlo takto zasahovať do mojich záležitosti.

zuzu11166
3. mar 2022

@andreatytler suhlasim presne s tebou

bambibam
3. mar 2022

Tak ja s najstaršiu dcéru po Dr nechodím, je dospelá, a verím, že keby bolo niečo vážne tak buď mi to povie, alebo ma lekár nájde 😉, žije sama, takže verím, že budú hľadať príbuzných. Trvalé bydlisko má doma, hoci býva inde. Keď mala covid, zavolala, doniesli sme jej jesť, lieky, a boli sme každý deň 3x v spojení. Keď vycestovala vtedy sa ona dohodla, že jej prídem pre výsledky a prenesiem k druhému lekárovi a objednať. Nepýtala som sa sestričky, aké sú výsledky, alebo čo sa deje. Počkala som kým sama povie. A k lekárovi som išla cca 2x aj to na očné, lebo herečka autom sa zviezla a dali jej kvapky, urobili zákrok a myslela si, že odšoféruje 🤦‍♀️. Zlepené oči na 12 hodín 😂😂😂. Takže si počkala ona na mňa. Takže naozaj záleží od vyšetrenia a situácie.

janage
3. mar 2022

@majamat preto hovorím okolností. Či mi chceš povedať, že v čase zákazu návštev aj umierajucich, by si to odmietla povedať dieťaťu cez telefón?
Alebo situácia, keď sa 70 ročná dcéra, Stará o 90 ročnú mamu čo už nepočuje dobre, je ležiaca s demenciou, ale stále svojpravna s OP. Podľa zákona by si teda mala o zdravotnom stave informovať len tú 90 ročnú ženu a len osobne? To by som fakt chcela vidieť.

sasa1983
3. mar 2022

@janage áno. Zákon hovorí o možnosti dať jednej osobe heslo a tu jednu osobu sa dá telefonicky informovať. Za týchto podmienok. Inak nie je zákonné povolené nikoho telefonicky informovať o stave pacienta. To hovoríme o hospitalizovaných pacientoch. Ambulantní pacienti sa majú byť ohľadne svojich výsledkov informovaní osobné.

derdia
3. mar 2022

@krkavcia_mater a preco by sme sa mali bat? To co je za sprostost? Ved ked nedoverujes pomoz si sama a aj krv si odober sama a aj vsetko ostatne... Urcite ti to pojde lepsie ako nam sestram. Ked si taka mudra. Mne to vobec nevadi pokial je to stary clovek, ktory potrebuje pomoc, ale mlady clovek ma byt schopny zvladat veci sam.
A nie s mamickou za rucicku... A len aby si vedela, ked napr ja tam mam nejakeho super pribuzneho, tak mi stoji za chrbtom, ja potrebujem sa hybat a rychlo pracovata nie este davat pozor aby som pribuznemu nestupila na nozku, a tak isto ohrozujem seba, lebo led stoji blizko mozem sa ja omylom, ked vrazim do neho napr pichnut. A len aby si vedela niektori pribuzni su taki nemudri ze ani nechapu, ze zavadzaju, tak ich musim slusne dat nabok aby pocholili, ze nemusia napodobnovatmoje pohyby...A laskavo sa vyjadruj o sestrach a a lekaroch dobre...alebo ked mas s nimi problem, tak sa osestruj a liec sama.

derdia
3. mar 2022

@chocolatte1 ale ja potrebujem hovorit s tou, ktora pride na vysetrenie...uz nam staci len to, nech si mamicka s otecou vymenia dojcenie. Ale asi aj to razbude.

majamat
3. mar 2022

@derdia presne, nase cakarne a ambulancie nie su na toto vybavene . a este je tu jedna vec. ani nevies, co pribuzny za tvojim chrbtom robi. vacsina nic, ale vacsina nei su vsetci. kludne ti nieco moze zobrat.

janage
3. mar 2022

@sasa1983 striktné dodržiavanie zákonov, občas vyvolá absurdné situácie ako v Hlave XXII, či Švejkovi.

sasa1983
3. mar 2022

@janage samozrejme. Ale to zákon nezaujíma.

janage
3. mar 2022

@sasa1983 a podľa toho všetci lekári na covid oddeleniach teda tento zákon porušovali? Opakujem oboch rodičov sme mali na covid oddeleniach, kde nebol dovolený prístup. Žiadne heslo pri prijímaní do nemocnice na komunikáciu sme nedostali ani u jedného ( a teda v okolí sme mali veľa takých pacientov, ani o jednom neviem, žeby dostala rodina heslo), obaja išli najprv na bežné oddelenie kvôli nahlemu zhoršeniu stavu. Obaja boli dezorientovaní, nevedeli ani poriadne telefonovať, tým pádom sme nevedeli čo sa vlastne deje.A boli sme odkázaní len na telefón.
A úprimne v tom období keď sa lekári nestíhali ani najesť a padali vyčerpaním si neviem predstaviť sa osobne trepať hoci na nekovidove oddelenie.
Mimochodom keď sa dával kontakt na blízkeho nikto neoveroval či to je naozaj syn, dcéra. A teda aj to úmrtie oznámili telefonicky.
Áno je potrebné chrániť osobne údaje, ale ťahať to do písmena do absurdity, mi nepríde v poriadku.

sasa1983
3. mar 2022

@janage covidove oddelenia boli výnimka..veď o Tom tu nie je reč..len o bežnom informovaní príbuzných o pacientovom zdravotnom stave klasicky. v nemocnici

adima3377
Autor odpoveď zmazal
janage
3. mar 2022

@sasa1983 ja poukazujem na absurditu striktneho dodržiavania zákona. Lebo teda neviem, žeby na covidovom platil ohladom informácií nejaký iný. A ďakujem teda, že lekári čo tam slúžili boli ochotní komunikovať s nami aj bez hesla, ktoré sme nedostali. A nedrzali sa striktne toho, čo zákon káže.
Opakujem zas záleží vždy od okolností a tej ktorej situácii.
A už dávno pred covidom, také infekčné kde som ležala a tiež zakázané návštevy. Tiež nik nedal žiadne heslo, sestra chodila pred oddelenie po veci. Si neviem predstaviť, že ten vyťažený slúžiaci lekár vybehne každých 10min. vonku, aby osobne informoval príbuzných pacientov.
Uz máme hospitalizácií v rodine viacero a fakt o tom hesle počujem prvýkrát. Vždy dávali len meno a telefón, nikto nič ďalej neoveroval.
Bežné volám o výsledky neplnoletych deti aj do ambulancii, kde sme raz za pol roka a neviem si predstaviť tu záťaž rodičov a personálu, keby sa tam každý ideme zas informovať osobne. A je mi jasné, že je to o dôvere. Nemám tiež žiadne heslo a kód. Oni nemôžu tušiť či som fakt mama, či nie som teta, macocha, Stará mama a pod.

janage
3. mar 2022

@sasa1983 a zákon predsa nerozlišuje či si v nemocnici, či na oddelení, rieši len informovanie ako také.

sasa1983
3. mar 2022

@janage
Pozri som lekár, robím vo veľkej nemocnici. Vravím ako to je..a informačné hodiny u nás sú 13-14hod, po zadaní hesla. Tak, alebo informovanie žiadne . Je to zákon a časom budú iste tlačiť aj na ostatných kolegov.

thoughtfulweirdo
3. mar 2022

Za mňa je úplne v poriadku a správne, že výsledky odmietla povedať. Ale nie je v poriadku, že bola nepríjemná a uštipačná. Dá sa predsa slušne vecne oznámiť "výsledky poskytneme len dotyčnej osobe, už nám s takouto žiadosťou nevolajte."

krkavcia_mater
3. mar 2022

@derdia Tak to radšej si zoberiem krv sama ako od takej sestričky. Za posledné dva roky som si uvedomila, že naše zdravotníctvo je na úrovni rozvojových krajín.. Bohužiaľ, značne k tomu prispieva najmä personál

krkavcia_mater
3. mar 2022

@sasa1983 Len v časoch covidu je informovanie aj cez telefón dovolené.. Mali sme tú česť naraziť na takychto lekárov, ktorí nechceli informovať.. stacilo poslať sťažnosť naraz na VUC a riaditeľovi nemocnice a unii hospitalizovaných pacientov a odrazu nás aj informivali aj návštevy cez covid dovolili

sasa1983
3. mar 2022

@krkavcia_mater u nás platilo telefonicky medzi 14-15 na heslo. Je to jedna z najväčších sleciakizovanych nemocnic na Slovensku . Počas covidu to bolo takto. Bolo to priame narodenie riaditeľa. Lebo osobné návštevy príbuzných ani priepustku neboli povolené.

krkavcia_mater
3. mar 2022

@sasa1983 aj v bb maju na heslo. podla mna je to super riesenie. a super je aj v motole v prahe, tam volaju z nemocnice sami rodine, ze je pacient po operacii..

nelca0510
3. mar 2022

Ja nerozumiem,prečo voláš o vysledky svojej dcéry. Ona je nesvojpravna ? Alebo tu ide o opiciu lásku? Alebo čo už. Veď ma 25 rokov,zvládne to aj sama. Sestrička to vysvedky menšie povedať.

reni1512
3. mar 2022

@janinah neprajem ti byt v takej situacii nikdy moja zlata... v koži rodica po 2tyzdnoch cakania... ci by si bola taka gerojka aj keby ti tam jedine dieta lezalo 👏

nikiki29
3. mar 2022

A dcéra čo na to? Tá je s tým v pohode?