Neviem schudnúť, hýbem sa, ale neviem odolať jedlu.
Ahojte. Už niekoľko rokov sa mi nedarí schudnúť. Problémom je strava. Mám dostatok pohybu, no nedokazem odolat jedlu, nezdravemu, neustale sa prejedam a necitim plnost, proste som az zavisla na jedle. Prosim vas, potrebujem nieco overene, ako sa vam to podarilo, nejake tipy a triky, produkty, cokolvek. Som uz zufala. Dakujem
Tiež odporúčam všetko zapisovať do kalorických tabuliek, začala som aj ja, ešte sa v tom strácam, ale držím sa rady, keď nič iné nestíhaš/nevieš počítať, treba dodržiavať stanovený počet bielkovín a celkové kalórie. keď mám na raňajky bielkovinovú bombu, bývam cez deň menej hladná a chuť na sladké v ten deň žiadna, takže na tom asi niečo bude. 🙂 a fakt, keď tam človek nahodí aj kúsok čokolády a vidí ako všetky zložky stúpnu, druhýkrát si dobre rozmyslí, či si znovu dá :D
@janaff Vďaka za odpoveď. Ja jem +- tak isto, preto som písala, že som zdravo jedla aj predtým. Obilniny som prestala jesť keď som vyradila lepok, tak 2-3x do týždňa si urobím pohánkovú, kukuričnú kašu, alebo cestoviny (tie aj strukovinové). Mäso nejem 25 rokov, teraz jem ale ryby alebo krevety, tiež tak 2-3x do týždňa. Inak jem samú zeleninu, ovocie s mierou, najmä bobuloviny, zemiaky veľmi zriedka (2x mesačne cca), už mi dochádza fantázia čo vlastne ešte jesť, stále točím hokkaido, batáty, mrkvu, cviklu, šalát, kapustoviny. Akurát jem ešte tie mliečne, mám domáci jogurt aj syr, možno tam je chyba. A ešte kokosový jogurt, to mám miesto sladkostí a občas kvalitná čokoláda. Inak rada počujem, že to niekomu funguje aj bez mäsa, lebo popravde si neviem predstaviť po toľkých rokoch ho začať jesť.
@bianka432 ak ti môžem poradiť, ja som mal podobný problém pri utrácaní peňazí. Míňal som veľmi velké peniaze na blbosti, no moji teamlídri (robím Amway - áno, skrytá reklama :D ) ma naučili, aby som si dal napr nový iPad za odmenu. Predsalen, vyhodiť 450€ len tak za niečo, čo po dvoch týždňoch budeš považovať za samozrejmosť nie je veľmi chytré a navyše, po takejto drine a dosiahnutí nejakého cieľa si danú vec budem vážiť omnoho viac. No ešte som nedosiahol tie veci v biznise, ktoré som si stanovil a nemám ho doteraz.... a už ma to serie tak moc, že moja aktivita začína dosť stúpať 🙂 a to isté radím aj tebe - určite máš niečo čo veľmi chceš - možno budúce leto pekná dovolenka alebo niečo iné - a povedz si, že ak neschudneš tolko a tolko kg dovtedy, tak nikam nepôjdeš 🙂 samozrejme aj tu treba tú pevnú vôlu a musíš sa zaprieť, aby si si to, čo si stanovíš ako odmenu, nedopriala pred splnením ciela 🙂 ale ak to dokážeš, budeš mať super pocit zo seba. Ja som si dal za cieľ do 30.4.2019 schudnúť 30kg, ked som si to vyrátal, denne by som mal schudnúť 160g cca :D a podla toho viem, kolko mám jesť, aký mám mať kalorický príjem a tým pádom aj výdaj, ktorý musí byť vyšší a viem si všetko presne naplánovať. A veľmi veľa robí aj to, akých ľudí máš okolo seba. Ja mám napr mojich teamlidrov, ktorí mi radia v podnikaní, financiách, plánovaní a stanovovaní cieľov atd. Ty keď chceš chudnúť, skús si nájsť nejakú zdravo sa stravujúcu mamičku alebo kamošku a makajte spolu. Alebo si nechaj zostaviť jedálniček od nejakého fitness trénera, jedálničky stoja bežne od 30 - 100€ podľa toho, čo je to za trénera 🙂 a možno keď takéto peniaze za to dáš, tak ti to bude ľúto porušovať stravovací plán od tvojho trénera 🙂 každopádne držím palce, určite to zvládneš !!! 🙂
@patress112 prepac, ale akokeby som pocula svojho muza. tiez mi radil taketo veci dat si spravit plan, najst si poradcu atd atd. motivaciu mat pekne telo na dovolenku, do siat a bla bla. nic v zlom, ale clovek nie je stroj, aby mu to fungovalo vzdy podla planu, napr ako ty 160g denne. alebo aspon u zien to takto neide. lebo my mame cyklus, hormonalne vykyvy, emocionalne a sto inych faktorov. pre mna bola motivacia len byt zdrava, pre seba a pre svoje deti. schudnut nejakych 40 kg sa da bez vsetkych motivacii a reci od druhych ludi. ved je to moje telo, moja vec. ako prislo, tak odislo.
a skúšala si pôst? napríklad jednodňový? môžeš aj dlhodobú hladovku naštuduj si niečo o tom a posúď...teoreticky by sa mali po takom niečom upraviť návyky alebo aspon prejedanie a keď budeš zase rozjedená tak nejaký jednodňový alebo jak uznáš za vhodné...
@bianka432 úplne ťa chápem. Ja tiež rada jem. A keď nie, tak to ma trápi viac, lebo to som v riadnom strese. Doteraz mi to nevadilo ale čím som staršia, môj žalúdok a trávenie ma hneď upozorní, že "tudy cesta nevede" 😁 a to som hneď 2 dni na suchároch a púpavovom čaji aby som netrpela. Až teraz po 43 roku som začala normálne priberať a to mám výdaj ako ťažný kôň, keďže učím v škôlke a celú šichtu si fakt nesadnem 😏 Teraz zrazu váha 69 kíl, čo som nemala nikdy, ak som práve nebola tehotná. Akože BMI v norme, muž spokojný- "má za čo chytiť" ale ja už začínam pomaly dumať čo s tým 🤔 Cítim to na nohách (nevládzem toľko do kopca, do schodov a hlavne hneď ma bolia kolená, kĺby"... Ja sa jednoducho lepšie cítim keď sa môžem rezko hýbať. Na druhej strane, po psychickej stránke som sa dlho necítila tak dobre 😊 Taká ozaj "obalená" proti všetkému 😊 Neviem, či bolo prvé "vajce, alebo sliepka". Či som v pohode kvôli tomuto stavu, alebo som sa do tohto stavu dostala preto, lebo som v pohode. Preto mi aj viac chutí a tak 🤔
Inak, ja vždy pátram po svojich chutiach a snažím sa doplniť to, čo mi chýba. Ak mám chute na sladké- magnézium. Ak na slané- oklamem to nejakými celozrnými "polystyrénmi" 😊 ...a tak. A hlavne, snažím sa piť. Keď pijem, nejem 😁👍
@janaff ja nevravím že to musíš úplne dodržiavať. Ale ak si to naplanujes tak sa budeš snažiť napr co najviac obmedziť cukry. Ak ich ale neobmedzis o 100 percent, ale len o 50 alebo 30 percent, tak budeš mať možno kaloricky príjem o 500 - 1000kcal nižší a to je v dlhodobom horizonte obrovský pokrok 😊 ja som to už párkrát porušil, mám napr stanovený kaloricky príjem za deň na 2000 kcal, a za týždeň som to 4x porušil a mal som 2500 kcal. Ale oproti môjmu bývalému kalorickému príjmu ktorý bol často aj 4000 - 5000 kcal tak je to zlepšenie o cca 35-50 percent a o to ide. Ak máš naplánovaný nejaký progres, aj keď ho nebudeš úplne dodržiavať do bodky, vždy je to lepšie ako keby si nič neplanovala 🙂
@patress112 ja uz nic neplanujem, mam za sebou 40 kg, keby som pocitala, asi by som sa zblaznila. ale ak to niekomu funguje, tak vela stastia.
@janaff to je super, si skvelá 😊 len tak ďalej, ak vieš chudnúť aj bez toho, tak to je fajn 💪 ale ja som melancholik, mám rád čísla a plánovanie, takže ja sa v tom úplne vyžívam, ale podstatné je aby si každý našiel svoj spôsob - ako si to urobila ty 😊
Nalep si na chladničku fotku na ktorej si chudšia alebo chudá...ťažko povedať,akú máš postavu. Tá ťa inšpiruje. Pi viacej vody. Máš nejaký blok zo psychiky v hlave. Ak na to prídeš tak to pôjde ľahšie. Len sa netráp. Slovo diéta ťa možno deprimuje. Ak si hladná jedz. No voda je tiež veľmi dôležitá. Dodržuj pitný režim.
@lenkajurgova osobný tréner nie je odborník na jedlo. Ak to o sebe tvrdí a rozdáva jedálničky "na mieru" ako na bežiacom páse, niečo nie je v poriadku. Odborník na "jedálniček" je nutričný terapeut, čo je bakalárske štúdium vysokej školy, alebo človek s porovnateľnými znalosťami.
Viem, že si to nemyslela zle, len nemám rada, keď si ľudia myslia, že tréneri sú automaticky výživoví poradcovia. Vo veľkom množstve prípadov nie sú a strave sa venujú laicky. Ja sama mám vyštudovanú športovú výživu Bc, teraz kondičné trénerstvo Mgr - a oboje je úplne rozdielne, riešia sa rôzne veci. Nechajme trénerov robiť svoju prácu a so stravou sa obráťme na odborníka na stravu (čo tréner môže byť, ale nemusí). V ideálnom prípade je to fakt maník a vie oboje, periodické prejedanie sa ale nie je určite iba o strave.
To čo popisuješ už zaváňa niečím iným, než len "nepevnou vôľou". Ja osobne by som sa poradila s odborníkom (psychológ napríklad).
@marttinitta ako sa ti dari s Atkinsovou dietou?
@bianka432 mne velmi pomohol Jozef Mikle, neviem ci ho poznáš, na fb ma stránku, niekedy robi súťaže aby vybral do svojho programu zienky.... nastaví ti jedalnicek, absolútne a nim nehladujes co je skvele!!!! Nastaví ti aj cvičenie, naozaj ho skús kontaktovať.... 🙂 ja som tiez nevedela po dvoch pôrodoch zhodiť a on mi pomohol...

Ahoj, vsetko je to o hlave, ak budes v pohode psychicky, nebudes mat potrebu sa prejedat. Skus si nastavit jedalnicek na 5x denne mensie porcie, je skutocne potrebne si vazit jedlo. Mne velmi pomohlo, ked som jednoducho po 18tej nejedla, ak bolo fakt velmi zle, dala som si jablko, pohar vina sucheho, mozno trosku syru, ale fakt trosicku. Nedovol telu aby dostalo pokazde vsetko co si pyta. Najma neujedaj a nedojedaj po detoch, snaz sa zbavit domacnosti vsetkeho nezdraveho, ak da popadne chut na sladke, vymysli si nieco, co mas doma, tvaroh s medom a orechami, banany roztlacene, mrkva s jablkom nastruhana, pec si sama zdrave kolace a podobne. Drzim palce, ak sa da maj asopn 3x do tyzdna aerobnu cinnost, ak nie hned beh tak rychlochodza aspon 40 min je super. Daj si fajn hudbu do sluchatiek.