Nie som schopná dodržať pitný režim

17. feb 2022

Chcem zdravo žiť, možno aj čo-to schudnúť. S tým je spojený pitný režim. Z odbornej literatúry som sa dozvedela, že dospelá žena mojej váhy by mala denne vypiť 2,5 - 3,5 l vody (čistá voda, nesladené čaje).
Môj problém je ten, že ja to jednoducho nedávam za žiadnych okolností. Som account manažér a prakticky každý deň som na ceste. Strašný pocit, keď stojím v kolóne a idem sa pocikať. Všade, kde prídem len hľadám záchod - už som všetkým na smiech. Okrem toho mám po pôrodoch oslabené svalstvo panvového dna - častokrát sa mi stáva, že nestihnem dobehnúť na WC a cvrkne mi. Je to fakt nepríjemné, stále musím so sebou nosiť čisté nohavičky, aj 5x denne mením intimku.
Skúšala som to riešiť tak, že teda cez deň pijem menej a snažím sa to dobehnúť poobede ked prídem z roboty. Lenže keď mám vypiť dva litre vody podvečer a večer tak potom strašne často chodím v noci na wc - aj tri krát. Som potom ráno nevyspatá, nervózna.
Neviem ako to zmeniť. Viem, že piť treba, ale keby to bolo na mne tak by som dala max. liter denne. Poraďte. Už toho začínam mať plné zuby.

smoulingirl
17. feb 2022

Ahoj, neviem akú odbornú literatúru čítaš, ale tieto veci sú dávno prekonané, akurát stále propagované rôznymi šarlatánmi, nie odbornou verejnosťou. Zdravý človek v produktívnom veku, v normálnych podmienkach, by sa mal riadiť pocitmi smädu -- ten je súčasťou mechanizmu udržiavania rovnováhy v organizme. Dobrým vodítkom je aj farba moču. Veľkými množstvami tekutín riediš elektrolyty a zvyšuješ zbytočne nároky na prácu obličiek.

diewcatqoo
17. feb 2022

Ja sice nemam taketo problemy ako ty, ale tiez nedodrziavam pitny rezim. Ak vypijem denne 1,5l vody, tak je to fakt uspech. A to tam do tych 1,5l zaratavam vsetko tekute, cize aj kavu, prip. polievku. Samozrejme, v lete vypijem viac, ale pocas zimy ani nahodou.
A ak chces pit kvoli tomu, ze chces schudnut, tak nalievanie sa vodou ti nezaruci, ze schudnes. Jasne, pitny rezim je dolezity, ale racionalna strava a pohyb proste musi byt, bez toho to nepojde.
Inak, existuju take appky, ktore ti pripomenu, ze sa mas napit.

autor
17. feb 2022

@smoulingirl každý jeden výživový poradca ti povie - veľa piť. Doktorka detto.

miskajerry
17. feb 2022

Ja sa snažím 2 litre, ale tiež sa mi často nedarí. Niekedy si to zapisujem, aby som vedela, koľko deci ešte mám dnes vypiť.

autor
17. feb 2022

@diewcatqoo o racionálnej strave a pohybe tu reč nie je, to je myslím pri chudnutí jasné. Appky nepotrebujem, ja viem, kedy treba piť, ja mám vodu rada, len chcem poradiť čo robiť pri vyššie zmienených problémoch.

marcellka32
17. feb 2022

2,5 až 3,5 l sa myslí, keď robíš fyzickú aktivitu, šport alebo v lete keď sa viac potíme, pokiaľ sedíš v aute tak toľko nemusíš vypiť..ráno 2-3 deci (káva je mínus 2 deci), doobeda nejakú kus ovocia (pomaranč, mandarínka), voda, obed polievka sa ráta pokiaľ nie je hustá ako kaša, od obeda dáš do večera ešte liter vody a máš zhruba 1,5-2 litre..to v zime stačí

miskajerry
17. feb 2022

Tiež do toho rátam polievku.

marcellka32
17. feb 2022

@diewcatqoo káva je mínus...preto sa k nej podáva aj pohár vody

mamina0078
17. feb 2022

Tak v prvom rade ak tak často chodíš na Wc riešila by som to s dr. určite to nie je zdravé keď bez toho nevydržíš stáť ani v kolóne. Ja ráno ako prvé vypijem pol litra vody odpijam počas celej prípravy odkedy sa zobudím až kým nejdem z domu. Cez deň v práci na vodu nemám veľmi čas tak väčšinou vypijem len 1 hrncek čaju na obed opäť doplním tekutiny aspoň 1 pohárom vody, poobede to isté čo doobedu 1 hrncek caju a večer k večeri mám tiež pohár vody a kým idem spať tak vypijem počas večernej hygieny 0,5l vody rovnako ako ráno postupne odpijam odkedy prídem domov z roboty až kým nezaspim T.j. za deň vypijem 2x 0,5l vody + 2x +-300ml čaj + 2x +-150ml voda = 1l vody + 600ml čaj + 300ml voda = 1900ml tekutín na každých 15kg sa odporúča vypiť 0,5l vody, čo u mňa dané množstvo spĺňa. Nerátam do toho polievku (mám skoro každý deň), kávu ani sladené nápoje ani smoothies, ani 100% džús jednoducho len vodu a nesladený čaj (bylinkový).

maribell
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
17. feb 2022

@mamina0078 ja chodím často na wc kvôli tomu pitiu vody. Moje močové cesty aj mechúr sú v poriadku.

vikes
17. feb 2022

Najprv si posilníte svaly panvového dna, sú na to cviky buď s fyzioterapeutom, YouTube mamacore alebo liečba laserom. Potom by som skúšala dodržiavať pitný režim vo výške 2 L/deň. Zatiaľ len v množstve, aké Vám nerobí problém.

mamina0078
17. feb 2022

Tak ja tak ako pijem chodím 4-5x (z toho ráno hneď po zobudení a pred spaním) denne a nijak ma to v bežnom živote neobmedzuje. Určite ak je to viac ako 10x tak by som to riešila - vtedy odporúčajú aj odborníci.

daniela2202
17. feb 2022

Fajčíš?

smoulingirl
17. feb 2022

Tí dobrí, ktorí sa riadia EBM toto určite neradia...ale to je na inú debatu. Len sa ti snažím povedať, že ak nevypiješ 2,5l vody nie je to problém. Kopu info o tom nájdeš na serióznych zahraničných stránkach a spomínanej vedeckej literatúre. Do objemu prijatých tekutín sa počíta aj káva aj tekutiny v potrave, vrátane polievok. Na čo by nám bol potom pocit smädu? Ale rob ako uznáš za vhodné.

enoula
17. feb 2022

Asi by som zacala riesit to oslabenw svalstvo panv.dna, minimalne cviky, ak nie, zvazit zakrok. Nie Si na dochodku, aby si uz potrebovala tolko intimiek a pod. Potom sa mozno napravi aj vydrz mechura.
Tekutiny by som nesilila tolko podvecer, nie je to dobre ani pre oblicky, ak zrazu musia tolko pracovat. Ked vies aky den ta caka, tak prisposob tomu pitie, ak budes v kancli zavreta, pi priebezne, ak behacky, tak proste menej. Ale vela urobi podla mna poriesit tie svaly

autor
17. feb 2022

@vikes cvičím pravidelne Kegela a chodím aj na EMsellu

autor
17. feb 2022
luccija
17. feb 2022

V prvom rade ries to ucvrkavanie a tej vody sa mi zdá veľa.A tiež mám ten problém ráno si dám do dzbanu vodu a núti ma to piť.Mam nízky tlak tak musím veľa piť a aj na ladviny treba dostatočný pitný režim.
neviem ako to vyriešiť piť potrebuješ, šoférovať tiež no tak len tú vodu primerane dopĺňať a vždy hľadať wc🙂

autor
17. feb 2022

@enoula ale ja keď pijem normálne tak žiadne problémy nemám - ani intimky skoro nepotrebujem, max. jednu denne. Normálne je podľa mňa tak max. 1,5 litra. Polievky počítam, ale to je max. 3 dcl denne.

evita11223
17. feb 2022

ked budes viac pit postupne si aj mechur na to zvykne a nebudes mat nutkanie tak casto, lebo tiez som to mavala, to cvicenie je dobre, ale mozno by nebolo na skodu aj urologa vyhladat, ze teda co je za problem, lebo niekde som citala, ze kegelove cviky mozu byt niekedy viac na skodu ako na osoh

diewcatqoo
17. feb 2022

@marcellka32 ano, viem, ze kava je minus 🙂

autor
17. feb 2022

@evita11223 nezvykne, mám to takto odjakživa. Moja ženská doktorka tvrdí, že je normálne - ked sa veľa pije, že sa aj veľa ciká. Urologicky som ok.

sense
17. feb 2022

Treba čosi urobiť s tým. Panvovym dňom, fyzioterapeut, cviky na posilnenie panvového dna. Inkotencia sa dá liečiť alebo aspoň zmierniť záleží od rozsahu. A nie je dobre ze doobeda nepije. Nič s. Potom sa poobede. Nalieva vodou. Takisto močový mechúr je sval a dokáže sa množstvu vody časom prispôsobiť, zo začiatku máš potrebu chodenia na WC ale postupne si mechúr zvykne na zvýšené množstvo tekutín. Nemám to z magazínu pre ženy. Ale absolvovaní liečbu nefrolog plus fyzio

autor
17. feb 2022

@sense bože, veď čítaj čo už bolo napísané. Urologicky som ok, výsledky všetky dobré, mojej ženskej lekárke sa ani nezdá, že by som mala nejako veľmi povolené svalstvo panvového dna, vraj má xy pacientok, ktoré sú na tom oveľa horšie ako ja. Ja však subjektívne cítim, že to svalstvo treba posilňovať a chodím aj na emsellu. Môj mechúr si na množstvo vody za celý môj život nezvykol.

evita11223
17. feb 2022

tak potom neviem, lebo u mna to tak bolo, ze ked som zmenila zacala viac pit, tak som aj na wc casto chodila, ale postupne sa to zmenilo a sice vela pijem, ale nechodim kazdu chvilku

sense
17. feb 2022

Keď si urologické ok, robili ti uroflowmetriu, aj merali objem mechúra aj stahy svalov panvového dna atd? A neviem co je emsela. A bože čítala som len úvodný príspevok nie XY nasledujúcich.

maggie1978
17. feb 2022

Ja teda som tiež slabý "pijak" vody, ale nikdy som sa necítila zle, všetko mám v poriadku, na preventívky chodím, zdravotne som v poriadku, unavená nie som...áno viem, že všade radia, že sa má veľa piť. Ale nasilu to nedávam , a vzhľadom na to, že sa cítim dobre a "zdravo", aj moč mám ok, tak to vôbec neriešim. Vypijem cca 1-1,5 litra tekutín denne. Keď si ok s tým koľko vypiješ,a postačuje ti to, prečo to siliť?

autor
17. feb 2022

@maggie1978 no veď ja by som to nesilila. Ale z každej strany počúvam, ako je dôležité veľa piť, ako je to dobré na pleť a ako sa vyplavujú z tele toxíny, atď. Už mi z toho šibe.

asocial
17. feb 2022

velke mnozstvo tekutin predstavuje aj velku zataz na oblicky Je rozdiel medzi zimou a letom, medzi fyzickou aktivitou, atd. Ja denne vypijem -1 - 1,5 litra. Najviac smadna som, ked pijem cistu vodu alebo caj, lebo to hned vymocim, a boli ma potom akurat hlava.