icon

Obsahujú potraviny s nápisom ,,môže obsahovať stopy mlieka" mlieko?

banan313
15. júl 2019

Dobrý mam alergiu na mlieko a všetkým výrobkom sa vyhýbam co ho obsahujú a chcem sa spytat na jednu vec ako to je s tým. Keď napríklad nejakom výrobku nieje v zložení mlieko ani jeho zložka ale dole. Je napísané môže obsahovať stopy mlieka orechov atď.. Je tam v tom prípade mlieko alebo nie?

verca888
15. júl 2019

@banan313 ked to tam je napisane, tak to moze obsahovat ale ak by aj, tak je tam toho velmi malo.

123xyz
15. júl 2019

Je to tam napísané preto, lebo v tom závode spracovávajú aj mlieko.

tyrkysova_kobyla
15. júl 2019

@banan313 je to o tom, ze sa ten dany vyrobok spracuvava v rovnakom zavode, ako to, coho stopy moze obsahovat. Aj keby to v sebe nic neobsahovalo, musia to tam mat uvedene, aby boli kryti

bejcsi1988
15. júl 2019

@banan313 ja mam intoleranciu a tiez som toto riešila - tak mi vysvetlili ze táto veta je len krytie pre výrobcu keby NÁHODOU výrobok obsahoval mlieko ... ale na 99% by nemali ... to je len pre prípady ked sa napríklad pri výrobe menia v trubiciach konkrétne ingrediencie a teda MÔŽE to obsahovať ale nemusí, resp nemalo by ... v tých výrobkoch kde sa to mieša by sa ani predávať nemali lebo su to neštandardne výrobky a buď končia vonku v koši alebo si ich zamestnanci vezmú domov ak je taka možnosť - nie su to nekonzumovatelne výrobky 🙂 a potom Jak sa precistia trubice by uz mali ísť ingrediencie riadne a teda by nemali obsahovať mlieko 🙂
- môj otec robí v takejto fabrike takze mam to od neho 🙂

sisaka
15. júl 2019

@banan313 záleží, aká silná ta alergia je. Sú ľudia, ktorí reagujú aj na stopové prvky. Syn ma kamaráta, ktorý je alergicky na arašidy a keď je na obale napísané, že tam môžu byt stopy orechov, tak to nemôže. Môže iba zo závodov, kde sa orechy vôbec nespracuvavajú.
Si si istá, že máš alergiu? U dospelých je to dosť zriedkavé. Nemáš intoleranciu laktozy? Ak len intoleranciu laktozy, kľudne môžeš jesť

nika3136
15. júl 2019

@bejcsi1988 intolerancia a alergia sú dve rozdielne veci