Očkovanie proti tetanusu v 30. rokoch
Dali ste sa alebo nie?
@dekys ja som sa dával tento rok a mám 42 rokov... keď sa mi hrdzavý klinec zabodol do nohy a ja som si prečítal o tetane, nebolo mi všetko jedno. Je to zákerná choroba...
Samozrejme ze som sa dala...bezne po klincoch sice nebeham ale radsej sa zaockujem ako mat tetanus
@marseillefan aby si dostal tetanus musí to byť hlboká rana, kde sa nedostane kyslík atď takže netreba robiť z každého klinca strašiaka a za druhé- pri takýchto prípadoch automaticky pichajú protitetanovku a nikoho nezaujíma očkovací status 🙂 takže - je to zbytočné ;)
Samozrejme, ze ano. To nie je len o hrdzavych klincoch.
https://sk.m.wikipedia.org/wiki/Tetanus
@dekys Protitetanovku pichajú automaticky možno tak v nemocniciach... ja som išiel na pohotovosť a tam na mňa pozeral ako na debila, že čo to od nich chcem. V roku 1990 zomrelo na tetanus 314,000 tisíc ľudí, teraz je to len zlomok toho.. hádaj vďaka akej zbytočnosti... áno, kvôli očkovaniu.
@moonface samozrejme. Treba sa informovat u obvodneho, kedy bolo posledne ockovanie. Myslim, ze sa dava kombinovana vakcina spolu proti napr. ciernemu kaslu, co je tiez fajnova choroba. Nazor, ze tetanus sa dostane iba z hrdzaveho klinca je dost stredoveky. A s kazdym skrabancom chodit na pohotovost pre "protitetanovku"...
Tetanus nie je len o hrdzavych klincoch, takze samozrejme sa davam preockovavat, naposledy dva roky dozadu...
áno, pichli mi ju vrámci preventívky
dala tou “turbo” vakcinou co bola aj na zaskrt a cierny kasel 💪
@moonface ja som bola na preočkovaní a aj manžela posielam, robíme veľa vonku a náhoda je debil
Ano dala som sa, a voem ze aj mamina sa nedavno davala, a doktorka jej hovorila ze hlavne ked zvykne robit v zahradke v zemi je yo vhodne... Neni to naozaj len o tom ze sa pichnete hrdzavym klincom
@marseillefan ok, každý verí čomu chce 😂😂😂
@marseillefan si si toho asi vela neprecital, ked si stale myslis, ze tetanus dostanes z hrdze 🤦♀️
Nemala som na výber a obvodná so mnou odmietla o tom diskutovať
Samozrejme, minuly tyzden preockovanie 30.r..
Bola som asi mesiac a pol dozadu a v pohode trocha bolelo miesto vpichu ale nič viac....nechcela som ale moja doktorka mi to všetko vysvetlila aj mi povedala svoj názor...žiadne nútenie takže skôr dám na radu od nej ako tu z MK kde je každá vystudovana lekárka😁
Áno,asi pred mesiacom. Všetko ok.
@belllinka Kde tvrdím, že sa tetanus dostáva z hrdze? Tetanus človek dostane z baktérie a kde asi sa tak bude táto baktéria nachádzať skôr? Na chirurgickom dezinfikovanom skalpeli alebo na hrdzavom klinci?
@dekys verí? Ja som ti predostrel fakty... Faktom je, že len 30 rokov dozadu umierali celosvetovo stovky tisíc ľudí na tetanus. Faktom tiež je, že som bol očkovaný na tetanus 2x čo pamätám (pravdepodobne 3x dokopy) a neubudlo zo mňa. Tak čo tu šíriš zase tie antiwax bludy? Aj na COVID som sa dal zaočkovať, aj na chrípku a dám sa na x ďalších vecí a nenarástlo mi štvrté vajce - stále ich mám len tri :D
Ja som sa dala ešte trochu skôr keď som mala mini kusok železa zapichuty v stehne.. mala som červenú žilu navretu, ktorá mi smerovala k srdcu. Keby by moja mama nepovedala, že to znamená otravu krvi asi by som tu už nebola... za mna keby som si mohla zo všetkých vakcín vybrať jednu bola by to práve tetanovka, ktorú by som si dala
@poopsie a akoze ta prinutili? Mas pravo odmietnut akykolvek zakrok, ockovanie nevynimajuc. Na mna tiez sestricka vytiahla, ze ma "nahlasi", tak som jej povedala, ze nech sa paci, moze kludne. Samozrejme, ze nic nikde nenahlasila, len bububu potrebovala spravit. Doktorke to bolo sumafuk.
Áno, dala som sa na preventívnej prehliadke tento rok a mám 36
@jjanulienka to ale nebol tetanus, ale lymfangitida, tzv otrava krvi. Tetanus je choroba, ktoru vyvoláva baktéria, ktorej toxín postihuje nervový systém
@marseillefan no táto baktéria sa nachádza v tráviacom trakte napr koní a kráv. Čiže teoreticky v hline, nie na hrdzavom klinci

@moonface nie, načo ;) nemá to absolútne žiadny význam