icon

Opatrovanie babky - odmietanie jedla a liekov

katkaba1
12. sep 2022

Pekný deň prajem, bola by som veľmi vďačná ak by mi vedel niekto, kto niečim podobným prechádzal, dať zopár dobrých rád ako v prípade, že opatrovaný človel odmieta stravu a taktiež lieky.
Moja babka je po CMP, žiaľ, po pár mesiacoch sa ako následok dostavila epilepsia. Aktuálne je ležiaca, v domácej opatere, dokáže pár minú sedieť s oporou, na nohách sa neudrží. Žiaľ, nastala taktiež totálna afázia takže reč je minimálna a porozumenie je taktiež výrazne zasiahnuté. Po poslednom epi záchvate, ktorý niekoľko dní nevedeli zastaviť ostala veľmi pasívna. Odmieta takmer úplne jesť a taktiež podávanie liekov je veľmi obtiažne, odmieta ich, drží v ústach prip. ich vypluje. Vypluje ich taktiež zamiešané vo výžive, jogurte.. Som z toho veľmi nešťastná, naozaj nerada by som ju umiestnila do zariadenia, myslim si, že toto by ju položilo úplne. A nemám na to ani srdce.
Prosim, zažil niekto niečo podobné a vedel by mi poradiť ako do babky dostať lieky a jedlo? Vysvetluje sa jej, že je to potrebné, ba nutné,avšak porozumenie je značne poškodené, neviem nakoľko rozumie..
Ďakujem za každú radu🙏❤

ivanaempe
12. sep 2022

Ahoj. neviem či ti poradím ale... prehlta starka dobre alebo jej zabieha? vyživu bez liekov si ako tak da? službu ADOS ste neskúšali kontaktovať? mohli by zaviesť nazogastrickú sondu len neviem či sa to dá mať doma a či by si to starká nevytrhla, nie je to príjemné :/ skús možno nejakú skúšku či ťa chápe. napr nech ti stlači ruku, pozrie sa na teba alebo vyplazi jazyk.. ak toto spraví tak potom aj rozumie že jej ideš dať lieky a jesť.

kacena4
12. sep 2022

ahojko lieky rozpusti v striekacke s vodou (trva to sediatku minut) ja som to robila v predstihu a sup do ladnicky a do kyca streknut. jedlo ti moze odbornik ci obvodny predpisat nutridrinky ako nahradu stravy. najlepsie su jogurty. par lyzciek a zasyti ako jedno hlavne jedlo co sa tyka potrebnych zloziek. drzim palceky. a po epi zachvate je clovek pasivny vzdy s tym ratajte kazdy zachvat cloveka odrovna. moja napr. zaspi aj na 12-24 hod. kym sa ako tak zregeneruju sily. drzte sa

katkaba1
autor
12. sep 2022

@ivanaempe ahoj, je to také striedavé, raz sa mi zdá, že mi rozumie a inokedy zase, že nerozumie absolútne ničomu. Ak sa niečo spýtam, ona sice niečo tichučko odpovie avšak nie je to odpoveď na moju otázku, takže to porozumenie je velmi-veľmi slabé.
Cez Ados chodila rehabilitačna cvičiť s ňou. Oni vedia pomôcť aj pri podávaní liekov? Skúsim si to pozrieť, ďakujem, toto som ani nevedela. Akurát teda lieky berie aj večer, neviem či ponúkajú aj večer takúto službu.

napetra
12. sep 2022

Je to pre vas narocna a tazka situacia. My sme zazili nieco podobne s mamou. Ona nejedla a dokonca ani nepila. Ked sme si uz nevedeli rady, tak sme zavolali Mobilnu domacu opatrovatelsku sluzbu. Dali jej kazdy den infuziu na zavodnenie a ta pani z opatrovatelskej sluzby zacala krmit mamu lyzickou a pritom sa s nou rozpravala. My sme nevychadzali z udivu, ale mama mozno z respektu k cudzej osobe zjedla od nej celu porciu. Takto to bolo niekolko mesiacov, ale potom mama stale viac upadala a bohuzial odisla.

katkaba1
autor
12. sep 2022

@kacena4 chápem, teda toto viem, ale záchvat mala takmer týždeň, už bola na ARE, chceli ju uspať lebo nič nezaberalo, nakoniec po mojej hystérii, že už sa nezobudi kontaktovali iné nemocnice či je ešte nejaký postup, ten posledný našťastie zabral. Avšak je to už mesiac a stále rovnako😔 Už to o moc lepšie nebude asi, ale chceme zabojovať ako to len pôjde. Bez liekov ale nemáme šancu.
Liekov berie asi 10...vraj sa nemôžu všetky drviť a rozpúštať..🙁
A áno, tie nutridrinky už riešim, myslela som, že za rozje ale nejde to správnym smerom. Opúšťa sa, nie je jej takto dobre.. čomu rozumiem a chápem..ale aj keď ona by chcela ja ju nemôžem nechať umrieť.

katkaba1
autor
12. sep 2022

@napetra prosím Ťa, a je možné využiť takúto službu aj keď je priznaný opatrovateľský príspevok? Ja som bola v tom, že keďže poberáme opatrovateľský prispevok na babku tak nemáme nárok na žiadnu takúto službu, resp.že ju nemôžeme využiť lebo sa o ňu máme starať my.
A teda aj to robíme, najlepšie ako vieme ale s týmto si už nevieme akosi dať rady posledne dni..

kacena4
12. sep 2022

@katkaba1 drzim palceky lieky som drvila vsetky, vzdy je lepsie nieco natlacit do cloveka ako nedat nic lebo vypluje. my sme mali babku ktora mala rakovinu zaludka to bol iny boj so stravou a tekutinami. tiez nam ju chodila sestra zavodnovat infuzkami. a po epu kludne moze "odist" cast mozgu ktoru zachvat zasiahne. takze uz len prijat kedze je to stary clovek ze uz moc lepsie nebude. drzim palceky nech mate silu pomoct babke co najdlhsie

katkaba1
autor
12. sep 2022

@kacena4 ďakujem Ti veľmi pekne, hlavne aby ona mala silu, my si už nejak (dúfam) poradíme🙏
Vyskúšame tú striekačku teda ešte a skúsim pozrieť ten ADOS.

viestta
12. sep 2022

@katkaba1 treba s lekárom konzultovať ci nemôže predpísať injekcie, sestričky z ADOSu budú chodiť pichať, môžu aj teba naučiť. A zároveň si pýtaj predpis na nutridrinky

napetra
12. sep 2022

@katkaba1 Predpokladam, ze si mozete zavolat Domacu osetrovatelsku sluzbu aj ked poberate opatrovatelsky prispevok. Kazdu navstevu si tato sluzba uctovala (doprava a nieco za infuziu) a nezaujimali sa o to, ci berieme prispevok na opatrovanie. My sme museli davat mame aj antibiotika pre zapal pluc a ona nedokazala prehltnut tabletku. Ked sme tu tabletku rozdrvili, tak chut tej tabletky bola tak zla a stipajuca, ze ani ja by som nedokazala zjest. My sme jej nakoniec v zufalstve museli davat rozdrvene tabletky v troche vody cez striekacku do konecnika. Bol to ucinny sposob s rychlym ucinkom.

katkaba1
autor
12. sep 2022

@viestta ten ADOS vybavím ak sa dá, myslela som si, že len rehabku zabezpečujú, tú predpísala obvodná cez sestričku z ADOS. Ja som si nedokázala pichnúť ani tenučkú malú ihlu pri IVF a počas tehu, toto nezvládnem.

Ďakujem za rady dámy, skúsime vybaviť tú mobilnú sestru.

janinah
12. sep 2022

Dokáže prehltať alebo má s tým problém?prečo podla vás vyplúva a odmieta? najjednoduchšie by bolo zaviesť sondu,treba spolupracovať s jej obv. lekárom...skúste ju posadzovať kolko sa dá a skúste ju postaviť na nohy aj s oporou inej osoby aspon na minutu,,je to dobré pre jej krvný obeh

katkaba1
autor
12. sep 2022

@janinah do sedu ju dávame niekoľko krát do dňa, na nohy sme skúšali ale nejde to. Resp. ona sa neudrží, tým, že sa úplne opúšťa, je pasívna tak ju ani dvaja neudržia. Pritom keď leži sama občas cviči nohy - zdvíha ich, takže fungujú. Ale je slabá a veľmi pasívna.
Prehĺtať vie, občas zje aj tuhé - rožok, vianočku..ale to sú 2-3 kúsky a koniec. A prečo odmieta? Lebo nechce žiť. Zomrel dedko a ona chce isť za ním..
K obvodnej lekárke sa radšej nevyjadrujem, budem rada ak cez ňu vybavím tú sestru.

katkaba1
autor
12. sep 2022

@janinah mimochodom - keď sme zúfalí pýtali radu od jej Dr ako pomôcť tak jej odpoveď - dať ju do zariadenia. Jasné, veď aby ona nemala starosti.. Takže dúfam, že keď budú žiadať ďalšie zvyšovanie platov tak lekári ako ona budú stáť poslední v rade.

janinah
12. sep 2022

Toto som predpokladala,že nechce žiť,s tým veľa nenarobíte.Skúste jej núkať to,čo má rada,u mojej mamky je to integráčik krém pre deti.Skúste ju trochu prebudiť k životu,pustiť jej omšu z rádia alebo v tv,čítať jej rozprávky,priviesť k nej malé deti,ak sú v rodine.Moja mamka sedí pred vchodom v kresle na čerstvom vzduchu a pozerá aj dve hodiny na pravnučatá,ktoré sa tam hraju na dvore,tiež už je slabučká,ale nie ležiaca.A hlavne si nerob výčitky,že to nezvládate,je to starý človek,kedysi a nejakým spôsobom z tohto sveta odíde.Urobte čo sa dá a čo sa nedá nechaj tak.

katkaba1
autor
12. sep 2022

@janinah veľmi ťažko sa s tým človek vysporiadava. Ešte pred mesiacom sa s ňou celkom dalo, žiaľ, ten posledný záchvat narobil obrovskú šarapatu, pre mňa je veľmi ťažké pochopiť a zmierit sa s tým, že jeden úžaný, rozhľadený človek sa zrazu stane len telom. Lebo presne toto sa stalo. A neviem si predstaviť ani ako sa môže cítiť babka..vitálna, sebestačná žena a teraz je odkázaná na okolie..
A aby nebolo málo, vyšiel jej dnes pozitivny Ag test takže je v nemocnici.. Dúfam, že bude v poriadku, bojim sa tam aj zavolať..
A vieš ako to je..človek robí čo môže ale vždy je priestor pre výčitky, čo ak môže/mohol spravit aj niečo viac..

janinah
12. sep 2022

neviem presne ako s telefonatmi na covide,ale určite sa babke snažte dovolať,nech vás počuje,že na ňu myslíte,že sa za ňu modlíte,že nech sa drží,že ju čakáta doma....
mne otec zomrel na covid v najhoršej vlne sám v nemocnici a dodnes si vyčítam,že som sa s ním nespojila,lebo "nedalo sa"....vždy sa dá....

simca06022011
12. sep 2022

@katkaba1 ibak injekcii sa neboj, ine je pichať to sebe a ine inemu. Ja sebe dve davky fraxiparinu a bol 10 minutovy vzdy a okolo ľuďom aj zverom v pohode hocičo 😂

lasoli
12. sep 2022

@katkaba1 No ados jej isto nepoda lieky lepsie ako ty,jedine ak by mala zavadenu oeg sondu do brucha.Sonda cez nos je tiez len docasna a aj by si ju vytrhl pravdepodobne.S liekmy ak ich nechce ti veru ani nik nepomoze,jedine musis ich roztlacit na lyzicku a pomalicky po troske,alw o ja som mala paciwntku ktora cakala na peg sondu a tyzden nevedela jest lebo z dna na den stratila hltaci reflex,ze jedlo len v ustach drzala.Tak ten tyzden aby orezila som jej cez zabetku-striekacka nabrala rozmixovane jedlo dala do ust podrzala nos a ona prehltla a aj lieky tak.No nolo to take troska drasticke ale aspon jedla a to iste aj detom ked nechcu lieky do striekacky chytim jis a musia prehltnut.