Panická porucha
Ahojte maminky ...chcela by som sa opytat ci trpí niektora mamicka tym ochorením ,,,ja som tu nasla diskusiu o nej , ale nikto mi neodpovedal ,,,prosím nestopnite mi tuto diskusiu ,,,fakt by som sa uz potrebovala sa s niekym o tom porozpravat ,,,je mi uz dost zle a by som bola velmi vdacna kedy mi maminky mohli pomoct ako sa stým popasovat ..dakujem krásne 🙂
ja som brala 20mg,, potom chvilku 30mg... a asi po 2rokoch som mala 10mg..ale to podla toho,ako som sa cítila.. ja ked som brala plnú dávku,tak som strach vobec nepocitovala,,ked nižšiu tak sem-tam,,ale nebolo také strašné ako bez liekov.. no teraz je to už častejšie,,ale tak,,ked si ho nedávam každý den to preto,,niekedy sa to dá zvládnut,, ja mávam hlavne také hnusné záchvaty dýchavičnosti a vtedy sa strašne zlaknem a potom si dám frontin-polku /ako lexaurin/ a ukludním sa... no a strach som sprvu mala o deti a manžela najviac 😢 teraZ to je o mne a strašne sa bojím smrti a takéto myšlienky ma desia ☹ neviem,,kolko ty berieš mg? ak pravidelne užívaš tú dávku, nemala by si mat ten strach,,možno pri strese trošku,,ale inak nie.. aj ked je pravda,,že človek sa podla mna nikdy na 100% nemože spoliehat na lieky,,každý sme iný a tak na každého aj lieky posobia inak 😖
dievčence...ja to všetko poznam...a už pekne dlho...neviem sa z toho dostat.su dni,tyždedne ked som v pohode,no aj tažké dni
aj ja mam dni že celkom fajn , ale aj ked mi je dobre mám strach s toho že zase mi bude zle, je to ako začarovaný kruh:-
((
@rondicka to je pravda, ze sa nedá na lieky spoľahnúť. No hovorím, ze aj pri 40mg nám strach takze ja uz neviem 😀 mne dr. povedala, ze uz sa neoplatí zvyšovať , ze asi nezabera. Inak na začiatku zabral do týždňa. No výkyvy mám stále. Niekedy pól roka dobre a potom 2 mes. divne. Dr. by aj zmenila lieky no idem ku novému dr. tak uvidíme co navrhne on aj keď do tel. mi povedal, ze to mi ma zaberat a ze si musím pomoc aj sama a hlavne odvaha 😉
@kiwi82
@nikolka2
@rainee prosím, ako to naďalej zvládate?Ste zamestnané?Ja lieky neberiem,ešte som nebola ani u dr,ale keď čítam túto diskusiu,tak som si aj poplakala,že nie som sama.Mne skončila MD a ja neviem,či si mám vôbec hľadať prácu,lebo neviem ako do nej budem dochádzať.Bojím sa.A poriadna práca na doma neexistuje.Z čoho žijú ľudia s PP?
@hujska ahoj, ja som teraz celkom v pohode ale som este zatial na MD. tiez sa dost obavam ako to bude ked nastupim spät do prace, ako budem denno-denne fungovat a ci sa mi to nevrati ☹ lebo praca bez stresov uz ani neexistuje a tie su hlavnym spustacom choroby. ale fakt co viem dnes kazdy druhy clovek chodi po psychologoch-psychiatroch co maju taketo problemy, takze to netreba brat asi tak tragicky a predsa nejak bolo, nejak bude 😉 pracu si urcite skus hladat a uvids ako to budes zvladat, mozno uplne v pohode a ak nie, stale mozes ist na PNku alebo dat vypoved,ale myslim ze to by uz bolo krajne riesenie. aj ludia s PP musia samozrejme z niecoho zit, cize jedine to nejak prekonat 😝
@rainee berieš nejaké lieky?Nechce sa mi veriť,že môže byť toľko ľudí chorých.V mojom okolí sa mi zdá,že sú všetci ako rybyčky,len mne furt niečo je.Furt len ja nemôžem do kina,či do prírody.Alebo na drink,či diskotéku.Všetci pracujú,sú šťastni a vysmiaty.Kto všetko z tvojho okolia vie o tebe,že trpíš?Ako dlho to máš?
@hujska ahoj moja, nezúfaj, s liekmi budeš ok. chvíľu potrvá kým zaberú ale potom budeš takmer normálne fungovať. odporúčam ísť k psychiatrovi, ja som predtým len doslova prežívala a s liekmi som začala normálne žiť. ja som na predlženej rodičovskej, takže nechodím do práce. ale lieky beriem.
@hujska neberiem uz dlhsie ziadne lieky. k nicomu to u mna neviedlo (jedine lexaurin mi zabral ale to sa tiez neda brat vecne), akurat som bola z toho oblbnuta, co som si v praci nemohla dovolit byt 😝 v konecnom dosledku som si s tym musela aj tak poradit sama, nejak si to zrovnat v hlave ze to nie je az take zle a predsa tie zachvaty pp netrvaju vecne, su dobre a zle dni. teraz som celkom ok, takze ani lieky nepotrebujem, ale nikdy clovek nevie kedy sa to moze zhorsit. mam to asi tak 13 rokov a vie o tom len mama a manzel. a ani by som to nikomu nehovorila (forum teraz neratam lebo to je anonymne), pretoze ludia to este stale beru vselijako a myslim ze zdravy clovek ta nikdy nepochopi. na vela ludi by si nepovedala ze maju taketo problemy, bezni ludia aj top manazeri, len ide o to ze do vnutra im nevidis aj ked na prvy pohlad posobia ako hovoris stastni a vysmiati....
@kiwi82 ...Ďakujem.Musím sa čo najskôr objednať.Mám to doporučené aj od gastroenterológa.Len neviem ku komu v Mt.Jedna,ku ktorej som chodila mi odporúčala stále cestovať,tak ku nej nechcem a druhá odišla do Čiech.
Ja som bola tiež na predĺženej platenej MD,ale už skončila pred 2 týždńami.Musím sa posunúť ďalej,ale asi najskôr tie lieky musím poriešiť..Kedysi dávnejšie som brala Lexaurin ,ale nepamätám sa,či pomohol.Neužívala som ho dlho a brala som ho z iných dôvodov.
Ja niekedy,keď viem,že budem cestovať,tak nejem celý deň a nepijem aj 2-4 dni,len aby som nikam na wc nemusela.
...to je strašné,že až tak niektorí môžu skončiť.Bojím sa toho.Kto dnes vojde v ústrety zamestnancovi?Všetci sa na mňa vykašľú.Už to vidím.A ani žiadna sociálka mi nevychádza.Musí ma teraz už manžel živiť.To je také ponižujúce. 😨
Jaaaj babenky...ja mam tiez PP ale som tehotna a nemozem brat ziadne lieky,takze to mam o to tazsie.....keby ste vedeli ako sa citim zle :( ale kupila som si homeopatika SEDATIF PC a trosku mi asi zaberaju...ked ste cakali bejby brali ste nieco?
@rainee Dnes som mala jeden z tých šťastnejších dní.Obehla som si sama sono a aj pár obchodov a šťastlivo som sa vrátila domov.Akurát v jednom obchode som asi čakala 10 min na obsluhu,tak už som začala premýšĺať,že zdrhám.Ale poprechodila som pomedzi regále a prešlo to.Zázračne.Fakt mi je najlepšie,keď som sama.
A do práce chodíš poctivo?Nemáš s tým problém?Niekde tu som čítala,že prežívanie nejakých hraničných emócií,ako je šťastie,obavy,očakávania vyvolávajú ataky.Aj to,že ľudia s PP sú senzibilní. 😕
@maartinaa82 ahoj,ako sa tebe PP prejavuje?Si diagnostikovaná?
@hujska ahooj..liecim sa uz asi sedem rokov...ale mala som aj dva roky prestavku,bez tabletiek...no vratilo sa to znovu...pocit na odpadnutie,busenie srdca,vnutorny nepokoj...je to dost tazke momentalne :(
@maartinaa82 ako často máš také stavy?Vieš čo je u teba spúšťačom?Aké lieky si brala a pracuješ?Okolie to o tebe vie?
@maartinaa82 nie ja som nic nebrala. vraj niekedy to bez AD nejde aj v tehotenstve, ale ja by som to neriskovala, pre istotu aby bolo babo fakt zdrave. aj ked ti verim ze sa citis zle, treba vydrzat.
@nikolka2 ahojky, nečítam všetky komentáre, ja ju tiež mám, teraz som na tom lepšie, mne veľmi pomáha dcérka, no a keď to u mňa len začala bola to hrôza, to nepochopí ten kto nezažije, ale mne pomáhalo niečo robiť, zamestnať sa, veľa som lúštila krížovky, pomohlo mi obklopiť sa bielou farbou, psychologička ma naučila dychové cvičenie ktoré pomáhalo..aj prechádzka vonku bola celkom dobrá
@hujska no vedia to skoro vsetci co ma poznaju...a co je spustac??...to ani sama nevie...momentalne mam take stavy skoro cele dni...do prace nechodim,psychiater mi dal rizikove tehotenstvo..
@hujska ano chodila som normalne na VS aj do prace roky, aj ked to bolo niekedy velmi tazke v takom stave. ja som mala velmi narocne zamestnanie, zodpovednost aj casovo som dlho robila, denno denne stresy, sluzobky aj do zahranicia, rokovania, porady atd. to bolo asi najhorsie vtedy pre mna. ani neviem ako som sa ale vzdy prekonala, predychala to a ficala dalej, ale na zdravi sa to podpise urcite...
a presne ako pise @monika2606 stale si treba najst nejaku aktivitu, dost to pomaha.
@rainee ...takže je dosť možné,že som si to takto pekne vypestovala za tie roky sama?!! Stále len doma,nič produktívne nerobím,len sa v podstate sledujem a pozorujem každú zmenu.A potom mi to hrabe.
...len ak si dobre spomínam,keď som pracovala v 1999,tak zrovna vtedy som dala výpoveď preto,lebo mi nebývalo dobre.Tak kde je vlastne ten začiatok?
@hujska vies kazdy clovek je iny, niekomu vyhovuje klud a niekto potrebuje stale aktivity prave preto aby sa mozno tolko nepozoroval 😉 nemozes sa podcenovat ze nic produktivne nerobis, ved si sa starala o deti,domacnost....uvidis ako na tom budes ked sa niekde zamestnas,mozno ti to pomoze a prides na ine myslienky, vyskusas a uvidis, len sa netreba bat a musis si verit, ved takto funguje x ludi 🙂 ja mam tiez z toho obavy, ale viem ze ich budem musiet prekonat, nic ine mi neostava.
@kiwi82 ahoj ja trpím PP a chcem sa ťa opýtať že aké lieky berieš??? lebo ja som na AD coaxil beriem aj lex už 3 mesiace a nejak trochu mi zabral na niečo proste na neklud ani tv som od uzkosti nemohla v klude pozerat len včera som mala v noci zase atak bušenie tras končatín myslíš že ideš zomret potom som šupla magnezko a predýchala a bolo ok.idem teraz na kontrolu ku doktorovi tak chcem aby mi dal dačo iné lebo mám stále závraty a nestabilitu takú.
@andy231 ahoj, ja aberiem už tretí krát Paretín 20 mg. Zabral mi asi tak po dvoch mesiacoch. Teraz čo ich beriem tretíkrát tak zabral až po pol roku. proste musíš byť trpezilvá a nejak si to musíme usporiadať v hlave, že je to len psychika, že proste nezomieraš, že to prejde a bude to ok. je to tažké viem.... Lexaraurin mi predpisoval dr. pri nasadzovaní a vysadzovaní AD. ale mám ho doma keby niečo. veľmi držím palce. daj potom vedieť. papa
@kiwi82 aha no tak keby to malo byt len bušenie srdca a tlaky tak v pohode lebo mne nasadili coaxil čo je uplne slabulinké AD proste a mne zväčšuje uzkost a depersonalizáciu mám z neho čo som ani nevedela čo je a preto musím užívat lex ale chcem iné AD tak preto sa pýtam .a prečo si ho tak viac ráz nasadzovala?? no a to priberanie to by som nerada to fakt???? kolko si pribrala??
no ono sa ti tie prvé dni pri nasadzovaní ešte zhoršia prejavy PP, depresonalizaciu aj derealizaciu som mala aj ja. presne aj na to je ten paretín. brala som ad 3 roky, potom sme skúsili vysadiť, skoro rok som nebrala, potom som otehotnela, v 7.mesiaci sme zasa nasadili, potom sme skúsili vysadiť ked mala malá asi rok ale tiež asi po roku som išla znova si dať nasadiť, lebo sa mi PP zhoršila,nemohla som ani do obchodu. ano to priberanie žial je, pribrala som počas 3 rokov 15 kg 😒
@kiwi82 aha no šak to sa aj mne prejavilo na stále mám sucho v ustach a nestabilitu proste moje AD nestačia je mi niekedy na vracanie a to už beriem tri mesiace takže asi potrebujem iné.len beriem aj lex už tolko tak som zvedavá ako ho zase vysadím 😝 😝 už ani ten mi nezaberá ako na začiatku mám pocit

@rondicka jej ďakujem za obsiahlu odpoved 😉 no ja pociťujem únavu uz dlhšie a aj podrazdenost. Sex je ok 🙂 som nimfa naďalej 😀 ale uz vyše 2r. Berem lieky a stále sa mi vracia strach. Koľko mg paroxetin si brala ?