icon

Panická porucha, úzkosť alebo tetánia

neson123
15. jún 2021

Ahojte, už asi 2 týždne ma trápia pocity strachu, pocit že sa mi niečo stane, že zomriem atď.Do toho sa pridá triaška, sťažené dýchanie, bolesť na hrudníku, točenie hlavy až mdloby a zvýši sa mi tlak. Momentálne sa liečim na vysoký tlak mal som holter 24h a mal som vysoké hodnoty, vzali mi krv čakam na výsledky.Beriem Isoptin 240mg 1 tabletu ráno, užívam magnézium B6 aj také práškové, vraj majú rýchlejší účinok. Tlak mávam už od puberty plus trasenie svalov hlavne rúk mám už dlhšie a taký vnútorný tras, ale tieto pocity strachu a vyššie uvedené mám odkedy som sa bol prvý krát očkovať(Pfizer), nehovorím že to ma nejaký súvis, ale ešte pred očkovaním som mal obavy z toho ako mi vakcína zaúčinkuje a či mi neubliži, keďže sa šírili rôzne hoaxy atd.Nechcem tu ani čítať o tom kto si to da a kto nie a hadky..Len vravím že odvtedy mám tie pocity strachu a odvtedy som začal riešit až ten tlak, tablety mi učinkujú tlak sa mi pomaly znižuje len tie stresy a uzkosti mam skoro každý deň...Bojím sa robiť úplné bežne veci napriklad aj kosiť travu alebo keď som maľoval prišla namňa tiež zrazu horúčava točenie hlavy triaška mdloby museln som si sadnúť na chvíľu potom to preslo..na nič iné nemyslím len na to či sa mi niečo nestane..Ďakujem za každú radu, mam 22 rokov.

Strana
z2
neson123
autor
18. jún 2021

@luciar260 vzadu na obale pise ze 6-8 tabliet denne pre dospelych

neson123
autor
18. jún 2021

@lagunka0000 dakujem, kazde rano ked vstanem tak vsetko odznova..akokeby som ani nespal energia skoro vobec a hned sa mi zyva..do toho mravencenie hlavy a unava hrozna ja uz nechapem kazdy jeden den hned odrana..

zuzka10175
18. jún 2021

Keďže píšeš, že niektoré stavy - trasenie atď, máš už dlhšiu dobu a k tomu sa pridružili ďalšie problémy, navrhla by som urobiť si test zdravia. Tento test nerobia lekári, lebo na to nemajú prístroje, ale je to test, ktorý podľa tvojich telesných príznakov určí, ktorý orgán na koľko % pracuje a to sa dá potom rieši. NáJdi príčinu a tú odstráň a potom odídu aj problémy.

neson123
autor
18. jún 2021

@zuzka10175 a kde sa taky test zdravia da spravit?

zuzka10175
20. jún 2021

@neson123 napíš mi do správy tvoju mailovú adresu, pošlem ti link

lundus
9. aug 2021

@neson123 ahoj, mne pred mesiacom diagnostikovali panicku úzkosť a tiež mi to začalo po očkovaní pfizerom na jar. Ja neviem či to mám pripisovať tomu očkovaniu, lebo som tiež nad tým rozmýšľala, pretože dlhšiu dobu som mala veľa stresov. Ale určite to odporúčam co najskôr vyhľadať psychiatra a psychologa. Ja chodím k obom, som na začiatku liečby

ivaana789
10. aug 2021

Ja mám panickú úzkosť diagnostikovanú už 13 rokov, užívam lieky a naučila som sa s tým žiť, Tiež som cca pred mesiacom dostala 2. dávku Pfizeru a psychicky som bola uplne rozhodené. Stále som cítila úzkozť, vnútorné chvenie, nervozitu a dokonca 2x mi stav vyústil do panického záchvatu. Mala som síce aj zápal moč. mechúra a užívala som ATB ale tak zle som sa snáď nikdy necítila. Volala som svojej lekárke a tá ma ubezpečila, že ATB niekedy rozhádžu celú psychiku. Lenže mne bolo zle či po fyzickej stránke či po psychickej stránke ešte pred ich užívaním. Zostala som 2 týždne PN a to už je čo povedať lebo na PN-ke som nebola už asi 20 rokov. Lekárka mi naordinovala 3 x denne Neurol 0,25, užívala som však iba ráno, poobede ako by mi hlava prešla do iného levelu a cítila som sa psychicky úplne ok. Pýtala som sa obvoďáčky či to nemôže byť z očkovania, povedala, že zdá sa jej to už dlho ale nemôže to vylúčiť. Teraz už je ok ale môj organizmus bol uplne celý rozhodený. Teploty som mávala 37,2-37,6 max. ale cítila som sa ako keby som mala 40, pritom ja teploty vôbec nemávam a ak aj mám zvýšenú, tak ani neviem.

michaelam2
23. jún 2022

@neson123 ahoj prosim ta ako si vtedy dopadol na testoch? Uz je ti lepsie?

neson123
autor
27. jún 2022

@michaelam2 tetania nepotvrdena ale stale mam priznaky tetanie musim sa objednat znovu na test, uzkosti a stresy su stale avsak miernejsie kedze beriem magnerot kazdy den ale stale to nieje ako predtym no.Liecim sa len na vysoky tlak a beriem magnezium a b komplex kazdy den.

michaelam2
27. jún 2022

@neson123 takze okrem vysokeho tlaku ti nic ine nezistili? Mavam podobne stavy tak preto sa pytam, chystam sa k neurologovi

neson123
autor
27. jún 2022

@michaelam2 okrem tlaku nic chvala bohu, na neurologii bolo vsetko v poriadku este aj test na tetaniu bol negativny ale to bolo pred rokom, no ja mam priznaky tetanie cize sa budem pytat na dalsi test kedze si myslim ze proste ju mam aj ked test vysiel negativny

michaelam2
27. jún 2022

@neson123 moze to byt psychika, ta dokaze hrozne veci napachat

neson123
autor
27. jún 2022

@michaelam2 tiez si myslim kedze zazil som aj ataky za ten rok a uzkosti, len si to nechcem priznat kedze sa necitim byt psychicky mimo a snazim sa smiat a fungovat ako mam, ale jasne ze to moze byt aj psychikou kedze kazdy den mam vselijake myslienky cize to nevylucujem

michaelam2
27. jún 2022

@neson123 urcite, hlavne sa z toho clovek dostava fakt dlho …ale treba si opakovat ze je to len v hlave a dolezite je ze nejde o ziadnu vaznu chorobu

neson123
autor
27. jún 2022

@michaelam2 vela krat som si to uz povedal avsak niekedy nepomaha no, pri psychologovi som este nebol ani raz, nechcem si pripustit zeby som mal nieco zo psychikou aj ked viem ze uz to nieje to co predtym

slovakboy
27. jún 2022

@neson123 velaoddychuj nepozeraj telku ani nepíš nasocialne siete. O probléme ale hovor s niekym kto ťa vypočuje a pochopi. Máš asi uzkostnu poruchu spôsobenú dlhodobým nahromadením stresu z korony aj toho očkovania. Je to psychické ale môže tam byt aj niečo biochemicke z korony. Ja si myslím že je to program mysle a podvedomia. Niečo ako hypnóza. Plus vojna a stresy bežného života. Snaž sa veľa spať a rob dychové cvičenia aj keď ti je dobre. Keď na teba ide úzkosť a panika tak si ľahni vezmi si lieky na ukľudnenie a nebojuj s tým. Podaj sa úzkosti a hovor s ňou: poď moja vojdi ak musíš a odíď. Snaž sa spomaliť výdych mozog ťa bude nútiť rýchlo dýchať ale snaž sa aj napriek pocitu nedostatku kyslíka spomaliť výdych. Pocitis mierne uvoľnenie. Samozrejme to nepojde dokonale a nejakej hyperventilacii sa nevyhneš. Uvedom si rozumom že zachvat ťa nemôže zabiť. Nič ti neurobí. Ja som sa pri záchvatoch dostal až do bezvedomia alebo som sa pocikal aj pri vedomí a nevedel som s tým nič urobiť. Ale keď som už vedel že je to len panicky zachvat a nestane sa mi nič tak po prebudení z niekoľko sekundového bezvedomia mi bolo zrazu krásne a uvoľnene. Len asi dve tri hodiny a potom prišli úzkosti ale uz som neupadal do ďalšej paniky. Akoby som sa zresetoval. Je to celé hrozne bolestivé ale prejde to. Potom musíš oddychovať dosť piť ale nie na noc. Nepozeraj správy sú ti k ničomu. Nepocuvaj hlasnú hudbu ani ostré blikajúcimi obrazy. Prechádzka každý den ca hodinu ti veľmi pomôže po čase. Prechadzka prírodou. A nebran sa antidepredivam ľahším ak ti lekár predpise. A Neurol kľudne ber v akútnej fáze. Ale nie dlhšie ako 5 týždňov denne a potom už len pri silnej úzkosti čiže pri akútnom probléme. Ja som bral Neurol len dva týždne denne a potom už len pri záchvatoch. Potom zabrala psychoterapia a antidepresíva. Lekár mi povedal že ak by som nepracoval s psychológom poctivo tak len samotné antidepresíva nepomôžu. To ti vravím aby si rozumel že potrebuješ zmeniť myslenie a naučiť sa inak myslieť. Respektíve nemyslieť.

neson123
autor
28. jún 2022

@slovakboy ďakujem za povzbudive slova

kathusiq11
9. sep 2025
@ivaana789

@luciar260 ...na začiatku to boli pocity akéhosi vnútorného nepokoja, taká vnútorné chvenie celého tela, ako by zo mňa vyšla všetka energia, búšilo mi srdce, zrýchlené dýchanie až to vyústilo do pocitu, že zomieram, že potrebujem dýchať lebo odpadnem, roztriaslo sa mi celé telo a zaliala ma neskutočná horúčava ako keby mi zovrela krv žilách, v hlave totálna panika lebo som nevedela čo sa so mňou deje čo ešte celkový stav znásobilo k horšiemu. Toto som opísala stav v deň kedy to vyústilo až do panického záchvatu. Neopísateľne nepríjemný stav, ktorý sa ani nedá opísať. To vie len ten kto to zažil. Po prvom takomto záchvate som bola obmedzená kamkoľvek sa pohnúť lebo stále som mala na mysli len to, čo ak sa mi to zase stane. Našťastie som bola vtedy doma, muž volal záchranku, dali mi injekciu na upokojenie a vynadali mi v zmysle prečo ich kvôli takej hlúposti voláme keď možno niekde niekto zomiera a oni strácajú čas so mnou. Potom mi bolo 2-3 dni OK a ďalší deň opäť...nie vždy tieto stavy vyústili až do úplného panického záchvatu ale cítila som sa ako v inom svete. Stále som mala strach, že to zase príde a najhoršie bolo, že nevedela som ako si mám pomôcť, čo mám robiť, stále som si merala tlak a s mobilom som chodila aj na wc, aby som ho mala po ruke keby niečo...Veľmi to obmedzilo môj život. Manželovi som sa o tom hanbila povedať tak som všetko prežívala sama so sebou iba vo svojom vnútri. Zašla som potom k obvodnej lekárke, predpísala mi magnézium, vraj to je len vyčerpanie. Vtedy som mala 30 r.Moje stavy boli samozrejme striedavo rovnaké. Potom ma poslala k internistovi a čo ja viem už kde všade som bola...Veľa som čítala všetko možné, aby som zistila čo sa to so mnou deje. Takto som sa trápila asi pol roka, možno viac, Moje prejavy sa veľmi zhodovali s prejavmi PP tak som zašla k psychiatričke. Ona mi všetko vysvetlila a veľmi mi pomohla. Mala som šťastie na vynikajúcu lekárku, mala v sebe niečo zvláštne, nemala som pocit, že som u lekára a vedela vo všetkom zlom nájsť veľa pozitívneho. Vysvetlila mi napr., že mám vlastne šťastie, že táto moja porucha ma posunula v živote vpred pretože ja už viem, čo sa so mnou deje, čo mám vtedy robiť ( nakoľko je to veľmi rozšírená diagnóza ) ) a mnohí sú ešte len pred tým. To by bolo nadlho ale naozaj to bola lekárka s veľkým L a človek s veľkým Č. Výnimočná žena. Odvtedy beriem lieky s obsahom serotonínu a môj život sa vrátil do normálnych koľají. Porodila som 2 deti, popri materskej som si urobila Bc. potom Mgr. a nakoniec som to potiahla až na doktorát. Týmto sa nechcem chváliť ale len porovnať obdobie, kedy mi robilo problém odísť za bránu dvora. Netvrdím, že dnes som úplne fit ale dnes už viem, že v stave panického záchvatu ( ak som dlhšie v strese stáva sa aj teraz )nezomieram, viem si povedať, že hej dievča, preháňaš to, spomaľ ( moja psychika mi to pripomenie ) a pozerám sa na túto moju diagnózu s nadhľadom. Nebolo to ľahké ale v stave paniky som sa naučila a ešte sa aj učím zachovať HLAVNE pokoj. Mne veľmi pomohlo dýchacie cvičenie. Keď už cítim, že asi to už na mňa ide a mám potrebu viac a viac dýchať, začnem dáchať na 4 doby : pomalý hlboký nádych ( v duch počítam do 5) zadržím dych ( kým v duchu pomaly nenapočítam do 5), výdych ( počítam v duchu do 5), zadržím dych ( v duchu pomaly počítam do 5) a opakujem. Robím to toľkokrát koľkokrát potrebujem. Krásne to upokojí dýchanie a aj celé telo.

@ivaana789 odkial ste ak sa mozem opytat ?? pripadne ci by ste mi vedeli posunut kontakt na psychiatričku ?? dakujem

ferko1818
30. okt 2025
@ivaana789

Ja mám diagnostikovanú panickú poruchu, už 13 rokov sa s ňou učím žiť, začiatky boli však ťažké. To čo popisujete je už fyzický prejav úzkosti. Úzkosť ide ruka v ruke s PP alebo tetániou, ktoré je nie je ľahké odlíšiť, majú podobné prejavy. Choďte určite k odbornému lekárovi - k psychiatrovi. Čím dlhšie to budete odkladať, tým sa to bude zhoršovať. Aj ja som si nahovárala, že to zvládnem sama, mávala som stavy, že som sa bála odísť z domu. Všetko máme totiž v hlave.

@ivaana789 a schudla si pri panickéj poruche ?
Aj si unavená po nej ?

Strana
z2