Panické ataky

14. okt 2022

Trpím panickymi atakmi. Cca rok som mala pokoj, teraz nastúpili znova. Prosím na koho sa mam obrátiť ? Psychológ alebo psychiater ? Treba mi tam výmenný lístok? Tí , ktorí na nich tiež trpia/ trpeli.. pomohli Vám sa ich zbaviť ? Ďakujem za každú odpoveď

noami12
14. okt 2022

Psychiater 🙂 výmenný lístok nepotrebuješ 🙂

demografka
14. okt 2022

psychiater a dobre psychologicke sedenia, je to na dlho, ale ak sa s tym pracuje naucis sa to ovladat

slovakboy
14. okt 2022

Ja som mal aj psychiatra a lieky a aj psychologa a terapie. Treba obidva.

sonoio
15. okt 2022

@slovakboy pschiater.ten Robi aj sedenia..

slovakboy
15. okt 2022

@sonoio on nemá tolko času a ani nie je na to školený tak hlboko ako psychológovia. Môj psychiater bol skvelý ale sám chválil môjho psychologa keď videl ako sa to zlepšuje. Sám mi povedal, že len lieky by toto nedosiahli. Lieky treba, pomôžu. No treba nabrať odvahu zmeniť myslenie. Psychológ vie poradiť.

autor
15. okt 2022

@slovakboy môžem sa opýtať, aké lieky ti predpisali? A musel si ich užívať dlhodobo , alebo len keď si mal záchvat? Nerada by som skončiť na liekoch..

autor
15. okt 2022

Ďakujem všetkým za komentáre. Koľko to trvalo u vás cca ? Zmizlo to úplne, alebo len ste sa naučili zvládnuť situáciu? A trocha osobná otázka, ale čo bolo príčinou vašich atakov? Na tu mi odpovedať nemusíte, lebo chápem, že je to osobne

slovakboy
15. okt 2022

Predpísal mi ľahké antidepresíva na princípe vychytávania serotonínu z čreva a prenosu do mozgu. Existuju aj AD ktoré ešte ovplyvňujú noradrenalín ale tie sú silné. Presný názov si už nepamätám ale viem že mi ich ani nepredpisal psychiater ale obvodný lekár. Ten ich mohol predpísať len jednorazovo. Potom som šiel za psychiatrom on povedal že obvoďák zvolil správne a pokračoval v liečbe. Plus mi predpísal Neurol a ten další liek na spanie čo vyvinuli zo starych antihistaminík. Tiež si názov nepamätám. Neurol som bral iba pri silných uzkostiach kedy som už nemohol vydržať alebo po panickom ataku. Akútna najhoršia fáza trvala 2,5 mesiaca potom tri mesiace som ešte maródoval ale už som tak netrpel. Chodil som na prechádzky aj s kamošim ktorý robil v reštaurácii a mal nútene voľno.prvé prechádzky som robil ešte v akútnej fáze a bolo veľmi ťažké sa mi donútiť ísť von ale šiel sim hoci len na 20 minút. Raz sa ku mne pridal iný kamarát, ktorý hundrú na cely svet požiadal som ho že chcem byt sám. Nedokázal som počúvať toto. Proste jedna výhoda toho celého je že mozog ti vtedy ide na pol plynu a nedovolí preražit. Treba vtedy počúvať a vyciťovať čo ti robí dobre a čo zle. Psychológ mi prikázal nasledovať a opakovať to čo mi robí dobre a ihneď stopnúť to čo mi robí zle. Ešte napíšem musím ísť makať ešte nemáme všetok poriadok v sobotu porobený. Neboj bude fajn. Len nasleduj teraz svoje pocity a buď k sebe láskavá. Rob si dobre. Nie sex a sladkosti. Ale dobre pre tvoju dušičku pre tvoje pravé ja.

autor
15. okt 2022

@slovakboy ďakujem pekne za odpoveď. Tak urobím si teda co najskôr termín, snáď mi tam pomôžu

slovakboy
16. okt 2022

Napíš keď ti bude veľmi zle.

autor
16. okt 2022

@slovakboy vďakw

juliet86
16. okt 2022

urcite kombo psychiater lieky plus dobry psycholog sedenia.

sonoio
16. okt 2022

@slovakboy neviem,ja zijem v zahranici,a xodim k psychiatrovi,sukromnemu.ten mi Robi aj terapie..

slovakboy
16. okt 2022

Takze treba ti tú pravidelnosť nastaviť a dodržiavať. Dostatok vody piť ale len cez deň. Viem že som pil 3litre vody denne od 6:00 -18:00 a jedol som len tri krát za den od 7:00 - 17:00. Pil som medzi jedlami a počas jedenia som jedlo nezapíjaj. Bolo to náročne pretože som trpel nechutenstvom. Prvé dni som sa musel nútiť a raňajky som jedol aj pol hodiny. Vodu som tiez pil len po jednom glgu a mal som všetko doma namerané. Musel som zastaviť chudnutie a dehydratáciu. Aj to mi vraj spôsobilo tie ataky. Ako si na tom s jedlom a pitím?
Keď sa mi podarilo vypiť za 12 hodín tri litre vody a potom už nepiť pocítil som zrazu úľavu na žalúdku v noci a hoci som ešte mal problémy so spánkom toto mi veľmi pomohlo. Nechodil som v noci na wc a okrem úzkostí, ktoré boli zlé, som nemal iné bolesti. Úzkosti som mal hlavne doobeda. Podvečer sa to zlepsovalo ale nemohol som nič pozerať ani telku ani citat knihy ani pozerať videá. Proste kľud na lôžku. Poobede v čase povolených vychádzok som chodil na tie prechádzky. Ako sa máš momentálne ty?

autor
16. okt 2022

@slovakboy ja to mam s tým jedením naopak, jem dosť veľa a "vyžrala " som sa zo svojich 60kg na 85.. proste stále niečo tlačím do hlavy, hlavne sladkosti a blbosti. Samozrejme niečo pridalo aj nedávne tehu, ale fakt nie veľa. A ataky pociťujem hlavne večer. Najhoršie keď si ľahnem do postele , chystám sa spat a vtedy to príde. Už som prišla na to, že nemôžem čítať ani počúvať nic negatívne, hlavne spravy a tak.. keď príde atak, tak sa snažím presunut svoju pozornosť rýchle niekam inde, ale nepodarí sa mi to často. Najhoršie je, že ja si v tej chvíli myslím, ze zomriem. Rozbusi sa mi neskutočne srdce, alebo skáče mimo rytmus (po kardio stránke všetko ôk, mam prejdene všetky vyšetrenia) atď.. je to hrozne vážne, chcem sa toho zbaviť a žiť normálny život

irusa
17. okt 2022

Presne to mám ja...už 6 rokov

slovakboy
17. okt 2022

Takmmas to iné ako som mal ja ale princíp je rovnaký. Bojíš sa že zomrieť to som mal aj ja. A neidentifikovatelny strach z neviem čoho. Bola sa to generalizovaná úzkosť. Keď na teba večer ide ten atak a strach zo smrti začni si nahlas hovorit takéto formulky: všetko bude dobré, je mi ťažko ale aj tak sa mám rada a prijímam sa. Opakuj si vzdychy ako Zdravie, laska, príroda, priateľstvo…. Všetky pozitívne slova ktoré ťa napadnú. A nebojuj s tým strachom za každú cenu. Povedz úzkosti: poď moja vojdi keď musíš a odíď. Nechaj ju zabalíte oddaj sa pocitu bolesti a strachu hoci je to strašné a niekedy boli ako popálenina ono to práve vtedy prejde. Skús si vtedy začať počítať 998-17-17-17-17. V hlave počítaj tento príklad furt nižšie a nižšie. Amigdala nedokáže myslieť na dve veci naraz a ten strach opustí na chvíľu. Nájdi si aj niečo o EFT metóde.

namina
6. mar 2024

@slovakboy aký je rozdiel ( ak vieš popísať podrobné ) medzi panickym atakom a úzkosťou ?

slovakboy
6. mar 2024

@namina úzkosť je strach a bolestive stiahnutie napätie. Ale ešte neupadáš do ataku. Niečo také pociťoval Ježiš Kristus keď ho šli ukrižovať. Potil sa krvou. Je to studený pot ktorý ťa zaleje môžu to byt silne zimomriavky veľmi nepríjemné studené ruky stiahnuté hrdlo alebo naopak veľmi teplo ti môže byť na povrchu tela. Úzkosť pociťujú aj fóbisti strach z výšok a jeho postavia na kraj mrakodrapu, alebo sa niekto bojí pavúkov. Určitý druh úzkosti je aj obyčajná tréma pred skúškou alebo vystúpením. Ťa ale nie je chorobná a dá sa zvládnuť. Chorobná úzkosť je už taká že ani nevieš z čoho príde a prečo príde. Sedíš na slniečku vyhrievaš sa pod slnečníkom a odrazu ťa silno stiahne ťažko sa ti dýcha väčšinou sa zrýchli dych a je plytký. Človek nedokáže pomaly dýchať niečo ho núti dýchať rýchlo alebo potom keď je to miernejšie tak dýcha hlboko ale ťažko - robí take bolestivé vzdychy. Ach jaj. A to mu teichubuľavuje od úzkosti. Neviem nie som odborník ale všetko toto okrem tých fóbií a hrče v krku som zažil. Mne sa stiahol žalúdok a nevedel som do neho nič dostať.

slovakboy
6. mar 2024

@namina panicky atak je už vyššia škola úzkosti keď to mám tak s humorom povedať. Je to vyvrcholenie úzkosti do maxima a organizmus to už nezvláda. By som skôr povedal mozog, lebo organizmus by bol ok len mozog ho vedie do fyzických prejavov. Pri ataku človek už upadá do bezvedomia. Alebo zacne tak rýchlo dýchať že hyperventiluje a z toho môže a nemôže upadnut do bezvedomia. Mal som aj veľmi silne točenie hlavy. Musel som si ľahnúť inak by som spadol nebezpečne raz som sa pomočil našťastie mi manželka stihla priniesť starú kompotovu fľašu. Proste prišiel atak ľahol som do postele odrazu ako keby som vážil tristo kíl a zalial ma silný studený pot a prešli mnou silné zimomriavky a veľmi bolestivé. To nie sú zimomriavky ako keď si dojatý. A cítil som že mi povoľuje zvierač a niti ma na močenie. Stihol som to ešte povedať a manželka stihla pribehnut. Ale potom s bolesťou šlo všetko von. Po predýchali to rýchlo odišlo. Raz som odpadol a po prebratí som nemal ani úzkosť. Ako keby mnou presiel taký reset. Ale úzkosti boli druhý deň. Atak je výbuch nahromadenej a potlačovanej úzkosti. Môže prísť nečakane bez varovania a nesmie vtedy človek šoférovať. Inak mu to nič neurobí a aj keď odpadne nezabije ho to ani mu fyzicky neublíži. Aj tlak môže vyskočiť aj tep. Ale netreba volať záchranku ak vieš že je to atak. Prejde to.

namina
6. mar 2024

@slovakboy ďakujem za obšírnu odpoveď a tvoj čas . Ide o to, že sestrina dcéra to mala, u nej to bolo tak že pár dní mala zlý pocit , nevedela z čoho a následne v Tesco dostala ten panicky atak, silný ale nedopadla. Ale najhoršie opisuje tie dni ktoré nasledovali potom , mala vtierave myšlienky a myslím že aj depersonizaciu ( aspoň si myslím že to bolo ono keď to popisovala ) . Toto zle obdobie trvalo až tri týždne. Ale tak našťastie už má na to lieky a zatiaľ dobre