icon

Paradontitída a následná protéza 🥺

sonka333
27. feb 2023

Ahojte,prednedávnom som tu dala diskusiu z otázkou:kto ma aké skúsenosti z paradontitidou a dnes pridávam diskusiu :kto má skúsenosti z protezou v mladom veku 🥺☹je tu niečo popísané ale veľmi málo skúseností a väčšinou rady typu:daj si implantáty ...čo sa mňa týka ,tie si ja nemôžem dať nakoľko mám veľký úbytok kostí ...a kebyže si aj dala tú kosť doplniť,aj tak sa ľahko môže stať že sa vstrebe " aj tá a peniaze pôjdu dole brehom "🥺a koniec koncov,ani si to nemôžem dovoliť finačne..už som prišla o dolnú jednotku a dvojku a postupne to pôjde ďalej...horné mám zdlahované ale aj to je dočasne riešenie ....som strašne smutná a sklamaná 😪chodievala som pravidelne aj na dentalnu hygienu,starala som sa o zuby najviac ako sa dalo aj keď je pravda že nie vždy to tak bolo...hlavne v čase dospievania to bolo mizerné...iba som si čistila 2x denne no potom som začala chodievať často k zubárke a robila som všetko čo som mohla aby som nedopadla ako moja mama ktorá podotýkam:tiež prišla o všetky zuby kvôli paradontoze...myslela som si že to oddialim "ale žiaľ po pôrode syna to malo rýchly spád a mne neostáva nič iba sa zmieriť že čoskoro budem mať protézy 😪áno,vravím si:keď nejde o život tak nejde o nič ale napriek tomu ma to nesmierne trápi a ubíja 😪🥺ani sama neviem či toto je výlev😪alebo len potrebujem povzbudenie 🥺za každú odpoveď vopred ďakujem 🙏🥺

Strana
z3
lalilla
14. mar 2023

Ja neviem detaily, ale kolega sa s tym trapil 10 rokov, strasne peniaze dal do toho, snazil sa zachranit zuby a aj tak postupne mu to kost odmietala. Dali mu daku protezu celkovu co sa lepi raz za pol rok tusim ale dokonca aj pri tej mu tie dasna a kost robili problemy. Teraz ma klasicku co si prilepi tusim 2-3 dni a naozaj je spokojny a konecne uzavrel tuto temu a tie zuby su fakt paradne, absolutne nie je poznat ze su umele a ma ze dokonaly chrup a teda hlavne uz konecne bez bolesti. Drzim silno palce

sonka333
autor
14. mar 2023

@mariska1989 ďakujem za odpoveď 🙏prosím potom dajte vedieť ako sa vžívate s protézou ...a ešte mi prosím povedzte vek...ja mám 32😔nuž čo už...držím palce nech to máte čím skôr za sebou 🙏💙

sonka333
autor
14. mar 2023

@bashawelle ďakujem 💙áno chodievam k odborníkom a konkrétne na paradontologiu....nad implantátmy ja vôbec neuvažujem pretože o vlastné zuby prichádzam kvôli nedostatku kostí a zápalu preto si nemôžem dovoliť riskovať a investovať do niečoho čo je veľká pravdepodobnosť že sa umna neujmu 😔a mostiky mať nemôžem pretože sa mi kývu všetky zuby....na také sa už mostiky nedajú...dat....horne mám zdlahované na nejaký čas a to je tak všetko...uz len čakať...a pripravovať sa na celkovú snimatelnú protézu a veriť a modliť sa že budem patriť medzi tých šťastnejších "ktorím tá protéza drží 😔

sonka333
autor
14. mar 2023

@lalilla ďakujem za odpoveď 🥰v týchto časoch som rada za každú skúsenosť ,informáciu...a áno veru implantáty niesu pre každého a je to individuálne...ostáva mi len dúfať že ne konci budem spokojná a zo všetkým zmierená aspoň z časti aj ja🙏pretože tiež ma čaká iba snimatelná proteza

frantiska
15. mar 2023

@sonka333 zvladnete tak ako milony ludi implantaty urcite nie zas kolotoc od zaciatku nie su pre kazdeho a viac ludi na ne doplatilo ani zuby ani implantaty opetovne bolesti a hojenie po vytiahnuti implantatov je ovela zdlhavejsie ako pri vytrhnuti vlastnych zubov a nehovorim o peniazoch🙈 proteza ja v pohode a hlavne uz koniec bolestiam zubov ktore su na zblaznenie niekedy , drzim palce

mariska1989
15. mar 2023

@sonka333 o rok staršia od teba .

zlatovlaska123
15. mar 2023

@frantiska zase až tak tie implantáty netreba odsudzovať, je úžasné, že doba tak pokročila a toto lekári dokážu. Dnes už množstvo ľudí má vďaka nim život bez obmedzení a je to určite lepšie riešenie ako protéza. Jasné, že ak sa nedá tak sa nedá, kvôli kosti napr. ako autorke, tak to je jasné,, vtedy sa musí isť do protézy, ale ak sú možnosti, či už finančné alebo zdravotné, vždy je lepšia voľba ísť do implantátov. Ja ako najväčší benefit považujem, že zachovávajú aj vzhľad tváre, kdežto pri protéze tvár upadá, keďže kosť sa úplne stráca. Ja osobne poznám ľudí, čo majú implantát už 20 rokov a stále im slúži. Týmto nechcem teraz povedať, že mať protézu je najaká hanba alebo čo, ale určite by som netvrdila, že je to lepšie riešenie ako implantát. To určite nie je.

maxi2
15. mar 2023

@zlatovlaska123 veď
@frantiska nenapísala nič zle veď to je 50:50 buď alebo. A radšej mať vyberaciu protézu ako zhnité zuby

zlatovlaska123
15. mar 2023

@maxi2 veď ja ani nehovorím, že napísala niečo zlé, to určite nie, ona mala zlú skúsenosť s implantátmi, čo ma mrzí, lebo viem koľko to stojí, no na druhej strane sú tisíce ľudí, ktorým pomohli a problém nemajú. Samozrejme, že lepšia protéza ako žiadne zuby. Aj protézy sú dnes na pohľad na nerozoznanie od vlastných.

googwife
15. mar 2023

Tak ja mám už od 15nastich medzerovnik nenarastli mi trvalé horné dvojky a teraz už čiastočnú snímateľnu náhradu keďže sa mi pokazili aj zadné. Zo začiatku je to nezvyk, ale deň, dva a v pohode...

cokoladacoko
15. mar 2023

@miskakyska treba absolvovat. Robim pacientom uz dlhsie a su s tym dobre vysledky🙃

frantiska
16. mar 2023

@zlatovlaska123 pisala som presne 50:50, a ako u koho niekomu to telo neprime ,alebo vznikne zapal cokolvek na co sa nevztahuje ziadna zaruka a vratenie penazi a to nehovorim o bolestiach mimichdom viacery uz o tomto pisali ze po zavedeny implantatov zazili ten isty proces a prisli aj o zuby aj o peniaze zubary su dobre pravnicky osetreny aby nemuseli nic vratit , ale samozrejme je aj dost ludi ktory maju stastie a implantaty maju dlho aj ja mam kamarata co ma uz dobrych 15 rokov cely vrch zaimplantovany a nikdy nemal problem ale je tazko povedat ci take stastie bude mat kazdy ja som tam tiez nepatrila

bellam
1. sep 2025
@frantiska

@sonka333 nie si jedina aj ja som hladala ci a kto ma skusenosti zo zubnou protezou ked pride o vsetky zuby ,bola som zufala nestastna ani zit sa mi nechcelo az ked som zacala citam forum som zistila ze predsa zivot nie je o tom ze prideme o zuby a dakujem panu bohu ze mi dal silu a bez zubov sa zit da pretoze existuju dokonale zubne nahrady a nemam bolesti , kazdy tyzden behanie po zubaroch co sa deje a zas bolest a zas liecenie co nemalo vyznam a vyhodene peniaze ,prijala som ze nepatrim medzi stastnych ludi ktory ani v 70 r. nemaju problem zo zubami ,ale zijem som tu aj ked to bolo velmi narocne na psychiku hlavne ked som sa pozrela do zrkadla 🙈zvladnes zvladlo milonov ludi a mi patrime tiez k nim hlavne ze uz nie su bolesti

@frantiska úplne moje pocity, tiež psychika neskutočne dáva zabrať, prechádzam si tým momentálne a je mi nanič 😢
Všetky zrkadlá pozakryvané šatkami.
Nechcem dramatizovať, ale pre mňa je to očistec na zemi 😢😢😢

frantiska
1. sep 2025
@bellam

@frantiska úplne moje pocity, tiež psychika neskutočne dáva zabrať, prechádzam si tým momentálne a je mi nanič 😢
Všetky zrkadlá pozakryvané šatkami.
Nechcem dramatizovať, ale pre mňa je to očistec na zemi 😢😢😢

@bellam Je to prirodzene u kazdeho si myslim , ale zvladnete to ako vsetci zvladli .Moja suseda ma zubne protezy od 40 rokov a teraz ani nevie ze ich ma , chce to samozrejme cas aby sa psychika ukludnila a nakodovanie do mozgu , potom to uz clovek nebude ani riesit a bude rad ze uz nema bolesti , traumu a jedenia antibiotik. A je super ze si to vieme precitat vo fore a dostat to zo seba von .

bellam
1. sep 2025
@frantiska

@bellam Je to prirodzene u kazdeho si myslim , ale zvladnete to ako vsetci zvladli .Moja suseda ma zubne protezy od 40 rokov a teraz ani nevie ze ich ma , chce to samozrejme cas aby sa psychika ukludnila a nakodovanie do mozgu , potom to uz clovek nebude ani riesit a bude rad ze uz nema bolesti , traumu a jedenia antibiotik. A je super ze si to vieme precitat vo fore a dostat to zo seba von .

@frantiska ďakujem za vašu promptnú a povzbudzujúcu odpoveď. Je fajn, že existujú tieto fóra kde sa to dá prebrať a prečítať si skúsenosti iných - človek sa totiž často cíti , že je vo svojich trápeniach sám….🥲
Tak nech sa nám darí,veď všetci máme právo na pekný úsmev 😁

frantiska
3. sep 2025
@bellam

@frantiska ďakujem za vašu promptnú a povzbudzujúcu odpoveď. Je fajn, že existujú tieto fóra kde sa to dá prebrať a prečítať si skúsenosti iných - človek sa totiž často cíti , že je vo svojich trápeniach sám….🥲
Tak nech sa nám darí,veď všetci máme právo na pekný úsmev 😁

@bellam presne tak ,zivot ide dalej nenechajte sa zmanipulovat ze o zuby ste prisli kvoli zlej hygiene ako to zvyknu prezentovat hlavne niektory zubari a takych si karma urcite coskoro najde a mi ideme z usmevom dalej . Drzim palce.

Strana
z3