icon

Periorálna dermatitida. Čo vám pomohlo v liečbe?

angelatack028
27. nov 2014

Som alergicka a ekzematicka dlhe roky. Moja uz ex koziarka mi plet neustale "krmila" kortikoidmi. Prestalo sa mi to pozdavat tak som zasla k inej dr. Povedala mi aby som okamzite vyhodila vsetky maste, mam perioralnu dermatitidu z dlhodobeho pouzivanie hormonalnej maste. Vyzeram ako prisera, po celej tvari mam suche cervene flaky, miestami sa mi to supe, oci ma neskutone stipu. Dr mi dala borovu vodu a miesany krem,ale mam pocit, ze sa to este horsi. Vsetko som vysadila, tvar si umyvam prevarenym Rajcom. Tazko sa mi aj rozprava, mam tak napnutu plet☹ Co vam pomohlo prekonat tu pliagu?

Strana
z3
dorkeeka
14. jan 2021

@jozefko21 ahoj, co ti presne pomohlo? S PD sa trapim uz 2 roky :(

dorkeeka
14. jan 2021

@sisa171 ahoj, ako sa volal ten tekuty puder, co si pouzivala?

sisa171
14. jan 2021

@dorkeeka netusim nazov, je zosuchany ale mozno v lekarni by vedeli, tam mi to riadne namiesali, drzim prsty

reni1711
21. feb 2021

@telly4 prosím vás viem že je to dávno ale chcem sa opýtať keď ste mali ten problém na večer ste si dávali na celú tvár tu síru a už nič iné? Ďakujem

telly4
22. feb 2021

@reni1711 ja som to nemala uplne po celej tvary ale hlavne okolo nosa cela brada. Tak to vsetko som potrela na noc len sirou. Niektore pupanceky som praskla. Rychlejsie vyschli

reni1711
22. feb 2021

@telly4 ja to m na lícach z kortikoidnej masti tak idem vyskúšať už som si kúpila sirove trepadlo a mastit cica plast lebo už som zúfalá a ďakujem

telly4
22. feb 2021

@reni1711 ak pojdes podla postupu co som niekde pisala urcite ti to pomoze.

dadushka007
6. mar 2021

Na PD si treba dat predpisat doxyhexal. Berie sa 3 tyzdne, zlepsenie je vidiet po par dnoch. Treba sa vyhybat mastickam s kortikoidmi, tie sposobuju PD.

ivi1207
18. máj 2021

Ahojte, prave som sa tu zaregistrovala len kvoli tomu, aby som sa s vami podelila o moju skusenost. Pred cca 6 rokmi sa mi zacali objavovat svrbive vyrazky v ryhach pri nose, ktorym som nejak extra nevenovala pozornost. Po case ma viac a viac otravovali a zacali sa mi sirit aj na klasicke miesta, ako su noso-ustne ryhy a v oblasti brady. Zacalo ma to viac a viac obtazovat aj z hladiska estetiky, ale hlavne to priserne svrbelo. U lekarov som moc nepochodila, tak som zacala chodit na akupunkturu (celkom cca 10 sedeni za nie malo penazi), ale bohuzial toto mi vobec nepomohlo. Jedine, co mi zjemnilo priznaky, bola masticka, ktoru mi sestra objednavala z Ciny. Po case som bez nej nedokazala existovat a vzdy, ked som ju vysadila, tak sa to cele vratilo v stonasobnej podobe. Zacala som o nej pochybovat a googlila som si skusenosti s touto mastou, az som natrafila na clanok z Anglicka, kde pred nou vyslovene varovali, kedze obsahuje vysoke mnozstvo steroidov a pri dlhodobom pouzivani ma znicujuce ucinky na pokozku (najma na tvari). To uz som mala tieto vyrazky aj v oblasti obocia a okolo oci - toto bolo asi najviac neprijemne a vyslovene bolestive. Po precitani toho clanku som sa rozhodla tuto mast vyhodit a nikdy viac nepouzit. Samozrejme sa mi to nehorazne zhorsilo, ale uz som fakticky rezignovala. Za nejaky cas sa mi zacali male skvrny objavovat na roznych miestach po tele, to som sa naozaj zlakla. Bola som opat u svojej obvodnej lekarky. Ta sa na mna skoro ani nepozrela, len sestricka povedala, ze to mala aj ona a povedala, ze jej pomohla nejaka masticka, ktoru mi p. doktorka bez dalsej diskusie alebo vysetrenia hned predpisala. Toto mi tiez nepomohlo... Vyhladala som teda sukromneho dermatologa, zaplatila za konzultaciu 60€ a odisla s diagnozou, ze mam psoriazu a ze s tym sa neda nic extra robit, predpisal mi kremy na premastenie a samozrejme kortikoidovu mast... Takze opat ziaden pokrok... Cely zivot som pouzivala jednu prirodnu kozmetiku, ktora nebola extra propagovana. Kedze som zapasila s tymto neduhom, tak som ju na urcity cas vysadila a skusala najst riesenie inde (v chemii, strave, patrala som o moznych intoleranciach a pod., cim ste si asi vsetci presli, ktori ste v tejto diskusii...). A tak som sa rozhodla urobit opat velky nakup a vykaslat sa na chemiu. Objavila som tam novy preparat a sice sipkovy balzam, ktory mal v popise okrem regeneracnych ucinkov aj priaznivy vplyv na exemy, psoriazu a pod. Kupila som si teda na vyskusanie male balenie (15ml) a zacala ho pouzivat 2-3 krat denne, skratka vzdy, ked ma napadlo. Uz si presne nepamatam, ako dlho to trvalo, ale priblizne za 2-3 mesiace sa mi ale ze kompletne vyliecila cela tvar. Clovek ked nema problem, velmi rychlo zabudne, ze ho mal... Kedze si dnes opat idem nakupit kozmetiku, tak som si spomenula na moje cca 4 rocne trapenie a na vsetky tie clanky a rady, ktore som zufalo hladala a nemozem sa s vami nepodelit a tuto skusenost, lebo ak len jednej / jednemu z vas pomozem, budem velmi rada, kedze som s tym bojovala naozaj dlho. Posielam link na spomenuty balzam, pre pripad, ze by ste ho chceli skusit...: https://www.originalatok.cz/produkt/balzam-sipek/
Drzim vsetkym palce, nech sa vam cim skor podari tejto hnusoby zbavit ! ❤

telly4
23. okt 2022

@angelatack028 prosim co nakoniec zabralo hlavne na okolie oci? dakujem

telly4
23. okt 2022

@martina_888 prosim ako to nakoniec dopadlo s tvojou perioralkou? dakujeeem

ivi1207
23. okt 2022

@telly4 ahoj 🙂 no nakoniec mi pomohol ten sipkovy balzam, o ktorom pisem 🙂 Je tam aj link, kde ho objednat 🙂

martina_888
23. okt 2022

@telly4 dobre, zmizla mi už úplne, len liečba antibiotikami čo si pamätám trvala dlho. Keď som antibiotiká vysadila zo dňa na deň, tak sa mi vrátila, preto sme ich museli nasadiť znova s tým ze som ich vysádzala postupne znižovaním dávok. Uz som vyše roka bez PD a liekov 🙂

telly4
24. okt 2022

@ivi1207 aj na ocne viecka ano?

krpataaa
25. okt 2022

Dobry den prajem, iba sa chcem spytat ked ste niekto pouzivali krem od Avène Cicalfate davali ste si ho na celu tvar aj kde ste nemali podrazdenu pokozku alebo iba na problemovu partiu ? Dakujem krasne za info 😊

telly4
Autor odpoveď zmazal
telly4
25. okt 2022

@krpataaa tusim len na tu problemovu neskor uz ale ked plet potrebovala hydratovat

krpataaa
25. okt 2022

@telly4 dakujem krasne lebo nasla som na nete dva druhy toho kremu Avène Cicalfate a Avène Cicalfate + a tento plus je podla vsetkeho co pisu ako keby bezny krem na celu tvar. Tak som trosku z toho zmatena 🙈😊😂

telly4
26. okt 2022

napiste mi sukromnu spravu a poslem foto co myslim

antori
14. jan 2023

@telly4 dobrý deň, môžte mi napísať bližšie informácie...ja nespím momentálne skrz tejto rozsirujucej sa pliagy..svrbí to a akoby sťahuje...

Strana
z3