icon

Podmienky umiestnenia do zariadenia pre osoby s bipolárnou poruchou

10. júl 2025

Ahojte, moja teta ma bipolarnu poruchu, dom jej pada na hlavu, vsetky peniaze dá synovi, potom nema čo jesť. Nevie aka je hodnota penazi, každy ju len využije a robí si z nej srandu. Je mi jej luto ale starať sa o ňu nemôžem. Chcem aby ju zobrali do zariadenia...jej dom ma hodnotu ani nie 20 tisíc. Chcem aby mala este pekný život, niekde kde sa o nu postaraju a budu sa k nej spravať ako ku človeku.Ak dám podnet na socialku a uvidia kde býva ako vyzera, že kuri drevom ktore su musí doniesť... má šancu že ju zoberu ak im napíšem dom? Syn chce aby mu dom podpisala tak to z nej bude bezdomovec, čo by ste robili vy?

Strana
z2
autor
10. júl 2025

@anonym_autor Bipolárnou samozrejme

unicornlady
10. júl 2025

Nemyslím si, že by ju vzali proti jej vôli na psychiatriu, ak neohrozuje fyzicky seba ani ostatných.
Ona sa nikdy neliečila?

autor
10. júl 2025
@unicornlady

Nemyslím si, že by ju vzali proti jej vôli na psychiatriu, ak neohrozuje fyzicky seba ani ostatných.
Ona sa nikdy neliečila?

@unicornlady Nie psychiatriu ale domov dôchodcov

ktobytobolpovedal
10. júl 2025

Moj ocino ma bipolarnu. V manicej faze sme ho uz 2x dali odviezt za asistencie policie proti jeho voli. Bohuzial, inak sa nedalo…
A urcite nemoze byt s takou diagnozou umiestnena v klasickom domove…
Treba ju liecit. Ako viete, ze ma bipolarnu?

autor
10. júl 2025

Keď človek nemá uspokojene základne podmienky pre život...Ake na silu...To ma zomriet od hladu, v zime zamrzne, elektrika je z dezolatnom stave, strecha sama diera. Drevo jej pada z rúk. Kto to ma riešiť? Za mňa mesto malo podať davno navrh....do zariadeniayslim domov socialnych služieb

januska12323
10. júl 2025

Je svojpravna? Nemôžeš nikoho umiestniť nikde len tak.

ktobytobolpovedal
10. júl 2025
@anonym_autor

Keď človek nemá uspokojene základne podmienky pre život...Ake na silu...To ma zomriet od hladu, v zime zamrzne, elektrika je z dezolatnom stave, strecha sama diera. Drevo jej pada z rúk. Kto to ma riešiť? Za mňa mesto malo podať davno navrh....do zariadeniayslim domov socialnych služieb

@anonym_autor ako vies, ze ma bipolarnu poruchu? Kto urcil diagnozu? Vies ako sa vobec prejavuje? Ju treba najprv liecit ak je chora

autor
10. júl 2025

Dobre podam podnet a nech to už sami zhodnotia, veď sú profesionali.

martul
10. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor kto to má riešit!?
Veď ona má rodinu, keď nie je svojprávna, tak má svojho poručníka alebo ako sa to volá

Teraz si predstav, že je takýchto ľudí viac... desiatky, stovky, každému má obec/ mesto zabezpečiť životný štandard!??
Sranduješ?

autor
10. júl 2025
@martul

@anonym_autor kto to má riešit!?
Veď ona má rodinu, keď nie je svojprávna, tak má svojho poručníka alebo ako sa to volá

Teraz si predstav, že je takýchto ľudí viac... desiatky, stovky, každému má obec/ mesto zabezpečiť životný štandard!??
Sranduješ?

@martul Rodina jej zoberie vsetky peniaze nema čo jesť.

unicornlady
10. júl 2025

Autorka, ale veď si neodpovedala.
Či teda je liečená ako bipolárny pacient. Užíva lieky, chodí na terapie? Poberá invalidný dôchodok?

To, že kúri drevom, nie je dôvod, aby ju niekam vzali. Ani to, že je dom starý.
To, že dáva synovi peniaze, tiež nikto riešiť nebude. Je to jej slobodná vôľa.

Maximálne by sa dalo obmedziť jej právomoci, aby nemohla prepísať dom. Ale to by asi musela mať poručníka, ako tu niekto spomenul.

Do domova dôchodcov teda neviem, či by ju vzali. Nevyznám sa v tom.
Ale aj to by musel niekto podať žiadosť a aj za ten domov sa platí.

autor
10. júl 2025

Socialna kuratela pre dospelych Vám asi nič nehovorí. Vlastny syn jej povie ze toto bude jej posledna zima a skape...Chcela som nech jej niekto opraví elektriku a každy elektrikar povedal že hrozi požiar že sa to.opraviť neda, dom je na zburanie....Svojpravna je aj keď by nemala byť....Syn je agresívny a bojí sa ho...no ja tiež tak som chcela radu....ako to ju mam tak nechať a nestarať sa? Boli ste niekedy v Socialnom zariadeni pre dospelych? Alebo volnom domove dôchodcov, ked bude pod dohladom bude v poriadku. A ano mesto vybavuje domovy dochodcov a socialne zariadenia.

ktobytobolpovedal
10. júl 2025
@anonym_autor

Socialna kuratela pre dospelych Vám asi nič nehovorí. Vlastny syn jej povie ze toto bude jej posledna zima a skape...Chcela som nech jej niekto opraví elektriku a každy elektrikar povedal že hrozi požiar že sa to.opraviť neda, dom je na zburanie....Svojpravna je aj keď by nemala byť....Syn je agresívny a bojí sa ho...no ja tiež tak som chcela radu....ako to ju mam tak nechať a nestarať sa? Boli ste niekedy v Socialnom zariadeni pre dospelych? Alebo volnom domove dôchodcov, ked bude pod dohladom bude v poriadku. A ano mesto vybavuje domovy dochodcov a socialne zariadenia.

@anonym_autor znovu sa pytam: kto jej urcil diagnozu bipolarna porucha? Ako ste k tejte diagnoze prisli?

autor
10. júl 2025

Nie nelieči sa lebo sa nema ako dostat k lekarovi, ze ma diagnozu vidím som sestra....Ma dochodov, vdovsky dochodok a dom preco by nemohla ist do domova dochodcov? ona by aj isla len ju syn zbije ak prepise dom a nechcem aby zbil aj mna tak to chcem riešit takto.

ktobytobolpovedal
10. júl 2025
@anonym_autor

Nie nelieči sa lebo sa nema ako dostat k lekarovi, ze ma diagnozu vidím som sestra....Ma dochodov, vdovsky dochodok a dom preco by nemohla ist do domova dochodcov? ona by aj isla len ju syn zbije ak prepise dom a nechcem aby zbil aj mna tak to chcem riešit takto.

@anonym_autor toto co popisuje je skor demencia. Nie maniodepresia… ta sa prejavuje veru inak

autor
10. júl 2025

Ja som jej stav nepopísala iba situaciu...ma 65, demencia to nie je. Volala som obvodnej.

autor
10. júl 2025

Tak Vám ďakujem, už to ma v rukach socialka.Zbytočne mi tu budete písať vaše dohady, ja potrebuje fakty...tu ide o život.

pribinak
10. júl 2025

Sociálka rieši maloleté deti , teda osoby do 18 rokov

Sociálna kuratela sú rodičia ktorí si riadne neplnia svoje povinnosti voči maloletým deťom

ktobytobolpovedal
10. júl 2025
@anonym_autor

Ja som jej stav nepopísala iba situaciu...ma 65, demencia to nie je. Volala som obvodnej.

@anonym_autor ved pises, ze ma bipolarnu poruchu. To si diagnostikovali ty?
Neviem co si chcela pocut… pises dost chaoticky. Trosku nerozumiem co chces… ak ma diagnozu (akukolvek) je potrebne najprv, aby to zhodnotil lekar a potom mozte postupovat dalej. Ako zbavenie svojpravnosti (nie je to len tak, ako si mnohi myslia), pripadnr umiestnenie do prislusneho zariadenia. Ak je teta bez diagnozy, velmi si asi nepomozes… no drzim prsty

zirafienka
10. júl 2025

Sa čudujem, že si sem vôbec písala. Rozčuľuješ sa na odpovediach. Keď vieš kde máš ísť a kto to rieši, prečo si ich hneď neoslovila a neriešila si to s nimi.

autor
10. júl 2025
@pribinak

Sociálka rieši maloleté deti , teda osoby do 18 rokov

Sociálna kuratela sú rodičia ktorí si riadne neplnia svoje povinnosti voči maloletým deťom

@pribinak Hej a dospelych nerieši nikto?Zaujimame...maš nejake medzeri choď sa doučiť.

autor
10. júl 2025

Chcela som vedieť či s tým ma niekto skusenost, ale každý človek je iný ako aj každý prípad...nabuduce taku chybu neurobím a nenapíšem sem. Iba stracam čas.

cacianka
10. júl 2025
@ktobytobolpovedal

@anonym_autor ved pises, ze ma bipolarnu poruchu. To si diagnostikovali ty?
Neviem co si chcela pocut… pises dost chaoticky. Trosku nerozumiem co chces… ak ma diagnozu (akukolvek) je potrebne najprv, aby to zhodnotil lekar a potom mozte postupovat dalej. Ako zbavenie svojpravnosti (nie je to len tak, ako si mnohi myslia), pripadnr umiestnenie do prislusneho zariadenia. Ak je teta bez diagnozy, velmi si asi nepomozes… no drzim prsty

@ktobytobolpovedal skôr by som podľa textu a reakcií tipovala že poruchu má niekto iný, že ? Lebo takto chaoticky a bez adekvátnych reakcií normálne človek nepíše.
volať lekárovi ? čo tak GDPR ?
akože vzdelaná sestra a nevie ako a kde vybaviť , kde začať ? nevie diagnózu ?
komu chce ona prepísať tetin dom ? !
a ešte sa uráža ....
@autorka radšej píš zrozumiteľne a prehľadne, nevyskakuj a ak chceš odpovede, zadaj riadne otázky

ktobytobolpovedal
10. júl 2025
@anonym_autor

Chcela som vedieť či s tým ma niekto skusenost, ale každý človek je iný ako aj každý prípad...nabuduce taku chybu neurobím a nenapíšem sem. Iba stracam čas.

@anonym_autor skusenost s cim? Ja som ti pisala, ze otca sme dali 2x odviezt proti jeho voli. Ale on ma diagnostikovani bipolarku… ty si stale nenapisala ako ste k tejto diagnoze prisli…
Ak nema stanovenu diagnozu, nie je mozne bez zbavenia svojpravnosti niekoho dospeleho proti jeho voli niekam umiestnit. Preto treba najprv navstivit lekara, aby sa urcila pripadna diagnoza a podla toho postupovat dalej…

ktobytobolpovedal
10. júl 2025
@cacianka

@ktobytobolpovedal skôr by som podľa textu a reakcií tipovala že poruchu má niekto iný, že ? Lebo takto chaoticky a bez adekvátnych reakcií normálne človek nepíše.
volať lekárovi ? čo tak GDPR ?
akože vzdelaná sestra a nevie ako a kde vybaviť , kde začať ? nevie diagnózu ?
komu chce ona prepísať tetin dom ? !
a ešte sa uráža ....
@autorka radšej píš zrozumiteľne a prehľadne, nevyskakuj a ak chceš odpovede, zadaj riadne otázky

@cacianka no napadlo mi to veru

autor
10. júl 2025

Pisala som že ma agresivneho syna, nemôžem to riešiť len anonymne, teraz je tu pri mne, spadla osetrujem jej nohu do toho moje malé deti.. preto pišem chaoticky. Ze nema peniaze na jedlo či jej požičiam peniaze, tento mesiac to je uz 100€ . Ako či si myslite že pijem kavu a nudim sa....Tak vam ďakujem za pomoc. diagnozu mam nakoniec ja....

zojazoja
10. júl 2025

🤣🤣🤣🤣🤣 krásne. 🤣🤣🤣

ktobytobolpovedal
10. júl 2025
@anonym_autor

Pisala som že ma agresivneho syna, nemôžem to riešiť len anonymne, teraz je tu pri mne, spadla osetrujem jej nohu do toho moje malé deti.. preto pišem chaoticky. Ze nema peniaze na jedlo či jej požičiam peniaze, tento mesiac to je uz 100€ . Ako či si myslite že pijem kavu a nudim sa....Tak vam ďakujem za pomoc. diagnozu mam nakoniec ja....

@anonym_autor ja som ti tu radu ako postupovat napisala asi 3x… aj to som sa pytala ako ste prisli k diagnoze…ale tak neviem co ine si chcela pocut. Ked si pri nej, tak sa s nou porozpravaj, ze bude najlepsie ked pojde do domova

unicornlady
10. júl 2025

Tie jej peniaze jej chodia na ruku, na účet?
Vravela si, že všetky dáva synovi?
Nedalo by sa s ňou dohodnúť, že by si niečo napr. u teba odkladala?

januska12323
10. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nerozumieš, že musí najprv navštíviť lekára? Ak ju syn ohrozuje tak aj políciu. Nemôžeš len tak zavolať na mesto nech ju niekde umiestnia. Ten domov budeš platiť ty?

Strana
z2