Porucha pozornosti spôsobuje neustále zasnenie a ťažkosti v komunikácii?
Dobry vecer, snad sa niekto vyzna, kto ma bude vediet nasmerovat. Som dospela zena v kategorii 35+ a mam vazny problem s pozornostou. Casto, takmer stale som zasnena, premyslam nad niecim inym, nevnimam, som mimo. Velakrat, ked mi niekto nieco vravi, tak nepocuvam a potom sa spytam na danu vec a dostanem odpoved - ved sme to teraz hovorili.
Ja som bola takato vzdy, ale zda sa mi, ze cim som starsia, tym je to horsie. Zaslo to uz do stadia, ze mi to dost strpcuje zivot. Su situacie, kedy sa uz bojim aj stretnut sa s niekym, lebo ho nebudem vediet pocuvat a zajde to zase do nejakych trapnych situacii.
Chcem to riesit ale neviem ako, kde zacat. Mam ist k psychiatrovi? Neviem...
Ja to mam tak isto, v práci si porady musím nahrávať na mobil, lebo ja to poste nedokážem vnímať hlavne ak sa rozpráva pomaly, pomáha mi ak si zvýšim rýchlosť 2x, vtedy dokážem vnímať. Neviem co s tým, lebo tiež ma rozptyluju veci a všetko mi dlhšie trvá. Mam pocit, že keď robím viac veci naraz, ze sa viem lepsie sústrediť, napríklad ak pri práci počúvam ešte podcast alebo hudbu. Mam pocit, že keď robím len jedno, tak sa začnem nudiť a myslím ešte na ďalšie.
ADHD?
@pe_mi tak ja soferujem, sice sa mi stava, ze zle odbocim alebo si nieco nevsimnem, ale inak v pohode soferujem bezne
určite sa poraď jednak s obvodným lekárom a jednak ako s psychoterapeutom tak s psychiatrom - možno je to napríklad ADD – syndrom poruchy pozornosti. nič vážne, dá sa fungovať, občas pomáhajú lieky, niekedy stačia aj správne techniky.
existuju online testy pozornosti, skus najst a spravit si nejake.
Chod k psychologovi, podla mna sa daju naucit nejake zvladacie techniky. Bude to podla mna porucha pozornosti.
mám poruchu pozornosti a bohužiaľ ako sa to v detstve postupne zlepšuje, čím je človek starší sa to pomaly znova zhoršuje. som na tom rovnako ako ty - nie som schopná pojať viac informácií naraz … šéfa som už naučila že keď odo mňa niečo v časovom horizonte chce, musí vidieť že si to zapíšem…
@biba_18 a nejako si to riesila?
Ani ja neviem ponat viac onformacii naraz, ale s tym sa este da zit.
Horsie je to, ze ja nedokazem pocuvat a v poslednom case si vsimam, ze uz ani reagovat neviem rychlo. Ked sa rozpravam s voacerymi ludmi naraz a chcem reagovat tak kym si ja rozmyslim myslienky, tak debata sa uz uberie inym smerom... pripadam si ako idiot
V takom ľahšom stave to mám aj ja - vždy som mala už ako malá ale to nikto neriešil, veď vtedy som bola jednoducho blbá, plus som mala určite aj dys.. ale tvrdé 80-90roky, to sa neriešilo..
ako dospela si uvedomujem že sa to týka aj mňa, ale našťastie nie tak aby mi to výrazne ovplyvňovalo život aj keď niekedy sa cítim kvôli tomu zle priznávam.. som roztrzita a keď odomna niekto chce veľa veci tak mi utiekajú myšlienky.. v práci to mám trocha náročné premna lebo som na pozícii kde stále odomna niekto niečo chce a tak musím prepínat z jedného do druhého v momente.. to beriem ako najnáročnejšie lebo kým sa zasustredim na to čo sa ma niekto pýta tak asi pôsobím ako debil niekedy.. vyriešim síce a zatiaľ som na seba dostala dobre ohlasy ale uvedomujem si svoje nedostatky.. poradiť vlastne neviem, lebo sama nedostatok svojej pozornosti neriešim ja len, že chápem..
navyše - chcem len povedať že ak sa ti dá skús sa sústrediť na svoj spánok.. ja som si vekom všimla, že sústredenie je výrazne horšie kvôli mojej poruche spánku.. snažím sa späť lepšie a dlhšie, ale aj kvôli povahe mojej práce to nedokážem dobre nastaviť (robím ranné smeny) ale keď sa mi podarí dobre sa vyspať je to lepšie.. aspoň si to namyslam..
Ja síce nemám poruchu pozornosti, ale je pre mňa veľmi náročné vnímať hovorené slovo. Už v škole som musela vynakladať obrovské množstvo energie, aby som dokázala vnímať, čo nám hovoria, zachranovalo ma pisanie si poznamok. Dnes napríklad nedokážem počúvať podcasty a pod., vôbec neudržím pozornosť a presne, ako píšeš, obzvlášť, ak sa to vlečie. Ja si niektoré videá púšťam so zrychlenou rýchlosťou, vtedy je to lepšie. Odjakživa sa oveľa lepšie sústreďujem na napísané, to isté platí pre videné. Musím mať proste zapojený aj iný zmysel, ako sluch, aby som vedela vnímať. Pritom na čítanie a písanie sa viem sústrediť naozaj dobre a aj som sa vždy učila práve čítaním. Radu príliš nemám, akurát pri práci mne pomáha si písať, potom vnímam. Spoločenské udalosti a pod sú pre mňa nočná mora práve kvôli tomu, že keď hovorí viac ľudí naraz, ja som úplne stratená a len sa priblblo usmievam ale vlastne netuším, o čom točia 😅😂🙈
Ja mám to isté. Najhoršie je, že keď sa čo najviac snažím sústrediť sa a počúvať, aby som si veci zapamätala, tým menej si zapamätám. Pamätám si len svoje myšlienky na to, ako sa mám sústrediť 🥴. A áno, bojím sa aj šoférovať, lebo ja sa rýchlo zamyslím nad niečím a vôbec nevnímam okolie. Raz sa mi to stalo pri jazde a síce nič sa nestalo, lebo som iba išla rovno ale vôbec neviem ako dlho som bola mimo. Či sekundu alebo tri, alebo minútu? Odvtedy mám z toho strašný stres. Pomáha mi, keď sa môžem pri tom s niekým rozprávať, viem sa lepšie sústrediť na cestu.
@akvi ano toto presne, co spominas na konci s tymi spolocenskymi udalostami. Vsimam si na sebe, ze v poslednom case, ked mam ist na enjake strtko, party oslavu, som z toho normalne v strese. Nemala som to tak predtym ale vekom to je nejako horsie.
Ja potom posobim ako nejaka cudacka, lebo bud neviem rychlo zareagovat alebo sa zase obcas stava, ze rozpravam az moc vela, tak radsej niekedy zostanem ticho, nech neotravujem ludi svojimi bachorkami. Ale teda myslim, ze vytvaram uplny zly dojem v porovnani s tym, kym v skutocnosti som...
Netusim ako to chodi na Slovensku. Porad sa mozno s obvodnym. Na to je scan ktory ti ukaze znaky ADHD. Treba ti potvrdit diagnozu a daju ti lieky. Poznam, pracujem s vela ludmi s ADHD. Bat sa nemusis, treba vediet si najst system, ako sa ti najlepsie pracuje. A je lepsie mat nieco potvrdene aby si vedela ako to “ovladat”.
U mňa to vekom je ani nie že horšie, ale si to len viac uvedomujem. Keď som bola mladšia, tak som vnímala akurát to, že po každej takejto udalosti som bola neskutočne vyčerpaná. Až neskôr som prišla na to, že to je z toho, ako sa snažím sústrediť, nech nie som za idiota 😂😅🙈 Teraz sa už proste nesnažím, lebo ma to vyčerpáva. A tak obmedzujem radšej tie udalosti. A ak už niekam musím, tak som v takom "stand by"režime 😅🙈. Najlepší kamoši to o mne vedia, takže ak niečo chcú so mnou debatovať, tak vedia, že potrebujem ticho a nikoho ďalšieho okolo.
nijak som to neriešila… beriem to ako svoju črtu, ľudia ma majú za zasnenú ale mne to nevadí… ale sú veci ktoré vyžadujú sústredenie, učím sa jazyky, hrám logické hry, na duolingu robím matematické cvičenia… existuje taká terapia pre zlepšenie sústredenia - neurofeedback, skús si pozrieť na nete či by ťa to zaujalo…
Starnutím sa telo zanáša Toxínmi, vznikajú v črevách z pliesní, kvasiniek, zápalov ... ovplyvňuje to mozog, nervovú sústavu (starší ľudia sú nervóznejší, výbušnejší, ťažšie sa sústredia, trpia nespavosťou ...)
Stačí prečistiť črevnú mikroflóru (spevniť priepustné čreva), očistu stukovatenej pečene, obličky ... Po 30, 40tke treba začať robiť pravidelné očisty tela, veľmi to pomáha na sústredenosť, nervozitu, nespavosť a celkovo kvalitu života.
Keď sa cítim unavená, uvarím si na 3 dni hrniec zeleninovej polievky s vývarom z kostí a bylinkami (rasca, tymián, oregano, fenikel, kurkuma ... čistia črevá) + Probiotiká.
Pijem bylinkové čaje na odkyslenie tela s klinčekmi sú silne antibakteriálne.
Dobré sú aj 1 dňové pôsty, musíš to robiť postupne inak ti bude zle, čo je pri očistách normálne. Na pliesne v črevách je dobrý Extrakt z grapefruitových jadier z lekárne.
to moze byt dysregulovaný nervový systém. pozrite si toto video. je veľa technik ako s tým pracovať 🙂
Netreba si vsak mylit ADHD s ADD. Je v tom velky rozdiel.

Ahoj,zrovna včera som sa nad tým zamýšľala.lebo syn má poruchu pozornosti a všetko ho ruši..
Tikot hodín, zvuk auta, spievajúce vtáky , zahladeny, nepočúva.2,3 x sa opýta.mami prepáč zopakuj mi to, nepočúval som ťa..
A včera som sa zrovna zamyslela,že či on bude vedieť vôbec aj šoférovať, keď jeho všetko zaujíma, vyruši,len tá činnosť ,čo má robiť nie..ako napr pri šoférovani bude fungovať.
Potom som si hovorila, že mi hrabe, že to asi aj ostatní fungujú a nemajú zákaz šoférovania ..ale tak málo sa o tom hovorí, je to akoby taká nová choroba..
Tiež sa nad takými bežnými situáciami zamýšľam, že ako on bude.
Ale tak vravia, že z toho sa vyrastie..len ci