icon

Prečo priberám?

6. nov 2022

Uz som naozaj zufala. Nemam pocit, ze sa stravujem zle. Kalorie si sice nepocitam, ale jedla ktore si do prace objednavam podla mna nie su take strasne. Rano si davam vacsinou nejaku kasu a kavu s cukrom(pozerala som, vsetky kase maju do 300kcal.). Obedy mavam vacsinou nejake sote s ryzou alebo kasou, maso na prirodno s ryzou, vegetarianske obedy, salaty atd. Nic vyprazane, nic sladke, ziadne knedle a pod. No a vecere sa snazim mat bezmasite - casto polievky, omeleta so zemiakmi, cestoviny s omackami, atd. Veceriam najneskor o 18:00, spat idem do 22:00 a po veceri uz nejem. Doobeda si dam v praci aj malu sladkost(rozmyslam vymenit za proteinovu tycinku) ale doma uz nic take nejem. Problem je, ze po praci ma doma prepadne velky hlad a kym navarim veceru, tak si casto krat dam nieco ako syr, sunku, calamdu, cviklu s chrenom a pod. proste nieco, ale nie sladkosti alebo slanosti. Nemam pocit, ze sa stravujem nejako nezdravo. Zase nemam ani chut zit nejakym asketickym zivotom a vynechat vsetko okrem regulerneho jedla.
No a do toho samozrejme cvicim. Minimalne 3x tyzdenne, niekedy sa podari aj 4x. Striedam HIIT, tabatu a silove cviky na zadok a stehna s gumami. A ja proste stale priberam. Ja to uz naozaj nechapem. Kolko zien necvici, je rovnako alebo horsie ako ja a aspon si drzia vahu, ale nepriberaju. Mam po 30-tke. Neviem uz co zmenit. Varit jedlo do prace si nechcem, je to casovo narocne, mam male dieta ktoremu sa musim venovat a aj tak si nemyslim, ze si objednavam nejake kaloricke jedla. Podobne by som si aj sama varila. Krv co mi naposledy brali, tak mam v poriadku len malo zeleza. Tak ho doplnam tabletkami. Ale vaha mi zacala ist hore uz pred jeho uzivanim mam pocit.

lilope
6. nov 2022

@autorka ak chceš, pošlem ti do správy jedálniček, ktorý mi urobil jedného času osobný tréner. Je to síce gramážou ,,ušité ma mňa" ale môžeš sa inšpirovať receptami a vidieť pestrosť v jedle. Lebo podľa tvojho popisu ješ primálo bielkovín a ešte menej zeleniny a ovocia.

sense
6. nov 2022

Cvičím 5-6x týždenne, buď beh alebo doma s činkami, okrem toho na hodím denne cez 10km.
Včera sme mali na večeru ryžu (65g surový stav) a cícer na kari, dnes tortila (48g) s tuniakom (70g) cottage (100g) a šalát, zajtra bude cestovinový šalát (cestoviny 65g, mozzarella 125, paradajka rukola,olivový olej 5ml)

lily14
6. nov 2022

@lilope aj mne pošli prosím🙏🙏

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
autor
6. nov 2022

@neanonymna len ako najst ten balans ☹ lebo tiez si myslim, ze ak zacnem neumerne malo jest(cottage cheese na veceru), spomalim si metabolizmus. vacsina tu ma nazor, ze jem vela.

ibrunova
6. nov 2022

Ja si tiež myslím, že ješ málo.

lily14
6. nov 2022

A koľko máš kg a CM? Inak ja mám ten istý problém ale ja som závislá na káve s mliekom aj keď s medom ale to musim

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
janka_23
6. nov 2022

@lilope aj ja si prosím pre inšpiráciu, ďakujem

macikovaiveta
6. nov 2022

Obedujem okolo 11.00 normálny obed, hocičo , malú porciu.Olovrant o 15.30 ryba a zelenina, vajíčko zelenina, kukurica , instantné kaša ryžova atď.Potom už nič ak nerátam jablko, pomaranč ,banán alebo plátok syra,parky všetko bez chleba.

autor
6. nov 2022

@lily14 155cm a aktualne 53,3kg ale dnes mi tam ukazalo uz aj 54kg ale to bol dufam omyl. ked som stupila znovu, tak opat 53 bolo.

mondolina
6. nov 2022

skús si 2-3 dni zapisovať príjem a uvidíš.
takto sú všetko len dohady či ješ veľa, alebo málo.

macikovaiveta
6. nov 2022

Ešte doplním, nikdy sa nenechajte vyhladovať.Kukuričny chlebík to istí.

daniela2202
6. nov 2022

Dr. Novzarada, 1200cal, 3x denne jesť, sacharidy stop

monika75418
6. nov 2022

Akoby som čítala svoj prípad. Som nízka baba a tiež sa mi nedarilo schudnúť nech som robila hocičo. Skúšala som už aj keto diétu a tiež bez výsledku potom som narazila na jeden ebook cez fb skupinu na stranke schudniza21dni(bodka)eu a môžem odporúčiť aj keď to síce nebolo za 21 dní ale podarilo sa mi výrazne schudnúť.

lauriik
6. nov 2022

Ja napriklad jedavam takto:
Ranajky: chlebik s lucinou skyr a jeden platok leerdamer finesse + zelenina - tam obmienam max pecivo
Desiata: jablko/grep/mandarinka/...
Obed: ten je fakt roznorody, dneska napriklad sosovicovy privarok s vajcom ale mozu to byt cestoviny s omackou a syrom, ryza s masom, ryba s nejakou prilohou, rizoto, tortila s kuracim, ... Hocico pojem a snazim sa najest sa tak akurat, aby ma netlacilo brucho. Neviem ci vies ako to myslim 😂
Vecera: tu uz dotvaram podla toho co som mala na obed. Ci mi chybaju sacharidy, bielkoviny alebo tuky. Byva to napr. skyr, jogurt, tvaroh, vajcia, cottage, protein puding (to je guilty pleasure), salat s kozim syrom, grecky salat,...
Olovrant nestiham lebo mam vtedy kruzky s detmi ale dobre aj tak 😅

lenkakravcova
6. nov 2022

Podľa toho, čo píšeš, sa snažíš nebyť hladná.
Ale chudnúť sa bez toho, aby si bola hladná nedá. Musíš mať menší príjem než výdaj. Takže musíš byť hladná, pociťovať hlad, resp nejesť tak, aby si bola plne sýta. Väčšina ľudí pri chudnúti práve toto nezvláda. Pocit hladu. Prvé dni sú väčšinou najťažšie, potom si telo zvykne a už tu nebude krútiť žalúdok. 😀 Jedz postupne menšie porcie, nech si zvykneš rýchlejšie. A hladu sa neboj. Je to sprievodný jav toho, že sa ti darí.

janka114petrasova
6. nov 2022

Ahoj, a nemáš problém so zápchou? Či to nie je zo zdravotného hľadiska náhodou. Ja som mala málo vlákniny v tele, a tým som tiež mala problémy s trávením a človek priberá. Skús jesť viac vlakniny ja papám každý deň opti fibre dávam si to do kávy a trávi mi ako má. A hlavne príjem tekutín je dôležitý!!! a to je veľký problem aj pre mňa. Veľa vody nevypijem ani ja ale snažím sa, sa prinútiť.

majamat
6. nov 2022

kase maju 300kcal a ake mnozstvo?
obed, prilohy ake mnozstvo? ak si das 200g ryze, to ma 250kcal. zemiakova kasa podobne, ak si das 200g a teda 100g kase je fakt malinko, ono sa to nezda, ale bezna porcia prilohy je dost velka a kaloricka. lepsie su varene zemiaky bez masla.
maso na prirodno - ake maso? hydina je najmenej kaloricka, ale ostatne masa mozu mat viac kalorii, zavisi od toho, ci je chude.
kolko je v mase oleja?
omeleta z kolkych vajec? kolko oleja a opat kolko zemiakov? kludne to moze mat aj 400 - 450kcal.
varene cestoviny opat, ake mnozstvo? 200g podobne ako kasa a ryza okolo 250kcal a to je sucha priloha, aka omacka. niektore omacky su kalorcike,
veganske jedla, tiez mozu byt kalorickem zalezi od toho, co to je na com je to robene 1g oleja ma 9kca. das polievkovu lyzicu a uz mas 90kcal.
pred vecerou ta snuka, ta je ok, ma malo kalorii, calamada a civkla ( ak je zavarana ), tak maju viac kalorii,a ko surova zelenina, ale ted anic tragicke to nie je. no pozor na sr, ten je kaloricky jak svina. ak nemas vyslovene nizkotucny syr, tka moze amt 100g aj 350kcal. sunka s 90% masa ma okolo 100kcal. a teda neviem ci mas aj chlieb,c i pecivo k tomu, ale ak ano, tak 1 rozok, ci krajec chleba v pohode nad 100kcal.
a k tomu sladkost, neviem aka, ale sladksoti su na to,a ke su malinke tiez dost kaloricke.,

a len tak mimochodom, proteinove tycinky su tiez kaloricke ako svina. ako su menej kalorcike ako taka cokolada, ale aj ako ktor. neiktorre sa cokolade aj celkom priblizuju. no v tom ani nie je problem, ale skor v tom, ze neviem ci si das 1/2 takej tycinky. vacsina tyciniek ma dost vysoku hmotnost. v pohode 50-60g a tusim su aj take,c o maju 80g. zdanie klame, ze proteinova je dobra na chudnutie, tieto tycinky maju bonus - protein, ale kalorii maju stale este dost.

majamat
6. nov 2022

v kazdom jedle mozes mat bielkoviny tuky a sacharidy, len je dolezite kolko toho zjes za den, tuky by som nejak extra neriesila v tom zmysle, ze ci ich je dost, elbo ja osobne nemam problem tuky presvihnut. striehnu vsade. skor by som sa ich snazila redukovat v ramci moznosti,a le nei total vylucit, aj tuky treba.

bielkoviny tych dostatok. tie sa do tukovych zasob neukladaju.

a sacharidy strazit, ale nevylucovat, dodavaju telu energiu, sacharidy prijmat take, ktore sa pomaly vstrebavaju. cize ziadne jednoduche cukry, snad s vynimkou ovocia, tam sa take najdu, ale aj by si si dala ovocie s tvarohom, taksa ti vstrebavanie sacharidov spomali.

ja tento rok nemam pevnu volu,a le predchadzajuce 2r som schudla 20kg. a do kalorickych tabuliek zapisujem asi 1?5r.

a sunku mozes, tej si daj aj 100g, ma malo kalorii. samozrejme chudu sunku, ved an potravinach ams kaloricku hodnotu. viws si to okontrolovat.
napr, syr Kleopatra, ktory ma najmenej tuku ma okolo 250kcal. cize 2,5x tolko ako sunka.

autor
6. nov 2022

@majamat kase je 65g a zaraba sa s vodou. kolko vazi vysledna kasa neviem. obedy netusim kolko je prilohy. odhad nemam. ale napr. tarhone daju viac ako si spravim doma a doma si robim tak 60-70g. takze oni mozno daju 100g v surovom stave. maso mavaju vacsinou kuracie, potom sem tam bravcove a velmi zriedka hovadzie. olej netusim.
vecere som uz pisala. omeleta z 2 vajec a cca 200g zemiakov, cestoviny 80g v surovom stave. omacka napr. rozpucene avokado zmiesane s vodou z cestovin, do toho cestoviny a pokrajane cherry rajciny 100-125g. alebo mixnute 100-125g pecenych cherry rajcin s cesnakom, cibulou a olivovym olejom(max. 10g), alebo na 10g roztopeneho masla osmazim korenie, pridam vodu z cestovin, cestoviny a na vrch 25g parmezanu. sunku a syr jem samostatne. syr zvycajne babybell heden ten maly kotuc. ale zase nie kazdy den. vacsinou 2-3 dni po nakupe a nakupovat chodim raz tyzdenne.

drzaopica
6. nov 2022

Na ranajky ziadnu kasu, ale rohlik sunku zeleninu, na veceru nie cestoviny, ale tuniak, omeletu so zeleninou bez rohlika, rybu..mas zle zlozenie stravy.Ked si to zoberies v kave cukor, kasa cukor, obed ryza sacharidy, vecera sacharidy a k tomu syrova?omacka.Ja si kupim balicek sunky a vydrzi aj 5 dni.Nikdy nekupujem krajanu sunku za pultom.
Mozes si kupit schwarzwalsku v Lidli vydrzi este dlhsie.

autor
6. nov 2022

@drzaopica ale ja nemam cestoviny kazdy den. max. 2x do tyzdna a su tyzdne, kedy ich ani nemam.

zuzuliennka1
6. nov 2022

Kasa na ranajky moze byt, okej. nie kazdy den, skus obmienat, ale v zasade fajn. To bude asi fit ryzova nie?
A teda cottage na veceru vobec nie je malo. Ani si nim nespomalis metabolizmus. Len asi nie si zvyknuta, jedavas vela, cely den, preto sa ti moze zdat zrazu cottage na veceru malo. Ja ho jedavam, ale nie samotny, ale so zeleninou, chlebom aj maslom aj sunkou. Urcite lepsie ako omeleta z dvoch vajec. To je na veceru strasne vela. Kalorii aj objemu jedla.
Skus tie kaloricke tabulky, tie ta udrzia v medziach, kolko jest.

autor
6. nov 2022

kazdy tyzden si na papier pisem jedla, kvoli nakupu. teraz mam na nom 7 tyzdnov. moje vecere po tyzdnoch: omeleta 2x, fazulova polievka 2x, pecena tekvica so syrom 2x, cestoviny s avokadom 2x, omeleta 2x, kapustova polievka 2x, rizoto 2x, pecene hokkaido s masom 2x, omeleta 2x, cestoviny s rajcinovou omackou 2x, fazulova polievka 2x, cestoviny s avokadom 2x, kus kus s pecenou zeleninou 2x, kapustova polievka 2x, omeleta 1x, sosovicova polievka 2x, cestovinovy salat 2x(ale to som len skusala nieco nove a to som sama uznala, ze bude moc kaloricky), zeleninova polievka 2x, omeleta 2x.

zuzuliennka1
6. nov 2022

strasne vela a casto mas cestoviny, to je mega kaloricka bomba v takychto objemoch.
aj omelety… to vobec nie su vhodne jedla na vecere, vyskusaj bielkovin. chlieb, cottage, skyr, zeleninu, sardinky, tortilly plnene, kuskus,.. pozri na inspiraciu stranku fitrecepty

majamat
6. nov 2022

na azciatok, tvoj bazal je okolo 1300kcal, pod ten by si ist nemala, dokonca aj navyse by si mala neico jest, podla toho aku mas aktivitu.

tie prilohy som pisala varene, nie surove, 100g surovej tarhone ma az 360kcal. no to uz je clekom velka porcia.

tie kase ok, ale teda su plne sacharidov. maju urcite vyssi Glyk. index ( GI ). to sposobuje nevyvazenu hladinu cukru v krvi a teda potom to moze sposobit aj "vlci hlad"

-pozrela som tie cestoviny+avokado+ olej+ rajciny ( neviem teda ci som to dobre pochopila. tak toto ma 470kcal.
-omeleta z 2 vajec + zemiaky, predpokladam, ez aj olej 425kcal
- cestoviny + parmezan a to ostane 500kcal.

je to celkom dost kalorii a vacsinou malo bielkovin.
ak mas v jedle napr 40% bielkovin a 60% toho ostatneho a telo presne tolko potrebuje na energiu, tak iba z tych 60% berie na energiu a nic sa neulozi. no ak mas bielkovin v jedle len 15% a 85%, tak si zoberie 60% a dalsich 15% ulozi, bielkoviny sa do tukovych zasob neukladaju, tie potrebujeme na to,a by sme spravne fungovali. dokonca pri traveni bielkovin sa este mina 1/3 kalorii len na to travneie. preto je dolezite neredukovat pri takomto kontrolovanom stravovani bielkoviny.

majamat
6. nov 2022

no nie je to lahke prist na chybu. dalo by sa to jedine, kby mame tvoj presny jedalnicek, s mnozstvo zjedeneho jedla.

tvoje jedlo pri vhodnej aktivite nei ej an priberanie,a le skor udrzanie hmotnosti, teda myslim, ze to nebude take zle. aj sa mozem mylit, elbo nemam presne udaje.

no co sa tyka priberania, chyba moze byt fakt aj v skladbe potravin - malo bielkovin a vela ostatnyhc makronutrientov, v ktorych mas prebytok energie / to su tie tuky a sacharidy.

autor
6. nov 2022

@majamat cestoviny s avokadom su bez oleja. tie cestoviny s parmezanom mi vysli 470kcal ale to je jedno tych 30.
ok, a ako doplnat bielkoviny okrem masa?

majamat
6. nov 2022

bielkoviny su hlavne v mase, vajciach, v miecnych vyrobkoch,a el pozor, tie su kaloricke. lepsie je vyberat si nizkotucne - nizkot. jogurt,t varoch, cottage, tvrdy syr - napr, ta Kleopatra ( neikomu nechuti ). nie kazdy ma rad,a le Olomoucke tvaruzky nemaju ziadne tuky, ale maju vela bielkovin. su nizkokaloricke. tiez ryby,a le tiez pozor, maju vela tkov.

z rastlinnej potravy orechy, seminka,a le tie amju papt vela tuku a strukoviny - tie zas maju sacharidy. strukoviny sa daju podrusit k masu a nepotrebujes uz k tomu prilohu, je to syte a plne bielkovin.

no skus pouzit tie kaloricke tabulky. to ti najlepsie ukaze, kde robis chybu.