icon

Prečo sa tak dlho čaká na testy na Covid?

ajka0207
10. sep 2020

Ahojte, chcem sa opýtať, známy sa utorok dozvedel že je "blízky kontakt" pozitívne testovanej osoby a teda má ísť na testy. Na tieto testy pôjde v nedeľu. Mne to pripadá neskutočne dlho, keď media tvrdia že máme dostatočne kapacity na testovanie. Vie mi niekto vysvetlit, prečo sa čaká tak hrozne dlho?

ibrunova
10. sep 2020

@brna1989 lebo ono je to ťažko, naozaj, to by sme boli asi doma všetci. Ťažko povedať, čo by bolo ideálne.

brna1989
10. sep 2020

@ibrunova presne, tým ako šíria médiá paniku, mne tento postup príde šialený.akoze nevieme ,či ste nakazení ,tak kľudne behajte po svete a až keď sa covid potvrdí, budete v karanténe.clovek si klopka po čele.
Ale na strane druhej, ja som za.lebo to už by nemalo konca kraja.nie každý má homeoffice a ja fakt netuším, z čoho tí ľudia žijú.ak sú obaja SZČO alebo muž SZČO a žena má minimálnu mzdu a ide na PN, no nič moc príjem..ťažko povedať , čo je ideál.a presne, čokoľvek by vláda urobila alebo neurobila ,stále budú ľudia frflat, lebo každý máme iný názor a nedá sa ulahodiť každému

Ja len dúfam, že na jar zase toto šialenstvo nepríde.lebo však už dokedy toto.

viestta
Odpoveď bola odstránená
viestta
Odpoveď bola odstránená
brna1989
10. sep 2020

@viestta no to je tiež téma na dlho.od marca sú ľudia viacmenej doma s deckami, teraz na jeseň sa na chvíľu nastúpilo do práce a zas sa to pomaličky zatvára.co má byť človek nonstop na PN alebo doma bez práce.?nie každý zamestnávateľ to toleruje,nehovoriac o SZČO rodičoch..jasneze sa deti dajú rizikovým skupinám..aj zarábať niekto musí, babky dedkovia pomahaju, či je korona , či nie je..či kto má strážiť deti..niekto povie ,že sú to nezodpovední rodičia, keď dajú svoje deti starým rodičom..no nedá sa donekonečna.treba účty platiť ,aj jesť..

chrobacik41
10. sep 2020

@dida712 áno takto to je, do 5 dní od kontaktu s pozitívnou osobou alebo keď príde zo zahraničia. Môžem to potvrdiť ja som bola v kontakte pozitívnou osobou a po5 dňoch sme išli na testovanie. A napríklad môj otec aj partner ( boli na test do obeda) bolo to v piatok a večer mali v ten istý deň výsledok, ja som išla s deťmi až o pol 1poobede a výsledok sme mali v sobotu ráno teda moje deti dostali o 8:30 sms že mali negatívny test mne o 10 hod volala teta z ruvz že som bola pozitívna. Takže ano je to tak aj moja mama tiež čo k nim chodí lekár brať vzorky tak sa berú až po 5 dňoch od styku s pozit

eliska13
10. sep 2020

@chrobacik41 aj si sa cítila zle či žiadne príznaky?

zuzu1111
10. sep 2020

@chrobacik41 a ako fungujete dalej?Ked su manzel a deti negativne a ty pozitivna?Ste dalej vsetci v karantene ci len ty? My ideme zajtra vsetci na testovanie (boli sme v kontakte s pozitivnou osobou).Verim,ze budeme negativni, ale rozmyslam, ze co ak niekto bude mat pozitivny test?Ako dalej?

chrobacik41
10. sep 2020

@zuzu1111 no najprv bola pozitívna moja mamina, a všetci čo sme boli s ňou kontakte sme boli hneď v karanténe.to volali s ruvz že všetci do karanteny. Potom sme išli na testy , a mne vyšiel pozitívny test.vsetci sme boli v karanténe. Potom nás volali na opakovaný test ale mňa nie ja som už na testovaní nebola že ja mám protilatky. Keďže som bola pozitívna. Ja s mamou sme boli vlastne v jednej izbe izolované moja sestra nám vždy pred dvere nosila jesť a pitie. Mali sme našťastie aj jedno wc len pre nás. Ostatní chodili na druhé.zvladli sme to, nebolo to jednoduché ale zvládli sme to. A najťažšie pre mňa bolo že som si nemohla deti objať ale vydržali sme. A druhé testovanie dopadlo dobre aj pri druhom boli všetci negativny. Držím palce nech vám všetko dobré dopadne 😊

zuzu1111
10. sep 2020

@chrobacik41 dakujem krasne za info.....no vsetci sme ako na ihlach, hlavne v praci mojej,manzelovej,v skole cakaju na nase vysledky, lebo potom by sa to tykalo aj ich ako blizkych kontatov nas....verim,ze budeme negativni....ty si mala nejake priznaky,ked ti vysiel pozitivny test?Alebo neskor potom sa nieco objavilo?

chrobacik41
10. sep 2020

@eliska13 ja som to tu na mk riešila lebo mala som teda príznaky, a moja mamina nie. Mne to začalo asi tým, že som dostala druhýkrát menzes( 9.8 mi skončil a 13 som začala znovu krvácať. Ale to bolo také extrémne krvacanie strašne bolesti som mala nevedela som sa ani postaviť na nohy. Suseda mi chodila kupovať vlozky , behom dvoch dní som minula celé 2 balíky čo bežné mám na celých 7 dní a aj to z toho druhého balika mi ešte ostanú. Ale toto bolo nenormálne. Neskutočné bolesti hlavy som mala ani tramal mi nezabral. Nič. Len keď sa mi podarilo aspoň na hodinu zaspať potom trošku tá bolesť bola menšia. Bolesti nôh som mala, nič som necítila žiadnu vôňu,necítila som žiadnu chuť, keď som niečo jedla nevedela som ako to chutí. Kaslala som , ešte aj teraz kašlem ale už nie tak.teplotu som nemala len raz som mala 37,6. A este asi tak po 10 dňoch sa mi stazilo dychanie.nevedela som poriadne dýchať. 3 vankuse som mala pod hlavou plus aj ešte jeden malý a nepomáhalo.tak som sa v noci chodila prechádzať po vonku po cerstvom vzduchu bolo to lepšie ale keď som si ľahla som sa dusila. Mala som úplne fialové pery. No to som sa už zlakla. Mama volala lekarke čo robí u nich na oddelení a doniesla mi nejaké ampulky ale neviem si spomenúť čo to bolo a mamina mi doma dala infuziu s tým liekom a to mi pomohlo. Po 4 infuziach sa mi polepšilo.nastastie inak by som musela ísť do nemocnice a po tom som veru netúžila . No napíšem len toľko, že ten kto to nezažije tak neuverí že to môže byť aj tak zlé.vela ludí si myslí že je to vymysel ale keď už fakt bojujete pomaly o život tak vám nie je všetko jedno.

chrobacik41
10. sep 2020

@zuzu1111 pozri napísala som sem priebeh , moja mamina nemala žiadne príznaky, ja áno.

zuzu1111
10. sep 2020

@chrobacik41 och joj, tak toto sa teda vobec dobre necita.....a mamina, starsi clovek a v pohode? Dobre,ze si uz v poriadku....My zatial vsetci oki, klop,klop, verim,ze to tak ostane.

qetka
10. sep 2020

moja kamoska je pozitivna. Vsetci, co s z nasej partie boli isli na testy. Zistilo sa to v nedelu, ked jej volali vysledok testu.
A zistila som nasledovne:
prvy sa objednal hned v nedelu, plateny odber, termin dostal o dve hodiny, vysledok v utorok.
dalsi, objednavka v nedelu vecer, na pondelok rano, neplateny odber, vysledok v pondelok vecer.
ostatni 5ti sa objednali vsetci na plateny odber (do 3 roznych spolocnosti) vsetci v nedelu a teminy boli:
1xpondelok - vysledok v utorok
2xutorok - vysledky dnes - stvrtok (rovnaka spolocnost)
2xstreda - vysledky este nie su. (rovnaka spolocnost, v Nitre)

Dalsia kamoska - 28.8 sa stretla s pozitivnou osobou - 3.9 mala vysledok testu. Kamoska aj s kolegami, ktori s tou pozitivnou sedia v kancli sa hned 3.9 objednali na platene testy. Termin 8.9, vysledok 9.9.
Takze asi tolko ku konkretnym terminom.
Najrychlejsi bol ten zadarmo, co som vobec nepredpokladala 🙂
Myslela som si, ze ked si clovek zaplati, tak ma termin aj vysledky rychlo, sle veru zacisi to od toho, kam ide. Tieto mnou spominane testy vsetky boli s vynimkou dvoch - je pri nich poznamka, ze v Nitre) v Bratislave.

chrobacik41
10. sep 2020

@zuzu1111 mamina má 62 rokov, ešte pracuje ako sestra na oddelení, 7 jej kolegýň malo horucky 39-40 kaslali atd no proste mali priznaky len moja mamina nie, napriek tomu že ma problémy s imunitou tak jej nebolo nič.najviac som sa obávala aby nebol chorý môj otec lebo teda má rakovinu aj vysoký tlak aj rizikový vek 68 rokov.uz sa cítim lepšie ale nie je to ešte ono. Ten kašeľ mi nejako neustupuje aj keď teda už tak nekaslem ale stále to nie je ono. Ale chvalabohu už som bola dnes druhý deň v práci, aj zajtra idem.a konečne sa trošku povozim na mojom bicykliku, ten mi veľmi chýbal. Držím palce , treba pozitívne myslieť a všetko bude dobré😊✊

tncka
10. sep 2020

@ajka0207 pd okres objednas ides na druhy den na testy a vysledok bol este som ani domov neprisla

chrobacik41
10. sep 2020

@qetka my sme boli v trenčíne na teste, a ako som písala môj otec, partner moja sestra a jej syn boli v piatok do 9:35 boli všetci otestovaní oni mali v ten istý piatok večer výsledok o 20 hodine večer im prišli sms . Ja a moje deti sme išli o 12:30 mali sme výsledok v sobotu ráno.

qetka
10. sep 2020

@chrobacik41 ono je to naozaj uplne individualne. Zalezi od spolocnosti, mesta aj odo dna v tyzdni kedy sa clovek objednava... zu nas to vidim, ze to skoro vsetci riesili v nedelu a terminy sostali od nedele do stredy... Ta druha partia si asi vybrala blbu spolocnost, ktora mala plno. Ale nebola ani najlacnesia 🙂 Cize je to uplne jedno, proste to nemusis dobre trafit.
Vy ste boli ako samoplatcovia?
Lebo vraj ti zadarmo su priorita, kedze ich poslal bud lekar, alebo hygiena... Ale to je iba co som pocula - ziadna overena info

chrobacik41
10. sep 2020

@qetka nás poslali z Rúvz

chrobacik41
10. sep 2020

@qetka ale napríklad teraz majú u nás v nemocnici nariadenie že sa nesmú prijímať ľudia na oddelenie bez testu. Čiže keď ho posiela obvodný lekár ten mu musí dať urobiť test až potom ho môžu na odde prijať. Alebo keď príde nejaký zo záchranky tak sa hneď robí test a ide mimo oddelenia do karantennej izby.ale žiadny človek bez testu sa na oddelenie neprijíma! Už chcú predísť situácii spred mesiaca keď sa prijímali ľudia veselo a potom sa tam rozšíril covid a aj sestry sa nakazili tak sa muselo oddelenie zavrieť.

qetka
10. sep 2020

@chrobacik41 tusim zacinaju konecne fungovat ako treba 🙂 mudro, ze ho neprdnu len tak hocikam na izbu, aby tam ohrozil personal aj ostatnych pacientov 👍

chrobacik41
10. sep 2020

@qetka no veď to, mama sa hnevala čo sa dialo v auguste, lebo už to bolo veľmi zle 7 sestier malo pozit test a keď už potom aj mamina tak zavreli odd. Tak sa nedalo fungovať. Ale že ich to nenapadlo skôr urobiť opatrenia, bolo by sa predišlo komplikáciám. Ale na slovensku sa vždy koná až keď sa stane niečo zlé aj teraz sa to potvrdilo. 😶

ajka0207
autor
11. sep 2020

@ibrunova v ten istý deň samozrejme nie, ale on už v deň keď zistil že bol v kontakte s nakazenym,tak bol od toho kontaktu piaty deň. V piatok bol v kontakte a v utorok sa dozvedel že bol nakazený a na testy pôjde ďalšiu nedeľu.

ajka0207
autor
Autor odpoveď zmazal
eliska13
11. sep 2020

@chrobacik41 nepríjemné... len teraz opatrne s tým športom určite budeš nejaký čas oslabena, ešte dobre, že Ti mama vedela pomôcť s infuziami.Muzovi kolegovia boli tento týždeň v Prahe na konferencii neviem naco ich tam šéf posielal hlavne, že vykrikoval, že boli 2 m odstupy na sedenie ako keby to bolo jediné podstatne.U nás v robote tiež čakáme jeden chlap má podozrenie čaká na vysledok

ajka0207
autor
11. sep 2020

@eliska13 tie konferencie nechápem ani ja, ja som teraz na jednej, síce na Slovensku ale aj tak, áni sa neunuvali nájsť nám väčšiu sálu, tlačíme sa tridsiati v malej miestnosti. Síce máme ruska ale pri vzdialenosti Max pol metra si nemyslím že je to dostatočna ochrana.

chrobacik41
11. sep 2020

@eliska13 som veru oslabená aj to cítim keď sa idem prejst, pred covidom som chodila so synom na také dlhšie trate, lebo cez prázdniny nemali treningy s trénerom tak som s ním chodila ja aj 30 km sme dali, ale to teeaz nehrozí , veľmi to cítim že nie je ten organizmus ešte nie je zregenerovaný, ale do obchodu a naspäť domov to zvládam to mám celkom blízko. No a ze ich tam posielali, veď tam je tá situacia oveľa horsia ako u nás. Ja som sa tiež hnevala to bolo ešte v marci keď sa to vlastne zacinalo a šéf poslal môjho muža do oblasti kde to bolo veľmi rozšírené, ešte som mu aj povedala ze ho nechcem 14 dní vidieť keď sa vráti, lebo veď aj do obchodu išli nie aby jednému povedali nech ide nakúpiť oni išli všetci deviati zo stavby, potom na ubytovni ...no nebola to sranda. To som mala aké nervy. Teraz je tiež preč ale tu nablizku, a odbehuje lebo sú 3 skupiny a navaza im materiál. A to sa s nikým nestretava, len mu naložia, cez okienku si podajú papiere a ide preč. Ale aj tak mám obavu. Ja už to síce nemusím chytiť ale deti , sestra , otec ...no je to také zvláštne.

chrobacik41
11. sep 2020

A to je tu na Slovensku, napríklad moja svagriná, mal prísť k nej na návštevu veľmi dobrý kamarát, a nakoniec z neho vyliezlo že bol s dcérou na cypruse, tak mu razne povedala , že dva týždne ťa nechcem vidieť. Aj tak bolo. Našťastie neboli pozitívny.

katulienkax
11. sep 2020

Mame pozitívne správy ste negatívny 🙂

budemmamca
12. sep 2020

@andy03 Máte aj príznaky?