Preventívna mastektómia
Ahojte baby.... prosím, má niektorá z vás skúsenosti s preventívnou mastektómiou, teda odstránením prsníka?
Mne to momentálne odporúčajú v prsníkovej ambulancii a aj chirurg v OUSA v Bratislave. Chcela by som sa porozprávať s niekým, kto niečo podobné zažil.... Ďakujem.
Mne to robili v MT a neplatí som nič a čaká ma ešte rekonštrukcia druhého prsníka a tiež to mam hradené poisťovňu
@lubicakalnicka v pondelok idem k plastickemu chirurgovi tak som zvedavá čo mi povie
Ahojte baby,chcem vás poprosiť o radu.V marci mi idú robiť mastektómiu na oboch prsníkoch vyberú mi len prsné žľazy.Ide o to že nemám žiadny zhubný nádor od roku 2016 sústavné zápaly bolesti punkcie dva krát operácia na oboch prsníkoch kde mi vyberali 7cm cysty.Vytekanie z bradaviek žltý sekret tak sa rozhodli že to musia dať von.Na genetike dopadlo všetko ok aj napriek tomu že sestra mi zomrela na rakovinu prsníka pred rokom 😔A to najlepšie na záver rekonštrukciu prsníkov mi dôvera zamietla pretože nemám zhubný nádor a genetika vyšla na 28 percent.Prosim je tu niekto kto má podobné skúsenosti?alebo vedel mi poradiť poprípade mi niekoho odporučiť? ďakujem za akúkoľvek odpoveď
@boruss dobrý deň, už je to viac ako rok od tejto diskusie,ale ak by vám to neprekážalo, mala by som pár otázok. Keď premýšľam nad preventívnu mastektómiu,na koho sa mám obrátiť? Potrebujem mať spravené testy na ten gén? Mám ísť za svojím ginekologom, alebo sa hneď obrátiť na nejakú kliniku? Neviem kde mám začať... Veľmi pekne ďakujem za odpoveď
Ahojte... Neviem prečo mi vyskočila táto téma, či znamenie alebo... Chcem sa spýtať, kde sa dá vyšetriť genetika? Mám sa spýtať svojej gyn?
Chcela by som si dať spraviť testy radšej...
Mojej maminy mamina zomrela na CA prsníka, maminina babka zomrela na CA maternice, mojej tete (maminej sestre) museli brať maternicu aj vaječníky, celé vnútro, lebo malá nejaké problémy, moja sesternica (tetina dcéra) mala nedávno operovanú maternicu kvôli zlým výsledkom...
Ocinova mamina zomrela na CA vaječníkov... Ocino pochádzal z troch bratov, moja mamina mala len sestru, ich deti, sme len 3 ženské, ostatné je mužské osadenstvo... Chcem sa spýtať, je veľké riziko, že môžem dostať CA aj ja? Som po 4 sekciách, pri poslednej robená sterilizácia. Je to už vyše pol roka, ale ms mávam veľmi silnú počas prvých 4 dní a sakra bolesti krížov, podbruška a celej panvy, bolesti celej panvy mávam aj mimo ms, po krvácaní (4 dni) potom spinim aj 6-11 dní, dosť silno spinim, chystám sa aj doktorke, ale momentálne mi to nevychádza...
Soná prsníkov zatiaľ v poriadku, posledné dve sona píšu len že prevláda tukové tkanivo, čo sa čudujem, lebo som rada, že aspoň "nejaké" prsia mám a ono je to vlastne len tuk 🙈
Môžem sa na základe toho, že v našej rodine sú dosť rozšírené problémy v gyn, objednať na testy nejaké? A budem si ich platiť sama, alebo to prepláca poisťovňa? Ako mám postupovať? Ďakujem za odpovede
@levandulova111 Dobrý deň, treba sa určite informovať u gynekologičky, ona Vám dá aj odporúčanie a výmenný lístok, ktorý je tam potrebný. Boli sme na vyšetreniach v Martine. Ja som bola na takých vyšetreniach už pred 19 rokmi, a keď dovŕšili vek 18 rokov aj moje dcéry, tak tam boli na vyšetrení. A odporučím Vám, určite si choďte na vyšetrenie, nakoľko my to v rodine máme tiež veľmi veľa rozšírené, a pri zistení BRC1 mutácie, Vás inakšie berú aj lekári, a ja po štyridsiatke som podstúpila aj mastektómiu, a aj odstránenie maternice a vaječníkov. Bolo to veľmi ťažké rozhodnutie, ale radšej takto, ako veľmi vážne ochorieť. Pekný deň prajem
@09andrea77 dobrý deň. No ja mám 33 rokov, na sono prsníkov som chodila každé dva roky, po výmene gynekologičky nová bola zhrozená, že pri rodinnej anamnéze, aj keď som mladá, mala by som chodiť každý rok .. že každé dva roky je málo... Už to má vydesilo, ale ohľadom iných veci nehovorila nič, keď som naznačila tú tému, povedala, že pokiaľ nemám žiadne ťažkosti, netreba to riešiť, resp do toho zbytočne špárať... Budúci týždeň idem k nej, tak sa na to popytam ešte raz, a spomeniem aj tetu a aj jej dcéru, pri nastúpení k nej som spomenula len babky a prababku... Tetu a sesternicu som vynechala... Moja mamina musela ísť dvakrát na čistenie v prechode, mal zlý priebeh .. ďakujem za informácie a pekný deň prajem aj Vám
@ddd1010 viem prečo si to nedá každá odstrániť....lebo mame slobodnú vôľu? Ako Vám môže doktor niečo takéto nakazat? Možno ste ho zle pochopili. Treba veľa čítať a pytat sa a potom Vás neprekvapí,že sa časom možno budú musieť implantáty vymeniť (aj keď to nie je podmienka,ak nerobia sarapatu v tele,neprasknu alebo nieco podobne,tak sa meniť nemusia....tak to bolo povedané mne). A posledná vec,ktorá ma zarazila na Vašom príspevku....ze ak sa ženy po tom všetko dožívajú staroby? Pane Boze....na čo idete na operáciu,keď tomu neveríte? Však robíte všetko preto,aby ste neochoreli a bolí tu pre deti,tak načo ten negativizmus...všetky co sme si tu písali mame záujem žiť, preto to tu riešime a veľa z nás to uz ma za sebou,takže z Vašej strany to bolo dosť nevhodné. Sústreďte sa na svoju operáciu,ak sa chcete niečo spýtať,tak spýtajte,isto Vám tu niekto odpise,ale hlavne myslite pozitivne. Prajem všetko dobré,nech Vám to dobre dopadne.
Dievcata, prosim, tie, ktore ste boli pred prsnikmi na odstranenie vajecnikov, kde vam to robili? U vasho gynekologa ci inde? A ako dlho po tom ste boli na prsniky? Dakujem krasne
@lele7 ahoj ja som bola v Košiciach v strek nemocnici na odstr.vajecnikov. môj gynekolog tam aj operuje aj rodí takže mi to vybavoval on. Na prsníky ešte neviem. Idem 12.9. Na mamou. Mam 36 a mam.problem.sa objednať ak keď som BRCA 1 pozitívna. Každý sa pýta ze prečo keď nemám žiadnu ešte diagnózu. Vaječníky mi vybrali v júni.
@lele7 prsniky mi robili pred 4 rokmi. Dve operacie-najprv mastektomia a vlozenie expanderov a po pol roku vymena za implantaty (ja som ale nemala nalez, zvycajne tie expandery nechavaju dlhsie). Osobne som to zvladala super, ale zvacsa je to dost zahul, co poznam baby. Byva aj dost komplikacii s nekrozami a zlym hojenim. Vajcovody som bola teraz v januari. Mne nechceli brat vsetko, kedze v rodine mame silnu osteoporozu, v podstate ma stale sledovali. Bola som opat na genetike po papiere a doktorka mi povedala, ze prisli na to, ze karcinom vajecnikov vznika najprv vo vajcovodoch a je fajn dat si ich odstranit, lebo nejdes do menopauzy. V ba to robi len primar na klenovej. Termin som mala velmi rychlo, robili mi to laparoskopicky.
Ja som vsetky operacie zvladla fajn, ale tvrdia, ze je to asi tym, ze strasne vela sportujem, moje telo je zvyknute permanentne na mikrozranenia a totalne sa rychlo hoji. Po mastektomii som 6 tyzdnov necvicila, potom mi uz dovolili bike, beh az po 2 mesiacoch. Po implantatoch podobne. Pri vajcovodoch som uz 10 dni po behala.
Drzim palce, je to spravne rozhodnutie!
Dievcata, dakujem, pomaha mi, ze ste tu, idem buduci tyzden volat do Mammacentra a uvidim. Chcela by som to cele buduci rok dat. Snad to pojde dobre. Ako ste zvladli menopauzu?
@lele7 určite je to individuálne,ja som dostala návaly hneď prvý cyklus,ktorý neprišiel,tak isto výkyvy nálad, migrénu, tak isto suché oči, nos,ústa i tam dole 🙂, ale všetko sa dalo zvládnuť....sú rastlinné prípravky a čaje,ktoré to vedia zmierniť,ale aj Vaše okolie by sa malo na to pripraviť,pretože niekedy,keď som bola mrzuta a bez príčiny kričala na deti,až neskôr mi došlo,že to bolo zapríčinené menopauzou. Takže to chce toleranciu okolia. Teraz mam 4 roky po operacii a menopauza sa dostáva do normálu....návaly mam tak 2-3x za deň,tie mňa trápili najviac...držím palce...dá sa to zvládnuť,len to chce čas.
ahojte zienky, dnes som absolvovala mamografiu, bola som v Novej nemocnic v KE. vysetrenie prebehlo dobre, konecne ma neodbyli. mala som aj papier od genetičky. onkolog.nalez v prisach nemam akurat zmenene žlazy. Dr. mi odporucila magneticku rezonanciu . Boli ste niektora? bola niektora z vas na mastektomiu v Košiciacj prip. ana vychode. dakujem vam za info. dakujem pekne za info

@babulka2005 ahoj cena bola 4255€ mala som v tom už všetko aj predoperačné a všetky kontroli a dve podprdy aby som mala na výmenu