icon

Problémy s čítaním v dospelosti

22. okt 2025

Problém s čítaným textom
Ahojte, mám problém s čítaním. Mám 40 rokov. Od malička som milovala čítanie, prečítala som mesačne veľa kníh. Aj v dospelosti. Začalo sa to lámať okolo 35tky. Dnes mám 40 rokov a mám problém nielen s knihami, ale aj s textom na nete. Ja prečítam vždy iný text, ako je napísaný na prvý krát. Napríklad nejaká téma bola Mesto Púchov, ja to prečítam Mesto Duchov, Tému priberám aj zo vzduchu som prečítala Priberám aj vo vzduchu.

A preto nečítam, je to pre mňa veľmi náročné, jednu stranu čítam veľmi dlho a každú vetu 3x. Bola som opakovane na očnom, vrátane OCT, všetko je ok, mám na čítanie 0,25 dioptrie, ale aj s tým to mám. Bola som na neurológii, na MRI aj CT mozgu, všetko v poriadku. Bola som na psychologickom vyšetrení kognitívnych funkcií a som v pásme nadpriemeru.

Tak prečo to takto mám?
Akokeby sa prečítaný text nedostal do mozgu, alebo môj mozog išiel dopredu pred očami.
Má s tým niekto skúsenosť? Poznámka: Nemám ADHD.

anonym_f35ae6
22. okt 2025

@anonym_autor ak nemas dyslexiu, nie je problem v nedostatocnom sustredeni (z nejakeho dovodu - akoze prepracovanost a pod)?

evita11223
22. okt 2025

a mas to takto uplne vzdy alebo sa ti to deje len niekedy?

autor
22. okt 2025
@anonym_f35ae6

@anonym_autor ak nemas dyslexiu, nie je problem v nedostatocnom sustredeni (z nejakeho dovodu - akoze prepracovanost a pod)?

@anonym_f35ae6 no ak by som mala dyslexiu, tak by som to mala v detstve a asi by som nemala zalubu v citani. UCila som sa na same jednotky a este na VS som citala kvanta knih a skript. Dana Browna hrubu knihu som precitala za dva dni. Prepracovanost? Aj ked som nepracovala a bola som doma na PN pol roka? Nie, nie som prepracovana. Otazka znie, co s tym sustredenim. Preco je to tak.

autor
22. okt 2025
@evita11223

a mas to takto uplne vzdy alebo sa ti to deje len niekedy?

@evita11223 Mam to 75% casu. Teraz mam svoje dni a ta mozgova hmla je este vacsia a citam hluposti. Citat je pre mna namahave a radsej mam hovorene slovo a podcasty, film apd. Psychologicka mi povedala, ze toto je problem hlavne dnesnych mladych ludi a scrollovania na nete.

anonym_c1d076
22. okt 2025
@anonym_autor

@evita11223 Mam to 75% casu. Teraz mam svoje dni a ta mozgova hmla je este vacsia a citam hluposti. Citat je pre mna namahave a radsej mam hovorene slovo a podcasty, film apd. Psychologicka mi povedala, ze toto je problem hlavne dnesnych mladych ludi a scrollovania na nete.

@anonym_autor ja mám niečo podobné, nečítam už niekoľko rokov, neviem sa sústrediť, prečítam dve -tri strany a už myslím na niečo iné- v ten moment som dočítala. Ja si na 99% myslím, že som prestimulivaná -mobil, počítač, tv. Plus myslím, že je to už akoby ťažšie pre mozog robiť to po starom, je jednoduchšie keď scrollujem-akoby tá činnosť samotná .Snažím sa momentálne viac vrátiť k ručným prácam a celkovo menej používať techniku, ale tak už to nejde na 100%, potrebujem to v práci a aj doma.

anonym_510541
22. okt 2025

ja som začala pociťovať problémy s pozornosťou v treťom tehotenstve. Predtým som sa učila cudzí jazyk a zrazu som nebola schopná pokračovať. Vôbec som si nedokázala nič zapamätať. Myslela som si že po pôrode to prejde. Ale neprešlo. Sústrediť sa viem tak pár minút a musím zmeniť činnosť. Nikdy predtým som nemala takýto problém. Nemám ADD. A ja síce nemám problém s čítaním ale pre zmenu s písaním. Vymieňam písmenká, píšem kraviny. A nie nemám Dyslexiu. Predtým som nemala najmenší problém.

kacena4
22. okt 2025

toto je podla mna o pozornosti, sustredeni sa a schopnosti zamerat pozornost na jednu konkretnu vec. je to vycerpanie treba asi spomalit v zivote. drzim palceky

chichua
22. okt 2025

Posledne mesiace to pozorujem aj ja. Ale ked citam.pomaly tak sa mi to nestáva často ale keď scrollujem na nete tak velmi často.

unicornlady
22. okt 2025

To môže byť spôsobené tým internetom.
Ľudia preklikávajú jedno video za druhým, pootvárajú kopec stránok, rýchlo presúvajú pozornosť z jedného na druhý, a nedokončia ani jedno.
Mozog má potom problém sústrediť sa pomaly a ponoriť sa do toho čítania.
Aj nejaký neurológ sa k tomu vyjadroval. Skúsim pozrieť, či to nenájdem. Ale možno som to čítala v nejakej knihe.

autor
22. okt 2025
@unicornlady

To môže byť spôsobené tým internetom.
Ľudia preklikávajú jedno video za druhým, pootvárajú kopec stránok, rýchlo presúvajú pozornosť z jedného na druhý, a nedokončia ani jedno.
Mozog má potom problém sústrediť sa pomaly a ponoriť sa do toho čítania.
Aj nejaký neurológ sa k tomu vyjadroval. Skúsim pozrieť, či to nenájdem. Ale možno som to čítala v nejakej knihe.

@unicornlady áno, mne to psychologička potvrdila. Že koľko dnešných mladých ľudí číta? Ale zase na druhej strane, poznám kopec ľudí, čo denne scrollujú na nete, dokonca aj tvoria obsah a napriek tomu čítajú a čítajú veľa. Ale ja mám pocit, že môj mozog je asi prestimulovaný a on už si doplní text, podľa seba.

unicornlady
22. okt 2025

Ja som si to v istom období všimla na sebe, keď som niečo zo psychológie čítala a ono mi tam ponúklo ďalšie stránky na otvorenie. Že vlastne ani tú jednu som neprečítala poriadne, skôr len preletela očami a už som otvárala ďalšie. Ale vlastne ani tie som nečítala, len som ich mala pootvárané.

Knihy čítavam. Ale to tiež som niekedy čítala akoby pod tlakom toho, že nech veľa prečítam (nech som dosť dobrá, chápeš, ten naučený tlak na výkon), takže tiež akoby som to len rýchlo chcela prečítať a ísť hneď na ďalšiu.

Už čítam radšej menej, na časti a poriadne. Lebo v tom predošlom prípade som potom ani nevedela, o čom som čítala. Lebo som sa nesústredila naplno.

amazonka13
22. okt 2025

🍒 KNIHY by som sa nevzdávala, jej vôňu a ten krásny pocit keď ju cítiš v rukách a môžeš v nej listovať ti net nenahradí. Nedostatok sústredenia sa na text, keď si kompletne vyšetrená a dg.sa nenašla, zažívame asi od určitého veku mnohí. Skús sa nevzdávať, venovať sa denne prečítaniu pár riadkov, odstavcov. Keď cítiš, že dnes to nejde, rob niečo iné. Neupriamuj na túto novinku v svojom živote pozornosť, nerieš, nedramatizuj si tento stav. Vyhľadaj si na nete cviky na posilnenie mozgu, pamäte, mozgovej hmly.. Cvičia sa cvičenia s prstami na nohách, jazykom, očami, ušami, krkom, kombinujú sa do zostáv... Cviky sa používajú napríklad u pacientov po mozgovej príhode pre obnovenie funkcií,... Cvič pohybové aktivity, ktoré ti sedia, rozhýbu telo, povzbudia myseľ. Ak máš možnosť, medituj, upokojuj myseľ a telo. Raduj sa 🙂, lietaj, veselá myseľ povzbudí kognitívne funkcie. Vylúč zo života toxíny - cigarety, alkohol, ponocovanie, uprav si stravovanie, zaraď dýchacie cvičenia na okysličenie mozgu. Tráv veľa času na čerstvom vzduchu, v spojení s prírodou. Pokoj, pohoda, správne zvolený čas na čítanie ti pomôže zvládnuť tento drobný handicap. Drž sa.

autor
22. okt 2025
@amazonka13

🍒 KNIHY by som sa nevzdávala, jej vôňu a ten krásny pocit keď ju cítiš v rukách a môžeš v nej listovať ti net nenahradí. Nedostatok sústredenia sa na text, keď si kompletne vyšetrená a dg.sa nenašla, zažívame asi od určitého veku mnohí. Skús sa nevzdávať, venovať sa denne prečítaniu pár riadkov, odstavcov. Keď cítiš, že dnes to nejde, rob niečo iné. Neupriamuj na túto novinku v svojom živote pozornosť, nerieš, nedramatizuj si tento stav. Vyhľadaj si na nete cviky na posilnenie mozgu, pamäte, mozgovej hmly.. Cvičia sa cvičenia s prstami na nohách, jazykom, očami, ušami, krkom, kombinujú sa do zostáv... Cviky sa používajú napríklad u pacientov po mozgovej príhode pre obnovenie funkcií,... Cvič pohybové aktivity, ktoré ti sedia, rozhýbu telo, povzbudia myseľ. Ak máš možnosť, medituj, upokojuj myseľ a telo. Raduj sa 🙂, lietaj, veselá myseľ povzbudí kognitívne funkcie. Vylúč zo života toxíny - cigarety, alkohol, ponocovanie, uprav si stravovanie, zaraď dýchacie cvičenia na okysličenie mozgu. Tráv veľa času na čerstvom vzduchu, v spojení s prírodou. Pokoj, pohoda, správne zvolený čas na čítanie ti pomôže zvládnuť tento drobný handicap. Drž sa.

@amazonka13 Každý deň sa snažím prečítať aspoň jednu stranu, ťažko, ale čítam. Nepijem alkohol, nefajčím, stravujem za zdravo, cvičím 3x týždenne kardio a silový tréning a pomedzi to 1-2x jógu. Cez víkend behám alebo od jari do jesene som na biku. Meditujem každé ráno 10-15 min a večer 15 minút. Spať chodím o desiatej večer a spím každú noc 8 hodín. Ponocovala som naposledy v roku 2016. Som veľa v prírode, na vzduchu, so zvieratkami. Beriem vitamíny, otužujem sa. Toto praktizujem posledných 10 rokov. A aj napriek tomu sa mi to vyskytlo....

anonym_af6d45
22. okt 2025

Perimenopauza. Daj sa do skupiny Menopauze na FB a uvidíš, čo všetko ženy popisujú.