Psychická nepohoda

21. okt 2021

Ahojte, píšem anonymne pretože sa hanbím. Mám psychické problémy, alebo teda neviem či to správne nazývam. Navštívila som aj psychiatričku, užívala antidepresíva ale absolútne mi to nepomáhalo. V minulosti keď som bola ešte puberťáčka som zažila veľmi nepríjemnú situáciu, pri ktorej som dostala panický záchvat a myslela som si že idem umrieť, trpli mi ruky a nohy, myslela som že idem umrieť, že mám infarkt, že sú to moje posledné chvíle. Veľmi dlho trvalo kým som sa z toho dostala, nikomu som to nepovedala, držala som to v sebe a nejako sa to naučila ovládať. Bohužiaľ teraz som o 10 rokov staršia a vracia sa to, hocikedy príde na mňa nevoľnosť, myslím si že idem umrieť, že mám infarkt, porážku, rakovinu, krvnú zrazeninu a všetky možné choroby sveta, hľadám na sebe každú maličkosť, tam hrčka, tam divné znamienko, bolesť nohy, jednu nohu mám hrubšiu ako druhú tak už je to určite krvná zrazenina. Ja to proste neviem ovládať. Viem že si namýšľam ale stále mám v sebe pochybnosť že čo ak je to pravda. Nie je to pravidelne, ale raz do týždňa dostanem taký stav, celú má roztrasie príde mi na odpadnutie a keď to prejde už si nahovaram. Ako som povedala psychiatricka mi nepomohla, nepomohli mi antidepresíva, užívala som ich pol roka, nepomohol mi xanax, po ňom má chytali ešte väčšie hysterické záchvaty strachu. Celá sa roztrasiem, mám chvenie, strach. Už som z toho zúfalá, už ma nebaví stále toto riešiť, cítim sa ako debil, hanbím sa pred rodinou. Normálna debata všetko v poriadku, zrazu stres a už idem svoje. Ja už neviem čo robiť, či to niekedy prejde. V podstate žijem úplne normálny život, mám deti, manžela, normálne fungujem ale proste často príde na mňa strach že nie som v poriadku, že som chorá, že zomriem a neviem sa z tohoto začarovaného kruhu dostať.

autor
21. okt 2021

Proste mám pocit že jediná vec ktorá by ma ukludnila je kompletné vyšetrenie, ale už sa ozaj hanbím ísť aj za doktorom.

martinkatinka
21. okt 2021

Opis sedi na tetaniu. V prvom rade, ked ti to nepomahalo, nemala si spravnu liecbu.
Nemusis zakladat anonymne neviem kolko tem. Staci jedna. Urcite mas psychicky problem a teda zle a nespravne lieceny

autor
21. okt 2021

@martinkatinka zatiaľ som založila ohľadom tohto len prvú tému. A lieky neviem, dala mi jedne antidepresíva nič, druhé antidepresíva nič. Ja sa proste cítim fajn, nemám depresie ani nič len proste tieto ataky na mňa prídu a už je to hrozné, už som potom bez nálady a len sa pozorujem. Dala mi xanax že pri ataku si mám dať tabletku, najskôr že jednu, nezaberalo tak nakoniec že dve ale po užití xanaxu ma chytila ešte horšia panika že liek má nežiaduce účinky a že teraz mi bude ešte horšie a namiesto toho aby ma to ukludnilo má to ešte viac vystresovalo.

autor
21. okt 2021

@martinkatinka kým som chodila do práce nemala som tie ataky tak často možno raz za mesiac ale ako som doma na materskej tak to mám omnoho častejšie aj každý týždeň niekedy aj dva krát do týždňa, buď ataky alebo tie paranoidne stavy že mi niečo je a že som chorá.

irusa
21. okt 2021

No strašne veľa ľudí má problémy takéhoto typu...a byť doma je horšie ako v práci,lebo máš čas na to myslieť. V práci máš povinnosti. Mne stačí ak som niekde myšlienka,čo keď mi príde zle..mám tetaniu a samozrejme hneď nastane atak..v mojom prípade vysoký nepravidelný pulz ...no je to strašné..no snažím sa to nejak prekonať

kubkovamama
21. okt 2021

Tetania plus niečo čo odhalí dobrý psychológ.Su rôzne terapie,spôsoby ako k tomu prísť.Musis si nájsť niekoho kto ti sadne.Moja sestra má psych.problemy už 25r,dôverne viem čo toto všetko znamená.Lieci sa cca 20r a naučila sa ako tak zvládať ten nápor.Ale bohužiaľ vyskúšala xy psychológov a psychiatra skôr iba cez tie lieky a ťažšie poruchy.Mas oporu v manželovi?Ja som tiež kedysi.mala "svoje" ťažké chvíle,nie až ako ty..pomohlo mi prekonať hanbu a jednoducho mu to povedať čoho sa bojím,ako sa cítim.Neskutocne sa mi uľavilo,aj pomohol keď prišla pre.mna nezvladnutelna situácia a postupne sa to dialo čoraz menej a menej,prišlo sebavedomie, momentálne sa mi dlhé mesiace nič podobné neudialo.Casto pomôže iba ten pocit,že máš pri sebe niekoho kto ťa neodsudi,vypočuje,pritúli a upokojí.Najdi si blizku dušu,ak nie je,hľadaj psychológa terapeuta.

daniela2202
21. okt 2021

Túto situáciu poznám, ja mám strach zo sociálnej neistoty. Mala som príznaky ako tetánia, prišlo len zle, na odpadnutie a začala som sa neovládateĺne triasť. Viem dobre, že je to psychická nepohoda, dlhodobý stres, vyčerpanie. Pomohla mi psych. doktorka, beriem xeroxat a mám sa celkom dobre. Niekedy ma to chce ovládnuť, ale ten liek to utlmí. Hlavne je mať blízku osobu, rodinu, to je najdôležitejšie.

zuzkaa1991
21. okt 2021

@martinkatinka mne psychologička povedala ze oni tetaniu beru ako úzkost a ze neurológ tetaniu...

zuzkaa1991
21. okt 2021

Ja som mala mam take iste stavy tiez si namyslam zacala som riešiť s psychológom mala som az jedno sedenie ale zas som odmietla brat AD takze beriem prirodne výživové doplnky bud mi hlava sa nastavila alebo tie lieky zabrali

mnamko
21. okt 2021

Toto mam presne ja,

danulicek
21. okt 2021

Spomínala si, že si bola u psychiatra a brala si lieky. Neuvažovala si nad psychológom? Príznaky tetánie nepoznám, ale možno aj vyšetrenie tohto typu by pomohlo. Len ako píšeš, prežila si ťažkú situáciu, z ktorej si sa dostávala sama a to zanechá nieco v človeku, aj keď ma situáciu možno spracovanú. A psychológ - dobry - by mohol pomôcť viac ako pchanie liekov do teba…

bambuliatkom777
3. jan 2022

Ahoj. Veľmi dobre ti rozumiem. Co som bola po onko operácii na PN celý jeden rok, riešila som tiež kadejaké choroby. Myslím, že boli vymyslené v mojej hlave, po čase všetko prešlo, keďže prišla korona a nikoho iného neriešili a ku dr sa dostať nedalo. Psychiatricke povedz všetko do detailu. Ak ti nepomohol jeden liek, nech ti dá iný. Skus aj psychológa. Ja by som tiež mala, ale za všetko sa platí a nie málo, hoci by mi možno pomohol. Ak chceš, nechaj mi meil, na niečo prídeme a skúsime si pomôcť.