icon

Rady pre chronickú zápchu a jej liečbu

jakub2376
29. apr 2025

Ahojte, absolútne neviem čo sa deje a už som z toho v debkách. V živote by som nepovedal že tu budem písať príspevok ale tak, bohužiaľ píšem. Asi už 3 mesiace trpím zapchou, od decembra to začalo z ničoho nic, nedokázal som vylúčiť stolicu. Krv ani nič podobne nešlo, doktorka mi predpísala Forlax a reálne mi na chvíľku pomohol. Bohužiaľ po týždni som ho musel vysadiť kvôli braniu antibiotík na zub Augmentin, pri ktorom som mal žiaľ panické ataky. Tak som zmenil antibiotiká a keď som ich dobral, nepríjemný pocit sa vrátil. Mal som nafukovanie pri každej potravine, tlak dole, kŕče. Vylúčil som totálne mlieko, mliečne vyrobky, mastné - fast food jedlá, beriem vitamíny, vlakninu, lanové semienka. A nakoniec som prešiel na forlax. Ten mi pomohol, fungoval som na ňom cca 3 mesiace. Asi týždeň dozadu som šiel znovu na kontrolu, na ktorej som bol asi 3ti krát (sono a rengén, je v pohode, čisto všetko). A doktorka ma poslala na gastro. Tam som šiel cez hadicu (žalúdok čistý) lekár mi predpísal Laevolac syrup každý večer a tabletky pred každým jedlom Itoprid. Užívam to všetko a príde mi že sú len s tým problémy, nafukuje ma stále do kým si nedám itoprid. Mám dokonca aj pocit že mi to spôsobilo trhlinu v análi. Som totálne v koncoch, a rád by som sa možno aj opýtal o nejaké rady. Možno ľudia ktorý tiež trpia niečim podobným by mali takúto možnosť sa vyjadriť bez prostredne 🙂

Strana
z2
jakub2376
autor
29. apr 2025
@vakatko

@jakub2376 skús dopĺňať magnézium myslím, že citrát pomáha pri zápche.

@vakatko magnézium s Bčkom beriem pravidelne.

levantinka
29. apr 2025

Ahoj ja mam so zapchou skusenosti z detstva. Jedla som vela zeleniny, pila vela vody a mala vela pohybu. Boli stale. Niekedy toto nie je problem ale celkovo travenie.

Neviem ako sa stravujes, jasne kazdy clovek je iny ale v podstate to telo funguje rovnako.

Jes vela masa? Mne to robilo najviac maso a pecivo. Z toho ma zapekalo. Maso som nikdy v detstve nechcela jest, teda len na silu. V nemocnici nezistili pricinu, skusali vselico. Nic nepomahalo. Ale ja som si odsledovala, ze som to mala hlavne z masa a peciva. Lebo az v dospelosti som zmenila stravu a teraz chodim na velku potrebu aj 1-3x denne (to je mega zdrave!). Mozno zmen doktora, mne vo vacsine doktori za zivot nepomohli, skor naopak. Skus pocuvat svoje telo co ti hovori. Ak mas dostatok pohybu, pijes dostatok vody a jes dost vlakniny a nemas intolerancie tak to bude travenim. Odsleduj si co ti nerobi dobre.

Este pomaha ak rano sa ucupis, ako keby ides v prirode na velku. (To je najprirodzenejsia poloha na to, telo je na to stavane a nie na sedenie) A robis take cvicenia na to. Najdes na youtube. Len sa troska v tejto polohe pohybat. Urcite na zachode netlacit nasilu, z toho by si mal akurat hemoroidy.

A este by som skusila prerusovany post. Ze budes pit len vodu a dajme tomu 24/36 hodin nejest. Potom sa travenie restartne. Zacnes so stavami, tekutou a makkou stravou.

Tak isto co velmi odpirucam skus pit bylinkove caje na travenie. Nie sackove z obchodu bezneho. Kup si sypane kvalitne zmesy. Pi ich pravidelne. Priroda je ta najlepsia lekaren.

Ja napriklad nejem moc ovocie. Celkovo nie som moc na sladke. Ale take jablcko si dat predtym nez zjes obed ti nielen nastartuje travenie ale da aj viac vlakniny.

jakub2376
autor
30. apr 2025
@levantinka

Ahoj ja mam so zapchou skusenosti z detstva. Jedla som vela zeleniny, pila vela vody a mala vela pohybu. Boli stale. Niekedy toto nie je problem ale celkovo travenie.

Neviem ako sa stravujes, jasne kazdy clovek je iny ale v podstate to telo funguje rovnako.

Jes vela masa? Mne to robilo najviac maso a pecivo. Z toho ma zapekalo. Maso som nikdy v detstve nechcela jest, teda len na silu. V nemocnici nezistili pricinu, skusali vselico. Nic nepomahalo. Ale ja som si odsledovala, ze som to mala hlavne z masa a peciva. Lebo az v dospelosti som zmenila stravu a teraz chodim na velku potrebu aj 1-3x denne (to je mega zdrave!). Mozno zmen doktora, mne vo vacsine doktori za zivot nepomohli, skor naopak. Skus pocuvat svoje telo co ti hovori. Ak mas dostatok pohybu, pijes dostatok vody a jes dost vlakniny a nemas intolerancie tak to bude travenim. Odsleduj si co ti nerobi dobre.

Este pomaha ak rano sa ucupis, ako keby ides v prirode na velku. (To je najprirodzenejsia poloha na to, telo je na to stavane a nie na sedenie) A robis take cvicenia na to. Najdes na youtube. Len sa troska v tejto polohe pohybat. Urcite na zachode netlacit nasilu, z toho by si mal akurat hemoroidy.

A este by som skusila prerusovany post. Ze budes pit len vodu a dajme tomu 24/36 hodin nejest. Potom sa travenie restartne. Zacnes so stavami, tekutou a makkou stravou.

Tak isto co velmi odpirucam skus pit bylinkove caje na travenie. Nie sackove z obchodu bezneho. Kup si sypane kvalitne zmesy. Pi ich pravidelne. Priroda je ta najlepsia lekaren.

Ja napriklad nejem moc ovocie. Celkovo nie som moc na sladke. Ale take jablcko si dat predtym nez zjes obed ti nielen nastartuje travenie ale da aj viac vlakniny.

@levantinka ďakujem ti veľmi pekne prajem veľa síl a určite vyskúšam !!!

zaba21
2. máj 2025

@jakub2376
Skúsim napísať čo pomáha mne:
1) Raňajky mi dobre funguje ovsená kaša varená vo väčšom množstve vody+ skyr na doplnenie bielkovín. Ale kľudne sa dá uvariť aj s rastlinným mliekom. Plus pridávam ovocie, orechy, ľanové, tekvicové, slnečnicové semiačka, arašidové maslo, mierne osladím medom, prípadne datľovým sirupom. Dobrý je aj čakankový sirup, obsahuje vlákninu. Na raňajky pijem mätový čaj, neskôr kávu, u mňa ráno funguje ako spúšťač...
2) Pitný režim - okrem vody pijem bylinkové čaje/mäta, Kamilka, medovka a tiež slabé ovocné, občas zelený. Čaje nesladím, dochucujem citrónom.
3) Obed - odporúčam jesť polievky, prípadne prívarky. Mäsové jedlá sa snažím jesť s omáčkou, plus pridávať tepelne upravenú zeleninu a šaláty. V staršej knihe som našla odporúčanie pripravovať jedlá so smotanou, aby boli mastnejšie. K jedlu kľudne aj kompóty: slivkový, marhuľový, jablkový, broskýňový. Z príloh jedávam hlavne zemiaky , celozrnné cestoviny, bulgur, kuskus, ryžu celozrnnú ale len občas.
4) Ovocie: jedávam viac krát počas dňa, na stolicu mi najlepšie fungujú slivky, marhule, pomaranče, jablka, mandarínky, kiwi, ananás, mango, drobné ovocie. Banán a čučoriedky len v menšej miere.
5) surovú zeleninu si dávam zvyčajne na desiatu a na večeru.

zaba21
Autor odpoveď zmazal
zaba21
2. máj 2025

Obed zvyčajne obsahuje aj tepelne upravenú zeleninu+ šalát. Dobre fungujú aj strukoviny, hlavne červená šošovica, tá mi príde najlepšie stráviteľná, ale samozrejme aj iné.

Kyslomliečne výrobky: jogurty, skyr, grécky jogurt, kefír, acidko, zakysanka, dobre fungujú na stolicu.

Čo ma v mojom prípade negatívny dopad:
Mak, tmavá čokoláda, biela ryža, biele pečivo, banány vo väčšom množstve, čučoriedky, čierny čaj. Problém mi zvykli robiť aj niektoré lieky pri chorobe.

Pomáha pohyb a pokúsiť sa vybudovať pravidelný návyk, zvyčajne ráno. Stojí za to privstať si, aby sa človek zvykol najesť, prípadne aj zacvičiť si.
Snáď niečo z hore napísaného bude užitočné.

zaba21
2. máj 2025

Skús sa prípadne inšpirovať aj na tejto stránke.
https://sonamaleterova.sk/

Strana
z2