Rakovina hrubého čreva
dievčatá idem sem znova po radu....po dlhom chodení po vyšetreniach mojej 63 ročnej svokre zistili, že má rakovinu hrubého čreva....prosím stretli ste sa s touto diagnozou v rodine? Čo nás čaká? Mám z toho obavy, chcela by som jej pomôcť, no neviem kde začať a ako......asi zmenou stravy, no neviem, čo treba vylučiť .....tiež som čítala o javorovom sirupe so sodou bicarbonou, lanovej kure.....neviem čomu veriť ....ako jej pomôcť? Vopred ďakujem za rady....
Ahojte, prispievam aj ja do tejto témy, a budem vďačná za všetky názory. Asi pred troma týždňami môjmu otcovi diagnostikovali rakovinu hrubého čreva. Má 61 rokov a ďalších xy diagnóz ako napríklad vysoký tlak, cukrovka, berie lieky na riedenie krvi, prekonal trombózu pľúc a ešte veľa ďalších... zajtra idú rodičia na konzultáciu s onkológom...no ja viem, že konečné rozhodnutie o postupe liečby bude na nás.. operačne to asi odstrániť možné nebude, nakoľko má nádor nie po dĺžke čreva, odstránili by ho, zašili a je to "ok", ale má nádor po šírke čriev, čo je vraj celkom zriedkavé... mne sa natíska otázka či podstúpiť chemoterapiu, alebo nie.. viem, pozerám sa na to veľmi tvrdo ako sa vraví, ale neviem či napríklad pre tri mesiace dlhšieho života, mu máme kvalitu jeho terajšieho úplne znížiť ..., všetci vieme ako chemoterapia prebieha ...ja osobne som si svojho času povedala, že by som to nikdy nepodstúpila, len to naozaj závisí od okolností.., ak by mal otec 40 rokov, a žiadnu inú chorobu, možno by som nad tým uvažovala, ale neviem ako sa na to mám pozerať teraz... budem vďačná za Vaše názory a postrehy ...
@katka0181 ahoj, oteckovi držím palce.
prvý krok je, musí sa s ochorením vyrovnať
druhý krok čo povie lekár, aké štádium je, čó sa dá ako riešiť a čo navrhnú.
po tretie chemoterapia, ožarovanie je to na rozhodnutí tvojho otca
ja som chemo podstúpila pre cca 2,5 rokom, prišla som o prsník ale ak by sa mala rakovina vrátiť tak ide opäť na chemo.
chemo každý znáša inak, ten priebeh je u každého iný.
treba dať na radu lekára.
@katka0181
Moji obaja dedovia mali rakovinu hrubeho creva. Z ocovej strany ani neviem ci podstupil operaciu a chemoterapiu alebo nie, viem len to ze sa mu to rozsirilo a zadusil sa v spanku (nadori aj na plucach).
Z maminej strany mal operaciu aj chemoterapie. Zil este dost dlho by som povedala a mal spraveny vyvod z creva. Ale rakovina sa vratila do celeho tela. Zomrel doma, zavolali lekarku lebo mal bolesti a dala mu aj injekciu nech si pospi a zaspal nam uz navzdy. Ale este si pockal na mojho oca aby mu ostrihal nechty na nohach 😳
Myslim si ze konecne rozhodnutie je na vasom tatinovi, ci zabojuje a mozno bude zit viac ako tri mesiace alebo necha chorobu volne plynut. Zial v oboch pripadoch je aj tak vysledok rovnaky len pride v iny cas 😞
@lalinko2010 Ďakujem, a Tebe silno držím palce, aby sa Ti nikdy nevrátila.. áno, asi bude najlepšie počkať na návrh lekára a možno budem pozitívne prekvapená.
@zlaticko118 Pľúca a ostatné orgány ma našťastie vraj čisté, ja som to nemyslela tak, že mu zostávajú tri mesiace života, ale že ak mu má chemoterapia predlžiť život o tri mesiace a kvalitu života znížiť na pár %, tak či má význam sa do toho púšťať. Mama je z toho úplne mimo, vôbec netuší ako sa k tomu postaviť, a my by sme chceli tiež nájsť, alebo vybrať čo najlepšie riešenie, len keby človek vedel ktoré to je ..
@katka0181 neviem v akom satdiu je to, ale nech sa pyta lekarov. Viem, ze mnohe nadory hrub. creva idu dat krasne prec a pacient zije este roky rokuce.
Moj dedko a aj moja mamina mali rakovinu hrubeho creva. Mamine ju diagnistikovali v aprili 2016, ked jej prasklo crevo. Operovali ju, spravili vyvod, zacala chodit na chemoterapiu a v oktobri 2016 nam zomrela😥😥😥 Mala cerstvych 60 rokov.
@stanulienkat aké štádium, to nevieme ani my, ale keďže príznaky mal cca 10 rokov, ale ani za svet nechcel navštíviť s týmto problémom lekára, tak ja predpokladám, že štádium je to posledné, ani teraz by mu to neboli diagnostikovali, ak by nemusel byť hospitalizovaný kvôli inému problému...
@tayluska je mi to ľúto..., no keďže mamine už prasklo črevo, tam už asi iná možnosť nebola, ja osobne sa bojím toho, že ak sa do toho "pošprtá", tak sa to iba urýchli, a ak pôjde na chemo, tak to jeho slabý a chorý organizmus už nezvládne ...
@katka0181: viem ako ste to mysleli, aj oni mali na zaciatku iba hrube crevo chytene, ono sa to rozliezlo casom aj napriek tej chemoterapii.
Ak to nie je uplne posledne stadium nech moze skusit chemoterapiu, kedy kolvek s nou moze skoncit.
@katka0181 ahoj. Pockaj na lekarov co povedia - ak ma nador len v creve a da sa odstranit operativne tak by to mohlo byt v pohode a ak nie je moc zhubny tak by ho mozno aj chemo obisla... moj ocko zomrel minuly rok, prezil po doagnoze 10 rokov - a dovolim si napisat ze prezil mimo operacii a chemo krasnych 10 rokov - urcite stalo zato bojovat - vela cestovali s maminkou, uzil si vnucata a oni jeho... drzim palce a nehadz flintu do zita- viera robi zazraky ... niekedy....
Ahojte, moj ocko ma rakovinu hrubeho creva, neoperovatelny nador. Ma za sebou 1 chemo, a ma aj vyvod. No posledne dni mu krvaca a nechce ist k doktorovi. Ze zas lezat v nemocni, cely den nic nejest...
Neviem ako mu pomoct. Vzdy pri vymene vyvodu ked zbada krv zosmutnie a potom aj ja.
@vendula13
skúste liečbu s panom doktorom Kvastichom. On aspoň pomože a nie chemo.
caj essiac - stovky vylieenych pac. v minulosti, lekari potvrdili
a vysoke davky D vitaminu.....
@123iveta456. Odkial je ten doktor? Ako Vam pomohol? Co Vam poradil?
Uz som vam napisala do sukromnej posty.
@123iveta456 dobry den napisete mi prosim ohladom liecby dr.co spominate.dakujem
Metastazy na peceni

Len mi je to ľúto, ako to tu chodi, mama bola u dr prvykrat 16.12. a az tento týždeň prišla diagnoza. A to aninehivorim, ze ked som ju bola objednat na ct , aj napriek rakovine ju chceli objednat az na polovicu marca ☹ je to smutne.