Rozdiel medzi urologickými a gynekologickými problémami

marina24
19. jan 2017

Ahojte, ženy,
otázka je jasná.
Viete na sebe spoznať rozdiel medzi urologickými vecami a gynekologickými?
Momentálne mám taký problém,a každý lekár mi hovorí inak. Že zo zápalu gynekolo. ma nemôže páliť a rezať pri močení a bolieť, potom na nete čítam, že môže. Gyndoš povedal, že rezanie a pálenie pri močení nesúvisí s gyne., urolog vraj áno, tak ako je to v skutočnosti ?
Na nete čítam rôzne názory, že zápal moč. ciest súvisí s gynekologiou, baktériami v pošve a tak, ale neviem odlíšiť gynekologický zápal od urologického, takmer nikdy, keď mám niečo,tak ako?!
Keby niečo IP môžete napísať.
ďakujem za vaše rady

bosoriak
19. jan 2017

@marina24 To je co za hovadinu, ze pri gynekologickych ochoreniach nemoze palit pri moceni? Ved ked mas napr. kvasinkovu infekciu, ktora sposobi zapal sliznice a na taku zapalenu sliznicu sa dostane moc (anatomia nepusti), tak to snad pali a reze.

Ale nie, neviem to rozoznat. Rozoznavanie nechavam na ludi, ktori to studovali a rozumeju tomu. T. j. ak ma pali a reze pri moceni, idem k urologovi. Ak viem, ze ide o kvasinky, idem ku gynekologovi. Ak mam ine potiaze, tak idem tam, kde si myslim, ze mam ist a snad ma uz len niekam lekar posle. 🙂

Inak netreba citat internet pri ochoreniach, samodiagnostika sa nevyplaca.

sykorkauhliarka
19. jan 2017

ja som mala problemy a urolog nic nezistil zobral ster aj z posvy a nic nenasli...potom to preslo ...urcite chod k doktorovi nech ti skonroluju vsetko aj gynekologicke aj urologicke

marina24
autor
19. jan 2017

@bosoriak to nie sú moje slová- že pri gyn. infektoch nemôže páliť pri močení,-to sú slová lekárov( konkrétne dvoch), ja som tiež vždy bola v tom,že jedno s druhým súvisí,ale teraz už som si ani ja nie istá. Lekári sa tomu nerozumejú.Práveže sa sama nevyšetrujem, bola som u MUdr,a nič konkrétne sa nezistilo a mám problémy. Kvasinky nemám,nemám tvarohovitý výtok,
@sykorkauhliarka akože samo od seba prešlo?a aké si mala problémy?ak smiem vedieť?bez ničoho ti to prešlo?

mám veľmi blbé problémy a symptómy
Začalo to cez sviatky, mi bola zima od nôh,a začalo ma páliť pri močení veľmi, a rezať, ale nijaké iné problémy, ani bolesti nič, tak som si dala brusnice, čaje, nejako to ustálo trošku, potom som sa poriadne spotila, začalo akoby pálenie, čiže asi mykoza,som tipovala,dala som si canesten, nebola som pri lekároch, potom som sa zase len nalievala čajmi rôzneho druhu, už mi bolo celkom ok,tak som mala styk s partnerom, bez kondómu, potom nič, neskoršie prišla menštruácia, bola ako obvykle,len ma veľmi bolelo brucho,bola presná,následne po nej,som zas vybehla vonku cez mrazy iba v kratšom svetri, čo mi bola zima na kríže, potom som znova mala styk avšak už s kondomom, dosť výrazne, začalo ma rezať všade úplne, mechúr, maternica, bedrá, kríže, strašná bolesť krížov, nenormálna, akoby tlak hrozný, na celé podbruško,nafukovanie, pocity na zvracanie,vyslovene nutkanie na grc,liečila som sa opäť čajmi a laktobacilmi, no pridružila sa zvýšená teplota, 37,3, a bolesti pri močení strašné, aj klitoris ma bolel,tesne pod ním, hrozne tupá a niekedy ostrá bolesť, tak som zašla k obvodnej,čo mi na to povie, zobrala moč, nevidela nič výnimočné, stopy krvi iba málinkej mikroskopickej, prehmatala ma, nič som necítila, iba menší tlak,ked ma hmatala,bielkoviny sa v moči nenašli,resp málinko veľmi,tak mi lekár po vypočutí nasadil zinnat, dvakrát denne 10 dní,že treba ma preliečiť. Beriem ho tretí deň,moč poslal do labáku, ale bude až o týžden výsledok, príznaky možno trošku lepšie,ale nič výrazné, občasne ma reže stále pri močení, aj bolí, najmä spodok,podbrušie, Lenže čítam teraz na nete, že zinant neni na gynekologické problémy,iba na urologické,tak neviem,čo stým.
gynekolog robí až o týždeň najskôr(na pos. steroch nič nenašiel,ktoré boli pred rokom, dkonca ani mykozu,ani žaidne baktérie), a urologa nemám nijakého(vždy, ked som mávala infekty moč. ciest že ma rezalo pálilo šla som k obvodnej dala atb,a bolo, vybavené, alebo prípadne na pohotovosť, )Tak teraz neviem, o čo ide konrkétne. Preventívne si dávam laktobacily, brusnice, čaje na tú blasť, a atb,ale výrazne sa lepšie necítim. Cítim veľký tlak v krížoch, bolesť tupú, rezanie v močáku a podbrušku trošku lepšie,ale nič významné, bojím sa veľmi,čo to je :( obvodná tiež nevedela,ale nikam ma neposlala zatiaľ.
Prosím vás o čo ide ?

senta_sofia
19. jan 2017

@marina24 co popisujes,uz moze byt kludne aj slabsi zapal obliciek, aj zapal mocovych ciest moze byt podmieneny kvasinkami. Ak si bola u urologa,spravne by bolo poslat na kultivaciu vycievkovany moc. Z posvy sa da taktiez spravit ster a poslat do labaku. Gynekologovi vies ist aj bez vymenneho listka,prinajhorsom ta odposle urologovi ten.

sykorkauhliarka
19. jan 2017

tak ja si to uz mozno uplne presne neepamatam viem ze som bola u obvodnej boli tam aj nejake atb zly moc problemy pretrvavali stale..potom som sla k urologovi ten mi spravil sono stredny prud mocu som odovzdala to bolo negat vyter z posvy tiez...bolel ma aj klitoris tak ak si popisala cikanie ma nebolelo ale bolelo ma po cikani ....ked bolo vsetko ok tak som to uz neriesila nasla som si priatela s tym som mala sex a preslo to....len mozno to bol nejaky zapal ...lebo potom som skoncila s mimomaternicovym

marina24
autor
19. jan 2017

šTíPANIE pri čúraní cítim tiež, a po ňom, štípe ma to, celé,ale už oveľa menej, ako pred ATB.
je však divné, že bielkoviny sa v moči neukázali,to bolo divné aj obvodnému,preto ma ani nemohol poslať na urologiu, lebo tam by ma ani nezobral urológ, kedže bielkovinu v moči nemám.
ale to asi preto,že poctivo pijem urologické čaje už tretí tyzd.

@senta_sofia panebože,hej,obličky to byť môžu, ja sa tak hrozne bojím. Na kvasinky si preventívne aplikujem canesten gel,aj tabletky na noc už tiež týžden,lebo mi to napadlo,že to môže byť aj z toho, ale bez výsledku. Pošvu necítim nejako chorú, skôr pod klitorisom tesne také drobné boliestky, štípanie,a najmä ,ked čúram,aleb osa vyčúram.U urológa som nebola, obvodný ma nevypísal,že počkáme do bud. týždna, že zinnat by mi mal pomôcť.
aspoň krv mi mohol vziať obvodný hm:(

@sykorkauhliarka inak presne toto,čo ty popisuješ, že som mala nega. moč, aj gyndu pred rokmi tiež,a bolesti som mala ako hrom,pálenie, všetkého možného,a nič nezistili :(
samo to aj u mna ustalo po nejakých mesiacoch,ale boli sme z toho s lekármi v šoku,že ako sa nič nemohlo ukázaž na vyšetreniach,ked evidentne mi bolo veľmi zle.ale nepátralo sa ďalej, dali mi tiež nejaké širokospektrálne atb a prešlo to samé, teraz toto však:(

alaguema
19. jan 2017

@marina24 zápal močových ciest je urologický problém. Ide o premnoženie baktérií E.coli bežne prítomných v hrubom čreve a konečníku obvykle následkom prechladenia "od spodu". V takom prípade si ale nemala mať sex, to mi príde ako samozrejmosť, to je úplné tabu až kým problém nevyriešiš. Pravdepodobne si si tým dosť pohoršila a rozniesla infekciu ďalej. Išla by som zas za obvodnou a pritlačila na ňu, aby ste to riešili. Určite nezanedbaj, môžeš si uhnať zápal obličiek, vaječníkov a pod. A dávaj si naozaj kvalitné živé probiotiká.

marina24
autor
19. jan 2017

@alaguema obvodná ma nikam zatiaľ nechcela poslať, ked nemám nález v moči,s ňou nič nevyriešim. Žiadny urolog ma nevezme bez lístka, resp.on aj tak iba vezme ten istý moč, ktorý bol relatívne normálny, na to aké mám obtiaže.

najhoršie je,že mi je stále na zvracanie, len čo do seba dám nejakú potravu, napína ma,cítim veliký tlak všade, v dolnej oblasti krížov tesne nad zadkom, potom vyššie, akoby v obličkách,potom dole pri vagíne, pri močovom mechúri,stále mám také divné hrozne pocity. teplota našťastie ustúpila,ale necítim sa absolútne dobre.Práveže naopak.

lenže nie je to typické prechladenie, necítim to tak ako inokedy, že ma núti na močenie, stále,a močím v malom množstve, je to také veľmi netypické.čo sa mi až nezdá.Najprv ma začalo páliť, štípať a bolieť,(svrbenie a výtoky nemám, len také klasické čo mávam ja, také žltkasto biele kyselkavé,to mávam aj inokedy),nič nenasvedčuje tomu, že sú to kvasinky,ale potom,čo to je do frasa je :(

alaguema
19. jan 2017

@marina24 bože, tak nie je ti vôbec lepšie, je ti stále horšie a necháš sa odbiť? Ak ťa nechce nikam poslať napriek tomu, že stav sa nezlepšuje, tak si vypýtam kartu a idem k inému! A zatiaľ aspoň na pohotovosť. Veď to môže byť nebezpečné.

bosoriak
19. jan 2017

@marina24 Asi tak ako pise @alaguema - ak ti nie je lepsie ani po antibiotikach, bude niekde inde problem a isla by som este raz a vyziadala si vymenny listok pre urologa. Ano, urolog vezme moc, ale mozno spravi iny rozbor, ine vysetrenie, nez obvodak. A nenechaj sa odbit, ak sa citis zle, je jasne, ze je niekde velky problem. Aby z toho nebol nebodaj nejaky oblickovy zachvat.
Drzim palce.

marina24
autor
19. jan 2017

volala som obvodnému a povedal mi,ze treba vyčkať ako mi bude do pondelka, že ked mám zinat,tak sa nemusím obávať toho, že sa mi infekcia,prípadne zápal rozšíri do tela,že zinat je preds ATB na to, že či čakám, že mi to prejde za dva dni, dnes je stvrta tabletka,co som zobrala,a trošku menšia ulava,ale nič významne, stále tie iste blbe pocity.Tak sa bojím.

sarajaja
19. jan 2017

Antibiotiká začnú účinkovať po treťom dni , Zinat je silné antibiotikum . Môj syn máva infekcie a najviac mu zaberá Zinat alebo ciphin . Treba brať aj probiotiká , lebo to ničí mikrofloru , čo ženy potom môžu pociťovať ako ženské problémy - štípanie ( ja som to mala tiež po preliečení močových ciest antibiotikami ) a držať sa v teple !

jankik
19. jan 2017

ahoj, ak ti nezabera canesten, tak to nie je gynekologicky problém, ale isto urologicky. Mala by ti tvoja obvodna napísať antibiotika, pomaha aj Uroval sirup, nie urinal, ten nie je dobry. Urologické veci najprv rieši obvodna a potom ked nezaberu lieky tak odporúčaju na urologiu.

simonka1885
19. jan 2017

marina24 pociťovala som veľmi podobné príznaky ako ty len miernejšieho charakteru ako popisuješ. Nakoniec som bola tehotná! Skús najprv vylúčiť aj túto možnosť. Osobne si myslím (vzoriek moču a týchto ťažkostí som si užila, viem o čom hovorím) že pokiaľ je moč čistý aj po kultivačnom vyšetrení a teda na baktérie a na všetko, bude to asi gynekologický problém. Ak by si mala chytené už obličky ale niečo také vážne z moču a z krvi to zistia určite. Na záver ešte skús vyhľadať existuje aj čosi také ako urogynekologická ambulancia. Držím palce nech to už prejde!🙂

marina24
autor
19. jan 2017

@jankik tiez som si myslela,ze na gyn. veci zabera canesten,ale nemusi to byt zase vseliek na vsetko,vraj je to iba na plesne,ale na ine bakterie asi nie ..

@sarajara to naozaj zaberá az zinat na tretí den od zaciatku bratia ?to som netusila,tak ese do zajtra potom musim vyckat,ale mam aj zvysneu teplotu zas 37,2

@simonka1885 nie, tehotna byt nemozem,lebo som mala menzes normalny -mam aj horucku a tak, to nebude tehotenstvo :/to bude cosi vaznejše.

sykorkauhliarka
19. jan 2017

37,2 nie je horucka...je to zvysena teplota

marina24
autor
19. jan 2017

@sykorkauhliarka tak zvýšená,mne je jedno,ale nie som OK,ani fit zdaleka,a pocit sucha v ústach a tak,konečne trošku ustalo napínanie na zvracanie,ktoré mám už týžden asi, ale je to divn,lebo obličky, krže či čo to je,ma bolia tupo stále, sem tam cítim také drobné zapichanie pri močovom mechure,alebo vajecnikoch, alebo co je tam,ani sama neviem, a citim pri močeni miestami rezanie a palenie,ale testujem sa doma papierikom v moči, ktorý maju aj mudr, a neukazuje bielkoviny, ani nic zle,:( tak ja nechapem tmu.ako mozem mat zapal obliciek a mechura,ked nemam bielkovinu v moči?ale ma pali pri močeni ??existuje vobec take daco?:(

evitka83
19. jan 2017

@marina24 vacsinou z gynekologickych problemov vznikaju urologicke. Tipla by som, ze mas premnozene kvasinky, alebo nejaku bakteriu a dostala si z toho zapal mocovych ciest. Vacsinou to treba liecit subezne, aby ti to nekolovalo medzi mocovym a pohlavnym systemom. Takze dat si spravit ster u gynekologa a ten ti myslim moze vysetrit aj moc

marina24
autor
19. jan 2017

@evitka83 a to zobyčajnych bakterii, dajme tomu mierne premnozenych streptokov,alebo kvasiniek mozem mat az toto co mi je ?ved mam pocit,ze som na tom velmi zle podla priznakov:/ :(
mam pocit smadu neustaly,aj bolesti mam, ale ked ma obvodny hmatal tam dole,nic ma nebolelo,a teraz ma to spontanne boli velmi :( snazim sa drzat aj kvasinkovu dietu, nic sladke, ziadny alkhoola,ani pecivo ziadne, ani tuky nic, malo co jem uz, a daam si canesten,takze nechapem,preco to furt mam,a este aj zvysenu tepotu,hoc berem atb poctivo ! mna uz asi porazi,kedy pride vytuzena ulava :(:( mi je do placu uz z toho.

marina24
autor
19. jan 2017

ja sa tak citim ako este nikdy,a to som uz aj gymekologicke zapaly prekonala mnoho, aj urologicke, kedysi, ale toto je sila,co citim:/ preto som z toho vo velkom strese

marina24
autor
19. jan 2017

a napríklad ešte je to také,že pol dna nič,ani ma nezapichá nikde, nezabolí, potom zrazu z ničoho nič, začne pichať napríklad pod maternicou,alebo v nej,alebo pri mechure, potom zas nič, potom pri čurani uz v pohode(bezprostredne po podaní atb),po odznení ich ucinku po takych cca 8 hodinach (su 12 hodinove)zase rezanie,palenie pri močeni, a tak stále..
je toto vobec normalny priebeh ?:( mali ste to podaktora ?

evitka83
20. jan 2017

@marina24 len pisem vlastne skusenosti, mne sa striedali uro a gyn problemy dlhe roky, ale nikdy ma nepichalo v podbrusku, "len" ma to palilo a rezalo zo spodu

marina24
autor
20. jan 2017

@evitka83 tak to potom mozes byt vdacna panu bohu,ak v neho veris,lebo ked citis pichanie a rezanie v podbrusi,take,ze sa nemozes postavit,ani posadit,ani lezat,a nevies co so sebou a citis,akoby ti lopatou trieskali po krizoch a ladvinach,tak to nebolo s tebou take hrozne a zápalové🙂ale inak v takomto hnusnom stadiu,to mam iba ja teraz tiez po prve, vzdy som mala tiez iba zospodu palenie a rezanie a bolesti,akoby zdurene,ale teraz sa pridruzilo krasne toto
nakoniec z coho si to mala ty ???

alaguema
20. jan 2017

@marina24 ja neviem, na čo ty ešte čakáš. Tu ti nikto s týmto problémom nepomôže. Ak sa to stále nezlepšuje a pociťuješ silné bolesti, máš ísť k lekárovi. Možno je tá liečba zle nastavená.

marina24
autor
20. jan 2017

@alaguema pomaličky sa to mierným tempom zlepšuje po tom zinate,ale naozaj veľmi pomaly :/ už citim menšie rezanie, aj pálenie,ale stále to nie je dobre, vobec....:( a uz aj tak ide vikend, nemam kam ist, v pondelok uvidim,ake budu vysledky 🙂ale predpokladam, ze sa tam opat nič neobjavi ako vzdy,potom nerozumiem z coho toto cele mam sakris

evitka83
21. jan 2017

@marina24 mala som zuzene mocove cesty, takze som bola nachylnejsia na infekcie zospodu. Vacsinou z gyn problemov, neskor stacilo obycajne prechladnutie a uz bol pruser. Atb som jedla ako lentilky. Trapila som sa 15 rokov. Ciastocne pomohol zakrok na rozsirenie moc trubice. Ale problemy uplne zmizli ako som otehotnela. Odvtedy neviem co je to zapal mocovych ciest 🙂 zatial su to 3 roky. Moja babka mala detto. Minule mi hovorila, ze sa jej to vratilo po 50 rokoch 🙂

marina24
autor
21. jan 2017

@evitka83 panebože,teraz si ma úplne vynervovala. žemám čakať proste iba na nejakú operáciu alebo dieťa ?? Vôbec ešte neplánujem mať deti, a vôbec neplánujem žiadnu operáciu, ako ti zistili zúženú moč. rúru ??kriste
mne stačí obyčajné nachladnutie a už to mám. AJ dnes, jem poctivo atb,a dnes ma ofúklo, zima mi bola od nôh v noci,lebo sa menej kúrilo,a mám to akoby znova, rezanie v močáku..
15 rokov? nezničili tie atb tvoj život, imunitu atak ?
prečo sa to až tehotenstvom mení ?:(
u nás v rodine to nikto nemá ,neviem,prečo to mám ja :/
najhoršie je že asi 3 krat som bola na vytere zpošvy,a nič sa tam nenašlo vôbec, iba raz nepatrne množstvo streptokoka, ktorý sa preliečil laktobacilmi, a vtedy som ani nemala žiadne absolútne starosti, a v moči,ked ho dalna rozbor obvodák sa našlo niekedy iba obyčajny stafylokok epidermidis, raz bielkoviny na dva kríže, inak nič. nikdy, a to som už x krat bola na tom. Nechápe nikto z čoho to mám, nechápem to ani ja. Takže sa na Mna dívajú ako na blázna,čo si vymýšľa aj teraz ma obvodák odbil, že som nachladla a dal mi zinant, bez väčšieho vyšetrovania.:(

marina24
autor
21. jan 2017

@evitka83 ja furt prosto nechápem,prečo ked mi je trošku zima od noh, alebo na nohy celkovo, tak okamzite ma chyti rezanie v mechuri, alebo palenie pri moceni :( som z toho zufalka cista :(
viem,ze chlad je to najhorsie,co moze byt na mecur,ale nevyhnem sa mu, pokial nezijem na miami..:( ja neviem,co uz s tym :(

kaja153
9. nov 2017

@marina24 ahoj, ako sa to nakoniec vyriesilo? Ja mam asi to iste😢a lekari nic nezistili...dali mi lieky aj na zapal mocovych ciest(nezabrali) aj na gyn.veci (nezaberaju)

montemotherone
9. nov 2017

@marina24 hmm, s tým nič neurobíš. Odjakživa sa hovorí Nohy v teple, chladná hlava... 🙂 Ja si od mlada dávam pozor na sedenie na studenej zemi, schodoch... minisukne (kedysi to frcalo viac 😉 , všelijaké holopupkové tričká... Akonáhle ide jeseň, už cítim že nohy mám citlivejšie na chlad a nabieham na teplé ponožky a obuv. Mám 41, ale zápaly som mala max 5-6x. Treba sa tomu len prispôsobiť 😕 Ďalšia vec, je bakteriálny zápal. Ten sa môže preniesť aj pohlavným stykom (!) A čo sa týka tej pôvodnej otázky, myslím, že ak reže pri močení, primárne treba riešiť urológiu, ale sekundárne to môže ovplyvniť aj gynekológiu. Naopak, nemyslím 😒
A to, že nezabrali lieky, no asi treba nasadiť iné, urobiť nejaký ster a ísť cielene po kmeni... Predpokladám že urológ ti dal ATB