icon

Sestrička pri gynekologickom vyšetrení

janasama
22. jan 2015

Ahojte, dnes som absolvovala svoju prvú prehliadku u gynekológa, mám 17 a ostala som veľmi zarazená. Dosť mi trvalo kým som sa k nemu odvážila ísť, no neviem či tam tak skoro pôjdem znova :D Ostala som totižto prekvapená. Všetko prebiehalo ok, rozhovor tak som išla na kozu..a ke´d prišlo na nejaký výter on si tam zavolal SESTRičkU aby mu podala tú vec čo sa s tým výter robí...urobil výter, podal sestre a ona zasa odišla..ostalala som v šoku..fakt 1x dosť som sa premáhala kým som tam prišla..tak som celá zahanbená ležala na koze a on si tam zavolal ďalšiu osobu. Bolo mi to nepríjemné..pozerala som nejakú diskusiu a tu máte buď sestričku prítomnú stále alebo vôbec. Má to ešte niekto aj tak že iba počas výteru? Uvažujem že kvôli tomu zmením lekára...
Aj ešte jedna vec. Kabínka u toho doktora je v jeho ordinácii. Nie pri sestričke...Nenosím nejak sukne, iba v lete šaty a ani dnes som si tam žiadnu nevzala :D Ako to riešite? Nosite vždy suknu aaalebo tam toľkko troškA tých pár metrov ak teda má lekár kabinku u seba prebehnete s holým zadkom? a aj na koze ležíte od pása dple úplne holé teda len s ponožkami? :D Bolo mi to trochu trápne ale nechcelo sa mi kvôli 1 vyšetreniu u doktora kupovať sukňu :D a on sa tváril normálne

sisaka
23. jan 2015

@brumka ved pisem, vec nazoru, ja mam xy kamaratiek, nielen tu, ale aj na Slovensku (kedysi sa sono tak skoro nevykonavalo, teraz ako citam, je to velky biznis a sposob pre lekara ako si zarobit) a nikto o nic neprisiel, ale v tomto fakt nema vyznam sutazit, percento zien, ktorym to pomohlo je podla mna zanedbatelne, otazne je akemu percetu zien, taketo skore vysetrenia ublizili (resp. im nenarodenym detom), to by tiez mozno stalo za zamyslenie .... 😒

evita_g
23. jan 2015

ku gynekologovi si nosim obycajnu bavlnenu suknu. nikdy by som si s holym zadkom nesadla na stolicku, kde predo mnou sedelo x zien naostro!!! 😕

sorciera24
23. jan 2015

@sisaka presne! mne to aj sami elakri vraveli, ze oni to uz vykonavaju vlastne preto, lebo zeny na Slovensku si to vyslovene same a vlastne bez priciny pytaju.....a sono osobitna kapitola 3D,4D...pomaly 8D.....biznis jak hrom....

brumka
23. jan 2015

@sisaka ja nato ako biznis nepozeram,ja som prefcasnatko a to preto lebo vtedy nerobili skoro nic. Pre mna to je prevenia,platim odvody,tak nech poistovna cvaka doktorovi za vysetrenia.zdravie je len jedno

canama
23. jan 2015

@lenocka84 preboha to co ti urobil?
@moon1979 hehe, no tak mozes si urobit v pripade pochybnosti aj samovysetrenie 😀

canama
23. jan 2015

@moon1979 ved ale tu nikto nehovori ze to ma byt kazdu chvilu, pri standardnom tehu chodis do poradne raz za mesiac a teda nikto ma "nepozeral" len prehmatal jednym prstom....ako hovorim ak toto je nebezpecne tak sex by pocas tehu mal byt uplne tabu, ci?

bubinko1506
23. jan 2015

@janasama
ahoj, necitala som vsetky odpovede. pritomnost sestricky je normalna, takisto aj to, ze ju lekar zavola, aby mu podala nejaky nastroj, alebo aby mu asistovala.
lekar v centre, kam chodievam, ma kabinku v ordinacii - ma tam erarne papucky a taky ten zeleny nemocnicny plast, ktory si dam na seba, takze nebeham hola po ordinacii.
inak, u mojej obvodnej gynekologicky - tiez ma kabinku v ordinacii, tak k nej si davam suknu, mam jednu specialnu pre taketo pripady

canama
23. jan 2015

@sisaka ano so sono sa to dnes nenormalne prehana. ja som sa o skodlivosti UTZ v rannom stadiu tehu bavila s prednostom gynekologie na Kramaroch, povedal mi ze tie vlny urcite samotne zarodocne vajce nemozu poskodit....ale mozu sposobit fyzicke rozkmitanie vajca, coz teoreticky moze viest k jeho odlupnutiu 😒 ....takze v 1 trimestri podla mna maximalne minutove sono na vylucenie mimomaternicoveho a skontrolovanie akcie srdca...cize najskor ako po ukoncenom 7tt.

canama
23. jan 2015

@evita_g ved ale na to tam ma mat jednorazovu papierovu podlozku, nie?

mirinka24
23. jan 2015

Prosím Vás nezabite ma tu teraz svojimi komentmi.... ja mám 23 rokov a takisto som ešte na gyn. prehliadke nebola... neviem nájsť odvahu, pozbierať všetky moje sily a vybrať sa na niečo také. Čo sa týka ostatných (zubárky a pri všeobecnej lekárke) prehliadky toto mám všetko za sebou .... a čo sa týka gynekologickej... ja sa fakt tak strašne bojím .... bola som raz bolo to pred rokom lebo som mala neskutočné svrbenie a pálenie ani vyčúrať som sa nemohla .... dal mi tablety, ktoré som si dávala z dola, prešlo mi to a odvtedy som nebola.... ja fakt nechcem žiadnu kritiku ani nič podobné. len mi proste strach nedovoli ... chcem od vás možno nejaké povzbudenie a hlavne počuť to, že to nebolí a nie je to nič strašné :/ dakujem

moon1979
23. jan 2015

@canama neviem prečo si adresovala príspevok mne 🙂

moon1979
23. jan 2015

@mirinka24 zober si so sebou svoju naj kamošku, nech máš aspoň v čakárni morálnu oporu 🙂 kľudne sa so svojim problémom zdôver lekárovi, bude k tebe určite pristupovať citlivejšie 🙂 ale je dôležité aby vedel o tom, že máš strach z vyšetrenia ... to nie je hanba

vejula
23. jan 2015

@canama ten župan sa mojich genitalii nedotykal takže nie infekcie sa nebojim... a nieje to župan ako domaci, vyzeraju skôr ako jednorazové župany, takže ich zrejme menia.... a ano mala som za cele tehotenstvo dve vaginalne vyšetrenia (z toho jeden ster na streptokoka) Ku koncu tehtoenstva sa ma pýtal, či chcem byť vaginalne vyšetrená s tým, že on tu prehliadku nepotrebuje, ale ak chcemvedieť ako to vyzera, tak ma môže pozrieť... Kedže viem, že tato vedomosť by mi bola na dve veci, tak som to odmietla.

@slniecko77 v Martine... musim povedať, že za posledne dva roky je badatelný nejaký posun vpred... alebo to bolo tým, že som prišla na 10 palcov otvorenáa do 20 minut som porodila... No ale rodila som klasika na chrbte.... Bohužial na Slovensku neviem o pôrodnici, kde bysi žena mohla zvoliť polohu aku chce pri tlačení 😒 ale zas novorodenecke musim povedať na Slovenske pomery dobre.... Maličku som vôbec nemala v perinke, ani nespavala v postielke... bola stale pri mnealebo na mne... aj v noci a nikto ničproti tomu nemal... detske vizity priamona izbach pri mamičkach... 🙂

mirinka24
23. jan 2015

@moon1979 vrelá vdaka ..... no to mi ani nenapadlo .. ale asi tak spravím, pretože mne sa veľmi taká opora zíde 🙂 dakujem 🙂

andreasiskova3
23. jan 2015

Úplne normálna bežná vec

andreasiskova3
23. jan 2015

@mirinka24 ja mám 35 rokov a tiež tam nechodim rada , ale musíš to brať tak že to proste k žene patrí. Premôcť sa predychať a myslieť len na to že je to v záujme tvojho zdravia.

andreasiskova3
23. jan 2015

@janasama daj si na budúce úplne voľnú sukňu normálne si ju obleč len na vyšetrenie. Ja to tak robím a je to v poriadku len zdvihnem sukňu a pod ňou nemám nič, takže ma môže Dr . normálne vyšetriť. A nevude ta nikto okrem neho vidieť nahú. Nemôže ta prinútiť si ju vyzliecť lebo to absolutne nie je nutné, keď ju vyhrnies úplne na brucho na koze.

evita_g
23. jan 2015

@canama na koze su papierove podlozky, ale na stolicke pri stole, kam si pacientky sadaju, ked sa rozpravaju s lekarom, tak tam nie je nic. Je podla mna uplne prirodzene (pokial zena nema na sebe suknu, saty alebo nejake maxi tricko) nechat si nohavicky a vyzliect si ich iba na vysetrenie a potom si ich hned obliect.

zuzulik1234
23. jan 2015

no ten moj gynekolog ma tak super premyslenu ordinaciu, ze je miestnost pre sestricku, potom taka mensia miestnost s umyvadlom a prezliekarnou a potom druha miestnost kde je lekar len s tym, ze v tej prezliekarni je obrovske zrkadlo a ked su dvere co i len trochu pootvorene tak je z tej prezliekarne pekne vidiet do miestnosti kde je lekar a kozu ma krasne otocenu smerom k tomu zrkadlu.... Otras. ..A moje prve vysetrenie bolo strasne neprijemne, vysetroval ma cez konecnik lebo som bola este panna a keby som to dopredu vedela v zivote tam nejdem...este sa aj tvaril ako nejaky uchyl no fuj... zaklad je najst si takeho gynekologa, ktory ti bude sympaticky a odpovie na vsetky otazky a berie tvoje problemy vazne... mozno mamina ti bude vediet poradit alebo nejaka teta, ja chodim ku gynekologovi ktory odrodil moju mamu ked som prisla na svet ja pred 30 rokmi 😀

zuzulik1234
23. jan 2015

@mirinka24 fakt sa nemas coho bat, ja chodim pravidelne od 17tich rokov kvoli vsetkym moznym problemom, dvakrat mi brali aj cytoster a absolutne to nebolelo.. teda nie je to zrovna najprijemnesie vysetrenie ale bolesti sa bat nemusis vobec. O par rokov budes chciet mat mozno babatko, tak musis robit vsetko preto,aby si ty bola zdrava, na to vzdy mysli ked tam pojdes. Ten lekar a sestricka maju takych zien ako si ty denne aj desiatky, mesacne stovky, urcite ta nebude nikto ocumovat ani nikto nebude mat nevhodne poznamky. Ten lekar to uz berie tak ako zubar ked sa pozera do ust. Odides z ordinacie a sestra aj lekar na teba v tej chvili zabudnu, akoby si tam ani nebola.

A ak sa ti pristup lekara nepaci, tak ho mozes zmenit.

Inak to vysetrenie vacsinou netrva dlhsie nez par minut, u mna vzdy tak do 3 - 5 minut. A neodporucam chodit do nejakej fakultnej nemocnice lebo tam mozu byt medici co sa zaucaju.

canama
23. jan 2015

@evita_g no ja sa vyzliekam iba na ten moment vaginalneho vysetrenia, potom idem hned do kabinky sa obliect a ked som ready tak si sadnem k lekarovi za stol a mozme pokracovat v debate....to by ma ani vo sne nenapadlo ze by si nejaka zena sadla od pasa naha na stolicku pri stole...a teda dufam ze to nenapadne ani ine, lebo mne sa v tom pripade hnusi si tam sadnut aj oblecena. 🙂

mirinka24
23. jan 2015

@zuzulik1234 dakujem za povzbudenie 🙂

slniecko77
24. jan 2015

@vejula tak super, gratulujem 🙂 tiez si myslim, ze je lepsie prist do porodnice uz len odrodit 😉 ja som tiez vzdy prisla otvrena na 10cm..

drakvak
27. jan 2015

@sisaha 11?Preboha, to kde sa tak rodi?

sisaha
28. jan 2015

@drakvak napr. v univerzitnej nemocnici, kde ti môžu prísť aj medici

drakvak
28. jan 2015

@sisaha Aha,to mi nenapadlo... ale na to musia mat suhlas rodicky,nie?Ked je taky prisny zakon o ochrane osobnych udajov,tak asi aj takato situacia musi byt vopred ohlasena.

rebeka7501
7. feb 2015

@mirinka24 mám kamaráta lekára - patológa, keď som mala cca 32 rokov spomenula som mu, že som dávnejšie nebola na preventívke. (nie zo strachu, ale z lenivosti) A jeho odpoveď ? Len tam choď, mávam pod mikroskopom pozitívne stery žien, ktoré majú 20 - 25 rokov.
Takže musíš prekonať strach, alebo budeš plakať keď už bude neskoro ?

stellamaris
8. feb 2015

@mirinka24 nicoho sa neboj,nic to nie je.Ako 16rocna som tam pre vytoky musela tiez,lekarke som povedala,ze som tu prvy krat a mam obavy z vysetrenia,ona pochopila 🙂
Dnes mi nevadi na gyn.vysetreni nic,pokojne vyleziem na kreslo a este si s lekarmi rozpravame vtipy pocas vysetrenia 😀 Momentalne som vysetrovana casto,lebo chodime do Caru kvoli neplodnosti a ani pritomnost sestricky ma nevyvedie z pokoja 😉

sayurinka
10. feb 2015

Ja som išla na prvé vyšetrenie cca ako 12 ročná kvôli zápalu a to sa tam so mnou do ordinácie natrepala aj maminka, ktorá bola prítomná počas celého vyšetrenia 😀 ani si nevieš predstaviť ako by som tam vtedy uvítala radšej tú sestričku 😀 😀
No a čo sa tyka mojho gynekologa v sučasnosti, kabinku ma priamo v ordinacii (nie pri sestričke) a na kozu prejdem kludne len v tričku, je to pohodovy chlapik, vela posranduje, takže nemam problem 🙂 ale väčšinou si aj tak zvyknem obliecť nejakú dlhšiu tuniku alebo podobné čosi 😀

lavinis
10. feb 2015

@janasama to je úplne mormálne, ja mám súkromného lekára, ktorý nie je lacný a keď potrebuje, aby mu sestrička asistovala, tak mu skrátka asistuje.