icon

Silná príhoda mamy bojujúcej so sklerózou multiplex

leteku
21. nov 2007

Ahojky. Som medzi vami prvýkrát a hneď mám na vás jednu prosbičku ale najprv vám stručne porozprávam môj príbeh.
Som mamou dvojročnej dcérky, ktorá je mojím najväčším pokladíkom. S manželom sme sa rozhodli začiatkom tohoto roka, že si urobíme ešte jeden takýto poklad aby našej malej nebolo smutno. Všetko išlo ako po masle, otehotnela som na prvý raz no radosť netrvala dlho, vlastne som sa ani nestihla začať radovať. Asi dva dni po pozitívnom teste to prišlo. Nemohla som chodiť, pracovať s rukou a bolo mi hrozne zle. Skončila som na neurologii kde som sa dozvedela krutú diagnozu a tou je skleroza multiplex. O bábo sme prišli a ja som bola na dne svojich síl. Našťastie mám rodinku, ktorá mi nedovolila padnúť na dno a postupne som sa vracala do normálu. Bola to neskutočná jar. Hanbila som sa chodiť s malou na ihrisko. Stále som cítila pohľady ostatných " je skoro ráno, má malé dieťa a aj tak je opitá". Teraz sa nad tým len pousmejem, vyrovnala som sa s touto chorobu ako sa to len dá a nehanbím sa za ňu ani za to ako chodím (momentálne veľmi dobre). Je to však zlá choroba a nikdy neviem kedy zase zaútočí. Vážim si každý jeden deň kedy môžem vstať, starať sa o malú a robiť úplne bežné veci, nad ktorými sa väčšina ani nezamýšľa. Teraz v piatok začínam brať liečbu, ktorá pomáha odďalovať ataky a veľmi sa teším, že mi to konečne schválili, no aj sa bojím ako to zvládnem. TAk mi prosím držte palčeky a v sobotu sa pochválim ako to dopadlo.
No a teraz tá prosbička. Táto liečba je finančne náročná a preto naši múdri zákonodarcovia usúdili, že nám ju budú hradiť len do veku 45 rokov a potom nás nechajú tak. Prdstava, že v 45 ostanem bez liečby a skončím na vozíku je strašná. Prosím ak môžete pomôžte. Robíme petíciu za zrušenie tohoto obmedzenia a stačí ak kliknete sem a zahlasuje za nás http://www.changenet.sk/index.stm?section=kampa...
Všetkým ďakujem.

peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
peter952
Odpoveď bola odstránená
zaba_v_ponozke
31. dec 2016

@peter952 tak ockovana som bola len v detstve. Odvtedy nic. Ja som odmietla ist aj na ockovanie proti chripke. To mi pride uplne zbytocne, pretoze ked mam byt chora, tak budem ci snockovanim alebo bez. Kto vie ci to na 100% naozaj tak je. Alebo je to u niekoho vyvolane aj vonkajsimi vplyvmi plus daco mozno aj to ockovanie. Nemam to nastudovane, tak sa nebudem hadat. A zdrava som a budem a budem si to dokola opakovat! 🙂
A hej je to sila, ked to sam lekar povie. Lekari a farmaceuticky priemysel idu ruka v ruke a bsetko je to o prachoch a nie o tom, aby zachranili ludsky zivot.

kvetinka75
31. dec 2016

ja som tiež bola očkovaná iba v detstve, iné vakcíny nemám a už ani nebudem mať, nemám SM a ani ju mať nebudem. Veľa robí aj psychika. Už len nejako z toho ,,vypyplať ,, tých, na ktorých mi záleží a žiaľ majú SM

ale na druhej strane poznám ľudí, ktorí dávajú deti zaočkovať proti hádam všetkému možnému a u nich sa zatiaľ nič neprejavilo a u niekoho už v 12.-tich. Podľa mňa ja kedysi mávali ľudia takto skoro SM len to nikto nečakal v takomto veku a nebola ani taká diagnostika, tak SM nemali alebo mali neskôr. Keď si zoberiem aj v akom prostredí žijeme, čo jeme tak určite aj to má na tom svoj podieľ . Tak neviem ak by sme úplne vylúčili očkovanie, či by sa tomu zabránilo.

dadka39
1. jan 2017

@zuzizuzka aho zaujímavé,a ake príznaky si mala v 9,12 a v 19 -tich?Kolko rokov máš teraz a ako sa liečiš?

dadka39
1. jan 2017

@peter952 takze sa liečia klasicky?Ako sa im darí?Chodia do prace?

misenka123
2. jan 2017

Pripájam sa do diskusie. Od začiatku som podozrievala, že bolo u mňa spúšťačom očkovanie proti tetanu. Do roka. Ale môj prvý nález na MR bol hneď pomerne veľký, cez 40 lézií, je možné, že sm ka si pochutnávala na mojich nervíkoch už dlhšie. V každom prípade moje baby už radšej očkovať nedávam..

veronika254
2. jan 2017

Teraz ako to tu vsetko citam ..tak moje najmensie ma teraz posledne rocne ockovanie za sebou ale dalsie uz ockovania pravdepodobne nedam.... SM my diagnostikovali pred dvoma rokmi a stale neviem co to sposobilo najprv som myslela ze je to dedicne ale cos me patrali som prva 😟a dufam ze aj posledna

peter952
Odpoveď bola odstránená
zuzizuzka
3. jan 2017

@dadka39 v 9 som mala hmlyste vydenie. tam som sa sekla v 19 nie ale v 18 teda presneisie cca dva tyzdne pred 18 opet oči...teras mam 28 a druhi tyzden beriem TECFIDERA....

misenka123
3. jan 2017

@zuzizuzka ako znášaš tecfideru? Nejaké vedľajšáky?

dadka39
3. jan 2017

@zuzizuzka dakujem za odpoved.Máš už aj detičky?Pracuješ?

zuzizuzka
4. jan 2017

@misenka123 liečbu tak ako hovorili všetky vedlajšaky sa mi potvrdili...tak červena pokožka (celeho tela a hovorili že bude len tvare).hnačky po každej pirulke (ale nič hrozne)...a ked mam červenu pokožku tak ma aj neskutočne moc svrbí....moooc svrbí....a ešte mavam aj horučavu v hlave a uši mi horia najviac....ale oproti vedlajšakom po Rebiffe 44 teda zatial omnoho spokojneišia....(po Rebiffe sa mi este stale hoja ,,okolice,, a vypadana svalova hmota sa už isto nevri...)

zuzizuzka
4. jan 2017

@dadka39 áno mam krasnu princezničku ma 5 rokov.a po dlhej dobe mam už aj zamestnanie od 1.1.2017 xio

rebellefleur
4. jan 2017

@zuzizuzka - tiež beriem tecfideru, troška dlhšie než ty a to červenanie nie tváre,ale celého tela mám stále 😔 som vtedy červensia než rak 😑

zuzizuzka
4. jan 2017

@rebellefleur a svrbenie maš tiež...?

rebellefleur
4. jan 2017

@zuzizuzka - hlavne zo začiatku som mala a strašné, nevedela som sa doskrabat, po čase svrbenie odoznelo,takisto ako žalúdočné problémy, už mi ostalo len to červenanie a vtedy mám neskutočné sucho v ústach zasa

zuzizuzka
4. jan 2017

@rebellefleur ak smiem vediet kolko mas rokov a odkedy vies o sm a aku liečbu si mala predtim aaaaa este milion veci chcem vediet...xiooooooo

rebellefleur
4. jan 2017

@zuzizuzka - jasné v pohode, tento rok budem mať 32, SM mám diagnostikovanu od 17 a mala som už kadečo 😂 avonex,rebif,copaxone a teraz mám tecfideru 🙂 kľudne sa pytaj 🙂

zuzizuzka
4. jan 2017

@rebellefleur prečo ti menili lieky a tak vela krat....ake si mala problemi no ataky...a kde chodis do sm centra

rebellefleur
4. jan 2017

@zuzizuzka - ja som mala atakov veľmi málo, keby neberiem lieky tak ani neviem, že mi niečo je 🙂 ako prvý som mala avonex, ten bol podľa mňa naj, ale po roku a pol som chytila nan alergiu, vysypana po celom tele som bola, tak mi dali rebif, ten poznáš podľa toho čo som čítala 🙂 zasa po cca roku aj dačo som bola na mri a bolo zhoršené tak mi dali na výber medzi rebif44 a copaxone. Rebif som nechcela, stačila mi 22 a aj čo som čítala od ľudí reakcie na to, každý nadával,tak som vybrala copaxone. To bolo tiež fajn, až pokým som zasa po roku a pol nechytila vedľajsie účinky - strašne mi začalo srdce búchať, mala som pocit,že som tesne pred infarktom, tristvrtinu noci som bola kvôli tomu hore. V tom období sme sa s partnerom rozhodli pre druhé, tak s copaxone som skončila,otehotnela a potom som dostala tecfideru 🙂

zuzizuzka
4. jan 2017

@rebellefleur a ako si spokojna Tecfiderou a otehotnenie bolo bez problemou aj donosenie a veci okolo toho...? a ake si mala ataky ..?a kolko mas lezii...?

rebellefleur
4. jan 2017

@zuzizuzka - idem chrapat, zajtra ti to hodím do ip 🙂

zuzizuzka
4. jan 2017

@rebellefleur krasne sny...a diiiik

dadka39
4. jan 2017

@zuzizuzka to je fajn,že sa tak pekne držíš,želám ti nech tie vedľajšáky po novom lieku pominú a si v pohode.Aj ja som si pichala Rebif a presne ako hovoríš - poškodenie v mieste vpichu a ani tie chrípkové stavy neboli príjemné.Držkaj sa.

junova
4. jan 2017

Dievčatá, tie ktoré ste mali hmliste videnie, prešlo to? Ja ešte nemám potvrdenu sklerózu, občas mám migrény a hmliste videnie, tak idem na vyšetrenia. Čítala som tu, že mnohé ste mali hmliste videnie, tak verím, že to prejde, či nie?

zuzizuzka
4. jan 2017

@junova ano prejde len niekedy to trva aj dva mesiace niekedy len par minut...teda aspon u mna

junova
4. jan 2017

@zuzizuzka Ďakujem za odpoveď, som sa bála. Už nech mám vyšetrenia za sebou a viem na čom som.

andreaema
4. jan 2017

@junova mne to zacalo hmilstym videnim,casom sa to dalo dokopy,ale zhorsilo sa mi videnie do dialky a konecne po 9 rokoch som sa dostala k ocnej co sa zaobera sm a vdaka nej mam uz skoro rok okuliare a vidim bez problemov