icon

Silná príhoda mamy bojujúcej so sklerózou multiplex

leteku
21. nov 2007

Ahojky. Som medzi vami prvýkrát a hneď mám na vás jednu prosbičku ale najprv vám stručne porozprávam môj príbeh.
Som mamou dvojročnej dcérky, ktorá je mojím najväčším pokladíkom. S manželom sme sa rozhodli začiatkom tohoto roka, že si urobíme ešte jeden takýto poklad aby našej malej nebolo smutno. Všetko išlo ako po masle, otehotnela som na prvý raz no radosť netrvala dlho, vlastne som sa ani nestihla začať radovať. Asi dva dni po pozitívnom teste to prišlo. Nemohla som chodiť, pracovať s rukou a bolo mi hrozne zle. Skončila som na neurologii kde som sa dozvedela krutú diagnozu a tou je skleroza multiplex. O bábo sme prišli a ja som bola na dne svojich síl. Našťastie mám rodinku, ktorá mi nedovolila padnúť na dno a postupne som sa vracala do normálu. Bola to neskutočná jar. Hanbila som sa chodiť s malou na ihrisko. Stále som cítila pohľady ostatných " je skoro ráno, má malé dieťa a aj tak je opitá". Teraz sa nad tým len pousmejem, vyrovnala som sa s touto chorobu ako sa to len dá a nehanbím sa za ňu ani za to ako chodím (momentálne veľmi dobre). Je to však zlá choroba a nikdy neviem kedy zase zaútočí. Vážim si každý jeden deň kedy môžem vstať, starať sa o malú a robiť úplne bežné veci, nad ktorými sa väčšina ani nezamýšľa. Teraz v piatok začínam brať liečbu, ktorá pomáha odďalovať ataky a veľmi sa teším, že mi to konečne schválili, no aj sa bojím ako to zvládnem. TAk mi prosím držte palčeky a v sobotu sa pochválim ako to dopadlo.
No a teraz tá prosbička. Táto liečba je finančne náročná a preto naši múdri zákonodarcovia usúdili, že nám ju budú hradiť len do veku 45 rokov a potom nás nechajú tak. Prdstava, že v 45 ostanem bez liečby a skončím na vozíku je strašná. Prosím ak môžete pomôžte. Robíme petíciu za zrušenie tohoto obmedzenia a stačí ak kliknete sem a zahlasuje za nás http://www.changenet.sk/index.stm?section=kampa...
Všetkým ďakujem.

08babulka07
30. mar 2017

@ines70 ahoj no podla mna to nie je ani poctom lezii, ale doktor ti urci kurtzkeho stupen a podla toho ti urcia vysku id. Ja am 3,5 kurtzkeho a mam 50% id

kvetinka75
30. mar 2017

@08babulka07 a podľa čoho sa určuje ten stupeň? Len podľa lézií z na MR alebo aj iných príznakov? a môžem sa spýtať, koľko je 50% ID?

rebellefleur
30. mar 2017

Len podľa lezii to určite nebude, lebo v konečnom dôsledku nie je podstatný počet ložísk, ale kde sa nachádzajú, to znamená, že človek môže mať veľa ložísk,ale na "správnom" mieste a tým pádom nemusí mať žiadne ťažkosti a iný môže mať ložísk malo a aj napriek tomu môže mať problém normálne fungovať

08babulka07
30. mar 2017

@kvetinka75 asi to bude podla tazkosti ake mas, ja am problem z lavou stranou tela a zvlast z chodzou, lava noha ma hneva zatahujem a zakopavam o vsetko co mi stoji v ceste a teraz mam problem zo schodami. No 50% invalidneho vypocitaju zo zarobku, ja am napr 167 euricok 😢

kvetinka75
30. mar 2017

@08babulka07 tak to je ozaj málo neviem si predstaviť fungovať iba s takým príjmom

08babulka07
30. mar 2017

@kvetinka75 no do septembra este md a potom hadam nieco najdem a budeme makat 🙂

tanina1505
30. mar 2017

dievčence, ja som si teraz podávala na preukaz ZŤP, mám šancu, alebo aké kritéria sú tam preto, aby som prešla ich požiadavkami - som chodiaca, chodím do práce ( momentálne však na PN )...tak ak by ste mala s tým niektorá skúsenosti bola by som rada...

kvetinka75
30. mar 2017

@08babulka07 tak držím palce veľmi, nech sa podarí nejaká poriadna práca

hajnalka18
30. mar 2017

@tanina1505 ahojky ja som chodiaca a chodím do práce a preukaz ZŤP mi v pohode schválili 🙂

timea31
31. mar 2017

Ahojte ženy prejavilo sa to niekomu na oku🙂

kvetinka75
31. mar 2017

@timea31 áno dvojité videnie

ines70
31. mar 2017

@timea31 zahmlievanie pred ocami

rebellefleur
31. mar 2017

@timea31 - mne to zacalo očami, videla som akoby hmlu pred ocami

gita17
31. mar 2017

moze sa mi po solumedrole prechodne zhorsit stav? infuzky mi skoncili 2 dni do zadu

tiwka
31. mar 2017

@gita17 áno, mne sa zhoršil dokonca na pár mesiacov....

timea31
31. mar 2017

A môže sa my to vrátiť späť

timea31
31. mar 2017

@gita17 môžem sa spitat čo je to solumendrole

gita17
31. mar 2017

@tiwka myslis tym, ze zapal bol vylieceny, ale tazkosti sa zhorsili? Co ti k tomu povedala lekarka?

tiwka
31. mar 2017

@gita17 na každého to účinkuje inak. Je to glukokortikoid, hnus, ale silný a pomáha. Ak sa momentálne cítiš zle, nepoddávaj sa tomu..Zlepšenie príde.. Mňa doslova postavil na nohy..Tak hlavu hore... bude to ok 😀

usmevsm
1. apr 2017

@timea31 'mlieko' pred lavym okom. Nic som nevidela
@gita17 mne zozaciatku vzdy velmi pomohol. Ale neskor veflajsie priznaky ako busenie sedca, akoby tras a tocenie hlavy boli, no vymizli. Stav SM sa zlepsil

maminaxxx
2. apr 2017

Dievcata, a tie problemy s ocami aj niekomu ostali? Mne to zacalo dvojtym a rozmazanym videnim. Stav sa zlepsil, dvojmo uz nevidim, ale tak zahmlene je to furt. Ocna mi namerala len 1/4 na jedom a 1/2 na druhom oku dioptriu. Nosim okuliare, ale to mi nepomaha. Zapalove loziska nie su, ale tie oci mi stale roboa problem. Je to pre mna na prt, lebo robim na PC a to je potom v praci katastrofa. Ma niektora z vas podobne skusenosti?

tanina1505
2. apr 2017

mozem mat po takmer 5 mesiacoch od pichania copaxone vedlajsie ucinky ? cez den to necitim,ale ked si lahnem vecer, tak mi strasne busi srdce, aj na tlakomery mam viac tepov a akoby ma triaslo...

rebellefleur
2. apr 2017

@tanina1505 - áno môže. Ja som brala rok a pol copaxone, super som ho znasala a zrazu bum, tak mi neskutočne začalo bijavat každý večer srdce, že som myslela, že chytám infarkt, celé noci som nebola schopná kvôli tomu spat a s copaxone som skoncila. Takže predpokladám, že pokiaľ sa mne toto dialo pri copaxone, tak pri rebife to môže byť asi to isté (ten som brala tiež, ale ten mi to nerobil)

tanina1505
2. apr 2017

@rebellefleur - ja beriem aj lieky na tu busivost srdca, ale to ako sa to teraz zhorsilo...neviem, mam aj pred statnicami- ale nestresujem, mozno ale vnutorne to nejak prezivam...

rebellefleur
2. apr 2017

@tanina1505 - no mne to vtedy začalo v úplne kľudne období,žiaden stres ani nič,doma malé dieťa a ja som celé noci bola hora,tak som povedala dr, že toto ja nemôžem takto fungovat

tanina1505
2. apr 2017

@rebellefleur dakujem, zajtra budem volat - uvidim co mi povedia, ako dalej....

janka31174
3. apr 2017

Ahojte, už som tu dlhší čas nebola , chcem sa spýtať prosím vás máte niekto skúsenosť s PLEGRIDY ? injekcie raz za 2 týždne si pichať ? Mne už v júni 2016 stanovili diagnozu SM, no doteraz žiadna liečba, teraz mi Mudr. chce dať ešte kortikoterapiu a potom nastaviť liečbu s PLEGRIDY. Ďakujem
Neviem čo očakávať aké reakcie potom

janka31174
3. apr 2017

@tiwka na to začervenanie , viem že ma upozorňovala doktorka, že to je reakcia z lieku len teraz neviem, ktorý to bol ako sa volá čo hovorila, mám to doma napísané, teraz som v práci tak ti neviem povedať. Čo užívaš ?

tiwka
3. apr 2017

@janka31174 ahoj..Gilenyu, 5 mesiacov.. teraz sa to hojí..Ruky mám ako vysušená starena..Ale ako som sa upokojila, reakcia nebola..Tak či fakt aj psychika... Ale kukni, ďakujem 😉

ines70
3. apr 2017

@tiwka
Ahoj ja tiez beriem gilenyu ale len od februara a vnej je vedlajsi ucinok zacervenanie koze no ja zatial nemam ziadnu reakciu dugam ze ani nebudem