icon

Silná príhoda mamy bojujúcej so sklerózou multiplex

leteku
21. nov 2007

Ahojky. Som medzi vami prvýkrát a hneď mám na vás jednu prosbičku ale najprv vám stručne porozprávam môj príbeh.
Som mamou dvojročnej dcérky, ktorá je mojím najväčším pokladíkom. S manželom sme sa rozhodli začiatkom tohoto roka, že si urobíme ešte jeden takýto poklad aby našej malej nebolo smutno. Všetko išlo ako po masle, otehotnela som na prvý raz no radosť netrvala dlho, vlastne som sa ani nestihla začať radovať. Asi dva dni po pozitívnom teste to prišlo. Nemohla som chodiť, pracovať s rukou a bolo mi hrozne zle. Skončila som na neurologii kde som sa dozvedela krutú diagnozu a tou je skleroza multiplex. O bábo sme prišli a ja som bola na dne svojich síl. Našťastie mám rodinku, ktorá mi nedovolila padnúť na dno a postupne som sa vracala do normálu. Bola to neskutočná jar. Hanbila som sa chodiť s malou na ihrisko. Stále som cítila pohľady ostatných " je skoro ráno, má malé dieťa a aj tak je opitá". Teraz sa nad tým len pousmejem, vyrovnala som sa s touto chorobu ako sa to len dá a nehanbím sa za ňu ani za to ako chodím (momentálne veľmi dobre). Je to však zlá choroba a nikdy neviem kedy zase zaútočí. Vážim si každý jeden deň kedy môžem vstať, starať sa o malú a robiť úplne bežné veci, nad ktorými sa väčšina ani nezamýšľa. Teraz v piatok začínam brať liečbu, ktorá pomáha odďalovať ataky a veľmi sa teším, že mi to konečne schválili, no aj sa bojím ako to zvládnem. TAk mi prosím držte palčeky a v sobotu sa pochválim ako to dopadlo.
No a teraz tá prosbička. Táto liečba je finančne náročná a preto naši múdri zákonodarcovia usúdili, že nám ju budú hradiť len do veku 45 rokov a potom nás nechajú tak. Prdstava, že v 45 ostanem bez liečby a skončím na vozíku je strašná. Prosím ak môžete pomôžte. Robíme petíciu za zrušenie tohoto obmedzenia a stačí ak kliknete sem a zahlasuje za nás http://www.changenet.sk/index.stm?section=kampa...
Všetkým ďakujem.

usmevsm
4. apr 2017

@pwr78 tiez som odmietla tabletky kvoli strachu o zaludok Avonex som uzivala cca 16 rokov, bola som spikojna, vedlajsie ucinky sa daju zniest, pred podanim ti asi odporucia uzit Paralen, neskor som si davala Aulin. Teraz som treti tyzden na tabletkovej forme a citim sa velmi slaba., zaludok v pohode. Snaf si organizmus este len zvyka, uvidim co povie neurolog.
@july_pk dojcenie je tiez urcita zataz na organizmus, mozno
u mna po dlhsej dobe dojcenia sa viac vycerpal, preto sa dostavil atak po odstaveni babatka. Po skorsom skonceni pri druhom sa atak nedostavil. Dala by som na doktorku a svoje pocity
@timea31 aj ja dakujem 🙂

timea31
5. apr 2017

Ahojte ženy to isté vás tak štipe keď si pichate injekcie to i vás tak boli

syja19
11. apr 2017

Ahojte cakam druhe babo som v 7 tt , prvu dcerku mam este pred SM ma 5 rokov a SM dg. od novembre 2015....no zatial som v poho bez liecby mala som Copaxon ale niekedy brnim trosku ale to bolo aj pri liecbe...myslim ze to bude tym naprd pocasim...

dadka39
11. apr 2017

Ahojte,užíva tu niekto Lemtradu?

08babulka07
12. apr 2017

@syja19 Ahoj neboj bude dobre, ja som mala obe moje dievcata ked uz mi smka byvala u na v podnajme a rozdiel 1r a 2 m medzi dievcatmi a zvladla som to, samozrejme z pomocou rodiny to ide lepsie. Ja som tiez pred tehotenstvom brala copaxon a po tehu mi nasadili rebif 44, ale tiez niekedy toto pocasie so mnou robi divi, ale pri detoch to musime zvladnut. Tak sa drzkaj !!!!!

peter952
Odpoveď bola odstránená
kiki4ed
18. apr 2017

@dadka39
Ahoj mne Lemtradu navrhli ale odmietla som

dadka39
19. apr 2017

@kiki4ed prečo?Čo ti teda nakoniec dali?

dadka39
19. apr 2017

@kiki4ed hlavne že ten natalizumab vychvaľuju v telke ako najväčšī zazrak.

dadka39
19. apr 2017

@08babulka07 ty si spominala že maš slabšiu polovičku tela aj mne prave zoslabla prava noha,nejak ňou sem tam zakopnem a po namhe mam slabši krok.tak som skončila v špitaly na soláči.Tebe teda po Rebife dali momentalne čo?

08babulka07
20. apr 2017

@dadka39 ahoj ja este stale berem rebif, ale v maji mam ist na kontrolu a hadam uz zdravotna schvalila novu liecbu TECIDERU tabletky.

08babulka07
20. apr 2017

@08babulka07 Tecfideru som chcela napisat

miinka6
20. apr 2017

Zdravím...Ahojte...chcem sa opýtať,kedy po nasadení liečby sa koná kontrolná MR...
A ďalšia vec,po pichnuti ihly sa mi robia v okolo vpichu červene,az fialove fľaky,ktore bolia..Poeadite mi niečo nato?

kiki4ed
20. apr 2017

@dadka39 lebo ma nevedeli stabilizovat tak chceli vyskusat Lemtradu ci to pomoze ale ked som zacala studovat co to je za liek odmietla som.nepacilo sa im to pravdaze tak zacali do mna hucat ako my to ma pomoct.tak nakoniec som presla na inu SM ambulanciu .

tiwka
20. apr 2017

Dievčatá, idem sa "pochváliť" 🙂 Liečim sa Gilenyou od oktobra, po kontrolných MR (po 6mes - kôli poisťovni na schválenie liekov) výsledky pre mňa postačujúce. Počet a veľkosť lézií: nezmenané a aktívne veľké ložisko, čo ma v lete paralyzovalo od prs dole je pokojné.... Takže za mňa G ok, bez vedľajšákov... 🙂 pekný deň všetkým.

barbora3312
20. apr 2017

@miinka6 aj ja mám presne tak isto ako doktorka my poradila čierny čaj si dávať ako obklad

usmevsm
20. apr 2017

@tiwka

tiwka
20. apr 2017

@usmevsm zlatá, ďakujem 😘

barbora3312
20. apr 2017

To kedy menia liecbu

dadka39
20. apr 2017

@barbora3312 hlavne ked ti pribudaju lezie alebo su aktivne alebo sa tvoj fyzicky stav zacina zhorsovat alebo si ziskala alergiu na sucastnu liecbu

dadka39
21. apr 2017

Ahojte dievcence mate niektora lezie aj na chrbtici?

miinka6
21. apr 2017

@dadka39 ahoj,tak ja mám zasiahnuté leziami väčšiu časť mozgu a miechy...

rebellefleur
21. apr 2017

@dadka39 - aj ja mám pár lezii na mieche

tiwka
21. apr 2017

@dadka39 áno..na chrbtici od 3 - 17mm...počet 15.. mozog 20 do 14mm...Ako už baby písali, záleží na ich umiestnení... čo ťa trápi?

barbora3312
21. apr 2017

Dievčatá to aj na chrbtici sa robia lezie môžte my povedať že jak to

dadka39
21. apr 2017

@miinka6 mne lezie v mieche nasli az teraz.mam strach ze prestanem chodit.ty mas nejake problemy s chodzou?

dadka39
21. apr 2017

@tiwka mne zacala po namahe,napr.dlhsej chodzi vynechavat,zakopavat,tazko sa dvihat prava noha.davaju mi infuzky solumedrol a cavinton,tak neviem ci to pomoze,bojim sa nechcem zostat na voziku

tiwka
21. apr 2017

@dadka39 nemysli na to najhoršie, jasné, že bude lepšie 😉 infuzky pomôžu, možno ale nie hned

dadka39
21. apr 2017

@rebellefleur a mas aj problemy s chôdzou?