Silná príhoda mamy bojujúcej so sklerózou multiplex
Ahojky. Som medzi vami prvýkrát a hneď mám na vás jednu prosbičku ale najprv vám stručne porozprávam môj príbeh.
Som mamou dvojročnej dcérky, ktorá je mojím najväčším pokladíkom. S manželom sme sa rozhodli začiatkom tohoto roka, že si urobíme ešte jeden takýto poklad aby našej malej nebolo smutno. Všetko išlo ako po masle, otehotnela som na prvý raz no radosť netrvala dlho, vlastne som sa ani nestihla začať radovať. Asi dva dni po pozitívnom teste to prišlo. Nemohla som chodiť, pracovať s rukou a bolo mi hrozne zle. Skončila som na neurologii kde som sa dozvedela krutú diagnozu a tou je skleroza multiplex. O bábo sme prišli a ja som bola na dne svojich síl. Našťastie mám rodinku, ktorá mi nedovolila padnúť na dno a postupne som sa vracala do normálu. Bola to neskutočná jar. Hanbila som sa chodiť s malou na ihrisko. Stále som cítila pohľady ostatných " je skoro ráno, má malé dieťa a aj tak je opitá". Teraz sa nad tým len pousmejem, vyrovnala som sa s touto chorobu ako sa to len dá a nehanbím sa za ňu ani za to ako chodím (momentálne veľmi dobre). Je to však zlá choroba a nikdy neviem kedy zase zaútočí. Vážim si každý jeden deň kedy môžem vstať, starať sa o malú a robiť úplne bežné veci, nad ktorými sa väčšina ani nezamýšľa. Teraz v piatok začínam brať liečbu, ktorá pomáha odďalovať ataky a veľmi sa teším, že mi to konečne schválili, no aj sa bojím ako to zvládnem. TAk mi prosím držte palčeky a v sobotu sa pochválim ako to dopadlo.
No a teraz tá prosbička. Táto liečba je finančne náročná a preto naši múdri zákonodarcovia usúdili, že nám ju budú hradiť len do veku 45 rokov a potom nás nechajú tak. Prdstava, že v 45 ostanem bez liečby a skončím na vozíku je strašná. Prosím ak môžete pomôžte. Robíme petíciu za zrušenie tohoto obmedzenia a stačí ak kliknete sem a zahlasuje za nás http://www.changenet.sk/index.stm?section=kampa...
Všetkým ďakujem.
@andy123456789 do skupiny som pred casom posielal vytah z jednej studie, kde sa
venuju roznym doplnkovym a alternativnym liecbam SM a uvadzaju studie, ktore bud preukazuju ich uspesnost, alebo naopak neuspesnost, ci skodlivost.
Vyberam:
- BYLINY:, potencialne prospesne - byliny, ovocie, bobulove ovocie bohate na flavonoidy (ako brusnice), potencialne SKODLIVE su napr. ECHINACEA, astralagus, spirulina (treba sa im vyhnut, pretoze maju vplyv na imunitu), ciastocne skodlive: kava, caj, guarana, citrus aurantinum a ephedra pretoze maju vplyv na CNS (mimochodom pseudoefedrin sa casto pouziva v roznych liekoch napr. antihistaminikach a moze zhorsovat symptomy)
viac v anglictine na Doplnkova a alternativna medicina pri skleroze multiplex
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC41...
Ahojte 🙂 Som tu nova, citam vas niekolko dni. Psychiku mam riadne posliapanu a musim povedat, ze vas optimizmus mi strasne vela dava, dakujem zan! Preco tu pisem, ked nie som diagnostikovana na SM (zatial a malou dusikou dufam, ze nikdy... ☹)? Asi, ze sa potrebujem vyrozpravat. Ved koho to nebude zaujimat, tak si to neprecita, ze? 😉 a naopak mozno sa v tom niekto najde.
Obavam sa SMky...zeby som ju mohla mat. Mali sme ju v rodine (otcova sesternica). Diagnostikovana bola ako mlada este niekedy v 90tych rokoch a zomrela nedavno vo veku 56r na zapal pluc. Ale idem k sebe. Coskoro oslavim 33r. 10r som sledovana pre arytmiu srdca (aj beriem betablokator). Arytmia vraj nezavazna, ale kedze som busenie srdca subjektivne zle znasala, nasadili mi nizku davku liekov a od vtedy to beriem a som kontrolovana. V aprili tohto roku ma zacalo „motat“...taky ten pocit akoby opitosti, navonok nastastie neviditelny, ale v hlave ano. Ale kedze to zdaleka nebolo prvykrat v mojom zivote - v priebehu 10r som s tymto problemom chodila po kadejakych vysetreniach a nezistili nic (z toho napr. aj 1x CT mozgu 2008, 2x MRI mozgu v 2013+2015), nechcelo sa mi s tym opat raz utekat a riesit lekarov a vysetrenia od vymyslu sveta, povedala som si, ze snad to prejde ako vzdy. Po asi 4roch tyzdnoch tohto stavu som mala zrazu blby den. Bolo mi horsie tak celkovo a zrazu vypadok periferneho videnia na pravom oku – trvalo to asi len 10 min a potom prisla 3hodinova intenzivna bolest hlavy (asi nieco ako migrena, neviem, nemavala som bolesti hlavy). Vzala som si tbl na bolest a prestalo to. V ten den mi este aj na chvilu akoby strpli len prsty na nohach pri chodzi, tiez to trvalo asi 10 min a vsetko sa dalo do normalu. No toto ma dostatocne vystrasilo, isla som hned dalsi den k vseobecnej dr. Ta hned, ze to je zo sedaveho zamestnania, praca s PC, vela soferovania na sluzobky, stuhnute svaly krku a ramien, nedokrvenie mozgu a toto su dosledky. Ze aj ona to mava, odporuca mi cvicit SM system aspon 1x tyzdenne s odbornikom, doma si k tomu pridat pilates a ked budem chciet, posle ma na rehabky. Ale vypisala ma aj na neurologiu. Neurologicke som vsetko takto popisala, navyse mi vtedy zacalo aj dost otravne skakalo viecko na oku, no to zhodnotila, ze to nic, to je len nervove... ale povedala mi, ze jej tie priznaky takto dokopy nesedia na nic. Vypisala ma na EEG (mam za sebou ale vysledok neviem), VEP a USG ciev mozgu. Ale kedze sa mi postupne polepsilo, islo leto, okrem EEG som sa na ostatne vysetrenia vtedy vykaslala, zatial ich za sebou nemam. Prvy septembrovy vikend ma skolila choroba. Teplota do 38, chripkovy stav, bez bolesti hrdla ci zahlienenia...poctivo som vylezala 3dni, preslo to. Do tyzdna ochoreli moje deti na streptokovovu anginu. A u mna sa opat ozyval pocit choroby, ale opat len svaly, klby, pichanie po tele, pobolievanie hlavy, take to dunenie v hlave, celkova slabost ako pri chorobe, s tym spojena unava, no ine prejavy anginy nie. Aj v robote som kolegyni stazovala, ze sa citim na chorobu, ale nic neprepukuje, ze doma sa mi nic uz nechce, len padam na gauc, co inokedy s vrtulou v zadku kopec toho porobim. Trvalo to asi tyzden, potom sa to zase trochu zlepsilo, i ked nie 100%tne. No robila som doma na zahrade a citila som, ze nejak menej vladzem. Ako ked ste po chorobe a ste cely taky mlandravy. Znovu mi navyse zacalo motat hlavu (dlhodobo, aj teraz to citim, cez den sa to lepsi – horsi, ako kedy). No a pridalo sa brnenie najprv v pravej ruke (akoby od lakta vyzarujuce, plus slabsie zapastie)... vela pisem na pc, hram na hudobny nastroj, alebo soferujem tak mi najprv napadlo, ze od toho nejaka unava ruky. Ale zacalo to aj v nohach... tiez tak striedavo cez den. Raz mi je ok, potom brnnenie, potom ok, potom trpnutie – mravce, potom sem tam nejaky zasklb na chodidle a pocit pravej nohy akoby trochu slabsej. Potom akoby mi zas nic nebolo a teraz aj lavu ruku citim divnu. Ale tiez tak na striedacku, raz prava, raz lava, potom obe ruky ok, potom obe ruky akoby oslabene. Minulu noc som sa zobudila na to, ze obe ruky po lakte uplne strpnute. Strasne mravce, vylakalo ma to, podarilo sa mi ich vyklepat, preslo to rychlo, ale zvysok noci som uz nespala...samozrejme vystresovana! Pocitujem aj ten tik na viecku oka zase uz asi 2tyzdne. Brni mi v tvari chvilami (v roku 2013 som prekonala parezu tvare, idiopaticku, hladali mi nador na mozgu alebo SM, ale vysledok bol nastastie vtedy negat. a MRI vtedy ciste). No a s tymto vsetkym, co sa mi deje...som tip cloveka, co si vsetko googli a rozhodne nie som kludnej povahy...som skor labilna, tak asi viete, ako sa citim. Ja sa uz vidim s dg. SM 😔😕 ja viem, ze vy mi nepoviete, ze nieeeee, alebo ze aaaaano....len sa potrebujem vypisat a mozno sa v tomto pribehu niekto najde. Kolegyna ma ukludnuje, ze to sa len velmi uz sledujem a moja psychika pracuje na plne obratky tak si vsetko privolavam, vsetky tie priznaky o ktorych citam a ze to bude skor nieco neskodne ako tetania sposobene mojou uzkostnou povahou. Kazdopadne, nenechavam to tak, riesim to, tak dam potom vediet, ako som dopadla. Buduci tyzden idem na VEP a k mojej neurologicke, nech jej poviem novinky, ako sa citim a chcela by som, nech ma posle na MRI mozgu. V novembri ma potom caka este to vysetrenie ciev mozgu ultrazvukom. No a uvidime, co este dalej. Dakujem za precitanie az do konca. Pekny den!
@paniniova ako si sama napísala, nikto ťa tu nezdiagnostikujeme, ale mne to ako SM nepríde a nemáš ani žiaden nález lézií SM ... k tomu tŕpnutiu asi toľko, mne neurologička povedala, že za príznak, resp. atak sa považuje tŕpnutie, ktoré trvá viac ako 24 hodín, v žiadnom prípade nie to, ktoré všetci poznáme, že pocvičíš a cit sa ti vráti...
@nelca84 ďakujem za reakciu. Na MRI som bola pred vyše 4r, vtedy tam nič nebolo, ale sú to už predsa len roky. Tie ruky po silnom strpnuti prešli, ale nohy si cítim tak divne. Akokeby som sa vedome musela viac snažiť do chôdze...a dalsiu vec , čo som si všimla, že nohy sú o niečo slabšie... ja bežne robím 8000 krokov denne a teraz aj pri menšom počte krokov citim v stehnách pocity, akoby som práve dorobila sto drepov. Aj mi trochu stenceli na pohľad stehná. Preto som sa včera odvážila a mám za cca 2tyzdne mínus 1,5kg. Pritom som pre to nič nejak nerobila, mne príde, že mi odišlo zo svalov a aj menej na ne proste vladzem. Tak len rozmýšľam, či to je dôsledok nejakej choroby? Alebo je to dôsledok toho, že som sa v septembri cítila viac chorá ako zdravá, šetrila som sa, málo som doma robila, čo inak fakt u nás je v dome a veľkej záhrade vždy čo robiť a ja som typ, čo neposedi... A preto som prišla o svaly, ktoré si inak "udržiavam" aktívnym prístupom k životu... Ešte som si všimla jednu vec - vždy som bola zimomriva najma na nohy, ale i ruky. Teraz sa to tak strieda. Mám ľadové nohy dajme tomu hodinu a potom zmena - cítim najma na chodidlách horucost až pocit pálenia. A potom zas vychladnú a ľadové, až má kĺby z toho bolia.
@paniniova ale píšeš, že tieto problémy máš zhruba 10 rokov a MR-ko pred štyrmi rokmi bolo v poriadku... ani tie príznaky mi veľmi nesedia, ja som tiež mala zápal očného nervu ako príznak SM, ale určite to netrvalo 10 min... videnie sa mi vrátilo po týždni a každodenných infúziach kortikoidov... v tvojom prípade by to chcelo dobrú diagnostiku, lebo asi tam nejaká diagnóza bude, ale SM to asi nebude... ale nie som lekár 🙂
@laura_pausini ale ja kojiť nechcem prestať. Po pôrode mi povedali že kojiť max 6m a potom odstaviť a ísť na liečbu. Lebo že inak hneď budem mat Atak 🙈našťastie som neposlúchla, kojím rok a ešte aj dlho chcem. Zahraničné články hovoria že môžem aj kojiť aj byt na liečbe. Len tu sú zo všetkého v strese. Ved tu ti neodporúčajú kojiť ani keď ideš na MR.... ak budú nejako moc vyskakovať že mám prestať kojiť tak poviem že prestanem(nech majú srdce na mieste)
@paniniova čítam ten Tvoj príbeh a veru sama som zvedavá, ako dopadneš... verím, že všetko bude v poriadku 🙂 u nás má SM diagnostikovanú manžel... nikdy nám ani len nenapadla takáto choroba... občas spomenul, že mu na striedačku tŕpnu ruky a nohy, že mu to tak koluje... ale po pár dňoch prešlo a bolo dobre... a potom prišlo to, čo Ty spomínaš, že sa musel začal siliť do chôdze (z práce chodil každý deň cca 3km pešo), nohy akoby sa nevládali dvíhať... tak som ho objednala na neurológiu... urobili mu VEP, MR mozgu a keďže obe boli pozitívne, tak aj lumbálku, ktorá to už všetko len potvrdila... verím ale, že u Teba to bude iba nejaká banalita. Držím palce 🙂
@lawrie mna nenutili prestat kojit, bola som dohodnuta s neurologom, ze ked odstavim, urobim si terrmin na MR a zacneme zase s liecbou. Moj neurolog je nazoru, ze pocas kojenia je zena rovnako ako pocas tehu v "ochrannom" mode vdaka hormonom a moja SM pocas toho obdobia naozaj spala.
Uvidis ako dopadlo MR a co povedia doktori 🙂
@laura_pausini super že máš takého lekára 👍🏻
@paniniova Ahoj nuž ja to mám podobne ale tetaniu neman ale prekonala som neuroboreliozu určite sa daj vypísať na infekčné. Či nemáš boreliozu lebo som toto isté mala.vypada to že je to tetania ale aj nemusí byť môžeš mať problémy s chrbticou aj vtedy tŕpne telo určite choď k neurológovi nech ti natoci eeg a ties mr mozgu nenechaj to tak ja som prekonala že mi strpla jedna strana tela tak že som sa nevedela pohnúť aj oko rozšírené myslela som či nemam porážku ale našťastie nie jA som mala epi záchvat parcialne epi bývajú aj také ako opusujes a si úplne pri vedomí nevravím že je to ten tvoj prípad ale určite by som sa dala vyšetriť aj keď to prejde
@laura_pausini dali mi tecfidera a že môžem kojiť. Juuuj aká som rada.
@nelca84 Ďakujem ti veľmi pekne, bodaj by to bolo tak ako píšeš a nepotvrdí sa nejaká vážna dg
@lienka175 ďakujem ti za tvoju reakciu. Neostáva mi iné, než čakať na vyšetrenia a ich výsledky. Dám potom vedieť, ako som dopadla.
@123martin Všetkom, čo si napísal je pre mňa veľmi na zamyslenie... ďakujem ti za tvoj pohľad na vec, ktorý je pre mňa momentálne veľmi obdivuhodný a želám ti, nech ťa optimizmus nikdy neopustí.
@tikalka ďakujem za tvoju reakciu. Určite to tak nenechám, eeg mám už za sebou, ale výsledok mi bude interpretovaný až na kontrole u neurologičky o týžden. VEPko mám tiež budúci týždeň, usg mozgových ciev začiatkom novembra no a keď popíšem neurologičke, v akom som teraz stave, tak verím, že ma pošle na MRI. Prosím ťa a v súvislosti s boreliózou si si aj vedomá, žeby si bola uštipnutá kliešťom a mala si aj prejav na koži? Lebo ja som od detstva kliešťa nemala, jedine, žeby mi rýchlo odpadol a nevšimla som si to... i keď v prírode som často a viem, že kliešte máme aj v záhrade, lebo sadajú na psa.
@nikusqa ja som nevravela ani slovom, ze to je nieco nove 🙂 Len som odpovedala na otazku/nejasnosti zo spravy @paniniova... ;)
Dobrý deň chcela by som pomoc cítim sa unavene som slabá krúti sa somnov hlava chcem sa spitat že aké tabletky alebo vytaminy či by my to pomohlo
Ahojte. Dovolím si updatovat môj stav. Pomáha mi vypísať za z toho a zároveň sa prípadne budem môcť k mojim príznakom aj po čase vrátiť. Čo mám nové? Mala som deň, kedy som mala pocit, že všetky ťažkosti sú ako smahom prutika preč! Pred troma dňami sa to cez deň lepsilo a po práci som sa cítila tak super, akoby som nemala žiaden problém. Plná energie som konečne po dlhých dňoch vedela aj doma si porobiť, s deťmi sme si pocvicili, potancovali na hudbu, tesili sa a ja som bola prestastna! Ale...druhý deň bol o inom. Najmä večer v ten ďalší deň mi začala tŕpnuť prava noha. Ale tak skutočne riadne. Najprv som to cítila od paty a postupne to šlo hore až po zadnú stranu stehna. Samozrejme, bola som z toho tak nervózna! Chodila som po dome hore dole, chcela som to rozchodiť, ale nič. Uz som v panike navrhovala mužovi, nech ma niekam berie. Ten sa má snažil skludnit a rázne mi kázal sa upokojiť, sadnúť, ľahnúť, predychat a tak sa uvidí. Pomohlo to, tŕpnutie pomaličky ustalo, skludnila som sa trochu, ale moja noha ostala taká - akoby po nejakej traume, po túre, proste až má svalstvo z toho bolelo. Rozhodla som sa prvýkrát v živote dať si Neurol, ktorý doma máme. Ďalší deň som mala v práci pomerne veľa chodenia, čo mi vyhovovalo, kvôli testovaniu sa. Urobila som hádam 6-7km rýchlou chôdzou. Vládala som normálne - ale predsa som tú pravú nohu cítila ako po "traume". No a dnes...upratovala som dom... No noha stále ako po nejakej túre. Proste svalová "bolesť", únava? Sem tam mravcenie. Poobede som si ľahla s malým a zobudila som sa na totálne mravcenie od kolena dole no tentokrát v ľavej nohe. Odvtedy sa mi práva zdá lepšia, ale ľavá zlá. Tiež pocit ako po traume a na jednom mieste , pod vnútornym kotnikom má pravidelné niečo "šklbe". Som z toho na nervy ☹ som doslova kôpka nervov a vybíjam si to na mojich nevinnych deťoch ☹ všetko má ihneď vytočí momentálne, neviem nič odfiltrovať. Ešte teraz večer som si všimla dalsiu novú vec - pri hlbokom nádychu má ostro boli akoby medzi rebrami na celej ploche chrbta. Proste mi trebalo kychnut a vtedy som tu bolesť prvýkrát zazila. Predná časť rebier nie, ale vzadu.... Ostrá, prenikava, krátka, intenzívna bolest. Svaly okolo oka mi sklbu naďalej a ruky cítim raz normálne a inokedy zas ako tŕpnutie od lakťa. Som navyše doslova kôpka nervov ako pisem ☹ a vyšetrenia začínajú až koncom týždňa...a to len začínajú. Nasadila som si mg 2x 500 g denne, bekomplex, koenzým Q10 užívam asi mesiac. No a ten neurol som si dala dnes druhý raz takto na noc. Muža mám v nočnej, som doma s deťmi a tieto stavy...nič moc. Tie moje nohy sú také...ťažko sa to popisuje, ale niečo ako svalovka, ale taka prenikava "az do kostí". Neboli to kľude, ale pri bežnej námahe to cítim. Bola som dnes v pololahu na gauči, môj malý trojročný ku mne prišiel a sadol mi na nohy - bolo to nepríjemné, nevedela som ho t nechať, tie nohy dá sa povedať, že boleli. Dúfam aspoň v dobrú noc a pokojný spánok. Uvidíme....
@paniniova pises, ze vypisat sa, ti pomaha. vedenie dennika je ozaj povazovane za velmi dobru psychoterapiu. Aj spatne, ked si clovek po rokoch precita ako sa citil a uz sa neciti, tak je to povzbudzujuce. Vacsinou dennik je sukromny, nie verejny, ale to zalezi asi od kazdeho, co jemu pomoze.
Konkretne ku problemom ti asi nikto nic nenapise, ked nie si zdiagnostikovana, Nie sme lekari. Ja by som len ku psychoterapii odporucal vsimave meditacie. Viac najdes na https://akoprekonatsm.wordpress.com/sm-od-a-do-... a o vplyve psychiky na telo tu: https://akoprekonatsm.wordpress.com/sm-od-a-do-...
To su stranky prof.Jelinka, australskeho profesora mediciny ceskeho povodu, ktory sam SMkou trpi od 1999. Spracoval a predstavuje tu zmeny zivotneho stylu, ktore maju SMkarom pomoct k udrzaniu si dlhodobeho zdravia, ci uz beru liecbu, alebo nie. (strava, omega3, vitamin D, pohyb, meditacie).
Užíva tu niekto plegridy?
Ahojte bolieva Vas desne chrbtica niekedy?
Ahojte, dlho som tu nebola, nebol čas. Ale chcem sa s vami podeliť o moju skúsenosť so stravou. Diagnostikovaná som od 8/2017. Od vtedy som nejedla mäso ani mliečne výrobky ani lepok. Mäso som si dala možno 5x za rok. Krvné testy som až do augusta tohto roku mala dobre. V auguste mi lekárka povedala, že mám zníženú imunitu Ale to nie tu ktorú majú znižovať lieky. Vraj je ich viacero ktoré treba sledovať. Tých imunit myslím. Nerozumiem tomu a ani sa nesnažím. Ale skrátka ide o to, že lekárka začala zisťovať ako žijem, čo jem A tak a keď som jej povedala, že nejem mäso tak hneď povedala, že práve to je príčina mojich výsledkov. Kazala mi jesť mäso častejšie. Nebrala som to velmi do úvahy lebo som presvedčená že mäso spôsobuje zápaly a to si nemôžem dovoliť. No ale teraz som bola na preventívke a robili mi aj železo a ja mám extrémne nizku hladinu. Ma byť 18 nejakých jednotiek a ja nemám ani 4. A zasa mi povedali po zisťovaní mojich návykov, že je to preto, že nejem mäso. Vraj som v takom stave, že aj keby som teraz jedla mäso denne, tak ani za 10 rokov sa nedostanem na hladinu 18. Musím si ísť v pondelok pre železo v tabletkach. Vraj jeho nedostatok spôsobuje únavu a telo dobre nefunguje lebo bez železa sa neprenášajú živiny v tele atď. Takže teraz už fakt neviem čo je vlastne správne a čo nie....
@lindusa30 aby si nahradila mäso v strave, ktoré je hlavným prísunom železa to by si si musela dávať sakra pozor. Navyše sú v ňom aj látky ktoré nikdy ničím nenahradis. Aj moja sesternica prestala jesť mäso a za 7 rokov prišla skoro o všetky svoje vlasy, mala príšernú pleť, a nemohla otehotnieť. Lekárka ju liečila,už si nevedela dať rady až prišli na to,že neje mäso. Lekárka jej okamžite nariadila začať mäso jesť. Neviem prečo si presvedčená že práve mäso vyvoláva zápaly, ja poznám ľudí ktorí majú túto diagnózu, jedia mäso a nemajú žiadne záchvaty ani zápaly, samozrejme pri užívaní liekov. Ja by som so svojím už aj tak oslabených telom takto nehazardovala.
Ahojte chcem sa vás opýtať minulý týždeň som bola v nemocnici(kvôli ataku) a dávali mi kortikoidy(Metal Prednyzolon 1000mg každý deň) no a mala som 5 dávok za týždeň(1000mg/deň) a mala som počas toho nejaké vedľajšie účinky napr. horkosť v ústach alebo viacej únavy a zdá sa mi že som nabrala pár kg navyše a začalo ma bolieť brucho a chodidlá(neviem či su to všetko vedľajšie príznaky vysadenia kortikoidov...) a tiež mám nejakú viac ovalnu tvár + ma boli celkom krčna chrbtica. A aj ked ma bolí brucho tak som stále hladná a chcem sa vás opýtať je možné sa nejako zbaviť týchto vedľajších účinkov? Alebo niečo tak. Aby sa mi to všetko vrátili do pôvodného stavu(myslím organizmus) A ak sa vráti späť neohrozí to môj zdravotný stav? Myslím tým že nevráti sa mi ten atak, keď tie kortikoidy budú preč z tela ? Je to prvýkrát čo som ich takto užívala tak neviem čo a ako.
Ďakujem.
@lienkashcj vsetko co popisujes su zial neziaduce ucinky kortikoidov, ale neboj sa, po ich odzneni sa ti atak nevrati. S jedlom opatrne, nech nenaberies zbytocne kila navyse. Som cca mesiac po ataku, prve dni po kirtikoidoch srm este doma brala kalium, u mna je horkost v ustach sposobena zvysenymi pecen.testami, takze flavobion a ostropestercovy olej. Bolesti som mala zhorsene este nejaku chvilu a o zhorsenych migrenach nehovoriac🤦♀️ Ovalna - mesiacikovita tvar, ci ako sa tomu hovori je tiez po liekoch, postupne to odznie. A na zaludok som si prve dni davala aj hylak, ten mi pomohol, a ten hlad je tiez neziaduci ucinok, ten ma nastastie minul, pre tu horkost v ustach som jedla na silu. Trochu to trva, ale zlepsi sa to.
@lienkashcj v podstate to, co popisujete su bezne vedlajsie ucinky kortikoidov. Horkost ustupi celkom rychlo, pokial je to len z kortikoidov. Tych par kilo navyse a mesiacikova tvar je najskor zo zadrzanej vody, co by sa po vysadeni tiez malo upravit. Hlad je podrazdeny zaludok. Ja som z kortikoidov mala strasnu kyselinu a z toho nonstop hlad. Na to mi zabral Helicid, ktory sa berie na ochranu zaludka a tiez znizuje kyselinu. Kortikoidy sa davaju na potlacenie zapalu a nejaku tu dobu v tele este zotrvavaju. Ale je to len liecba akutneho stavu. Dlhodobo je to teda riadne svinstvo. Co vidite aj z tych vedlajsich ucinkov uz aj po kratkodobom uzivani. Takze to v ziadnom pripade nechcite uzivat dlhsie, ako je nevyhnutne potrebne. Pokial sa zapal potlaci, bude to zase dobre, ziadne strachy 🙂 Zaklad je zasiahnut vcas... Drzim palce!
@ivca82 @leluska85 takže keď ma začnú z ničoho nič rýchlo bolieť nohy(od kolien dolu hlavne) alebo niektoré svaly, jazyk štípať, návaly tepla je to tiež kvôli náhlemu vysadeniu kortikoidov ? 🙂 som rada že to nemusím užívať dlhšie. Doktorka mi povedala že mám menší obsah draslíku v tele. A tiež mi povedala že mám užívať kalium. Alebo aké lieky ste užívali(okrem vyššie uvedených) ak ste užívali. A viete mi poradiť akoby som mala upraviť svoju stravu ? Ak ju treba upraviť ? Čo je najlepšie jesť aby sa príznaky zmiernili a čo mu sa naopak vyhnúť ?

Ahojte, chcela by som sa s vami poradiť, či si myslíte, že užívanie echinaceai je pri SM bezpečné?