Som bez žlčníka. Ako sa mám stravovať?
Potrebujem poradiť. Mám za sebou laparoskopiu žlčníka a milión otázok. Doma 22m dieťa a 9 ročné. Ako variť? Môžem kávu? Soliť? Viem, že mastné nie, dostala som aj papier na dietu ale tam toho veľa nie je. Máte nejaké koláčiky k Vianociam čo by som mohla jesť? Ak hej šup recept. Za každú radu budem vďačná. Ďakujem
@anula dík, a teraz nám to prelož do slovenčiny, lebo toto je ako výcuc zo skrípt pre lekárov 🙂
ja mam od operácie žlčníka 9 rokov a stále mi býva zle, ak niečo zle skombinujem. Ak mi začne byť zle od žalúdka, zvraciam ... cez deň ani nie, ale ked si večer ľahnem do postele, príde mi ťažko. Takže stále, aj po toľkých rokoch radšej obmedzujem veci, ktoré mi nesedia, slané, mastné, paprikové, majonézové... Absolútne neznášam alkohol, aj v minimálnom množstve to hned cítim "v hlave". Ja som to mala celé komplikovanejšie, so žlčníkom som ležala 6 týždňov, mala som zápal, podráždený pankreas, upchaté žlčovody, ožltla som, 2x ma operovali (lebo po 2 týždňoch od 1. operácie na kontrolnom vyšetrení sa zistila prítomnosť ďalších kamienkov v žlčových cestách), nešlo to laparoskopicky, takže klasicky... zotavovanie ďalšie mesiace, rana mi hnisala, takže ďalšie ATB... Do nemocnice som išla v septembri a liečbu mi ukončili až voľakedy v januári ... no neprajem ani najväčšiemu nepriateľovi.
A teraz, po 9 rokoch mam práve po operácii žlčníka manžela. Varíme zasa dietu, ale u neho to malo aspon lepší priebeh ... aspoň zatiaľ to tak vyzerá.
Jeziskove husle, prepacte! A to som sa snazila 😒 .
@hettinka tak to si si uzila. Mohla si s tym zlcnikom pockat, dnes by sa to riesilo inac. Aj ked pred 9 rokmi ERCP (cez zaludok a tenke crevo sa zavedie gastroskop az do vyvodu zlc ciest a kamienky sa vyberaju tymto sposobom) nebolo raritou ani na SK.
Si si ista, ze nemas reflux? priznaky vyzeraju skor na zaludok...
Ja som bola operovana teraz v aprili. Prvy zachvat som dostala v 9 mesiaci tehotenstva predtym som ani nevedela na čo žlčnik je 🙂. Ked som porodila zlepsilo sa to asi na 2 tyzdne potom sa to zacalo zhorsovat dodrziavala som prisnu dietu aby som mohla kojit nakoniec som jedla le suche rozky. Vydrzala som tak 3 mesiace potom som zas dostala silny zachvat tak som sla na pohotovost a nechali si ma v nemocke a to uz som mala zlcnik aj zapaleny. Mala som male kamienky a jeden vycestoval a nasledkom toho som mala vysoke pecen.testy. Najskor mi preliecili zapal a potom ma operovali a podarilo sa to aj laparo co som rada. Po opercii som drzala asi 3 mesiace dietu ootom som pomali skusala potraviny dnes jem vsetko nic mi nerobi tazkosti 🙂
@anula v pohode 🙂 s ujom googlom som si preložila 😀
mne robli ERCP v žilinskej nemocnici, ale vybrať kamienky touto cestou sa nepodarilo, iba mi ešte viac podráždili pankreas. Inak, bolo to niečo strašné, som myslela, že to bude menej nepríjemné (možno dnes to už je lepšie, ale vtedy sa to asi len učili)
Čakať sa nedalo, mne začali naozaj prudké bolesti, mala som upchaté žlčovody a ožltla som. Výsledky z krvi som mala také, že ma obvoďák poslal najskor na infekčné, že mám asi žltačku, ale našťastie to bol len žlčník.
Zaujímavé bolo, že mne bývalo len ťažko od žalúdka (čo som pripisovala tehotenstu a dietnym chybám, stresu ... ale záchvat som mala len jeden jediný, tesne pred tou operáciou.
To isté manžel, jeho len občas pichlo v boku, ale on v živote nevracal, nevie čo je pálenie záhy ... len zrazu záchvat a hned do nemocnice. Som rada, že ho rovno operovali, lebo najskor bola verzia, že to ukludnia a uvidí sa ... a to je také, že možeš len čakať, kedy to zasa príde. Lenže potom zistili, že ma jeden kamienok akosi spriečený, že žlčník má aj tak nefunkčný...
Ked sa to robí laparo, koľko asi trvá liečenie? Manžel ma od operácie presne týžden, ešte ho to bolí zvnútra, o 2 dni mu majú vyberať stehy ... a má fyzickú prácu, že kolko je tak maródka (priemerne).
@hettinka
ja robim zlcniky zvacsa ambulantne, PN davam asi 5 dni pri normalnom, planovanom zlcniku, ak je zapal a/alebo fyzicka praca asi 7-10 dni, ale zalezi od pacienta ako sa citi, nie sme vsetci rovnaki. Niktori idu do roboty aj skor, ini neskor. Kontroly neplanujem, pacient ma skontaktuje sam, kedykolvek potrebuje.
@marcovka1
tzv inhibitory protonovej pumpy - pantoprazol, omeprazol atd. Nejest, hlavne vecer, tazke jedla a treba si lahnut neskor po jedle, inak v leziacej polohe po najedeni moze nastat tazoba, palenie, pripadne spat vo zvysenej polohe. Tiez hmotnost hra svoju rolu, napr. 80-90% pacientov s obezitou II. a III. st ma reflux, prvy mesiac po bypasse so stratou hmotnosti priemerne 10 kg uz nikto.
@anula ahoj,uz si mi niekedy davno poradila...ale ak mozem,mam otazku
moze zlcnik boliet iba v urcitej polohe?resp.ako viem,ze je to bolest zlcnika,ze mi niekde nevyraza bolest chrbtice?
lebo aj nejake bolesti velke nemam...ale...pri vascej namahe sa mi niekedy zda,ze ma chrbitca boli=niekde pod rebro to vystreluje...a ked si ponatahujem chrbatje to lepsie
ale mam aj skoliozu...
nasli mi 2mm polyp a cca 1cm kamen v zlcniku
jaaaa uz neviem...niekedy ma tak popichava...ale tak divne...trosicku len a vobec mi nepride,ze je to v zavislosti od jedla
ale nejake ine problemy nemam
a dost sa bojim dat zlcnik von....lebo co ked budem mat ine problemy
takze vyckavam a chodim 1x za polrok na kontrolu,aj bud.tyz.idem a som zvedava,ci sa nieco nezvacsilo=joj,ale bojim sa.
priznaky su rozlicne, nemusia suvisiet len s jedlom. Niekto ma bolesti pod pravym rebrovym oblukom, mozu ist pasovito cez bok k chrbtici, vo vnutri k chrbtici, niekto ma bolesti v oblasti zaludka a niekto len nevyrazne zazivacie tazkosti, pripadne lahku tazobu. Niekedy je tazko povedat, co je sposobene cim a vtedy pouzivame vylucovaciu metodu. Mas maly polyp, kamen, priznaky, co mozu suvisiet so zlcnikom, navrhla by som ti operaciu.
@anula dakujem...a ked nemam velke problemy...mala by som ist aj tak?najviac sa bojim asi toho polypu...aby sa nezvacsoval a nezvrhol sa...to by som sla asi hned
lebo ine priznaky sa daju prezit aj bez vacsich tazkosti a bolesti a tabletiek
@anula zajtra má ísť na chirurgiu a kontrolu s ranou, ale to ma OK, pekne sa hojí
no vo vnútri ma ešte bolesti a lekár ho objednal na kontrolu až na budúci týžden, takže skor PN-ku aj tak neukončí
čo sa týka bolestí, manžela len občas pichlo v boku, tráviace ťažkositi žiadne (jeho žalúdok by som chcela mať, jemu je zle už až ked je to niečo vážne, naposledy vracal pri slepáku pred 12 rokmi). Pri žlčníku nevracal, nemá pálenie záhy, ani ťažobu ...
mna bolelo vždy len v chrbte, v strede, vo výške kde sa zapína podprsenka, nie do brucha a ani v boku ... myslela som si, že to je chrbtica, ale odkedy nemám žlčník, nebolí ma ani chrbát. Ale ku koncu som mávala pocit, že ma niečo omína na pravej strane, nie bolesť, ale vyslovene akoby som tam mala cudzie teleso, ak som si na tú stranu ľahla, tak akoby som mala pod bokom položenú nejakú drobnú prekážku
@anula , mozem poprosit o radu aj ja? Som rok aj nieco po operacii zlcnika, mala som tu smolu ze pri zachvate mi kamen upchal vyvod tak ze som dostala aj silnu pankreatitidu. Po operacii som neplanovane otehotnela, celu tehu vsetko ok, a teraz polroka po porode ma obcas zacina pichat na pravej strane, byva mi tazko...je mozne ze to suvisi s pankreasom?
@anula ja čo viem mám kameň najmenej 13 rokov, aj záchvaty som mala, po zmene stravy nemám záchvaty, ale občas na pravej strane pri naťahovaní trochu cítim, že je to ináč ako na ľavej strane. Kameň bol najprv 2 cm, po niekoľkých rokoch už 5, nemôže mi prasknúť žlčník, to by bolo veľmi zle, čo môže spôsobiť väčší kameň, lekár povedal, že mám šťastie, že nemám malé kamienky
no den tu nie som az uz mam konzultacii... 😀
@mijo53
von s tym zlcnikom! je pravda, ze male kamienky su nebezpecnejsie, mozu prejst do zlcovych ciest a sposobit ich upchatie, zapal a kedze pankreaticky vyvod je na tom istom mieste ako zlcovy, aj pankreatitidu. U velkych kamenov toto riziko nie je. Ale!
Velke kamene nam trochu stazuju zivot pri operacii, lebo zlcnik sa da tazko chytit. Zlcnik ti prasknut nemoze, len ak by bol akutne zapaleny, vtedy velke kamene mozu tlacit na stenu zlcnika, ale aj tu je prasknutie velmi zriedkave (pri neliecenych alebo zle liecenych zapaloch). Co sa skor moze stat, tvoj kamen zacne tlacit na zlcnikovy kanal a postupne aj na hlavny zlcovy vyvod - tzv Mirrizzi syndrom. Dalsie riziko pri dlhodobych kamenoch je rakovina zlcnika. U vyse 90% pacientov s rakovinou zlcnika sa nasli kamene a predpoklada sa ze dlhorocna cholecystolitiaza moze byt jednym sa rizikovych faktorov.
Mas priznaky, mas kamen, sup, sup na operaciu.
asi u 60-70% pacientov s netypickymi priznakmi tieto po operacii zmiznu.
Je pravdou, ze 2 cm polyp= 100% rakovina a 1cm 80%. Netreba vsak zabudnut, ze US je vysoko operater-zavisle vysetrenie (zalezi od radiologa, jeho skusenosti a aj kvality pristroja). Par krat sa mi uz stalo, ze popisali polyp a islo len o kamienok, ktory bol pevne nalepeny na zlcnikovej stene.
Kazdopadne, ak sa polyp bude zvacsovat (aj ked len 1 mm), treba ist ihned na opku, necakat, kym dorastie do 1 cm.
@anula opat dakujem za vysvetlenie...a moznost opytat sa priamo lekarky,naozaj vdaka
zatial mam polyp 1mm,no ale pecenove testy som mala vzdy bud hranicne,alebo vyssie...ale urcite chcem riesit najma polyp...urcite,ked ma tendenciu rast...mamka zomrela na roakovinu....ja sa bojim tejto diagnozy strasne
som zvedava,co mi povedia na vysetreni a kontrole v utorok
@terezka1947
drzim palce
@anula môžem sa opýtať? Som po operácii žlčníka cca 8 rokov, jem všetko, diéty priznám sa nedržím... predtým som mala asi 2 záchvaty, a nič ma nebolelo, len tlačilo v boku trochu vzadu...zistili na sone kamene veľké asi 5 ks cca 1- 2 cm...len sa opýtam, lebo zase mám taký pocit tlaku, či sa ešte môže niečo upchať alebo tie kamene inde tvoriť.. ďakujem
@tinkaro
Prepac za neskoru odpoved.
Tazko povedat, 8 rokov je dlha doba. Ako dlho mas ten pocit? Kedy sa objavi? Zmizne sam? Pockala by som 3-4 tyzdne, ak neprejde, dat si spravit hepatalky. Mas aj ine priznaky? Niekedy je tazko rozlisit, ci je problem zaludok alebo zlcove cesty. Niekedy mozme najst kamen v zlcovych cestach aj po rokoch, priznaky mozu byt rozne a nevyrazne.
Kto ma problémy, resp. je už po operácií, odporúčam aloe vera. Je to super vec na celú tráviacu sústavu. Teraz mám v akcií so žihľavou, ten ma plus to, že žihľava ma vynikajúce detoxikačné účinky, posilňuje tiež srdce a je dobrá aj pri kožných problémoch. Keď tak aspoň taký klasický s medom. Píšte lebo idem objednávať, tak nech viem koľko. Čím skôr začnete, tým lepšie.
@nuska cena?
@jazminatobias pisem
Baby mam problem. 7mesiacov po vybrati zlcnika, mam bolesti akoby som mala zkcnik, ngukovanie, grganie, hnacky, pocit na zvracanie... mali ste niekto taky problem? Co s tym? Sono mam za swbou, ,chystam sa v pondelok na chirurgiu, ak vydrzim do pondelka :(

@mata0410
nie. Asi 10-20% pacientov ma okrem kamenov v zlcniku aj kamene v zlcovych cestach. Asi 30 % kamenov moze spontanne prejst do creva. Po cholecystektomii u 2-4% pacientov mozme najst rezidualne kamienky v zlcovych cestach. Tzv primarna choledocholitiaza - tvorba kamenov v zlcovych cestach je viazana na napr. cysticku fibrozu, divertikulozu zlc. ciest, prip. velku dilataciu zlc ciest. Cize treba patologicky podklad bud v anatomii alebo zlozeni zlce (cysticky fibroza). To stravou neovplyvnis.
@imanuel
och, och, s tebou to bude tazsie.
Mas pravdepodobne biliarny reflux, ktory suvisi ani nie tak s cholecystektomiou, ale skor so znizenou motilitou duodena a nedostatocnym uzatvaranim pyloru (zvieraca poslednej casti zaludka).
Nanestastie nemame ziadnu liecbu, len symptomaticku: stimulacia motility zaludka a duodena (Motilium). Jedna studia ukazala vymiznutie symptomatologie s kyselinou ursodeoxycholovou, ale bola robena len s malym poctom pacientov.
Bohuzial, neviem ti poradit ☹