Spútané ruky pacienta v nemocnici
Ahojte, prosim poradte niekoho, kto riesi v SR ludske prava pacientov. Nasa mama sa dostala do nemocnice s diagnozou, ktora bola zazehnana v zakladoch, no na oddeleni sa chybou lekara dostala do kritickeho stavu a bojovala o zivot mesiac , 2tyzdne z toho v umelom spanku. Teraz je uz v nemocnici 5.tyzden, stale bojuje a za cely cas ju nepolohuju (resp. polohovali len antidekub. matracom) a zaroven priputavaju ruky, lebo : "pacienti si zvyknu vyberat kanyly". Dlho som sa snazila presadit to, aby ju na ARE odputali aspon na par hodin cez den, ked ju vidia a je pri vedomi a ked ich mala volne, nic si nevyberala. Teraz je na JIS a lekarka sa drzi toho isteho, nechce o odputani ani pocut. Mama ma z toho uz samozrejme stres a mozno aj uzkosti, lezat tak dlho v jednej polohe a priputana by nezvladol nikto! K tomu nemoze hovorit kvoli kanyle v krku, takze je odkazana na ich milost - nemilost. Chcem jej pomoct a neviem ako. K tomu je v meste, ktore je od nas vzdialene 3hod. cesty autom a lekarka nevidi dovod na prevoz do blizsej nemocnice. Pocas prazdnin sme sa snazili byt v okoli cely cas, aby sme mohli za nou chodit, kym nezavreli nemocnice, no teraz ako je dcera v skole a my tak daleko, je to hrozne narocne az nemozne chodit za nou cez tyzden. Pritom, ona nas velmi v tomto stave potrebuje. Prosim,poradte nejaku instituciu, ktora toto riesi. Som zufala. ...Dakujem
@flower24 ja tomu rozumiem a predstavte si chodila som aj na zdravotnu. Charta vravi ale ja netvrdim,ze je ju potrebne stale fixovat ale pre jej bezpecie asi museli. Moja mama bola v nemocnici tiez,tiez sme zazili mnoho ale ani raz ma nenapadlo pochybovat o postupe lekara alebo stafostlivosti sestier ( ale je zas pravda,ze my sme to mali cez znamosti). Vy lekar nie ste a psychater hovoril na zaklade roho co ste mu povedali Vy? Lebo ak ano tak hej povie ked nevie blizsie info. Ale aby ste si nemysleli,ze obhajujem vsetko tiez som z mnohymi vecami v nemocnici nesuhlasila a preto som aj z nej odisla ale vzdy hovorim pribuznym ze nech si na tyzden vyskusaju robit to co robime my a mozno pochopia preco robime aj tak ked sa im to nepaci. Inak prajem mamine skore uzdravenie
@simona92101
@vilma7 dedo nemusel byť alkoholik, pre boha!!! Moja babka si zlomila kŕčok a po operácii ostala presne tak, nepoznala, nevedela kde je. Bolo to zmenou prostredia, MUDr nás dopredu upozornil, že sa to stáva, tuším spomenul, že sa to diagnosrikuje ako hospitalizmus. A museli ju tiež privazovat. Pomáhalo jedine, keď bol pri nej niekto z rodiny a zahovaral ju. Našťastie to personál pochopil a nechali tam pri nej vždy niekoho 10hod denne. A tiež sme porozdali kávy a čokolády sanitarkam, nechali na stole fotky vnúčat a ony vedeli, že keď babke ráno prepne, vezmú fotky a zahovoria ju, kým príde dakto z rodiny ... Boli to asi najhoršie 4 dní v jej živote a po prepustení sa už nedostala ani doma do psychického stavu, ako bola pred úrazom. Ja rozumiem, že to by potrebovala kazda izba vlastnú sestricku ... ale zasa z pohľadu príbuzného, keď nájdeš svoju starkú priviazanu k posteli s plačom sa pýtať, prečo jej to urobili a personál jej hlesne, že lebo nepočúvaje, s ona pritom nevie poriadne kde je ... no *ebat taký systém! Snažíš sa to obhájiť z tvojho profesného pohľadu. Ale to nič nemení na tom, že privazovanim si personál často len uľahčuje prácu. A mnohí sú už príliš otupeni a berú pacienta ako ďalší kus. Kým to nie je niekto ich blízky, často neriešia individuálny prístup. Skrátka u nás sa privazuje, tak máte smolu ...
@ukulela ja som reagovala tym zrejmým deliriom len na "personál z.neho urobil do týždňa NESVOJPRAVNEHO DEMENTA, Ako halooo, personál? To by ma teda ozaj zaujímalo že ako sa to da.
Máš pravdu, celý systém je zlý, ale to sa žiaľ nikdy nezmení. Ale takýto systém nie je len u nás na Slovensku. Ale aj vo svete.
@princeznasevera mozno by si si mohla ty uvedomit, ze nebudes vecne mlada, a ak budes tak vehementne obhajovat tieto praktiky, tak sa ti ich mozno coskoro dostane plnymi hrstami. Jej mama je pacient bez psychickych problemov, ktory plne spolupracuje, a nie je s nou podla toho zaobchadzane.
@vilma7 ved ani nevies o aku nemocnicu sa jedna a uz obhajujes personal!a na koho hodit vinu ked rodina vie ze lekari zanedbali vsetko co mohli a zo seniora,ktory tyzden predtym zartoval a flirtoval s personalom v zariadeni a bol plny zivota,do tyzdna urobili leziacu trosku,ktorej nik na smrtelnej posteli nepodal ani pohar vody a neboli schopni mu dat ani lieky,lebo je to drahe a je to skoda pre stareho cloveka?podla vas je takyto pristup ok? Ja mam s danou nemocnicou velmi zle skusenosti a nie som jedina.
@simona92101 v žiadnom prípade to nie je v poriadku, smiem vedieť o akú nemocnicu sa jedná?
Sama bývam v malom meste, kde si človek vyberie radšej šibenicu, ako tam ísť ležať, ale pre materiálnu a odbornú nevybavenosť, nie kvôli personálu. Ja mám zas veľa zdravot.personalu v rodine, okolí a viem že sú aj na pracovisku "ľuďmi".
@vilma7 Piestany...interne oddelenie,detske takisto,jedna velka katastrofa..
@simona92101 Toto si vystihla, kamoskin ocino takto dopadol, este ked sme ho boli pozriet spolu tak v pohode, srandoval a cim dlhsie bol v nemocnici tym horsie. Islo to s nim dolu vodou. Esteze sa im podarilo dostat ho domov a kamoska sa o neho doma starala, a po par tyzdnoch sa pozviechal a doma bol ako vymeneny. Plny zivota, mily, vela rozpraval.
@vilma7
@princeznasevera Viete damy, ani vase nazory nie su objektivne. DOkazem vas scasti pochopit, bohuzial, tak ako mam aj dobre skusenosti v nemocnici, mam aj zle. A tie zle, boli zvycajne prave tak zbytocne, ako naznacuje autorka. Bola to len vec ucty a slusnosti.
@katulka1141 Zial, je nutná este hospitalizácia. Vybavujem zároveň rehabilitačné zariadenie, kde by mala potom nastúpiť, kedze ma oslabené svalstvo. Dakujem, ze ste svetla výnimka v zdravotnictve. Viac takychto empatickych ludi ako vy k pacientom 🙏
@princeznasevera Primar psychiater samozrejme nehovoril na základe toho, co som mu hovorila ja, ale na základe vyšetrenia, ktoré s nou sam absolvoval. A na základe toho dal jasný zaver, ze nepotrebuje mat fixovane ruky. Ja mam pravo spochybňovať postup lekara, kedze ako som tu už písala, zavodnenie a nasledny, obojstranny zapal pluc a ARDS sposobili prave na internom oddeleni tym, ze neodsledovali vydaj tekutin. Laická chyba, ktorá sa nesmie stavat!!! Zvlast, ked ich mama ma to upozornila, že sa jej neda močiť. To uz "vdaka" tomu zlyhavali oblicky. ARDS je diagnóza, na ktorú zomierajú takmer všetci pacienti. Keby sme ju nechodili pozerať kazdy den, uz tu nie je.
@lilitela Dakujem za pochopenie. Presne tak, chyba zakladna slušnosť a pochopenie, ze ten pacient je tiež clovek s pocitmi. Dnes mi az zle prišlo, ked som videla, ako s nou surovo manipuluju, pritom stačilo, aby jej povedali, aby otočila hlavu namiesto toho, ze jej ju natvrdo otočili 🤦♀️ Ked to spravia pred rodinou, ako sa chovajú, ked tam nie sme.
@flower24
Ahoj ja pracujem ako sestra na ARE, predpokladám a pevne dúfam, že v inej nemocnici ako je vaša mamina a niekedy sa za spravanie "svojich kolegyň" hanbím. Hrozné, ako dokážu byť niektoré vyhorené a nevrlé k pacientom/príbuzným. Asi zabudli, o čom toto povolanie je.
Ale ako tu píše tá pani dr z ARA, je veľa situácií, kedy je nutné tohopacienta zafixovať ale všetko je potrebné zapísať do dokumentácie - dovod, kedy prečo a podpísať to.
Musí byť strašné takto nájsť svoju maminu, mrzí ma to, ale berte to aj z tej stranky, vy vidíte, že jej je lepšie, ale asi by ste boli "nasratá", keby ju odviažu a ona si nedajbože vytiahne kanylu na dychanie ( netvrdím, že by to urobila schvalne, ono fakt stačí jeden zlý pohyb) a pokial príde sestra alebo dr od iného pacienta alebo od papierovačiek, tak sa vaša mamina zadusí, poprípade si v´takym spôsobom vytiahne kanylnu n podávanie liekov a vykrváca, pretože to dosť tečie alebo nebude dostávať dôležitý liek a zhorší sa jej stav.
Aäno, treba polohovať aj ked má antidekubitárny matrac, našťastie za toto sme my džubané od vedenia takže to dodržiavame.
A čo sa týka sťažnosti - choďte do toho, oslovte najskôr vedenie oddelenia - veducu sestru, primára/prednostu, potom riaditela a slúži na to úrad pred dohlad nad zdravotnou starostlivosťou. Pretože kvoli takýmto zdravotníkom sa hadžu všetci do jedného vreca.
A preklad pacienta do inej nemocnice - napríklad spádovej je možný, treba sa dohodnuť s dr oboch zariadení a pokial to maminin stav dovoluje, je to možne, pokiaľ je nemocnica ktorú ste si zvolili schopná zabezpečiť mamine rovnaku starostlivosť.
Prajem veľa síl vám aj mamine a verte, že nie vsetky sestry sú tak drbnuté a protivné 🙂
A ešte na margo toho, že sa musia pribuzní starať o pacientov keď prídu na návštevu, vážne je taký problém nakrmiť mamu otca ( oni to robili dlhodobo keď ste boli malí), podať pohár vody, isť s nimi do sprchy alebo nedajbože pocvičiť s nimi? Vážne sa stále čudujete, že na toto 1-2 sestry + 1 sanitarka nemajú čas, u všetkých 30 pacientov? Či na návštevu sa chodí len posedieť s nimi a okukavať iných a špehovať personál čo robí/nerobí?
@nykkushka Toto neviem, ci píšete mne alebo komu, kedze ja som nič také nepísala. Ja mame s radosťou pomôžem, masírujem ju, snažím sa polohovat, davam jej pit atd. najmä preto, ze niektore sestry to riadne zanedbávajú. Neraz sme ju našli dehydrovanu, popraskané pery, smadná vypila aj 0,5l tekutin v priebehu hodiny. Vlasy nemala umyté 6tyzdnov, stale sa vyhovoria, ze to spraví dalsia smena a nic. Mne nedovolia. Svrbí ju cela hlava, prepotená, mastná. Toto by ste zazit ako pacient isto nechceli. Ja nespehujem personál, mam iné problémy, ako niekoho okukavat. Nnaopak snazim sa pomoct ako viem.
@nykkushka Myslím, ze nie ste v rovnakej nemocnici. Ale sestry na ARE mala dobre tiez 🙂 Uz sa opakujem, ale napíšem opat. Chápem, ze su viaceré prípady, kedy sa pacient fixovat musi. Pisala som uz vyssie. Prebrala som to x.krat s primarom, aj inými lekarmi. Vysvetlili mi všetky situácie. ALE mama pod nich nespadá. Aj to som tu uz pisala. Našťastie, zrejme aj tym, ze som to s nimi riesila, uz ma ruky častejšie volne. A verte ci nie, nič si nevyberá.
Škoda, ze nie všade je to polohovanie kontrolované. Je to veľmi dôležité skrz tých dekubitov. To nie je sranda.
Ano, verím, ze nie všetky sestry su rovnaké. Zazila som aj ľudské a profesionálne sestry. Len je ich zial bytostne malo. Zaujímalo by ma, ako reagujete, ked vidíte, že sa nejaká kolegyňa nespráva slusne k pacientovi? Ked s nim manipuluje ako s kusom masa?
@flower24 ten druhy koment bol všeobecný, lebo aj take reakcie som tu citala, ze museli nakŕmiť...
Nechcem sa chváliť ale u nás na odd take správanie nehrozí, že by bol niekto taký hrubý (hovorim o lucidnych pacientoch, nie o agresívnych delirujucich alkoholikov a spol, vtedy je tvrdé zaobchádzanie potrebné). Vedenie na našom odd si na takéto veci potrpi, polohovanie, 2x týždenne umyť vlasy, strihanie nechtov, holenie. Ale ja to stále tvrdím, vždy je to o ľuďoch, ochote, empatii. Ja sa drzim toho, že keby som ja pacient, čo by sa mi nepáčilo a tak pracujem. Žiaľ, mnohé sestry to tak nerobia 🙄.
@flower24 a ešte jedna vec, áno aj my fixujeme pacientov, ruky, nohy, koľkokrát aj viac, pretože to stav vyžaduje, ale je to všetko zaznamenané v papieroch a podpíšem sa pod to ja aj dr a úprimne, radšej ho priviazem ako mi ma jednu vyraziť alebo ublíži sebe. Ono z pohľadu nezdravotnika sa toto ťažko vidu, chápe a kto nezazije, nevie.
Na Slovensku nič neide bez TV žiaľ viackrát sa to viacerym ľudom osvedčilo je to tak ked tam pridu do terenu si pozrieť tak potom sa veci pohnu aj riaditeľ bude mať až v topankách od strachu nasrate.Mojej známej tak otca tiež sputavali plakal ruky mal až fialove od bolesti a zviazania nekonfliktný až úplne preležanina skoro do kosti ani primár ani nik z UDZS to neriešili prišli tam samozrejme neohlasene z JOJKY to si mala vydieť lietali okolo neho ako handry take bolo halo.Takže ináč sa nepohneš to mi ver. Ked to ukazali v hlavných správach .Na prosby mojej znamej nereagoval ani riaditeľ ale ked tam prišla televizia tak si ju dal zavolať že sa to dalo riešiť aj cez neho pritom mu pisala a ukazala to aj TV takže ináč sa nestane zazrak a spravodlivosti sa nedovoláš.To mi ver ináč to nepôjde zapamätaj si jedno my sme pre nich odpad a starý ľudia zvlasť. Oni nesmu sputať svojpravného človeka.Ty to by na moje nervy nebolo tam by som narobila taký bordel že ty by sa celý dosrali.Rieš to pokiaľ to pre tvoju mamu nieje neskoro.Dnes je taka doba že nesmieš ukazať že sa tej bielej mafi bojiš lebo budu ti skakať po hlave .To im treba asi tým teľcom študovanim za slaninu bieloplaštovým im tak nabliakať žeby sa posrala aj cela doktorka.A bol by blizko v nemocnici nedaleko od bydliska.
@nykkushka Waw! Tak to klobúk dolu pred vedením 👍 Mojej mame neumyli vlasy 5tyzdnov! Stále sa vyhovarali na druhu smenu, az kym som sa nespýtala lekarky, ci jej uz môžu sestry umyt. Hned sa na druhy den umyli. Nechty ostrihať? Nehrozi. To som chcela ja, no mame nebolo vtedy dobre, tak nechcela. Ano, je to vzdy o ludoch, ochote a empatii.
@nykkushka no to som veru nevidela v nemocnici aby umyvyli niekoho.. Väčšinou rodinný príslušník prišiel. Ja som dva dni chodila s prosikom za sestrami nech mi vymenia ihlu na infuzku, lebo otrasné vyzerala... Nič, ešte sa mi vysmiali a to som mala ruku už fialovú. Ráno som to len tak mimochodom primarovi na vizite pred tými 10 ľuďmi spomenula, nech sa pozrie lebo ma celá ruka boli a tvrdia mi sestry že je to ôk 😂 nuž inak lietali okamžite. O pár mesiac ov neskôr s mojimi nadobudnutými skúsenosťami z nemocníc by som si ju vytiahla sama a hneď 🤦♀️ sestry som videla len keď nás prišli sfuknut pred vizitou za servitku/pero/knihu na stolíku lebo lekárovi to bude vadiť 😂 nuž ten mal na háku... Viac veci je v nemocniciach ako v koncentrakoch 🤦♀️

@princeznasevera Skúste prečítať reakciu pani doktorky z ARA @pseudomonas87, kde pise, ze nechápe preco je priputana, ked je pri vedomi, spolupracuje a nevytahuje si kanyly. Ta ma s tým bez urážky isto viac skusenosti ako vy. Ja nič nehľadám, len obhajujem právo pacienta, ktorý sa sám obhájiť nemoze. Moja mama nema sancu sa postaviť a utekať, ani si vytiahnuť kanylu, kedze ma vdaka dlhemu lezaniu a fixacii ruk atrofovane svalstvo na úroveň, ze ledva pohne trochu rukou. Skúste si prečítať zákon o zdravotnej starostlivosti a chartu prav pacienta. V Clánku 9, bod 2 sa píše, ze kazdy pacient ma pravo na humanne, eticke a dostojne zaobchádzanie. Hovorí vam to nieco?