Spútané ruky pacienta v nemocnici
Ahojte, prosim poradte niekoho, kto riesi v SR ludske prava pacientov. Nasa mama sa dostala do nemocnice s diagnozou, ktora bola zazehnana v zakladoch, no na oddeleni sa chybou lekara dostala do kritickeho stavu a bojovala o zivot mesiac , 2tyzdne z toho v umelom spanku. Teraz je uz v nemocnici 5.tyzden, stale bojuje a za cely cas ju nepolohuju (resp. polohovali len antidekub. matracom) a zaroven priputavaju ruky, lebo : "pacienti si zvyknu vyberat kanyly". Dlho som sa snazila presadit to, aby ju na ARE odputali aspon na par hodin cez den, ked ju vidia a je pri vedomi a ked ich mala volne, nic si nevyberala. Teraz je na JIS a lekarka sa drzi toho isteho, nechce o odputani ani pocut. Mama ma z toho uz samozrejme stres a mozno aj uzkosti, lezat tak dlho v jednej polohe a priputana by nezvladol nikto! K tomu nemoze hovorit kvoli kanyle v krku, takze je odkazana na ich milost - nemilost. Chcem jej pomoct a neviem ako. K tomu je v meste, ktore je od nas vzdialene 3hod. cesty autom a lekarka nevidi dovod na prevoz do blizsej nemocnice. Pocas prazdnin sme sa snazili byt v okoli cely cas, aby sme mohli za nou chodit, kym nezavreli nemocnice, no teraz ako je dcera v skole a my tak daleko, je to hrozne narocne az nemozne chodit za nou cez tyzden. Pritom, ona nas velmi v tomto stave potrebuje. Prosim,poradte nejaku instituciu, ktora toto riesi. Som zufala. ...Dakujem
@flower24 a prečo je mama ešte intubovaná, keď podľa vášho popisu predpokladám, že je pri vedomí?
Na antidekubitovom matraci sa nepolohuje. Preto je antidekubitový a nevyžadoval jej stav (zápal pľúc) polohu na chrbte? A hlavne edém?
Má dekubity? Nám vo Švajčiarsku po týždňovom pobyte vrátili klienta s dekubitmi. Nedeje sa to len na Slovensku, ale toto samozrejme nikoho neukludní.
Často sa klient správa pri príbuzných ináč, ako keď je tam osamote. To je žiaľ fakt. Ale tieto fakty samozrejme príbuzní zvyknú ignorovať a idú len svoje.
Ale samozrejme súvislosti nepoznám a ako som písala, robila som aj na JiS, aj na bežnom oddelení, nikdy sme bez dôvodu nepripútavali. A ak jej nasadili antidepresíva (asi ju potrebovali udržať v kľude), môžu a určite na jej psychiku pôsobia nečakaným spôsobom.
Nikoho nechcem obhajovať, nie som tam, nerobím to.
Tak dúfam že sa vám to podarí vyriešiť vo vašu spokojnosť, preložiť mamu tam kde chcete , opýtajte sa lekára, prečo je to nemožné (možno spádová nemocnica).
Je jej stav a ona schopná prevozu? To tiež netreba podceniť, preceniť (mne raz klientka umrela v sanitke práve pri prevoze, nemám z počutia, bola som tam).
@simca06022011 áno, naše (ale nielen naše) zdravotníctvo je otras. Človek si to nedokáže predstaviť, kým v ňom nerobí. Moja mama cely život pracovala na doliečovacom oddelení, kde boli ozaj prevažne ležiaci, neschopní sa najesť. O Tom že každý vykonával aj potreby tam kde ležal, netreba snáď písať!!!
Ale to že na čele oddelenie boli dve sestry, to už nevie nik!!! Poprípade ak sa ušla nejaká sanitárka. A ak nehodou jedna ochorela, ostala odrazu v službe až jedna. A také oddelenie malo kapacitu minimálne 20 lôžok.. pokračovať radšej nejdem, ako asi tá služba vypadala.
Preboha to si nemozu dovolit.volaj rychlo kompetentne organy.
@flower24 dobrý deň, som lekárka na ARE nie na svk, ale aspoň vám priblížim, ako to chodí. Veľmi často sa musí pacient pripútať, bohužiaľ, ale je to tak. Pri sedacii, umelom spánku, ak pacienti nie sú úplne hlboko tlmeny, ale len čiastočne, aby napríklad vnímali trochu okolie, vedeli na povel stisnut na hrubé určenie neuro stavu, ľahkú komunikáciu môže sa stať, že sú v určitých fázach dňa nekludni, hlavne večer a vtedy si radi, oni za to nemôžu ale vyťahujú si kanyly, arterialne katetre, centrálne katetre a niekedy sú takí šikovní žeby sa aj extubovali, vytiahli si dýchaciu trubicu z krku. Môžu veľmi rýchlo nastat aj život ohrozujúce veci. Ale pacient by sa určite mal každé 3 Hodiny polohovat , ak to situácia dovolí, dávať sedieť. Samozrejme nie Vzdy je možné odpútať, hlavne ak trpí pacient deliriom. Veľmi časté bohužiaľ na ARE, ale tie stavy su také vážne, že to tak proste je.
My vždy musíme písať do denného dekursu prečo je pacient pripútaný. A väčšinou ten dôvod je ten, žeby ohrozil svoje zdravie, ak by si niečo vytrhol.
Píšete ze mama je na jiske, ale má kanylu v krku, to bude tracheostomia. Postupne sa môže dávať, ak už nebude vôbec potrebovať dodatočne Kyslik, na trachealnu kanylu taka násada a pacient môže rozprávať, opýtajte sa na to.
Keď netrpí deliriom a spolupracuje, rozumie co jej hovoríte, nie je Ale dôvod na to aby bola stále pripútana.
Toto je šialene. Moja 79ročná svokra bola hospitalizovana v Čechách pre srdcovú slabosť a povedala: "Podívají se na datum narození a jseš vyřízenej. Dali mi plínu a cévku, i když jsem říkala, že si můžu zajít na záchod i sama."
@flower24 viem o com vravis...nasa babka skoncila na operacii cudzou vidnou a na odd ju ani nepolohovali,ani nekrmili a bola nostop uviazana...po tom ako prisla naspat do domova dochodcov jej totalne ocerneli paty,tiez ju tam nepolohovali, nekrmili nic...skoncila so sondou..a do tyzdna zomrela :( ries to pokial sa to da!!obrat sa na dohlad nad zdravot starostlivostou...
Toto bi som len tak nenechala normálne do Markízy mne tak otec zomrel v nemocnici je to nehorázne zaobchádzanie s chorým človekom určite to treba riešiť nieste prvý ani posledný prípad
@vilma7 mojho uz neboheho deda priviazali k posteli tak ze mal fialove ruky,a to prisiel do nemocnice len s krvou v stolici,do tyzdna z neho urobili nesvojpravneho dementa,ktory krical na lozku a nespoznaval clenov rodiny!lieky mu nedavali,jest a pit mal polozene na stoliku 2m od postele a on priviazany smadny hladny.sestricka pivedala :sak hen ma vodu..neviem ci sa mal teleportovat k tomu stoliku 🤔 umrel este v ten den co otec tam robil poriadky s lekarom ci su normalny ze zdravy pacient umiera od hladu a smadu na lozku a to doslova,dedo nepil hadam aj 24h,usta popraskane vyschnute.este primar krical ci sme si vedomi kolko stoji infuzia,ze dedovi je zbytocna...az mi je do placu ze ich lahostajnostou zomrel..
@mogaa Mama ma zial uz dekubit (prelezaninu) hned z prvých 2tyzdnov. Teda, pevne dúfam ze len tu jednu 🙏 Ale keďže teraz už nema antidekubitny matrac a ma tam ešte lezat tyzden - dva, mozno aj tri, desim sa toho, v akom stave bude. Dekubity sú velky problem, liecia sa aj pol roka a najmä, su kontraindikaciou viacerých kúpeľov ci rehabilitačných zariadeni. Co je opäť problem, kedze ja nemam šancu sa o ňu postarať, kym nebude rehabilitovana a aspon trochu mobilná. Co sa polohovania tyka: na ARE mi povedali, ze ked bude pri vedomi, zobudena z umeleho spanku a mat vitálne funkcie stabilizované, bude sa polohovat. Je tomu už 2.tyzdne tak a nic!
@simona92101 pil váš dedo alkohol? Lebo nie len u ťažkého alkoholika dôjde k deliriu. Zažila som 40.tnikov čo delirovali, lebo popíjali sem tam, a telo bolo na to zvyknuté, ono veľa ľudí by zmenilo mienku, keby pracovali možno len týždeň na nejakom oddelení a zažili niečo podobné. Ale neprajem to nikomu.
Podľa vášho popisu ozaj neviem, čo sa a dedom stalo...pre niečo ho pripútať museli, bezdôvodne sa nikto nepripútava. A ako spomínala lekárka vyššie, tieto prakticky sa používajú všade, nie len na Slovensku a majú svohe opodstatnenie.
@pseudomonas87 Dobry den, dakujem za informácie. Samozrejme, viem, ze su situácie ako opisujete, kedy musia byt pacienti pripútaní. Ked bola čiastočne tlmena, som to chápala, ale už nie je, je plne pri vedomi, spolupracuje, nedeliruje, nevytahuje si kanyly a napriek tomu je priputana nonstop. Chápem, ked ju pripútajú na noc, aby si nahodou nieco nevytrhla, ale cez den? Ta násada na rozprávanie sa dava, ked uz nepotrebuje kyslik ci ako? Nepochopila som vašu vetu. Tracheo kanylu jej ešte nechali zavedenu vraj pre istotu, ak by nieco, no už 2.tyzden dycha sama. Lekarka mi vcera pov., ze ju vymenia za hovoriacu kanylu a potom uplne odstránia. Ide o to, ze ked uz bol vylieceni zapal, dostala bakterialnu infekciu (nejaká nemocničná bakteria) a berie este ant. Prosim vas, je to normalne, ze ich berie 8.den a stále ma CRP 106? Klesá len veľmi pozvoľne. Vraj bolo az 200. A vraj, ten zapal moze byt aj z tej kanyly. Nerozumiem potom, prečo jej ju uz uplne nezrusia, ked je stabilizovaná a dycha s kyslikovou podporou. Saturacia O2 je vraj dobra, tlak, pulz tiez. Je to aj u vas bezne, ze ma pacienr tak dlho tracheo kanylu, ked uz dycha 2tyzdne sam?
@simona92101 videli ste už niekedy klienta v deliriu? To nie je chvíľková, ale často aj týždňová, viac týždňová záležitosť ktorú si človek neuvedomuje, nevníma, správa sa horšie ako zviera a ohrozuje okolie. Takže nie personál to robí, ale tak telo reaguje na abstinenciu. Tieto stavy človek samozrejme vidí len na protialkoholickom, v nemocniciach kde je odrazu prísun alkoholu nulový. Z ľudí sa odrazu stanú zvery!!! A je to hrozné mať takéhoto človeka na oddelení. Na úrazovke sme ich mali pravidelne niekoľko, plné izby, ale žiaľ nič sa nedalo s nimi robiť, tam sa musí len čakať kým to prejde samé. A verím že mal modré ruky.
V núdzi museli byť klienti pripútaný aj cez hrudník, lebo sa prevracali aj s posteľou čo boli takí "pokojní", *zdraví ľudia sa tam Bali byť hospitalizovaní...tak nechcem urážať vás ani vášho deda, ale zrejme dostal delirium a nie že personál z neho urobil dementa.
@pseudomonas87 Este co sa tyka polohovania. Moze byt tracheo kanyla bez napojenia na ventilaciu dovod, preco nepolohovat na boky? Vraj by sa jej ťažšie dychalo. Ako to môžu tvrdiť, ked to ani nevyskusali. Mama ma silnú osteoporózu následkom ktorej ma zlomené stavce L1, L2 v driekovej casti, z nich silne bolesti. Aj to je okrem dekubitov padny dovod preco ju polohovat, kedze pred hospitalizáciou nedokázala lezat dlho v jednej polohe, zvlášť na chrbte nie. Prosim, poraďte, ako toto zariadiť? Budem rozprávať s primarom, len žiaľ, realita bola taka, ze mi to sľúbil uz ten na ARE a nestalo sa. Je to hrozne, bojim sa, ze nam vratia mamu ako fyzickú a psychickú trosku. Som vdacna lekarom, ktorí ju zachranili, primar sa vyjadril, ze je zázrak, ze to prezila. No chcem do dotiahnuť do úspešného konca, aby sme ju mali zdravu a cim skor doma 🙏
@vilma7 To nemyslite vazne. Aj mojej mame sa snažil službukonajúci lekar vymysliet predo mnou nejakú psychiatrická diagnózu ako dovod toho, preco ju pútajú. Nepochodil, kedze som sa predtym rozprávala s primarom psychiatrie a nic také tam nie je. Opäť vas poprosim o zváženie slov smerom k ľuďom, ktorých blizky tam trpeli, kedze ich nepoznáte. Nemôžte súdiť a hádzať vsetkych do jedného vreca!
@lilitela to je realita žiaľ, sama som sestra a prešla som si kadečím. A verte, že fixácia ľudí bola posledná možnosť, ku ktorej sme boli nútení pristúpiť. Či už na JIS alebo bežnom oddelení.
A keď si klient vytiahne kanylu ktorá ho udržuje pri živote, neviem či by sa príbuzným páčilo oznámenie, že nemal kto zaviesť druhú, keďže lekári bolo buď v teréne alebo na operačkách. Sestra kanyly, tracheostomie nezavádza a to nie je sekundová záležitosť.
A na takej úrazovke bolo 30 klientov na 2 sestry, takže tu niet o čom.
Verím že ste zhrozená, ale treba sa na to pozrieť aj objektívne. Keby som len v pozícií príbuzného a nevedela ako to tam naozaj chodí, tak by som bola určite zhrozená ako autorka.
@flower24 súdim? Ja nikoho nesúdim a ani som v mojich príspevkov nikoho nehádzala do jedného vreca. Ak áno, tak mi to prosím skopirujte.
Je tu aj názor doktorky , ktorá tiež vysvetľuje prečo k fixácii prichádza. To je asi všetko.
Vymyslené DG atd...kde prosím vás vaša matka leží? V nejakej malej diere? Myslím tým samozrejme malé mesto kde je všetkého nedostatok.
@flower24 s tými zápalmi je to dlhodobý proces, hlavne po nejakej ťažkej chorobe a po pobyte na ARe, to crp môže klesať takto pomaly, pacienti niektorí potrebujú ATB týždne. Ale pokým klesá, tak je to dobre.
Ta kanyla tracheostomia tiež sa neodstrani hneď, musia byť splnené viaceré podmienky a tiež to trvá aj týždne. Je to boj nadhsie. Najskôr je pacient na kanyle, postupne sa znižuje kyslík. Jednak musí byť to ochorenie /prečo skončil na ARE a na umelej ventilácii vyriešené. Potom keď už nepotrebuje kyslík, môže sa vymeniť kanyla za hovoriacu kanylu, s ktorou bude moc rozprávať. Potom sa postupne oduca pacient od tejto kanyly, t. z. Dycha sám. Samozrejme nejde to ze sup vytiahneme a ide, dýcha sa. Robí sa to napríklad jeden deň 5 minút doobeda, 5 poobede. Postupne sa interval predlžuje. Záleží aj od sily pacienta, atrofie svalov atď. Až nakoniec ked pacient dokáže sám nosom dýchať tak ako predtým, sa dekanyluje, vytiahne sa to. Musí znova nazbierať sily, svaly posilniť atď.
Trvá to dlhšie ale určite to ide dobrým smerom keď už nemá 02.
Keď je pekne pri vedomí, a spolupracuje, nemusí byť pripútana, nechápem prečo je.
Poradím vám, zaujmajte sa o ďalší postup konkrétne kupele/rehabilitáciu, je to veľmi dôležité. Aký je postup, trvajte na tom, kľudne aj na poisťovni s a informujte, ziaľ v tomto neporadím ako sa to vybavuje, u nás to robí extra oddelenie sociálnych pracovníkov.
Držte sa!
@flower24 no to polohovanie, keď si vezmeme tracheo tak s tým sa polohovat da na boky, určite. Aj keby sa videlo že napr. Na ľavom boku jej klesá saturacia, že jej to nerobí dobre, čo su takí pacienti, tak sa vráti naspäť, skúsi sa pravý bok. Ale určite sa to skúša,popripade sa tak "napoly" dávajú na bok, no proste nenechavaju sa len na chrbte.
Ale tie stavce, to my konzultujteme s ortopédmi alebo teda traumatologmi, oni vedia povedať, či môžeme polohovat ak sú zlomené a ako môžeme polohovat. Ja by som si sama nedovolila to povedať, ale určite predtým konzultácia s orto/traumatologmi.
@vilma7 co prosim?delirium z alkoholu?moj dedo zil v senior centre,ziadny alkohol urcite nepil,to ako mozete povedat take cosi?chodil na pravidelne prehliadky do nemocnice,raz ho poslali na vysetrenie kvoli krvy v stolici,na vysetrenie isiel po svojich a uz sa z nemocnice nevratil.nepodavali mu ani lieky ktore mal pravidelne brat!vsetky lieky nam vratili domov,ani na srdce,ani na tlak,nic mu za cely tyzden nedali,ani protezu zubnu nemal ani sme ju nenasli!to ze bol alkoholik si vyprosim!
@vilma7 cosi si zazila a beries to teraz ako normu... Akoby si nedokazala prijat, ze to moze byt aj inak. Ze je to casto nie len o financiach a nedostatku personalu, ale najma o ludoch a nie kazdy, kto pracuje v nemocnici je schopny empatie..
A najhorsie je, ak prave ti necitlivi s egom vacsim ako cela nemocnica, budu bojovat z celej sily, len aby vam dokazali, ze oni maju pravdu..
@pseudomonas87 To su stare zlomeniny, ale teda bolia. Riesila sa predtym operacia, ale teda, nestihlo sa to. Prave pre ne nedokazala doma lezat v jednej pohe, otacala sa viackrát za noc, preto usudzujem, že aj z tohto hľadiska by prave polohovana mala byt.
Musim sa pripojit. Vzdy som sa snazila vyvarovat takymto pribuznym pretoze to boli ludia co hladali vsade nieco. Autorka si stale melie svoje a citi sa ublizena ok beriem ale Vy ste tam boli od zaciatku 24h 7 dni v tyzdni aby ste videli ako Vasa mama reaguje? Aj mi klientov fixujeme natajnasa a ked ma prist pribuzny odviazeme ho. Preco? Lebo Vy nemusite davat pozor na 50 ludi na oddeleni a ked nedajboze ten clovek spadne ublizi si musite ho dat dokopy co zas natahuje cas Vam. Vy si myslite ze oddelenia maju zaujem mat tam bezvaldneho hysterickeho cloveka ktory Vam vstava z postele kazdyxh 5 minut a vy musite behat za nim aby sa nedajboze nezabil? Taktiez kanyly do krku neni jednosucha zalezitost pretoze ako spominala pani vyssie tu nerobia sestri ani lekari ale klient sa musi odoslat na aro kde mu to robi anesteziolog a ked si to vytrhne tak.....
Takze ak Vasu matku fixovali mali na to dovod. Personal si nemoze len tak svojvolne uvazovat pacientov.
@flower24 ste zdravotacka? Co tak zobrat nazor aj inych? Pri niektorych ochoreniach urazoch sa polohovat neda na to su antidekubitne madrace. Ak jej dekubit osetruju kazdy den je tam sanca na vyliecenie. Vy vo vsetkych vidite len co kdo robi zle co nespravne ale uvedomte si,ze VY nie ste lekar!
@vilma7 Este raz. Skúste citat s porozumením. Opakujem este raz. Rozpravala som sa s primarom psychiatrom, ktorí jediní je oprávnení so svojim tímom vykonať psychiatrické vysetrenie a usúdiť, ci nasa mama ma alebo nemá psychiatricku diagnozu. Aj ho vykonali. A zaver bol, ze nema. Tak tu nevypisujete zbytocne dookola to o delirujucich pacientoch a potrebných fixáciach. Pisala som uz vyssie, ze chapem, ze su situácie, kedy sa to musí riešiť, ale ona nie je ten pripad. Resp., teraz už nie. Aj ona bola v situácii, keď to bolo nutne a neprotestovala som.
@vilma7 Ja zial uz po tých 6tyzdnoch veľmi dobre vidím, ako to tam chodí. Komunikujem denne s primarmi, prednostom aj ostatnými lekármi, mame v rodine aj znamych lekarov, sestry tiez, vidím ako sa situácia vyvíja kazdy den, značím si všetky údaje tak zbytocne sa do mňa obuvate. Tuto končím komunikáciu s vami, nemá to zmysel. Nie ste ochotná prijať fakty.
@flower24 ak sú to staré zlomeniny, tak nevidím dôvod, prečo nepolohovat

Otras naše zdravotníctvo. Ja mam tiež skúsenosť, že babičke po porážke hodili jedlo na stôl a nech sa naje... Nedokázala sa riadne ani pohnúť, plakala na izbe že čo má robiť... Tak. Som ju proste nakrmila. Proste úplná psychiatria. Keď som sa ozvala sestrička ma sprdla, že to nie je jej problém. Ako koncentraky sú niektoré naše oddelenia (naozaj česť vinimkam)