Praktiky slovenkých nemocníc

sonjak13
24. sep 2022

Ahojte,

rozhodla som sa po dlhšej dobe napísať práve sem, lebo je to asi najčítanejšie fórum. Pred 2 týždňami mi zomrel otec vo veku 66 rokov. Čo sa všetko odohralo za mesiac od prijatia až po smrť , to sa dúfam dozviem pri nahliadnutí do jeho dokumentácie v oboch nemocniciach, kde bol hospitalizovaný. Mám na to po jeho smrti ako dcéra zo zákona právo, ktoré si chcem aj uplatniť.
Ide mi tu teraz ale o posledné dni jeho života, kotré musel stráviť na JIS , kde sa napriek všetkým snahám jeho stav stabilizovať nepodarilo a do hospicu, alebo do nemocnice tu v Nemecku, kde ako zdravotná sestra pracujem (na paliatívne oddelenie) som ho previezť nemohla, keďže slovenské zákony bohužial pasívnu eutanáziu nepovoľujú, čiže lekári nemôžu ukončiť liečbu už aj tak umierajúceho pacienta, aby sa zbytočne netrápil. V skratke povedané, žiaden lekár by mi transport nepovolil, pokiaľ by nebol stabilizovaný.
Otec bol po ťažkom zákroku na hrudníku, dostal k tomu sepsu, ležal imobilný v posteli, so sondou v nose, nevládal už ku koncu ani rozprávať, dostával 24 hod. kyslík cez masku, veľmi ťažko sa mu dýchalo. Bol ale posledné dni pri vedomí, viem, že veľmi trpel, posledná veta, čo mi povedal so slzami v očiach, znela: "Viem, ze je to so mnou veľmi zlé". Za 2 dni konečne upadol do kómy a zomrel.
Aký šok sme ale pri návšteve zažili, keď nás na 10 minút k nemu pustili na návštevu, by som nikomu nepriala zažiť. V tak ťažkom stave, úplne bezvládny, psychicky aj fyzicky úplne zničený človek, čo mlel z posledného, bol PRIPÚTANÝ k posteli, lebo má CVK (ako úplnú samozrejmosť nám to splechla sestra do tváre). Pritom ležal v posteli skoro oproti pultu, kde sa väčšinu dňa zdržiaval personál, ciže na očiach. A bol tak slabý, že mi ani ruku nedokázal poriadne stlačiť. Na otázku na lekára, ci ho radšej nemôžu tlmiť liekmi pri nekľude, aby spal, ako fixovať k posteli, mi bolo povedané, že ma veľmi nízky tlak a že by to bolo v jeho stave nebezpečné. Neležal ani sám, vedľa neho ďalší pacient len oddelený závesom a neustála prítomnosť personálu, hluk, zvonenie telefónu, búchanie dverí, atď. Nemali sme žiadnu možnosť sa s ním porozprávať a rozlúčiť osamote. Takýto neľudský som za 10 rokov práce v Nemecku v nemocnici, či na normálnom oddelení, či na JIS naozaj nezažila a to som sa starala o nespočetné množstvo umierajúcich pacientov.
A tohto sa musela dožiť aj mama, ktorá sa o otca uz dlhšiu dobu doma starala. Nemali v sebe ani toľko citu, empatie a súdnosti, aby tie popruhy odstránili, ked sme došli na návstevu na tých 10 minút, s tým, ze sme boli ohlásení na presný čas, mohli si to ustriehnuť. A o samostatnej izbe alebo boxe ani nehovorím.
Takto by podľa mňa mali umierať vrahovia a pedofili, ale nie slušní ľudia.

drake122
24. sep 2022

No žial to je zdravotníctvo na Slovensku. Každý, kto má trochu rozumu ide do zahraničia, ako si aj sama urobila. 🤷‍♂️ Viac sa k tomu nedá dodať.

maranta_leuconeura
24. sep 2022

@sonjak13 je mi luto, cim ste si presli, urcite sa obraz na Urad pre dohlad nad zds, ale zazraky neocakavaj. Na druhej strane, od akeho personalu ocakavas tu starostlivost? Zdravotnici jednoducho nie su a za tie platy ani nebudu, kto mohol odisiel, ved sama pracujes v Nemecku...

kittykat22
24. sep 2022

@sonjak13 uprimnu sustrast - velmi ma to mrzi. Na Slovensku mi velmi vadi spravanie niektorych pracovnikov zdravotneho personalu. Ta ich arogancia az zlost a pocit, ze im je jedno, ze ten clovek fyzicky trpi je hrozna. Uplne bez empatie - ako keby tam boli nasilu. Nechapem to. Je to praca ktoru si vybrali, ktoru chcu robit - pretoze tam denne prichadzaju. Mozu v pohode robit aj v obchode - nic ich nedrzi. Ale su neprijemni ako keby mali gulu na nohe bez moznosti vyberu

jana005
24. sep 2022

@sonjak13 je mi to ľúto :(

alenamihal
24. sep 2022

Ja sa modlim a dufam,ze sa do tvojej situacie nedostanem,lebo ja by som nerucila za seba vtedy... a ano,je to pristup personalu a zvlast sestriciek,ktore pozorujem uz dlhsie,ze su odporne,arogantne a neschopne dat trocha extra ci lasku alebo pomoc druhemu..tak do certa ,nech si zbalia veci a idu robit niekde inde a toto ma najviac vytaca,ze vkuse placu ake maju male platy..tak nech idu do.... vsak ked sa daju na taku cestu ako je zdravotnictvo,co je pomoc druhym,tak kua nech to aj tak robia a nie len tukat do pc,dvihat telefon a sediet v teplucku...joj brrrrrrrr

missdiva
24. sep 2022

@sonjak13 je to hrozne, clovek cely zivot pracuje, odvadza peniaze do systemu a ked raz potrebuje osetrit caka ho toto. Ako niekto pisal vyssie, kazdy kto moze sa lieci v zahranici alebo ostane doma a snazi sa pomoct si liekmi sam ako vie :(... urcite napis podnety a staznosti vsade kde sa da, aj ked je to cloveku uz k nicomu.

slovakboy
24. sep 2022

@maranta_leuconeura títo nie je o platoch a ani o chýbajúcich zdravotníkoch. To je vizitka kultúry národa, jeho lenivosti a skutočnej “srdecnosti” ktorou sa tak pýši. Sme len o niečo lepší ako Rusi ktorí teraz mučia ľudí v lesoch. Ale keď počúvam viac ako polovicu kolegov ako im fandia, nedivím sa čo sa deje v našich nemocniciach. Zvieratá mučia na bitúnkoch a ľudí v nemocniciach. Je mi to veľmi ľúto bol to mladý človek. Taký som nasraný teraz že ani ťa neviem pohladiť nejakým pokojným slovom. Si nahnevaná a máš na to právo. Poriadne sa nahnevaj a zverejní všetko čo môžeš. Aj mená. Odpúšťať budeš musieť. Ale až neskôr.

maciatkolulu
24. sep 2022

@sonjak13 strašne sa to číta, ale strašne... Dcéra mi teraz na sk porodila, doteraz som bránila slovenské zdravotníctvo, ale pardon, aby mama, čerstvá mama nemala zdravé dieťa pri seba 24 hodín, lebo na jis sa bábätká nenosia, Bratislava kramáre. Som šokovaná. Na sulekovej pred 25 rokmi nie, že na jis nosopo, ale mala som ju po sekcii pri sebe, aj na zichivej, aj po rokoch u kochá malého, toto je sila. Umrieť radšej doma. Nemám slov. Úprimnú sústrasť.

slovakboy
24. sep 2022

@alenamihal presne tak. To nie je o platoch. To je chorý národ. Našťastie sa to zlepšuje a o tých poctivých skvelých sa malo hovorí. Ale ti obmedzenci kazia svojim smradom cely rybník. Hlavne že to bude filozofovať o eutanázii a ani nevie čo to je. Pritom prostriedky na dôstojnú smrť existujú. Človeku vedia už zaručiť bezbolestne umieranie. Kamarát v Nemecku tak bol pri svojom otcovi. Vravel že krásne zomrel. Zatiaľ čo môjmu strýkovi v 1997 roku v Popradskej nemocnici primár Sámel odmietol dať transfuziu keď mal anémiu z liekov. Mojej tete povedal doslova toto: viete mne tu každý den niekto zomrie. Až na naliehanie zvyšných lekárov z oddelenia ktorí sa mu báli odporovať mu dala 15 tisíc a až tak mu dal transfuziu. A nedávno tomuto vrahovi udelil primátor mesta vyznamenanie za zásluhy. Tak aj takýto je svet krutý a nespravodlivý. Prepáč asi som ti nepomohol a vylial som si zlosť len ja. Chápem ťa ako ti je.

simca06022011
24. sep 2022

mrzi ma tvoja strata :( ano je to hrozne v nasich nemocniciach, dokonca aj horsie ako opisujes. ALe teda nepotesim ta, podla mna z dokumentacie sa nic nedozvies, pretoze tu dokumentaciu pisu dobre. Popisu tam aj co nie je pravda a co sa vobec nerobilo, mala som tu cest si ju citat po mojom dobabranom porode, kde som ledva prezila, aj xkrat potom pocas hospitalizacie.
Stretla som aj dobre sestricky, tych je ale fakt malo, nestihaju a hlavne nevladzu, bola som teraz svedkom toho ze SESTRY si davali infuzie aby mohli fungovat, unavene, chore... a ostatne sedeli na riti a kavicky a keby aspon hurhaj okolo toho tolko nerobili. Lekari mne bohuzial u nas prisli taki,ze ok, videli sme vas, ok polezte si a po 3 dnoch vypadnite, ci sme nieco zistili nevadi, ci nieco liecime nevadi, domov... a rieste si to ako chcete :D nemocnice riesia urgenty, chodia tam ludia s chujovinami (ja by som tie sopliky a hrdielka a porezany prstek, a tu ma pichlo a nemohol som ist k praktickemu lekarovi xdni, tu sa mi spravila vyrazka - poslala rovno z recepcie domov,alebo im zbytocne osetrenia urgentne dala uhradzat) a o pacientov realne chorych na oddeleniach sa ledva niekto postara, vsetci su vsade nervozni aj lekari aj sestry. Mne sa zda velmi neprofesionalne co u ans sledujem a to je ze NEPOCUVAJU pacientov, ako keby sme ratardovani boli, viem co ma boli, ake mam prejavy lekar mi povie ze to nie je mozne lebo.. :D a miesto toho aby sa riesilo "TO", vymyslaju xy teorii, chorob, vysetreni... dokonca sa velmi malo pytaju konkretne otazky. Vysetrenia napr. radiologocike sa robia fakt povrchne, kopiruju sa spravy a pisu tam niekedy take nezmysly..a potom na zaklade toho lekar lieci/nelieci.
Vybavenie nemocnic je otras, to ze tam nie je sukromie ziadne presne pre tieto pripady... ale vacsina pochybeni je prave z odflaknutej prace.

@maciatkolulu bola som v BS, najvychytenejsia porodnica v tej dobe a dceru som nevidela kym som bola na "JIS" izbe. Dokonca keby som neposalala otecka nech sa ide vypytovat, otravovat, tak ani neviem ako sa vobec ma ani nic, ako keby som ani dieta nemala. Samozrejme cely ten den som nikoho- sestru, ani lekara (no teda sestra rano asi 2x 2 minuty ked mi prehodila infuzku) . Cize ani nebolo koho sa pytat.

zmrzlinka2021
24. sep 2022

@sonjak13

Je mi luto, ci ste si museli prejst.

Zial, chybaju sestry, zdravotnici a HLAVNE SYSTEM a ti co su, su vyhoreti, unaveni, takze musime fungoat takto ako fungujeme.

V tejto krajine aj tak nikto nechce zmeny, tu chcu ludia populistov a dezolatov.

dagmarovita
24. sep 2022

Je to strasné, nemalo by sa to stávať. Ale vacsine ludí co tu ziju na SR je to jedno..zial.

tenerifka
24. sep 2022

@sonjak13 podobny scenar, nemenovana nemocnica v BA, hlavne, ze mal nad postelou napisane Ing.,nic dolezitejsie totiz asi neexistuje. Ja zijem 23 rokov mimo Sk a pre mña to bol jeden sok za druhym, ako relane funguje to slavne slovenske zdravotnictvo zadarmo. Fuj, hnus, hanba, zverstva pod ludsku uroveñ, otrasny pristup celeho zdravotnickeho personalu, uplatky....a moja scestovana, vzdelana a rozhladena slovenska rodina to brala ako realitu, ze tak to proste je, ked som sa ozvala, bola som za namyslenu zahranicnu fiflenu, ved ako si dovolujem pytat sa lekarov na detaily, ked to oni nemaju radi....bez komentara

nely1704
24. sep 2022

@sonjak13 ahoj, musí to byť naozaj strašne a úprimne ma mrzí, čím ste si museli prejsť...zažila som zdravotníctvo v Rakusku, Bratislave a na východe Sk a viem pochopiť tvoje rozhorčenie porovnať rozdiely.
To, ako sa tu chová personál, ako su ludia pre nich len cisla je niečo strašné . DO NEBA VOLAJUCE .

tenerifka
24. sep 2022

ja som stastna, ze som zo Slovenska prec, ze toto vsetko uz pojde pomimo mña

janinah
24. sep 2022

Dala by som všetko.aby som ja môjho otca pred smrťou videla a mohla sa rozlúčiť.Bohuzial zomieral sám.bez blízkej osoby okolo neho len mimozemšťania.on tak nazýval covid personál v overaloch .Ani by mi nevadilo.keby bol aj pripútaný.len keby som tam bola aspoň minútu.
Milá autorka.tvojho otca mi je ľúto aj vašu stratu..ale ty si odišla venovať sa nie slovenským pacientom .netušis ako sa pracuje v slov.nemocniciach.netusis prečo robia čo robiť zrejme musia.asi ich na jis nebolo toľko.aby opakovane mali čas zavádzat CVK niekomu.kto si ho vytrhol...sama vieš.ze aj slabý pacient dokáže divné veci.Kym by dobehla sestra spoza pultu bolo by neskoro.Vies koľko pacientov má jedna sestra na starosti na Sk a koľko v Nemecku? Ja sa nikoho nezastavam.ak si nerobí svoju prácu ako treba.ale treba vidieť aj súvislosti.Nepaci darí slov.zfravotnictvo? Chces zmenu? Nechsapaci vráť sa domov a pomáhaj a zmeň.co bude v tvojich silách.Ak odídeme všetky kto tu ostane? O únave.vyhioreni a prác.podmienkach ťažko písať niekomu.kto to roky nezáživá.to ako super sa robí v slovenských nemocniciach.

marca12
24. sep 2022

@sonjak13 Toto som zazila aj ja. Pacient priputane ruky popruhmi,dodnes mam v sebe ten pocit bezmocnosti. Neviem ci su to len praktiky nasich nemocnic alebo aj inde to robia,no pre rodinnych prislusnikov je to strasne vidiet.

marca12
24. sep 2022

@dagmarovita Vacsina z nas sa s neludskym pristupom stretne az ked ho zazije na vlastnej kozi alebo z pozicie rod.prislusnika. ostatni nemaju odkial vediet ako to naozaj funguje. Ale nie je to vsade tak. My sme si presli viacerymi onkologickymi oddeleniami a chirurgiou,na nich nemozem kriveho slova povedat. Tam sa ukazkovo spravali. Cize nie je to vsade take hrozne. Ludia dobre nechvalia,poukazuju len na zle veci. Vsetko je to o vedeni. ak sa na oddelenie dosadi clovek,ktory nema ludsky pristup,tak ho nemozno cakat ani od zamestnancov.

petulda333
24. sep 2022

Nejdem sa nikoho zastavat,ja sice zle skusenosti nemam,vzdy som natrafila na skvelych ludi. No napisem ti k tomu priputaniu. Vcera vecer zomrela muzova babka (92) do nemocnice ju vzali minulu sobotu,bola slaba,doma ju krmili,mala plienku. Moja svojra ju sla pozriet, babka sa nedokazala pohnut,vobec nic. Na druhy den za nou sla druha dcera a babka dostala zachvat ci co a vytrhala si infuziu a nebyt toho,ze tam je jej dcera,tak spadne z postele. Tiez ju potom priputali. Ja viem,ze nato je hrozny pohlad,no nemyslim si,zeby to robili len tak zo srandy. Zrejme nato dovod je. A zas,ak by nebol a spadne a pod,tak by zas bolo obvinovanie. Mozno som naivna,ale neverim,zeby ho priputali len tak. Uprimnu sustrast

dagmarovita
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nerya
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
vlastnynazor
24. sep 2022

@maranta_leuconeura to nie je len o peniazoch. Zazila som pobyt v nemocnici a tak, ako tam boli super sestry/zdrav.personal (kt.by si zasluzili nadherny plat), tak tam boli i uplne hyeny, ktorym by som za ich arogantny pristup a akoze pracu nedala ani 500 eur a uz duplom nie zvysenie, o kt.sa neustale diskutuje.

vlastnynazor
24. sep 2022

A uprimnu sustrast

sisaka
24. sep 2022

@tenerifka vidno aj z komentov tu, neberú to ako niečo divné, majú na to 1000 ospravedlní a sú radi a pyšní na také zdravotnictvo, lebo aj Slováci, čo žijú v zahraničí to potvrdzujú a chodia sa na Slovensko liečiť. To je najsilnejší argument, ktorý sa tu zatiaľ nevytiahol, ale určite príde.
Žiaľ tu kultúru a správanie sa zdravotníckeho personalu nezmenia žiadne peniaze, to treba od podlahy meniť , či u sestier alebo lekárov a vštepovať im to už na škole. Tá drzosť, nadradenosť, neempatia, arogancia s akou komunikujú s ľudmi, ak vôbec komunikujú je neprípustná, ale pacientom to asi nevadí - však pán doktor je odborník a sestrička ma na starosti veľa pacientov, tak sa nemusia slušne a s rešpektom spravať či už k pacientom, alebo rodinným príslušníkom …

lenka_da
24. sep 2022

@sonjak13 úprimnú sústrasť ☹ máš pravdu, slovenské zdravotníctvo je strašné, teda, ľudia, ktorí v ňom pracujú, sú strašní ☹ Tiež mám zlé skúsenosti, či z pôrodnice, či z detskej nemocnice, kde sa k deťom správajú príšerne. Dcérka mala 3,5 roka, keď bola v nemocnici v Banskej Bystrici s ťažkým zápalom pľúc. Tri izby s presklenými stenami, štvrtá miestnosť pre sestričky. Záves mali non-stop zatiahnutý. Moja dcéra v poslednej miestnosti, v strednej izbe jedno dieťa, v prvej - pri sestričkách nikto. Nedovolili mi ubytovať sa pri dieťati, argument, že majú prázdne oddelenie neobstál. Že čo ak by im v noci priviezli nejaký havarovaný autobus s deťmi...??? Akože v noci? Autobus s deťmi? Kde cestuje plný autobus s deťmi v noci??? Tak by som sa zodvihla a uvoľnila tým deťom miesto, asi, nie? Horko-ťažko mi dovolili byť pri dieťaťi od 7:00-19:00 h. Nedovolili mi ubytovať sa ani v izbe pre matky na prízemí, že tam budem zbytočne, lebo mi v noci aj tak nedovolia prísť pozrieť dieťa. Večer sa dcérke nedalo zaspinkať, tak som natiahla návštevu takmer do 19:30, keď som odchádzala, všimla som si na zemi kvapky krvi. Odokryla som dcérku a postieľka bola celá od krvi, mala zle založenú kanylu, tiekla jej z tade krv. Utekala som po sestričky a namiesto toho, aby ratovali dcérku, sestrička na mňa začala kričať, že som mala VYPADNÚŤ už o 19:00!!! Nechceli mi zavolať ani službukonajúcu lekárku, že nemá čas. Až keď som začala už aj ja kričať, že na vlastnú zodpovednosť beriem dieťa so sebou a odnesiem ju do nemocnice vo vedľajšom meste, tak zavolali lekárku, následne až potom vymenili dcérke kanylu do druhej ruky a mňa lekárka upokojovala, aby som dieťa nechala v ich nemocnici. Neviem si predstaviť, kebyže odídem už o 19:00, či by aj nevykrvácala, lebo infúzky mala dosťať až ráno ☹(( Ešte som sestričky prosila, aby mi dcérku nad ránom dali na nočník, lebo celú noc nevydrží bez cikania a postieľka mala vysokú ohrádku, takže nemohla sama vyliezť a ísť na nočník. Jasné, že som ráno našla dcéru komplet zacikanú a studenú, lebo ležala v mokrom oblečení a na mokrom matraci, ktorý mal pod plachtou igelit, takže ležala v tom pocikanom ako v kaluži neviem koľko hodín ☹(( Sestričky sa so mnou rozprávali len cez zuby, veľmi stručne iba odpovedali na otázky. Smutné. Od vtedy vždy, keď hrozilo, že by možno mala ísť do nemocne, vopred som zisťovala vo Zvolene, či majú voľné miesto pre matku s dieťaťom, radšej by som ju odviezla tam. Ako jasné, boli tam aj milé sestričky, ktoré sa na deti usmiali, prihovorili sa... ale bolo ich veľmi málo, alebo aspoň taký dojem vo mne zostal... Aj po rokoch mi je do plaču, keď si na to spomeniem. Dúfam, že sa to tam za tie roky už zlepšilo...
Ale toto sa s nami ťahá od pôrodníc, cez nemocnice, školstvo, úrady... Slováci majú vlastnosť, že keď majú "navrch", správajú sa povýšenecky, priam neľudsky. Jasné, že nie všetci, ale tí arogantní majú ostrejšie lakte a prekričia aj tých slušných a milých kolegov. Keď nad tým tak rozmýšľam, poraďte, v ktorej krajine sa najlepšie žije, kde je slušné správanie normálne a bežné???
Ale musím povedať, že nedávno moja mamina ležala v nemocnici v Martine a tam boli sestričky veľmi milé a ľudské.

zuzi56
24. sep 2022

@sonjak13 úprimnú sústrasť, no ale táto situácia v zdravotníctve je úplne jednoduchá, určitý kompetentní nemajú záujem toto riešiť, potrebujú aba zdravotníctvo padlo na kolena, potom budovy kúpi Penta a hneď všetko pôjde, len či si my budeme môcť dovoliť ísť k lekárovi …..

ahhola
24. sep 2022

@sonjak13 je mi ľúto, co si zažila a stane sa aj v reichu, nie, ze nie... Toť boli v ta3 exminister zajac... Ktorý rozbil zdravotníctvo na prvočinitele..výnosné veci pente a stratové štátu.. . a Kollar zo SLK. Zajac mal ako starý manipulátor mierne navrch, ale kollar nakoniec vyslovil tu vetu... V Sk zdravotníctve na byt za svoje odvody spokojný pacient, nie ZP. Koľkokrát hovoria, ze peňazí je v systéme dosť, len vyplácanie ziskov ho tuneluje... Čiže penazovody na Cyprus a bohvie kam nás zabíjajú a to doslovne. 👿

marsmykkok
24. sep 2022

áno, je to o ľudoch. Vybavenie-prístroje sú na Slovensku celkom dobré a aj tie platy v nemocniciach nie sú až zlé, ked sa zoberú aj príplatky za víkendy a sviatky... čo by chceli sestry? Zarábať 10 000 mesačne? Keby aj áno správajú sa rovnako... Pracovať v zdravotníctve je poslanie, ale bohužiaľ sestričkami/lekármi sa stávajú aj ľudia, pre ktorých je to len povolanie kde treba sa vykecávať, kávičkovať a na ľudí kašlú. Samozrejme česť výnimkám, čo sa snažia.

barborachors
24. sep 2022

@sonjak13 celkom tomu nerozumiem, ak bol pri vedomi, preco si mu nevybavila reverz? Ved nemocnica ho predsa nemoze drzat nasilim na lozku, podla mna si sa mala poradit s pravnikom, ako dostat otca do Nemecka a umoznit mu pasivnu eutanaziu. Myslim ze ta oklamali a dalo sa to obist alebo pravne vymysliet tak, aby tam nemusel byt..
Inak, velmi sa cudujem, ja by som do slovenskej nemocnice nesla nikdy, ani rodit, ani na zakrok, ked uz musim, vzdy idem do drahej sukromnej, alebo zahranicie. Je to tu priserné, odkedy som videla viackrat praktiky ako za stredoveku, viac som do klasickej kliniky ani nepachla. A nespolieham sa na to, ze sa tato situacia niekedy zmeni.

sisaka
24. sep 2022

@lenka_da 😔 strašné, čo i len čítať. Som rada, že ste mali dobrú skúsenosť s Martinskou, kamarátke tam pred mnohými rokmi zabili neter - nedbalosť sestier aj lekárky, nepomohlo ani že tam s ňou bola matka, absolútna ignoracia a na záver smiech sestier, keď tam dieťa už umieralo. 😡
V Kanade je slušnosť normálna a to nie len v nemocniciach a arogantne správanie je vynimkou. Osobne som sa s niečim takým ani v nemocnici, či inde u lekára nestretla.