"Štátne zuby" v 30tke
Ahojte. Mám taký problém, že mám 30 rokov a moje zuby sú v katastrofálnom stave. Skúšala som už aj dentálnu hygienu, no bohužiaľ keď je niečo dedičné, nedá sa to zastaviť a mám kaz takmer na každom jednom, o tri zuby som už prišla a bohužiaľ ja už nemám financie na to, aby som každý mesiac chodila k zubárovi a stále si dávala nejaký zub opravovať. Vždy si zubár vypýta 30 eur a to je pre mňa neskutočná suma. Ďasná mám už úplne ustúpené. Síce ma nebolia ani ďasná ani zuby ale ide mi to už všetko na nervy. Rozmýšľam nad tým zobrať si pôžičku a dať si všetky zuby vytrhať a dať urobiť nové. Máte s tým niektorá skúsenosť, ako by to asi prebiehalo, koľko by to trvalo a hlavne aká by bola asi cena? Prosím poradťe mi ďakujem
prečo si si dala urobit vyklapačky v tvojom veku? maš horne alebo dolne
Necitala som ine prispevky, iba tvoj uvodny. Tvoj problem bol zrejme v tom, ze si sa neskoro zobudila, kedze to mas v takom zlom stave a nie, nie je to vecou genetiky. Co vsak teraz robit? dentalna hygiena jednorazovo problem neriesi, tu tteba podstupovat kazdy pol rok. Neviem ako sa zije s protezou, jedine co viem od pacientov, ze sa s nou uz normalne nenajes, tlaci, je tam diskomfort. Co ss tyka sum, kazdy zubar to ma nastavene inak, "statne" nebudu urcite, pretoze aj tak musis ratat s nejakym doplatkom.
Ja byt tebou, vezmem pozicku, idem k naozaj dobremu lekarovi ,( referencie) dam si spravit OPG snimok, aby bolo jasne, ktore zuby este za nieco stoja, a daj si urobit mostiky. Implantaty je uz ina liga, ale tie krasne supluju chybajuce zuby. Tak ci onak, proteza je zla volba, pises, ze mas 30 rokov. Proteza nosenim tlaci na kost, ta sa zmensuje a stensuje a tym padom o par rokov, ak by si uvazovala nad fixnym riesenim zubov full arch implantmi, to uz zial nebude mozne.
Teraz to priatel riesi. Ma zuby v katastrofalnom stave.. no mame nastastie super zubara. Musis si len obehat zubarov a pozistovat kvalitu sluzieb a cenu. Bohuzial toto je na celom to najnarocnejsie. Vsetko zavisi prave od zubara. Pre tym co chodil k zubarke asi rok tak za nou nevidel ziadnu pracu .. plomby mi vypadali .. hlavne ze za peniaze ktore tam nechal u nej si kludne mohol kupit auto. Teraz mame perfektneho kvalitneho zubara chodi k nemu len pol roka a zuby ma uz super .. ide si davat nevyberatelny mostik co sa montuje na jeho zuby.
No pokiaľ nechceš klasické vyklápačky čo nosia staré babky a je to asi najlacnejšia alternatíva, tak si musíš dať urobiť implantáty minimálne 4 a o tie by sa potom ukotvil buď mostík, alebo protéza. Ja mám v ústach implantát na ňom mám nasadenú korunku a jeden ma vyšiel asi okolo 1000 eur a to som mala ešte po známosti a korunku mi robila teta zubná technička, čiže za to som neplatila. Takže si musíš zarátať minimálne 1000 eur krát 4 a plus za mostík, ktorý tiež nie je lacná záležitosť, hlavne ak chceš pekný keramický. Skús si dať urobiť nejakú cenovú ponuku u stomatológa, ktorý robí implantáty.
ako človek sa ani niekedy nečuduje, že má zuby aké má nakoľko preventívnu prehliadku zubár len tak preletí sama som ho musela upozorniť na kazy to som bola v máji a objednal ma s kazom na október...to mi už pôjde kaz rovno do koreňa a mám ďalší mŕtvy zub a on peniaze vo vrecku, lebo oprava stojí 3x viac 😠
@lienka959 ako mňa išiel šľak trafiť - bola som v máji sama som ho upozornila na kaz, chcela som hneď termín - povedala mi, že objednávajú až v júny, že mám vtedy zavolať, čo som aj zavolala..v júny mi povedala, že objednáva až 18. júla a to na september a keď nebudem prvá, tak budem objednaná až v októbri - čiže jedným slovom ak prizabudnem neviem, či sa toho roku k zubárovi ešte dostanem
@irusa mne toto urobil jeden zubár a ten zub mi robil potom tak ze ho akoze liecil, pritom terminy mi daval raz za mesiac a den pred tym ako som mala k nemu ist sestricka volala s lebo sms poslala, ze pan doktor je hospitalizovaný v nemocnici a teda ma preobjednava na datum o 2 mesiace!!!! Ja uz medzicadom 2x na pohotovosti tak vravim ze teda od ich idem prec ze si dojdem pre kartu. Ze mam teda dôjsť a vies čo? Dosla som tam zaklopala som, sestrička otvorila a pan doktor mal pacienta!!!
@juzienka vies aj velmi nesuhlasim od malicka si cistim zuby 3x denne kazd mesiac nova kefka, pouzivam zubne nite a medzizubne kefky aj ustnu vodu do 24 rokov to bolo velmi dobre odvtedy som v nicom nepolavila dokonca som aj zvysila intenzit navstev zo 4 za rok na 6 az 8 a mam zuby v ovela horsom stave. k zubarke ktoru navstevujem chodi aj velka cast mojej rodiny a pozna ma odmalicka. ona sama mi povedala ze si bola na 90 percent ista ze to takto skonci.
Ako to tu no neviem.Teda vam poviem ze som mala krasne zuby citamzudvoma blombami do prveho tehotenstva ,druhe tehotenstvo som sa kazde rano budila zo sklovinou v ruke a teraz cakam na krasne statne zubky pretoze nemame tolko penezi a je mi aj luto za to tolko dat ked ma cakaju doma dve deturence.A to mam 31 rokov .A je mi jedno co si druhy budu o tom myslet herecka uz zomna nebude a moj muz ma luby taku aka som aj bez zubov.Takze tak moj nazor.
@majulino to iste aj moj problem 🙂 Hygiena az prehnana, ale stale sa tam nieco deje, zubar vravel, ze mam nizsiu kvalitu proste zdedenu, cize ostava mi len cistit cistit cistit, co aj robim, nit, medzizubne kefky, technika cistenia, waterpik, elmex gel... ale pomalicky to zial ide aj tak :(. Plus nepomohlo, ze clovek sa zo zaciatku dostal k zubarovi, ktory na robotu kaslal, narobil plomby na zuby, ktore poriadne nevycistil a kaz tam veselo rastol skryto dalej... niekedy to vazne nie je len o cisteni zubov, pretoze ak by bolo, tak mam najlepsie zuby na svete 🙂
@marissidelkova No mna tie štátne zuby čakajú tiež. Napíš prosím koľko si platila, či máš komplet vrchný a spodný chruup, či sa s tým dá v pohode žiť....Prepáč za smršť otázok, ale nemám peniaze na vklinovacie, a z tohoto mám popravde des, aj ked na druhej strane sa teším, ked to príde, že sa konečne normálne najem, resp., normálne to jedlo pohryziem, lebo niekedy mám pocit že už len hlcem 😉
Ahoj ja ties mam taky problem dedicne mam horne zubi ne mam 4 ,mozem ti poradit ja platim iba za inekciu 50centov a za vitahanie 2€.
No je to des kazdy tyzden diechotychodim na trhanie!a to beuzberemak ze to musi ist von naposledy mi vybral tri naraz!vsetko ma boli ostalo mi este sesnast zubov teraz mi dal pauzu ze musime pockat aby sa mi to hojilo lebo na niektorych miestach mi je vydiet kost mam velmi hlboke korene aj teraz ocny pekne vydiet kosticku ako mi to vytrhol inac sa nedalo.Navrhoval mi mostik ze nieco zachranime ale trpim castymi zapalmi cize jeden den mi vytrhol zub a na druhy som utekala z inym bola som cela opuchnuta .Ja chodim sukromnikovi tak cena vytrhnutia sa pohybuje od 5€ do 10€ ale som velmi spokojna pretoze bola som predtym u ineho zubara a pri nom ma aj blombovanie velmi bolelo a cele zuby mi len znicil zachranoval nezachranitelne.Takze tak
@marissidelkova Len bude zaujímavé chodiť bez zubov kým sa rany zahoja, neviem ako to spravím pracujem s ľuďmi nemôžem byť bezzuba
Zienky zvykli ste si nakoniec na protezku ako sa snou citite zvykli ste si?vyberate ju?ja chodim k zubarovi vyse 1,5r a to kazdy mesiac sice mi zubky opravuje lieci blomby mas sloro na kacdom zubku:( a taktiez som o 3prisla(vsetko zubky vzadu) co sa mi v tehotenstve zlomyli..zamozrejme mi hned ponukli implantat co si financne dovolit nemozem, potom mostiky aj to nie je najlacnejsie..nechala som to v stadiu zatial len v stadiu opravy..a to tiez prehnana hygiena medzizubne kefky kvalitne pasty vodicky :( aj dentalnu navstevujem
Zienky ..ja som na tom podobne. Pred 3 rokmi mi nasiel zubar cisty pid zuvami. 8 zubov islo von. Teraz nedavno som bola u zubara. Blomboval mi zub. O dva dni sa mi cely zub rozmrvil a ostale len blomba. Takze dalsi pojde von. Nastastie mam vsetky predne zuby ok tak to az tak nevidiet. Ceny mostikov mi urobil na 3000€. Co proste nejde. Som na materskej, 2deticky, hypo a slabe platy. Pozicku uz nemozem brat. Rozmyslam o "statnych" ale len na tie zuby co mi chybaju...da sa aj tak? Podotykam. Mam 26rokov, zuby si cistim 3x denne, pouzivam kvalitne kefky, pasty aj medzizubnu kefku. Snad raz bude lepsia fin. situacia a budem si moct dovolit mostiky. No zatial nemozem byt bez zubov...vidiet to ked sa usmejem.
Ake je to nespravodlive :( mlady ludia ktory sa o zubky staraju aby mali taketo problemy.Simmi aj mna to caka mam pomali 25rokov a horne zuby v zlom stave vsade blombu lamu sa mi..no viem ze dnes su uz ine moznosti ako zrekonstruovat si chrup len lekari vravia len o tych moznostiach na ktorych by zarobili :( vobec si nemyslim ze protezku nosia len stary ludia aj kamaratka ma mlade dievca lepi ale nesklada ju ani na noc len rano umyje a nalepi ani by som nepovedala ze nie su to jej zuby.Ona ma tu keramicku okolo 400e
Majaxy zevraj existuje aj nieco take ze ta uspia a vsetko daju von zasiju a po mesiaci ides na vytiahnutie stychov ale radsej som sa ani neinformovala ze kde a kolko to stoji pretoze si myslim ze ta bolest ten mesiac musi byt neskutocna.Je to tazke ani ja moc nechodim nikam ak nemusim ja som momentalne na materskej takze sa to este da.Takze mam este rok na to aby som sa dala dokopi .Ale mala som kolegine v robote a tie chodili do roboty aj z nacatymi zubami dve dokonca si dali robyt korunky a pekne mali obrusene a tak chodili.Horsie je chodithnihnilimi a a ludia lenraju radseo zubar v ako sa tak uka.Ja uz len cakam kedy mi vytrhne tie edne jeam hrozny a druhy pekny a sa aj rozprskaredymiludiapozerajuradsejzubaruzcakamphambimnheho crozpravaclovekao
A neviem co mi to ten telefon popisal hahaha asi sa moc ponahla
@majaxy a este sa priprav na to ze normalne sa nenajes az kym nebudes mat tie nove zuby.Ja neznasam kasovite jedla a teraz ako som hladna zjem aj krupicu,puding a pijem vela dzusu na zasitenie .Takze super dieta
@simusska áno dá. Je to čiastočná snimatelna náhrada. Daj si ju urobiť čím skôr. Inak ti bude klesať alveolarny výbežok, ustupovať a neskôr sa na to bude dať ťažko snimacka urobiť. Robia sa na ňu také kotviace spony a tie sa upevnia o zuby ktoré máš. Do istej miery možno budeš niečo doplácať ale určite to nie sú také závratné sumy ako za fixnú náhradu. Keďže v zadnom úseku nemáš žiadne zuby, tebe okrem mostíka (ak budeš raz chcieť fixnú náhradu) treba asi urobiť aj implantáty do kosti. Mostík musí držať na dvoch pilieroch (ostatkovych zuboch) napríklad trojke a sedmicke, a medzi tym sú medzičleny.
papricka33 no ja praveze mam vsade aj posledne 2 zuby. Aj predne mam vsetky. .. Dnes ma objednal zubar na januar tak uvidime co to bude ..
Ženy, je normálne ak cena korunky kovokeramickej + reendodoncia (oprava pôvodne spravenej zlej výplne kanálika) stojí okolo 600€? Ja už som zúfalá, neviem kde hľadať normálneho odborníka ale nie tak drahého? Napr. za trhanie 8-čky som platila 90€ a pritom to mal vytrhnuté za 3 min. nekomplikovane. Teraz mi ide trhať jeden zub - vraj chirurgicky, po častiach cca hodinová práca.....počítam okolo 150€. Ani žiť sa mi už nechce.....Predtým som mala troch štátnych zubárov, ale katarstrofa.

@slniecko108 Veľmi zaujímavá suma, ja v PL platím za vŕtanie zuba a následnu bielu plobu /alebo vytrhnutie 40 eur ale ovšem aj keby to stálo raz toľko tak tam chodím...