icon

Súhlasili by ste s prítomnosťou medikov pri zdravotných úkonoch?

nafka0483
10. júl 2020

Ahojte, na zaklade dnesnej diskusie a skusenosti pribuzneho ma zaujimaju vase nazory na pritomnost medikov pri roznych zdravotnych ukonoch (nie len pri veciach spojenych s tehotenstvom a porodom, ale vseobecne u akehokolvek lekara). Suhlasili by ste s tym, aby bol medik pritomny, pripadne aby cerstvy absolvent sa "zaucal" a vykonal niektore ukony namiesto vasho lekara (pod jeho dohladom)?
V pripade, ze nie, tak zmenili by ste nazor ak by to fungovala tak, ze ti, ktori dovolia pritomnost medikov budu osetreni takymi lekarmi, ktori mali moznost "vyskusat" si jednotlive ukony uz pocas studia a praxe a ti pacienti, ktori nesuhlasia budu osetreni lekarom, ktory nikdy nemal moznost vyskusat si to, lebo kazdy to odmietal a teda ma iba teoreticke vedomosti?
Odpoviem hned aj za seba: S pritomnostou medikov by som suhlasila, pretoze si myslim, ze je dolezite, aby mali co najviac realnych skusenosti. Neberiem to tak, ze sa na mne ucia, su pod dohladom lekara a keby sa nikto nedal vysetrit mladym zacinajucim lekarom/medikom, tak by nemali odkial nabrat skusenosti. Samozrejme nehovorim o tom, ze by tazku neurochirurgicku, srdcovu ale inu zavaznu operaciu mal urobit niekto bez skusenosti, ale bavime sa o beznych zdravtnych ukonoch a vysetreniach.

siasis
10. júl 2020

Ja som zazila v TN na sestobedeli ked robil primar vizitu 🙈🙈 nic prijemne ....ale ani sa nepytali 😂

majkappp
10. júl 2020

TAk ja som bola tiez v univerzitnej - krv a podobne veci riesili studenti/studentky. Vzdy sa pekne pozdravili a pytali, ci by mi to nevadilo. Samozrejme, nevadilo. NEmalo preco. Boli velmi uctive, mile a opatrne Az som sa trapne citila, ze cakaju, kedy ich "sprdnem". Takze na izbe pohoda. Co sa tyka sekcie - tam bol nastupeny arzenal, cca 5/6 medikov, no moj lekar ich slusne poprosil, ze kto nie je priamo ucastny, nech opusti salu...pravdupovediac, mozno ked ma uspali aj prisli, ale bolo by mi to asi jedno. NEhovorim, ze megaprijemne tam lezat a tolko ludi okolo, ale prezila by som aj horsie. A rozumiem, ze na sliepke sa sekcia ukazuje tazko. Po sekcii boli v nocnej sluzbe aj medici, opät obrovske plus - kedze som mala problemy, nemohla som spat, mala som vykyvy tlaku....takmer celu noc so mnou dvaja prekeceli, ukludnili...bola som velmi rada, ze tam boli a mali na mna cas

vilma7
10. júl 2020

@nafka0483 ono podľa mňa sú lekári najskôr asistencií, kedy hlavnému asistujú a zároveň sa od neho učia...x krát to uvidia, nakoniec to začnú aj robiť. A sami sa aj skúsený lekár môže stretnúť so situáciou pre neho novou...ako napr.na úrazovke, ak má odrazu prišiť odpílenú ruku (k takymto OP dôjde možno raz za život) a šťastie má akurát ten, čo má službu.
Ja ako zdravotná sestra som toho už videla, aj ako klobásoví lekári vŕtajú koleno a vrtajú a vrtajú....
Tiež som ako 16 r videla asi 4 pôrody. Chudera rodička, ani neviem či sa jej vôbec pýtali. Ale žiaľ aj oni sa musia niekde učiť. A naopak dovrzať ťa môže aj odborník.

yipsylonka9742
10. júl 2020

Mojej malej predcasne narodenej v 7mes., robil velmi mlady lekar lumbalnu punkciu... ( poverili jeho aby sa to naucil) nebolo mi vsetko jedno a este som to musela aj podpisat...v vtedy som mala 40tky teploty ... teraz neviem ci by som to dovolila...asi nie..

comika
10. júl 2020

@nafka0483 viac x som sa s tym stretla a v pohode, nemam nic proti tomu. Ale raz (mali mi vyberat stehy z brucha a drenaz) to som sa bala ze ma to bude boliet, a nechcela som aby sa pozerali, tak som doktorke povedala ze si neprajem studentov pri tom a povedala ok. Ziadne neprijemnosti ohladom toho.

medeaa
10. júl 2020

@nafka0483 ja som v nemocnici suhlasila, tiez si myslim, ze je dolezite aby nabrali prax. Robili iba jednoduche ukony - infuzie, injekcie, kontrola a prevazovanie rany atd... Nabuduce by som suhlasila tiez, aj keby mali robit nieco zlozitejsie.

kikulienkadd
10. júl 2020

Ahoj,ja som súhlasila pri poslednej kontrole v nemocnici pred pôrodom. Lekár sa opýtal,či môžu byť prítomní medici,ja že áno. Len pozerali a keď mi mal niektorý z nich pichnúť do ramena fraxiparine, všetci dali 2 kroky dozadu 🤣 takže sa podujala sestrička...

vevesh
10. júl 2020

@nafka0483 suhlasila som s prevedenim son, urcitych nenarocnych vysetreni (odber krvi, ekg vysetrenie, predpriprava na anestezu, rehabilitacie). Pri porode som odmietla, takisto ako by som odmietla "tlupove" okukavanie medikov na sk (pre vysvetlenie, u nas je povoleny iba jeden medik pri pacientovi , aj to s vyslovenym suhlasom) ci urcitych vysetreni, ktore zasahuju do mojej intimnej sfery.

ktochytavzite
11. júl 2020

@nafka0483 zalezi ze co,naor na gyn pri porode s pod nie!ykde by sim mala byt naha bil by to problem aby sa na mna pozeralo vela ludi tskze toto vobec nie.Pri takch nezavaznych ukonoch teda by mohli poasistovat ale pri niecom vaznom by som dufala ze mam fakt skuseneho lekara nie lekara zaviatocnika ci amatera

sono2
11. júl 2020

@nafka0483 ťažko s tebou diskutovať, pýtaš sa, či by niekto súhlasil a neakceptuješ druhého názor.
Stále len svoje. Veď my vieme, že sa to musia niekde naučiť. Ale niekomu to neni až také a niekto by nechcel vôbec. Tak hádam sa to dá pochopiť

sono2
11. júl 2020

@kikulienkadd toto ináč nechápem, sama som si pichala injekcie. to by malo byť už pre takého medika absolútne bez problémov takýto minimálny úkon. Potom načo taký medik keď sa bojí pichnuť s tenulinkou ihlou

veto
11. júl 2020

@nafka0483 Davam suhlas a dovolujem sa aktivne ucastnit. Pri prvom prirodzenom porode som tam mala troch medikov z toho jeden chalan, medicka ma zasila, asistoval jej pri tom lekar. Medik ma potom po porode aj vysetroval - kontroloval. Pri druhom porode som mala jednu medicku a porodnu asistentku, pre medicku to bol prvy porod a normalne som sa jej medzi kontrakciami vypytovala, ktory obor chce vykonavat a ake ma predstavy o medicine. Sama pocas studia som bola rada, ked ma pustili k ozajstnej praci a asistovali mi pri tom odbornici. Ale to bolo v dobe, ked GDPR neexistovalo, dnes je to o to zlozitejsie.

blabla22
11. júl 2020

@nafka0483 záleží od situácie. Pri nejakých bežných, nie intímnych vyšetreniach s tým nemám žiadny problém, aj v prípade ak nejaký ukon s ktorým nemajú skúsenosti trvá dlhšie, alebo ho robia na viackrát, v pohode, učia sa. Čo sa týka intimnejsich veci, ako je napr gyn, určite by som nesúhlasila s celou skupinou ľudí. Pokiaľ by prišiel jeden-dvaja medici, je to v poriadku, určitá intimita vie byť zachovaná, ale s celým "krúžkom" by som v takomto prípade nesúhlasila..

thoughtfulweirdo
11. júl 2020

Pokiaľ by sa ma spýtali, tak pozerať by som dovolila na všetko, dvom-trom aj na pôrod. A vyšetriť a urobiť jednoduchý úkon tiež. 50 ročná sestrička mi na 4 krát nevedela napichnut žilu pri odbere a ešte na mňa bola oprskla, lebo mala nervy. Ďakujem, neprosím, radšej nervózneho slušného medika, čo si najskôr všetko 5krat skontroluje a dá si záležať, aby to nepokazil. Mladí začínajúci lekári budú pravdepodobne detailnejší, pozornejší, starostlivejší, citlivejší, tí skúsení veľakrát berú každého pacienta ako číslo, rutinu, veľakrát ich to už ani nebaví a je väčšia šanca, že niečo odflaknu.

marianeta
11. júl 2020

Tak mňa sa nik nepýtal či si to želám alebo nie..pred prvým pôrodom som išla kvôli cisarskemu na vyšetrenie k prednostovi gyn. No vstúpila som do ordinácie a tam asi 7 mladich medikov, všetko chlapi 🤦🤦🙈.. No asi si vie každá predstaviť ten pocit,keď ste na koze a cumi vám do rozkroku toľko ľudí..Fakt nepríjemné..
Niekde sa učiť musia to je jasné,ale pacient by mal byť o Tom informovaný,hlavne ak ide o nejaké citlivejšie partie tela..

kikulienkadd
11. júl 2020

@sono2 presne,aj ja som si potom pichala sama. Asi sa zľakli,že im tam začnem rodiť 🤣

bublinkai
Autor odpoveď zmazal
nafka0483
autor
13. júl 2020

@bublinkai Nikde nehovorim o tom, ze by ti nejaky laik mal "cumiet do jaskyne".

@sono2 Druheho nazor akceptujem, len mu nazvime to "nerozumiem". A to bolo cielom diskusie - pochopit opacne nazory, ich motivacie, dovody a ako vnimaju to, ze sice chcu lekara, ktory sa vyzna, je skuseny, ale nechcu dovolit, aby sa to naucil a tie skusenosti nabral aj pri nich. Mne sa taky pstoj zda byt svojim sposobm sebecky - nechcem nikoho urazit, iba to vnimam tak, ze ja chcem uz mat hotove, zaucene, skusene, ale nijak k tomu neprispejem. Vidim len seba, ze ja chcem takto a ved nech to dovolia ini, nie ja.
Niekto sa s tymto nazorom zhoduje, niekomu je uplne proti srsti. A mna zaujimalo prave to ako to vysvetla, vyargumentuju tie, ktore maju opacny nazor ako ja. O tom je diskusia, predpokladala som, ze do diskuei sa zapoja zeny, ktore maju zaujem precitat si aj opacne nazory a vziat do uvahy argumenty, ktore ich podkladaju a potom si bud nadalej stat za tym svojim a patricne ho tiez odovodnit, vyargumentovat, alebo potom svoj nazor na zaklade novych informacii, alebo okolnosti, argumentov a pod. zmenia.
Vzdy ma velmi zaujima, ci sa mi v ramci diskusie potvrdi, ze ten moj nazor je pre mna naozaj spravny (nie univerzalne spravny, ale pre mna, moj svetonazor), alebo naopak, diskutujuci poskytnu nove skutocnosti, dovody a argumenty a ja ich prijmem za svoje, lebo mi mozno "otvoria oci" a svojim sposobm ma presvedcia.

Chcela som zistit presne to, ze tie, ktore to odmietaju, ci by sa na to pozerali inak alebo rovnako v situacii (kotre je samozrejme totalne hypoteticka), ze vsetci pacienti odmietaju medikov, starsia skusena generacia vymrie a my mame vsetkych novych lekarov, ktori v zivote neurobili ziadni zakrok realne, vsade sa mohli nanajvys pozerat. Takze prave oni, co odmietali budu teraz prvym skutocnym pacientom. Predpokladam, ze by takuto situaciu opat odmietali a ziadali si skuseneho lekara.

makova333
13. júl 2020

@nafka0483 vies co je tvoj problem okrem tohp, ze si si sem neprisla potvrdit alebo vyvratit svoj nazor (ty si sa prisla utvrdit v tom svojom a pomasirovat si ego)? To, že vidis tento problem ciernobielo. Stari vymru a ostanu len medici, ktori nemaju skusnosti. Ale to tak nie je a nikdy nebude. Ako priebezne stari odchadzaju, priebezne pribuda sekundarnych lekarov, atestovanych, tych co si robia specializacie a uz toho maju co to za sebou. Cize vzdy tu budu skusenejsi lekari, "stredne skuseni", ti co sa pripravuju na atestaciu resp.maju tesne po nej a medici. A rovnako ako je zbierka viac ci menej skusenych lekarov tak je aj roznost ludi od tych co nedovolia na sebe nic, cez tych co sa rozhoduju podla indi vindi preferencii "co komu dovolia" az po ludi, ktorym nevadi nic. A este taka malickost. Starsi lekar neznamena skusenejsi . Aj Marcela Laiferová je starsia lekarka a teda jedine co by som si od nej dala spravit by bola muzikoterapia a vypocet astrologickeho horoskopu.

ciusinka
13. júl 2020

Tak napriklad ja som minuly rok odmietla, aby si na mne medici trenovali odber krvi..A preco? Pretoze mam z odberu krvi panicku hrozu uz od detstva, nemozem vidiet ihly ani nahodou, lebo odpadavam - a to neprehanam..Odber krvi prezijem len tak, ze sa na to nepozeram a ze to prebehne rychlo..Takze ked som minuly rok prisla na odber do odberoveho centra a starsia sestricka sa ma spytala, ci by som suhlasila, aby si to medicka na mne vyskusala, ozelenela som, tlak a tep mi vystupal do zavratnych vysin, sestricka to hned pri pohlade na mna pochopila a vzala mi tu krv ona..Medicke som sa ospravedlnila, nech to neberie osobne, ale ja to proste aj pri skusenom cloveku davam len s velkym sebazaprenim a toto by som proste neprezila..Ale verim tomu, ze mozno 90% ludi s tym problem nema, takze ti medici si to maju na kom inom natrenovat, ale na mne proste nie..

basska_b
13. júl 2020

Ja som ich mala v poradni v pôrodnici. Páčilo sa mi, ako sa tvárili smrteľne vážne, zatiaľ čo "starý mazak" prednosta mal na salame. Bola som z nich trochu nervózna, ďalšia v zacviku mi brala krv a urobila mi obrovskú podliatinu. Ďalšie dve študentky pôrodnej asistencie sa o mňa neskutočne s láskou starali krátko po pôrode, keď som sa nevedela postaviť na nohy. Za mňa určite áno.

basska_b
13. júl 2020

Moja babka hovorila, že spinalnu anestézu jej píchal medik černoch a ona bola v strese, aby jej nepichol nejako moc, aby neochrnula (na poučení o PEDA sme sa však dozvedeli, že sa to ani nemôže stať, že v tej oblasti už miecha nie je). No a tak mu ešte hovorila "dobre si to pichol" 😁

vevesh
13. júl 2020

@nafka0483 vies, to, ze je lekar "skuseny", odbornikom ho to este z daleka nerobi. A neviem ako ty, ale ja si lekarov (na normalne osetrenie) vyberam a nejdem ku prvemu, kde su dvere. Cize musim mat doveru v lekara a pozadujem zachovat intimitu. Nemam problem s asistenciu JEDNEHO medika pri niektorych ukonoch s mojim pred ukonom vypytanym suhlasom (a nech si aj skusa do aleluja, napriklad pri sone to mne absolutne nevadilo, ale pri jednom dietati, to dieta sono neznieslo, tak tam by si velmi student nenasonoval...), ale nie ze sa pozeraju 20 a skusaju tiez rad radom- ako to nauci tych "prizeracov" s tej skupinky? Lebo, aby sa kazdy adekvatne vystriedal, by si tam musela byt minimalne 5 hodin ako skusacia babika....

nafka0483
autor
13. júl 2020

@makova333 OMG, co tak citat s porozumenim? Neprisla som si masirovat ego. Zaujimalo ma ake ybude pomer takyc, ktorym to nevadi a takych, ktori to odmietaju. A kedze ti, ktorym to nevadi sa zhoduju so mnou, tak s nimi nemam o com diskutovat - nazory mame rovnake, nie je o com hovorit.Zaujima ma prave ten druhy pohlad a dovody a argumenty preco.

Tiez nemam ciernobiely pohlad, uplne prekrucas moje slova. Pytala som sa v HYPOTETICKEJ situacii, ktora samozrejme realne takto nenastane, ci by ludia zmenili nazor a pozerali sa na veci inak. Schvalne som uviedla sialenu, prehnanu hypoteticku situaciu a zaujimalo ma, ci aj by aj vtedy k tomu pristupovali rovnako.

To je rovnake ako keby si sa ma opytala:
- Jes maso? (alternativa - chces odborne zdravotnictvo)
- Ano
- A aj by si si sama zviera zabila, spracovala a zjedla? (aj by si dovolila, aby sa na tebe "ucli"?)
- Ouuu, to nie, nevedela by som zabit zviera. (ouu, to nie, nech sa ucia na inych, ja nedovolim)
- Ale ked si mimo toho procesu zabijania, nemusis zviera zabit, uz len vyuzijes to, ze ini ho zabiju a ty mas z toho uzitok, tak si s tym ok? (ak ini dovolia a lekari sa naucia na nich, tak vtedy si s tym ok a lekarsku starostlivost na prislusnej urovni vyuzijes)
- Ano, presne tak
- A v pripade, ze by vsade na svete prestali predavat maso a jedina tvoja moznost by bola, ze sama si zviera zabijes, inak by si maso nemala moznost zjest, vtedy by si ho zabila? Alebo by si maso proste prestala jest? Alebo by si stale vyzadovala aby zvierata zbail niekto iny, lebo ty to maso chces, ale zabit odmietas. - to je textremna situacia, ten moment ked sa zamyslis, cize alternativa - keby bez tvojho dovolenia nebolo mozne lekarov zaucit, tak by si dovolila? Alebo by si sa vobec nenechala osetrit, alebo by si stale vyzadovala, ze chces skuseneho lekara, ale nesmie sa ucit na tebe?

A dalej to pokracuje tak, ze ja osobne by som chvilu odmietala zviera zabit. Lenze ako sa poznam, tak by mi casom (co ja viem ci tyzden, ci mesiac, ci rok) zacalo tak strasne chybat, ze by som to zviera zabila - zacala by som rybou, sliepkou a pravdepodone by som neskor zabila aj kravu.
Ale boli by ludia, co by maso prestali jest.

A prave pri nacrtnuti takejto situacie si niekto stoji za svojim, ze nie, nedovolim a niekto sa zamysli, ze ved aha... tak asi v ramci takej situacie by som dovolila. Najprv jednoduchsie ukony a mozno ze casom by som dovolila aj nejake zlozitejsie.

A toto ma zaujimalo - ci niekoho "osvieti" a povie si, ze hej, ved niektore ukony by prredsalen sli, alebo si bude stat za svojim cienrobielym videnim - ze nie, lebo len nech to nie som ja.

nafka0483
autor
13. júl 2020

@vevesh Suhlasim, skuseny a odbornik nie je to iste.
A plne beriem tvoje argumenty - ja nikde nehovorim o tom ze 20 ludi sa ma pozerat. Ale presne ako pises - vopred sa opytam, ci suhlasis a budu tam 1-2 - napriklad urobia sono, vezmu krv, vysetria. Samozrejme ze nie 20 ludi. Ved pri dalsej pacientke/pacientovi tam budu zas ini 1-2, aby sa vytsriedali vsetci a aby mal kazdy moznost vyskusat si to.

@ciusinka Tiez chapem odber krvi, mas s tym problem, ja to plne beriem. Tiez rozumiem, ze niekto povie, ze pri porode nie. Zaujima ma , ci je to pausalne, ze nedovolim vobec nic, alebo nemam problem aby ma vysetrul medik ortoped, kardiolog a plno inych, ale napr. pri odbere krvi nedovolim.

bublinkai
Autor odpoveď zmazal
makova333
13. júl 2020

@nafka0483 citat s porozumenim vie, je to moja (okrem ineho) napln prace. Viac sa k tvoju elaboratu ani nevyjadrujem, nema to zmysel.Btw medik ortoped, kardiolog neexistuje.

nafka0483
autor
13. júl 2020

@bublinkai Ale nikde nepisem, ze LAIK. Medika ani lekara v atestacii nepovazujem za laika. Keby ti tam mal cumiet laik, tak to moze byt nejaky instalater co tam prisiel opravit tecuci zachod. Medici sa musia riadit uplne rovnakym kodexom ako lekari a "necumia", urobia nevyhnutne vysetrenie, neboj sa, nikto z nich nema zaujem ocumovat tvoje intimne partie viac ako je nevyhnutne. Mnohym je to este neprijemnejsie ako tebe.

@makova333 Uz som predtym vysvetlila, ze som sa nevyjadrila spravne. Mam na mysli medikov, buducich lekarov, lekarov v atestacii. Nie je potrebne chytat ma za slovicka. Plno ostatnych diskutujucich do pochopilo a aj slusne vyjadrilo svoj nazor, podlozili to argumentmi. Ked sa ti nepaci, tak nemusis diskutovat, ja v tejto diskusii nikoho nedrzim. Predpokladala som, ze sa ozvu tie, ktore maju zaujem diskutovat, nie len napisat svoj nazor a koniec. Lebo diskusia nie je o tom povedat si svoje a skoncit.

nafka0483
autor
13. júl 2020

V kazdom pripade dakujem kazdemu kto sa zapojil, diskusia velmi nesplnila svoj ucel.

makova333
13. júl 2020

@nafka0483 skus pozriet moje prispevky v tejto diskusii a zistis, ze som diskutovala. Cim viac som ta citala tym viac som vedela, ze tato diskusia, nie je na diskusiu 😉