Svokra začala rozprávať nezrozumiteľnou hatlaninou, čo robiť?
Ahojte, svokra začala rozprávať úplne odveci, vytvára si vlastné slová, mohlo jej prepnúť alebo sa len nudí na dôchodku?
Boli sviatky, boli sme na návšteve a svokra mi hovorí podaj mi vajušušku pozerám na ňu že čo? No šak vajušušku hovorím že jej nerozumiem len prekrútila očami bože varechu. Išli sme obedovať a hneď "varilikovala som poluvučku, rezuše, šatatat a udinečko" (varila polievku, rezne, šalát a údené).
Vadí nám že sa s nami dospelými rozpráva ako keby sme retardovaní.
Pri odchode sa pýtala či sme balinkaní (zbalení)
Najhoršie je že to nechce po sebe ani prekladať, pri otázke prečo tak hovorí niečo síce odpovedala ale nerozumeli sme jej. Svokor hovoril že to trvá dlhšie, minule že jej bolo zle a dve hodiny nevedel prísť nato čo jej je lebo opakovala že ju bebinka havinka (bolí hlava)
Proste začala rozprávať svojou hatlaninou, jediné keď sa baví s dcérou tak občas povie niečo normálne ale väčšinou sa vždy opraví.
Toto jej inak muž veľmi zakazoval, dcéra má rok a nikto nepotrebuje aby sa učila rozprávať takúto hatlaninu, odpovedala niečo ale nikto nevie čo niekedy sa to fakt nedá preložiť.
Čo s ňou? Dostať ju k doktorovi nejako? Aj svokor je zúfalý lebo jej poriadne nič nerozumie
Myslím ze keby to bola porážka, už medzi vami asi nie je. Ved pri porážke je to náhle a potom sa pridajú ďalšie vážne symptomy a neprejde to len tak. Toto je podla mňa niečo psychické alebo neurologické. Známeho otec začal tarat, hádať sa s vybranymi ludmi, trvalo to dlhšie, mali podozrenie na nejakú demenciu. Išli k Dr, z tade k neurológovi... ( lebo pridali sa bolesti hlavy, oči..). A bola z toho rakovina. Treba to vyšetriť alebo ak to robí naschvál jej dohovorit, že to je až "strasidelne". Ak neprestane, s lekárom sa poradíte.
@simca06022011 nemusi to byt masivne staci aby praskla mala zilka na spravnom mieste a moze sarapatit ale nie uplne “zneskodnit” postihnuteho
@simca06022011 ....nemusí to byť fatálne.Mnoho ľudí prekoná porážku tak,že sa o nej nikdy ani nedozvedia.Moja svokra chodila s porážkou 3 dni,kým sa dostala k lekárovi.Zije,je v dobrej v kondícii a po porážke ani stopy uz
U nasej babky začala podobnymi prepinakmi demencia v kombinácii s inou psychiatrickou dg. Prvé mesiace si vsetci mysleli , že to je jej rozmar, lebo bola stále veľmi prícetna a samostatna aj vek bol nizky. Potom sa to začalo drasticky stupňovať . Takže by som trvala na vyšetrení aj psychiatrom, príp neurológ
@prasiatko30
@doriiis keď myslite... pochybujem ze by tsjto prepínala z hatlaniny di bežného jazyka atď... A dlhodobo. Keďže netrvá to pár dní. A jasne na urgente by to nezistili... prišla som s bolesťou hlavy a oči a tak, a hneď robili cť, na druhý deň MR...
Mala neurologické vyšetrenie, EKG, CT, na magnetickú sa dlhšie u nás čaká pôjde o dva týždne tuším všetko bolo okej
A neposlali vás na psychiatriu?
@lakebabe zatial nie, ale pred lekármi sa samozrejme správala úplne normálne
Ťažko povedať hovorím u nás babka rozprávala kadečo zo začiatku a pritom bola úplne sebestacna žila sama aj si všetko vybavila. Až po roku to začalo stupňovať. Teraz by sme to už riešili skôr liekmi . Možno by som zavolala nejakej psychiatricke a skúsila sa jej opýtať ci sa s tým nestretla a ci neprísť. Za to nič nedáš
ak si myslíte, že to robí náročky a vidí, že vás to vytáča, možno to chce dosiahnuť, skúste na ňu vy začať hovoriť cudzím jazykom, ktorému nerozumie, napr anglicky, nemecký, španielsky... ako sa bude tváriť .. zvykla byť protivna aj predtým? ako sa to prejavovalo? avšak môže ísť naozaj o prvé príznaky demencie, vtedy si ľudia pamätajú dobre veci z ďalekej minulosti, avšak nové veci im vypadávajú.... skúste sa jej občas opýtať, čo včera varila, kto mal minulý týždeň upratovaciu službu vo vchode, kto je premiér.... aby ste neboli prekvapení... a potom smer psychiater.
Ked si myslite, ze to robi narocky, tak nereagujte. Povedzte, ze nerozumiete a ignorujte. Nech to povie normalne. Po case ju to prestane bavit.
môže to byť nejaký malý nádor, ktorý niekde tlačí a vyšetrenia ho ešte nezaznamenali. podľa mojich skúseností so sk zdravotníctvom by som sa ani nedivila, keby niečo prehliadnu. alebo aj ako baby píšu, slabá porážka a občas sa jej "vyjasní". pochybujem, že sa mazná náročky.
prikláňam sa k názoru demencia, alzheimer začínajúci. netreba pred tým zatvárat oči, je to spočiatku nenápadné ochorenie, ale presne takto sa môže prejavovať. ak bola iba na štandardnom vyšetrení, to toto ochorenie autorka neodhalí. preto odporrúčam asap neurologicke vyšetrenie. _ update: čítam že má za sebou ekg atď.. magnetická rezonancia by mohla odhaliť viac. držím palce a dajte vedieť, či je to fakt len nejaky blby žart ( čo by som si aj priala, aby to neoolo nič horšie) alebo je skutočné podozrenie na nejake neuro ochorenie.
Smer lekár. Kolegov otec takto zacal rozprávať este sa hneval ze co komu vadi. Najprv to nikto neriesil potom ked sa po mesiaci nedokázal ani podpísať tak sestricka ci to nebude demencia.. zistili nádor na mozgu, do mesiaca zomrel
@katka5161 to mi je luto. Ale tiez si to uvedomoval,ze ako hovori,ze vedel doslova prepnut a prestat s tym ?
Ja len napíšem vlastnú skúsenosť ,v decembri 2022 mamina začala hovoriť zvláštne ale vedela sa opraviť vedela aj telefonovať všetko, ale keď to prišlo tak jej bolo ťažko rozumieť čo hovorí. V januári 2023 to začalo byť častejšie, najviac sa to zhoršilo v máji 2023 vtedy ju už pri tom bolela aj hlava. Vtedy jej diagnostikovali nádor na mozgu. A v júni 2023 maminka zomrela. Takže nemusí to byť len porážka. A tiež to nemusí byť nádor. Môže to byť čokoľvek a tiež to môže robiť len tak pre zábavu.

No ja by som si nebola tak ista tym, ze jej nic nenasli. Ake vysetrenia jej robili? Aki odbornici ju videli? Ako hovorim zacinajuca demencia to tiez moze byt. A ty si myslis, ze je normalne zeby svokra ked ma migrenu tak sa este hrala na smiesne rozpravanie? Ja ked mam migrenu by som ta akurat tak do prdele poslala ale urcite by som nezacala zo srandy rozpravat detskou hatlaninou. Uz koli tomu by som vyziadala aj dalsi nazor kebyze jej nic nenajdu a ona bola pri migrene mimo, rozpravala hatlaninou a musela viackrat povedat to co chcela oovedat kym jej to vyslo z ust korektne. Takze utesovat sa tym, ze to robi svokra naschval to by som asi nerobila. Skor by som bola v strehu a ziadala dalsie vysetrenia a objednat sa u odbornika s nou