Prispievanie svokrovi

10. feb 2023

Ahojte. Vadi mi jedna vec a chcela by som nazor nezainteresovanej tretej strany takze skusim co najobjektivnejsie.
Svokor je na dochodku. Dva roky este popri dochodku pracoval. Spomenul manzelovi ze mu z dochodku nevychadza. Sam pritom hovori ze ma slusny dochodok ma 900 eur. A manzel zaraba slusne a zacal mu psoielat 150eur mesacne. Co mi vadi je ze svokor ma.manzelku (nie manzelova mama) ktora zarobi velmi slusne je lekarka ale kvazi ho vyzivuje syn nie manzelka a vadi mi aj to ze svokor denne pije (nevidno to na nom iba hladinkuje) a fajci aj 20cigariet denne (kolko to stoji mesacne?) Vobec by mi nevadilo keby manzel prispeje ze napr pokazi sa mu chladnicka zuby tak operativne.. Ale takto mi to pride ze keby menej pil a fajcil tak mu to z dochodku vychadza. Plus cakame druhe ideme platit drahsiu skolku potrebovali by sme sa stahovat do vacsieho..Neviem. Svokra si vazim mam ho rada ale citim ze nie som uplne okej s tymto manzelovym rozhodnutim. Som neprajna harpia?

caroline_
10. feb 2023

Si uplne normalna,vadilo by to aj mne. Pokial to nie je nejaky opusteny chudacik co ma ledva na chleba,urcite by som mu nedavala nic.

deti95060810
10. feb 2023

ty nie si neprajná harpia, len svokor využil situáciu ...🙂

zirafienka
10. feb 2023

Pri dôchodku 900€ by som .mu nedala nič. Čo takí dôchodcovia, ktorí musia vyžiť z polovice. Teraz je to alkohol a cigarety a čo keď mu pribudnú náklady na pol igelitovej tašky liekov...

janinah
10. feb 2023

Za takých okolností by to vadilo každému.pri 300 eur dôchodku by naopak prispievať deti mali.A manžel mu prispieva podľa teraz nových pravidiel len netuším o aké sumy sa tam jedna.

lilke
10. feb 2023

Nečudujem sa tvojmu rozčarovaniu, moji rodičia spolu majú len o trochu vyššiu čiastku. A to ešte rozdávajú. Svokor si podľa mňa aj nejakú čiastku ešte ukladá.
@janinah bude to 21,80€ mesačne na 1 rodiča.

dudos
10. feb 2023

Tak aj podľa mňa ma svokor slušný dôchodok. Asi mu naozaj peniaze neostávajú práve na cigarety a alkohol. A prave tieto položky mu jeho pani asi nechce financovať. To je len môj subjektívny názor.
Tým, že manžel prispieva otcovi finančne, vy ako rodina strádate? Pýtam sa pre to, bo aj môj manžel financuje určité veci mame, poistku na auto, servis auta, no to nie je v mesačných intervaloch, ale nám, jeho deťom a mne zatiaľ nič nechýba. Tak sa do toho nemiešam. Dopraje je nám všetkým.

jaond19
10. feb 2023

Porozpravala by som sa s manzelom, ze namiesto tych 150€ mu spravite raz mesacne nakup vo forme zakladne potraviny do 50€, ze financovat fajciara na ukor vas sa ti nepaci. Svokra ma dochodok 400€ + brigadu (zije sama) a vyzije. Skromne, ale vie to. Ak by potrebovala pomoc, pomozeme.... ale 900€ som nikdy nezarobila ani ja, nie to mat taky dochodok.... a zvlast ked nezije sam

zuzanockamt
10. feb 2023

Asi som jediná, ktorá si myslí, že rodičovi treba pomôcť, nech si v starobe dopraje. Je to otec tvojho manžela, iba manžel má právo rozhodovať, či a koľko pošle otcovi.
Zároveň sa treba so svokrom porozprávať o tom alkohole a cigaretách. Prípadne, keď už teda odmietaš dávať peniaze (aj keď nie je to z tvojho), tak pravidelne nakúpiť potraviny, drogériu, oblečenie - čo potrebuje, aj vo väčších množstvách.
Je potrebné si uvedomiť, že aj ty raz budeš stará a čo dáš, to sa ti vráti.

loginexistuje
10. feb 2023

je v poriadku ze ti to vadi svokor ma dost vysoky prijem a v prvom rade vyzivovaciu povinnost maju medzi sebou oni s manzelkou.
Ja by som sa porozpravala s nou ako to ona vnima mozno o tom nevie a mozno mu ona kontroluje ako naraba s dochodkomna tie od seyna ma natajnasa na alkohol atd

janinah
10. feb 2023

@lilke ďakujem.myslela som.ze to závisí od výšky príjmu toho dieťaťa..tak 20 eur je ako nič

katkaseiner
10. feb 2023

No ja žasnem že jeden dôchodca má "kožu na papuli" si pýtať od syna keď koľkokrát mladý s dieťaťom a hypotékou musia z toľkých peňazí žiť. Bolo by iné keby dostal 450-500€, samozrejme, zaplatí účty a ledva ostane ale 900 a žije s pani doktorkou a žobre od syna? Tak toto by sa ani mne nepáčilo. Každopádne si sadni s mužom. Povedz mu že nemáš problém z času na čas financovať nákup pre svokra, ale keď fakt chcete zmeniť bývanie a máte bábo na ceste, tá suma ti kľudne vykryje 1/3 hypo na ktoré si momentálne myslíš že ani nemáš peniaze... Držím palce. Boli sme vo veľmi podobnej situácii (svokor veľa fajčil, ale teda dôchodky mali extrémne minimálne, čiže držali sme hubu a krok ale z času na čas sme financovali nejaký nákup)

janinah
10. feb 2023

@zuzanockamt ja povesť o troch grosoch uznávam.ale investovala by som radšej do deti ako do otcových cigariet.Ziadne debaty o tomto zlozvyku nepomôžu.stary pán fajčí roky a neprestane s tým.Posielam synovi stredoškolákovi mesacne na účet aj manžel a má tam slušnú sumu.Keby mamka potrebovala peniaze.tak jej dám bez mihnutia oka.nakupy robím bežné.Pekiaze autorkinej rodine ozaj nemusia chýbať.ide len o to ako ich použijú.Mozu svokrovcov pozvať na dovolenku.ale cigarety by som nedotovala z princípu.

zuzana212722
10. feb 2023

Podľa mňa je úplne normálne prispievať rodičom..keby bol nejaký alkac co ty ani nevieš ako taky človek vyzerá zrejme..môj otec je od rána do večera v liehu nikdy sa nestaral tomu ja nedam nič a pri takom človeku by som si dovolila povedať túto sprostosť co ty..
Jeho otec sa o neho celý život staral co teba do toho ze mu prispieva ja napr by som dala svokrovcom úplne v pohode obaja celý život robili a o môjho muža sa starali tiež..o vnúčatá tiež ci nemajú záujem o tie tvoje?
Tvoj muž je svojpravny..ty si veľmi rozmarny človek ..
Si predstav ze sa rozvediete a ty budeš stará a v rovnakej situácii..a ze 900 e je pecka dôchodok? Kde žiješ ja to miniem za týždeň veď sa stačí pozrieť koľko stojí tankovanie život jedlo všetko..

ddenisa123
10. feb 2023

Určite nie si žiadna harpia, moja mamina ma 400 a ešte kupuje vnúčatám a teda nemá ich malo. Ja by som sa s tým tiez nestotožnila pokiaľ by nebol v núdzi. Samozrejme ze by som pomohla, ale toto mi príde ze zneužíva synovu dobrotu.

janinah
10. feb 2023

@zuzana212722 a ty kde ziješ? Ty nemáš ani šajnu z akých peňazí žijú na sk dôchodcovia a nielen oni...

h2
10. feb 2023

@zuzanockamt Maximálne súhlasím, že rodičovi treba pomôcť. Pokiaľ tú pomoc potrebuje. Dôchodca, ktorý má dôchodok 900€, manželku, ktorá pracuje a dobre zarába a ktorý si môže denne kupovať alkohol a cigarety, tú pomoc nepotrebuje. Najmä nie od syna, ktorý má sám svoju rodinu, čaká druhé dieťa a potrebuje väčšie bývanie.

zuzana212722
10. feb 2023

@janinah predstav si ze viem moja svokra ma 400 e dôchodok svokor ma kus lepší..a keby potrebovali dám im aj ja aj muž..a hocikedy im dá aj dovolenku im zaplatil.. nieje na tom vôbec nič..my sa máme dobre prečo nedopriaat ľuďom ktorý sa starali o môjho muža..chorá doba aj názory niektoré..sú to len peniaze..

misinka0611
10. feb 2023

Ak dochodcovi nevychádza z 900€ dôchodku a pýta od syna, treba prestať pit a fajčiť. Hneď bude v peknom pluse 🙂 Tam idú 100vky € mesačne 🙂

janinah
10. feb 2023

@zuzana212722 tvoji rodičia majú ani nie 1000 eur.autorkun svokor 900 + plat jeho manželky lekárky.Ty minies za mesiac 4x900 eur...nejako mi tie počty nevychádzajú...resp.tu vidim akúsi nespravodlivosť.ak sú to len peniaze

zuzana212722
10. feb 2023

@janinah sú to svokrovci nie rodičia..to je úplne jedno ci majú spolu alebo každý zvlášť aj keby mal každý po 1000ke tak sama poviem mužovi že nech im dá..je to úplne normálne a ešte aj vďačne veď sa starali o môjho muža..teraz sa zaujímajú a starajú o moje deti čiže vnúčatá..prečo im nedať ci majú ci nie? Nerozumiem...
Sama som mladá mam 3 deti tiež potrebujeme penoaze ale to každý mne to príde cez keď môžem tak pomôžem je to rodina..inak by sa hovorilo keby to boli jej rodičia..každý nech si robí ako chce mňa to nezaujima ..

crazy_cat_lady
10. feb 2023

Ak ma clovek s rodicmi dobry/normalny vztah, nevidim dovod nato, aby mu popri dochodku neprispeli/nepomohli. Tvoj svokor ma ale nadstandardny dochodok, o ktorom polovica dochodcov moze iba snivat. Plus este zije s manzelkou. Urcite by som hodila s manzelom rec, ved ste manzelia, mate spolocnu domacnost a aj vydavky by ste mali mat prediskutovane/spolocne a aj spolocne o nich rozhodovat. Takze porozpravat sa s manzelom, ze sa ti nepaci/pride ti vela, kolko prispieva otcovi s ohladom nato, ze planujete druhe dieta/dom atd.. a tak isto by sa mal on porozpravat s otcom..

jamimo
10. feb 2023

nemyslím si, že si neprajná harpia. To že manžel prispieva otcovi sumou ako píšeš (pri takom dôchodku) zaváňa vypočítavosťou zo strany svokra a spoluzávislosťou zo strany manžela. Ekonomickou, ktorá vyplýva z alkoholizmu. Som syn, otec je dôchodca, nenechám ho predsa v štichu. Ako ste vôbec k tomu došli že treba takto prispievať? Ako to chápe alebo obhajuje manžel? Jemu pri pohľade na sumu dôchodku a alkohol to neprekáža? Netvrdím, že netreba pomôcť. Sú potomkovia, ktorí pomáhajú rôzne-zaplatia operáciu, nové zuby, strechu účet za plyn, dovolenku, kúpele. Niečo nevyhnutnosť, niečo pre potešenie seniora. Svokor zjavne nevie hospodáriť a má večný spoľah na tok peňazí od syna. Vo vašom prípade nech si syn sadne z otcom, dajú hlavy dokopy, tabuľka príjmy-výdaje. S tým alkoholom to je jasné... Áno všetko zdraželo, ale aj tu na MK je isto mnoho žien, ktoré sú samoživiteľky a vyžijú aj z nižšou sumou. Majú môj obdiv💐 Takže? Ak by syn nepomáhal (neprispieval), pomohol by otcovi viac. K samostatnosti, k zvyšovaniu finančnej gramotnosti a samozrejme obmedzovaniu alkoholickej hladinky. Bolo by načase aby sa svokor postavili k životu ako chlap. Vek na to má....

ibrunova
10. feb 2023

Ešte je jedna možnosť. Manželka lekárka ho možno drží nakrátko 🙂

pipistrel13
10. feb 2023

@zuzana212722 no ty sa teda mas,ked 900eur mozes minut za tyzden😂ja sa ma tiez dobre,ale toto si dovolit nemozem😀
som nazoru,ze rodicom sa ma pomahat,ak to potrebuju,ale zda sa,ze pan,ktory je opisany to velmi zatial nepotrebuje
moja mam ma dochodok 520eur a dokaze z toho normalne vyzit,je vdova,ak by mala problem urcite jej pomozeme
a vobec nesuhlasim s nazorom,ze manzel si mu moze davat kolko chce,su to jeho peniaze...peniaze v nanzelstve su spolocne a hospodarenie by malo stat na dohode...

jasomzabka
10. feb 2023

nie si neprajna harpia, ale asi s tym nic moc nepsravis

luccija
10. feb 2023

Je to mužova vec neviem si predstaviť, že by som chcela dávať mame peniaze a muž by mi do toho rozprával.Niekto precestuje, iný minie na rybačku, tvoj prepije a prefajci Správne to nie je, ale ideš starého človeka meniť?Keď to mužovi nechýba píšeš, že zarobí slušne...iné deti platia dovolenky, prerábky domy, mrazničku, lieky, keď si to zratas ročne to nie je horibilna suma.A ako niekto píše možno jeho manželka ho drží skrátka a úcty majú oddelene

babulkomale
10. feb 2023

Su dochodkyne co vychovali tri deti co teraz platia dane a nie male, odrobili vyse tridsat rokov a maju 300 eur...takze toto je pre mna riadne cez, okradat vlastnu rodinu a platit niekomu cigatety a alkohol. Manzelka zrejme nemieni prispievat na taketo konicky, tak dedko nasiel somara, co mu da.

babulkomale
10. feb 2023

@zuzanockamt nie je to z jej? V manzelstve su peniaze spolocne aj ked mate oddelene ucty a ty zarabas viac ako muz, co je vcelku smutne na to aku ma on zodpovednost. Rodicom treba pomoct ale ked nemaju a nie platit cigarety a pomahat im do hrobu.

kristinapetronela
10. feb 2023

Skôr svokor by mal vám pomáhať ...900 eur je naozaj veľky dôchodok . A vám ako mladým sa zíde každé euro ... Takže s tým skončiť .neskôr vnúčatám nekúpi ani auto ani bábiku na narodky ,lebo to prepije a predajci radšej ? Zvláštne fakt

h2
10. feb 2023

@zuzana212722 No ty si dobrá, fakt si ma pobavila. Ty minieš týždenne 900€, vlastnému otcovi neprispievaš nič, lebo je alkoholik (čo je aj autorkin svokor), svojim svokrovcom, ktorí majú dokopy dôchodok len o málo väčší, než autorkin svokor sám, neprispievaš tiež nič, len "keby potrebovali", prípadne dovolenku, čiže presne také občasné prispievanie, s akým by autorka nemala vôbec problém, ale ideš ju odsudzovať?! Veď nie si o nič lepšia. Skôr naopak, keďže ona zjavne 900€ týždenne k dispozícii na bežné výdavky nemá, na rozdiel od teba.