Svrbenie a vyrážky. Je to svrab alebo alergia?
Prosím vás neviete čo to môže byť? Určite to nie sú ani blchy ani ploštice. Priateľ to má (nie veľký počet) na členkoch, lýtkach, nohách, rukách. Žiadne domáce zvieratko nemáme. Na začiatku svrbí koža, potom sa prejaví ako vyrážka, no ak sa poškriabe tak väčší pupenec, ak to rozškriabe tak vytečie číra tekutina a urobí sa chrasta.

@stefi101 môže byť, kožná povie viac.
dovolim si napisat koment priamo ja, (koho sa problem tyka)
zacalo sa to svrbenim, bez viditelnych prejavov na kozi, potom sa objavili cervene opuchy(priemer asi 6mm) so spicatym vrcholom pod tenkoou pokozkou (najprv bolo vidiet zltkavu hrudku asi podkozny tuk vnutri) ktora neskor lahko praskla a vitiekla vnutrobunkova cira tekutina
svrbi to a ked sa to untenzivne skriabe tak to konci chrastou
najdolezitejsie zistenie, nevidim ziadne kanaliky pod kozou, ktore pri svrabe musia / maju byt (kedze tam lozi roztoc)
takze s tym svrabom to je naozaj pestre a verim, ze mnoho ludi ma s tym velke problemy
vdaka tejto teme diskutovanej tuto na viacerych miestach rozumiem, ze svrab je naozaj velni
dovolim si napisat koment priamo ja, (koho sa problem tyka)
zacalo sa to svrbenim, bez viditelnych prejavov na kozi, potom sa objavili cervene opuchy(priemer asi 6mm) so spicatym vrcholom pod tenkoou pokozkou (najprv bolo vidiet zltkavu hrudku asi podkozny tuk vnutri) ktora neskor lahko praskla a vitiekla vnutrobunkova cira tekutina
svrbi to a ked sa to untenzivne skriabe tak to konci chrastou
najdolezitejsie zistenie, nevidim ziadne kanaliky pod kozou, ktore pri svrabe musia / maju byt (kedze tam lozi roztoc)
takze s tym svrabom to je naozaj pestre a verim, ze mnoho ludi ma s tym velke problemy
vdaka tejto teme diskutovanej tuto na viacerych miestach rozumiem, ze svrab je naozaj velni
@stefi101 svrab je naozaj velmi neprijemna zalezitost, je strasne, ze sa tak siri a je smutne, ze lekari su dost amaterski castokrat (mam inu osobnu skusenst, ked som ako dospely schytal detske kiahne, prenosom cez matku 2 deti, ktore prave skoncili liecbu, cize nie priamy kontakt) a dojtor nevedrl co to je a mna sa pytsl, ze co si myslim to je
takze moja nova skusenost, budem si davat obrovsky pozor aby som tuto pliagu svrab niekde nechytil, ked je to tersz tak rozsirene
dakujem vsetkym prispievatelom, ktorych prispevky som si tu mohol precitat

Sme kozna, hned... Moj tato mal teraz svrab, cize obrazky roznych prejavov mam napozerane a neda sa veru vylucit ze je to svrab. Z niektorych fotiek sa mi to praveze aj zda,ze to mozno aj svrab je.
Ak ano, treba cim skor zacat liecbu az nakazi co najmenej ludi...je to des, vravela kozna ze je toho teraz strašne vela 🫣 moj tato si to napr doniesol pravdepodobne z Permonu, cize.... Uz fakt clovek nie je nikde v bezpeci 😐
Nie som doktor, a ani z fotiek nikto nenapise na 100% co to je, ale musi to vidiet kozna a ona to tym dermatoskopom (či ako sa to vola 😁), pozrie do hlbky a ona to urci.. takze moja rada znie objednat sa cim skor a v telefone povedat, ze ma podozrenie na svrab aby ho objednala cim skor.