Ťažká asfyxia, poškodenie mozgu - následky
Baby, ktoré si tým prechádzate? Prechádzali ste? Čo poradíte?
@elenita ahojte, tak za 3 mesiace bude mat 2roky a v podstate sme stále na tom istom. Maly sa nepretaca, nesedí, nedrží poriadne hlavičku. Papa len mixovane ale stále veríme. Pribudla nám centrálna zrakova porucha. Ale je to zlatíčko. Viacej vníma, viacej sa usmieva. V marci nám pribudne braček a veríme že aj to ho kusok nakopne.
@veronkaha ahoj...velmi ma chytil tento prispevok...my mame sice len lahku asfyxiu ..ale tiez papier znesie, netusim co sa dialo tesne po porode, len viem ze maly neplakal vsetci odisli a ja som ostala na sale sama s priatelom a cela miestnost od krvi..porod katastrofa prosila som o cisarak, ale vzdy ma odbili ze vsetko je ok (doktorovi sa nechcelo a prekrúcal s očami čo zase za hysterku) . Potom uz bolo neskoro. Klasika. Nakoniec sa zasekol ked bol polovicou von medzi mojimi nohami..strasne dlho ho tahali a zlomili ramennu kost poskodili nerv. To ako som vrieskala od bolesti ani nehovorim. Ale je to nic oproti tomu co prezivam od kedy sa narodil. Bude mat 6 mesiacov a nepresiel den co by som neplakala a nepytala sa preco preco. Moj vztah je uplne v kýbli vsetci si myslia ze mi sibe, doktorka dokonca volala priatelovi, ze by som mala vyhladat pomoc. A mozno aj mala a čo ved ja viem ze som na tom psychicky zle ale to pochopi len niekto kto to zažil. Malého neskutocne sledujem, no moj pocit mi hovori ze nieco nie je ok, je slabucky. Strasne sa modlim aby som som si takto o rok povedala, ze ano aka som bola hysterka a sibnuta a aby sa moje pocity a obavy nenaplnili. Strasne ma desi to ako dlho a akym ťahom a silou ho tahali. Neblaboce mi vobec neviem ci na toto je cas, vsade citam ze uz okolo 2 mesiaca. Motoricky robi sice takmer vsetko ale uplne slabucko taky je cely makky. Niekto vravi ze ma hypotoniu, ini za nie že je to len tou rukou, niekto ze vojtovku, ini ze nie lebo to evokuje u neho silny zaklon. Ma velmi slaby a uz teraz vidno ze trosku krivy chrbatik. Ja som zmagorena cela. Najkrajsie obdobie mojho zivota sa zmenilo na najťažsie. Nehovorim o tom, ze tehotenstvo bolo ukazkove, bezproblemove a ja som bola najstastnejsia naozaj kraaasne obdobie. Pripravovala som sa cvicila pravidelne, masaze, naparky, pila som caje, lanove semiacka. Len som sa potrebovala vykecať. Si užasna ako všetko zvládaš. A prajem vám celej rodinke vsetko len to najlepsie.🍀
@sss2023 ahoj. chcem ti vyjadrit podporu. prrzila si nieco velmi traumatizujuce. vlastne vy obaja. ak nahodou si z BA tak ja velmi odporucam fyzioterapeuta Robert Bauman physio medical petrzalka. on sa neda porovnqt s inymi. vyskusajte k nemu xhodit ak mate moznost. tiez neviem ci poznas centra vcasnej intervencie cvi? a tiez vydumamky.sk pre teba
je uplne normalne byt na tom psychicky zle po tom co si prezila. porodna trauma je realna vec s realnymi nasledkami aty si super mama ktora bezpodmienecne miluje a prijima svoje dieta. ak ta lekari nevedia jasme znavigovat som si ista ze ty dokazes vyhodnotit co t ojmu dietatu prospieva. drzte sa.
@sss2023 ahoj, naše detičky sú bojovníci. Neboj aj keď to pojde pomalšie ale pojde. Hľadaj riešenia, keď sa ti niečo nezdá vydup si vyšetrenie, rehabilitácie. Aj keď u našich deti je hypoxia či už ľahká či ťažká dr už aj nádchu budú pripisovať tomu. Treba sa odosobniť. Ja tiež o sebe niekedy pochybujem a tiež veľa plačem a pýtam sa prečo a keby sa dal vrátiť čas. No už to nezmeníme. Vojtovka je podľa mna super a keď má maly minimálne poškodenie určite zaberie. Nájdi dobrého (certifikovaneho) fyzioterapeuta a makajte čím skôr. Skús využiť možnosť ísť do Tetisu.
@juliet86
@veronkaha
Ďakujem vám za podporu a pekné slová 🤍 ja som už s ním pobehala kade tade aj Dr.Baumann aj Vojtovka priamo v Olomuci, mám pocit že sa stále len za niečim náhlim, snažim, obvolávam, čitam neustále niečo 😔 a problem je ze a som akokeby na všetko sama, pretože môj priateľ ma síce odvezie kam treba, ale nemám od neho podporu v tomto...stále sa hádame, úplne sme sa odcudzili a sním sa nedá rozprávať, nekomunikuje. On ma svoju pravdu a koniec. Ta stránka vydumamky.sk vyzera super, lebo ja asi naozaj potrebujem niekoho kto mi naozaj porozumie a ma podobnu skusenost. Lebo nemam chut na nič ani nejem poriadne cez den len hluposti, fyzicky sa citim tiez hrozne vo svojom tele. Už sa mi aj sniva o tom ako maly beha sedi stvornožkuje ...no cele zle 😔
@sss2023 si z ba? z ktorej casti? mas kamosky mas sa w kym porozpravat? ano to behsnie po lekaroch hladanie je extremne narocne. super ze ste boli u roberta. garantujem ti ze tym padom bol maly v tych naj rukach v sr....
co sa psychologickej pomoci tyka psychiatricky z BA Magda Frecer alebo silvia bogyiova . psychologicka online napr viera palenikova pripadne valeria hudakova petrzalka. eva hargasova. na fb je skupina mamy s velkym m. co si. tam sa pridaj verim ze najdes podporu. na porodne traumy je super aj hana celusakova z oz kvapka dubravka.
@sss2023 toto čo píšeš nieje ale zároveň je úplne normálne .. aby to nevyznelo blbo… ja mám tiež tieto ,,stavy” aj veľa mamiciek s ktorými som v kontakte a prechádzajú niečim podobným. To že maly sedí, behá sa sníva aj mne dokonca aj mojej naj kamoske,babke, mame, sesterniciam… ja už som tieto lietacky vzdala.. aj keď mám v plane ešte toho veeeela vyskúšať. Zatiaľ stále vojtime prevažne doma +rehabilitacne pobyty dávame každé 2-3mesiace dokym sú financie lebo tie ceny sú šialene.
@veronkaha ahoj, my si tým prechádzame práve teraz.. malý mal ťažkú poporodnu asfyxiu, uz tretí týždeň je na jyske, uz začína sám papat aj robí riadny cirkus.🙂 na mri nam vyšli zmeny na mozgu a podľa eeg mame epilepsiu kvôli tomu nedokysliceniu, lekári nam povedali rôzne veci, co to môže do budúcna znamenať ale nevedia nic garantovať. Mam veľký strach co bude ďalej… ako ste prosím na tom vy s odstupom času?
@veronkaha ahoj, my si tým prechádzame práve teraz.. malý mal ťažkú poporodnu asfyxiu, uz tretí týždeň je na jyske, uz začína sám papat aj robí riadny cirkus.🙂 na mri nam vyšli zmeny na mozgu a podľa eeg mame epilepsiu kvôli tomu nedokysliceniu, lekári nam povedali rôzne veci, co to môže do budúcna znamenať ale nevedia nic garantovať. Mam veľký strach co bude ďalej… ako ste prosím na tom vy s odstupom času?
@lucia4567 ahoj, v prvom rade gratulujem k babatku, prajem veľa síl a pozitívneho myslenia. U nás to žiaľ zanechalo veľký dopad. Maly má 3,5roka už má DMO, epi aj centrálnu poruchu zraku. Náš život sa zmenil veľmi. Držím palce aby to u vás dopadlo čo najlepšie.🍀

@25silvia25 po pár dňoch, ale tiež bola naďalej tlmená liekmi. Púšťali nás po 2 týždňoch, na kontrolu sme chodili každý týždeň. Držím palce. Je to desivé neznámo, ktoré robí situáciu podstatne ťažšou. Keď vieš s čím sa potýkaš, je to ťažké, ale aspoň vieš. Ako píše @veronkaha nikto nič nepovie, alebo teda, kamoška sa toho pravdepodobne veľa dozvie až s odstupom času.. z časti rozumiem. Povedia niečo a ono sa to môže stať a nemusí. Povedia niečo strašné a nestane sa, alebo povedia že bude dobre a naopak, všetko sa pokazí.. buď jej oporou. Tam sa nedá radiť. Len brať každý deň ako príde.
S našou Sárou sme boli sledovaní u 5 rôznych lekárov. Takmer dva roky. Odvtedy podľa potreby.