Tetania na celý život. Máte s ňou skúsenosti?
mate skusenosti s touto otrasnou chorobou? ☹
Žiaľ,mala som možnosť spoznať túto chorobu.Mojej dcére ju diagnostikoval neurochirurg- V škole odpadla, a nebolo to prvý raz. Vzala ju sanitka do nemonice.Po kompletných vyšetreniach znela diagnóza tetania.Donedávna som ani nevedela,že čosi také existuje.Vraj touto chorobou sú postihnutí mladí ľudia od 18 do 30 rokov. Dôvodmi tejto choroby sú hlavne mobily a počítače,nedostatok pohybu,málo slnka. Deti sedia len za pc,bez mobilu ani na krok, šport im nič nehovorí,radšej sadnú na colu,večer diskotéka do rána a potom elý deň vyspávajú.Takže tu ani lekár nič nezmôže,je to len na nás,rodičoch,viesť ich tou správnou cestou.
@rybkazlata Ja som tetaniu dostala ako 35-rocna, mobil som mala este tlacitkovy, na pc akurat v robote a pri dvoch detoch vtedy a teraz uz pri troch som mala pohybu dost, s malymi som stale vonku...tak neviem, ci su toto tie prave dovody. Urcite dnesne deti nadmerne a nezdravo pouzivaju mobily a pc, ale to by museli byt tetanici vsetci uz v puberte.
@zizi11 ja si striekam muconasal stale uz asi 8 rokov, niekedy viac, niekedy menej, ale nenapadlo mi to spajat s tetaniou. Mam aj polypy v nosnych dutinach. Este som sa chcela spytat, ty si aj citila nejake uzkostne stavy, ked si isla psychologicke? Lebo ja nic take necitim, ale posledne dni mam totalne zle, dnes od pol piatej rano na mna trikrat po sebe prisla uplna slabost, cela som sa chvela, vysoky tep, fuj.....som uplne slaba, je mi na zvracanie. Ale mam doma obidve deti, musim fungovat 😊. Len neviem, ci to zase riesit s neurologickou alebo sa konecne rozhodnem pre psychologicku.
Ahojte máte niekto pri tetanii pocit ze nemáte z ničoho radosť? Ja mám stále takéto pocíti neviem ako s tým bojovať? Magnerot ani magne b6 mi nerobia dobre môžete mi napísať aké ešte izivate dakujem za radu som z toho zúfalá
@sarah024 Ano velmi casto mam tieto pocity ☹ Bola som u psychosa lebo uz ma velmi zatazovalo byt neschopna pre nic. Vysvetloval mi ze tetania je proste stav a da s tym pracovat. U mna je vraj najvacsi problem chronicka vynespatost. Cez noc som sa budila aj 15x a mala som velmi plitky spanok vsetko som pocula. Predpisal mi ansilan 1x na noc najprv som sa zdrahala ale tak vyskusala som. Ja som si to vlastne neuvedomovala aka som cez den hotova uz len preto ze mozog v noci nevypol. Od vtedy je mi ovela ovela lepsie, viem fungovat, starat sa o malu, trosku som zmenila priority a ide to. Magnerot ani mne nerobil dobre, beriem magneziove tablety od Galvex. Najprv 2x denne teraz mi staci 1x za den.
@sarah024 Hej presne aj mna tak prehanalo. musim fakt davat pozor na to kedy magnezium beriem. Vacsinou to robim tak ze sa naranajkujem a najskor o hodinu a pol si dam magnezium a potom dalsiu hodinu a pol davam pozor aby som nezjedla nic mliecne, kym som to nerobila prehnalo ma takmer hned. Oni to tusim aj pisu na letaku.
@zizi11 a koľko vam trvajú takéto stavy mne ju zistili pred 4 rokmi a tak každé dva roky mám problém ktorý mi asi spustí myslím ze stres keď to tak s manželom preberame tak sme dospelí k tomu že to bude asi u mňa spustac. Len teraz mám takéto stavy už druhý mesiac a neviem ako sa toho zbaviť vyskúšam teda ešte to druhé magnezko lebo doposiaľ som len rôzne testovala ale zatiaľ mi bolo z nich ešte horšie. Ja som počas tých 4 rokov mala takýto stav 3 krát vôbec som tetanii nevenovala pozornosť vždy to po strese také divne stavy odzneli nemusela som užívať nič. Až teraz keď som chodila po doktoroch že sa necítim dobre a všetky výsledky ok tak sa jeden vyjadril že čo chcem veď mám tetaniu ale doposiaľ sa nikto tým nezaoberal tak uvidím kedy sa mi aspoň po tej psych stránke ulavilo
@sarah024 No ja ju mam tak pol roka cize este netusim co ma dalej caka a ci sa to vrati dufam ze nie. Aj pre mna je spustat stres + unava. 2 mesiace som mala hrozne ledvaj som zila, dychavicnost, tocenie hlavy, bolest hlavy, celkova slabost, nechutenstvo, tiky svalstva, palenie pod pazuchami, prehananie, 3x pohotovost, stavy ako na K.O. ale vysledky vsetko dobre. Od kedy viem ze mam tetaniu, co to som si o nej precitala, zmenila som trosku postoj k zivotu a stresu je mi omnoho lepsie. Ja neviem nejak som sa s tym vyrovnala, mam ju ale treba dalej fungovat. Denne pijem medovkovy caj, obcas si dam persen ale to uz vynimocne, to magnezium, vitamin D+K a na noc Ansilan kedze mam problem zo spankom a budim sa na vsetko. Od vtedy je to super a klop klop nech sa to nevrati.
Ahojte tetanici. Ja mám tetku diagnostikovanu rok. Musím povedať že som rada že sú tu ľudia ktorí chápu ako mi je ,ale na druhej strane sa desím keď vidím koľko ľudí trpí. Nikto mi nechcel veriť keď som stále tvrdila ze mi je na odpadnutie,nevládzem a podobne. Teraz mi už veria ale stále sa na mňa pozerajú akože veď to je len psychika. Povedala by som ale že omyl. Určite psychika v tom má veľkú rolu ale aj režim a spôsob života. Musím povedať že mne sa tetka objavila už asi v 15 prvý krát keď tak spatne rozmýšľam ale vtedy to nikto neriešil . to bolo len raz ale po 11 rokoch to prišlo a už to je stále. Teraz som mala 2 mesiace relatívne pokoj. Nebolo to 100% ale neboli zachvaty, ktorými trpím teraz najmä v noci. A dnes sme boli celý deň na oslave na čerstvé vzduchu a slniečku. Všetko bolo super ale nemala svoj pravidelný režim a už je to tu. Zase som sa zobudila s tým že nemôžem dýchať a je mi zle. Takže asi zase zvýšiť magnezko a calcium. Je tu vôbec niekto kto si myslí že vie ako na túto pliagu zaútočiť 😉 nech neútočí len ona nás 😉
Ahojte máte aj také pocity ze keď po chôdzi zastavíte ako keby sa vám chceli začať triast nohy. Niekedy take ťažké ze nedokážete robiť rýchlejšie pohyby musíte tak spomalene?
Chcela by som sa opytat. Poslednu dobu sa mi stava ked zaspavam som v takom polospanku zrazu ma strhne celym telom az mam pocit ze mi to prislo az k srdcu. Je to velmi neprijemne. Moze to suvisiet s tetaniou. Nikdy som take nemavala az sa bojim zaspavat. Dakujem za odpovede
@natalka2412 Ano aj ja som to mala.
Tak mne tetaniu ešte nediagnostikovali zatiaľ, ale ako tu čítam vaše príspevky tak asi k vám patrím aj ja. Bola som na odber krvi, ekg, echo, RTG pľúc a vsetko mám v poriadku. Neurologicka mi však pred rokom zistila S ovitu skoliozu, vyrastky na chrbtici a niečo ako rovný krk. Ale asi cca.4 roky dozadu som utekala na pohotovosť s tým, že mi z ničoho nič v noci vyskočil tep na 140. Výsledky som mala ok nič mi nezistili. Mala som trpnutie ruk, ťažko sa mi nadychovalo. Po čase som si na to zvykla a už som to ani tak nepocitovala. Potom prišli tieto moje problémy s chrbticou tak trpnutie rúk a pred mesiacom aj nôh a krku som pripisovala ku chrbtici. Lenže dnes v noci som myslela,že už umieram. Celú noc som nevedela zaspať az nad ranom a aj to som sa zobudila na rýchly tep a triašku celého tela. Tlak som mala v norme a tep 111. Teraz som už relatívne v klude, až na jemné trpnutie ruky a bolesť pri lopatke. Dala som si persen, magnezium nemozem, mávam celý život nizky tlak. 20siateho som objednaná k neurologické tak snáď vydržím.
@natalka2412 ja som to mávala a niekoľkokrát za noc...prešlo to ako užívam lieky
@nelamaria Asi ti urobia test na tetaniu a uvidis ale priznaky podla popisu sa zhoduju. Hlavne klud, ja som sa vlastne velmi ukludnila tym ze mi potvrdili ze mam tetaniu a nie nejake nadorove ci ine ochorenie 😉 Neurologicka mi predpisala neurol, po nom mi bolo strasne ten som nemohla. Pomohol mi vlastne az psychiater najviac.
Myriada Ake lieky uzivas ak sa mozem spytat
@natalka2412 ano to je tetania. Ja to mavam teraz uz len v noci tieto tzv. tetanické záchvaty a je to hrozne. mám pocit ze sa idem zadusit a som akoby dezorientovana, potom nemozem spat a asi dva dni som mimo raz mi to dokonca trvalo aj tyzden. teraz sa uz ale netrapim a ked je to taketo zle tak si dam polku neurolu. Avšak musim podotknúť že ako beriem pravidelne okrem magnezia aj calcium je mi lepsie a takyto zachvat som nemala. unavu a to ostatne este citim ale dolezite je ze nebol zachvat. a tiez chodim k psychologicke a to ma tiez nieco do seba.

Ahojte. Tetania nevznikne za dva dni. Jej najcastejsou pricinou je chronicky stres ktory rozhadze vase telo, vratane pomeru mineralov. Tetania je vlastne pre nas varovnym signalom ze nieco v nasom zivote nie je v poriadku. Teda pokial budeme zit tak ako predtym tetanie sa nezbavime. Samozrejme je najjednoduchsie konzumovat doplnky vyzivy.... To vela namahy nestoji. Ale co napr. zmenit urcity postoj ktory mame? To uz je narocnejsie🙂. Zakladom je zistit co tento chronicky stres sposobuje. S tym vam mozu pomoct vasi blizki alebo dobry psycholog. Ale nakoniec vzdy zalezi len od vas 🙂