Tetánia ťažkého stupňa

patulka42
28. nov 2023

Dnes mi diagnostikovali tetaniu ťažkého stupňa. Môže byt z toho vynecháva uder srdca?

rock7
28. nov 2023

@patulka42 Ako vám to zistili a akè máte problémy. Ja sa tiež trápim s arytmiami uzkostami a chvením tela a zatial nevedia čo to môže byť asi vraj uzkostná porucha. Tetánia má tiež tieto príznaky

patulka42
autor
28. nov 2023

@rock7 to smie hlavy, búšenie srdca na kardio vraj deťmi ok. A dnes na neurológii mi zistili

rock7
28. nov 2023

@patulka42 aj mne búši vela krát srdce ale mna by zaujimalo ako ti to zistili u neurologa ake vysetrenia ti robili. Ja som bola na eeg a ešte idem na mag.rezonanciu mozgu a potom by sa mohlo zistiť o čo ide.Moc som neporozumela tvojej odpovedi. Niečo tam píšeš " vraj detmi ok"

lucka_ke
28. nov 2023

súvisí to s nedostatkom vápnika (a vit. D) a áno môže to vyvolávať poruchy srdcového rytmu

skorpionik30
28. nov 2023

@lucka_ke s nedostatkom horčíka skôr, tetania ťažkého stupna je čudné pomenovanie, tetánia nie je choroba je to nejaký sydróm ktorý by podľa mna zistili každému, aj mne ju zistili ale nič si z toho nerobím, je to v hlave, treba sa pozitívne naladiť, robiť čo ťa baví....brať magnezium v zvýšených dávkach a nepripúšťať si nejakú tetániu.....

tomas0108
28. nov 2023

Ked mate tetániu mate aj bolesti hrudníka ? Lebo aj mne podtvrdil lekar tetaniu ale ze vraj je to s chrptice

lennyd23
28. nov 2023

Ahoj. Být tebou trocha viac bych zatlačila aby ťa poslala doktorka na mrko hlavy. Rok mi bolo hovorené že mam ťažkú tetaniu, a nakonec z toho bola skleróza multiplex. A kvôli hlúpému čakaniu, lebo je to len Tetania to malo dost velké zdravotné následky, velké trhlinky na mieche atd.

lucka_ke
28. nov 2023

@skorpionik30 horčíka aj vápnika, keďže oba sú veľmi potrebné pre nervový systém, ich nedostatok spôsobuje práve tetániu

"Čo je tetánia a aké sú jej príznaky?
Tetánia je neurosvalové ochorenie, ktoré sa prejavuje spätnou reakciou tela na nedostatok niektorých mikroživín. Predovšetkým ide o reakciu na nedostatok horčíka a vápnika. Minerálov, ktoré majú v tele mnoho funkcií a ich príjem je nevyhnutný. Tetánia sa môže prejavovať bolesťami hlavy, svalov, búšením srdca a svalovými kŕčmi, až necitlivosťou okolo úst alebo končatín, pocitom sucha v ústach, slabosťou, precitlivenosťou na hluk alebo poruchami spánku. Samozrejme ako prejavy tetánie, tak početnosť príznakov sa líšia od človeka k človeku.
Tetániu môžeme podľa príčiny rozdeliť na dva druhy: hypokalcemickú a normokalcemickú. Hypokalcemická je menej častá a je spôsobená nedostatkom vápnika v krvi. Oveľa častejšie je druh normokalcemický, kedy je hladina vápnika v poriadku, ale dochádza k deficitu horčíka v bunkách."

patulka42
autor
28. nov 2023

@lennyd23 aké ste príznaky mali?

betulinka1
28. nov 2023

@skorpionik30 @lucka_ke ma pravdu. Zahranicne štúdie ukazujú na vapnik a draslik. To na Sk vam povedia magnezium ale to vobec tak byt nemusi. Ja napriklad magnezium nemozem, lebo mi znizuje tlak ale na Sk mi nic ine nevedeli povedat. Tak som si to musela nastudovat sama a hladala som štúdie v zahranici. Potom si to musia pacienti vyskusat na sebe, co pomaha a v akej forme.

tomas0108
28. nov 2023

Iba by som sa chcel spítať.... Mňa už 3 mesiace pichá do hrudníka lavá strana tesne pod prsníkom a v strede hrude... Prichádza mi zle zvisení tep bitie srdca dichcivost strasne pichanie v srdci teplo je mi na odpadnutie nevolno neviem kôli čomu... Chodim po lekaroch EkG mam dobre iba mam potvrdenú tetániu...a že chrbtica mam ju krivú a skolú... Može to byt chrbtica ? Nic mi nebolo pokial som v praci začal pocitovať pichanie a o 3 tyzdne mi prislo zle pichavá bolest od zadu od lopatiek išla do predu na srdce hrudnik a spadol som na zem bol som slabí visileni celkovo mi bolo strašne zle na odpadnutie ako by ma sila opustila.. magneticka je bez útlaku nervu... V sagitálnej rovine zachytený úsek od Th1 po L1 Th kyfóza je v disk polovici plochšia v tele stavca Th6 je drobna lézia charakteru hemangiómu veľ. 4mm. Váš nazor ? Za pomoc ďakujem

lennyd23
28. nov 2023

@patulka42 bušenie srdca, trpnuli mi nohy, ruky alebo celé telo, stále mi mravenčeli části tela, hlavne keď som sedela a hlavou sa kukla na zem. Nevedela som udržiavať rovnovahu ked som chodila. A bolo uplne jedno kolko som brala horčíka a vápníku. Doktorka mi potom dala alventu, což je antidepresivum pretože som mala strašné nálady, zo smiechu do plaču a naopak.
No po mrku len veta "nojo máte toho plnou hlavu". Smky.

patulka42
autor
28. nov 2023

@lennyd23 a aké máte teraz problémy že ste napísali vek je problémy ? Ja ani neviem či tá sklerózy je

lennyd23
28. nov 2023

@patulka42 pri sebe menším stresu mam problém vôbec chodit. Znížené citlivosti na nohou, neustálé krče v nohách, to su asi také hlavné problémy čo mám. Máte internet, neni ťažké napsat do vyhledávače skleróza multiplex. Mam 20 rokov a aktualne kvôli tomu nemôžem velmi ani robit, a čakanie na léčbu je dost zdlhavé kedže sa to vše musí schvalovat u poisťovne. Je tu aj vela príspevkov ohladom SMky.