Vedia lekári zistiť, že som si dala urobiť odbery ako samoplatca?

plamienka555
25. apr 2024

Máte s tým nejaké skúsenosti?

maranco
25. apr 2024

Pozri sa do zdravotnej knižky https://www.npz.sk/ či ich máš tam zapísané.

zuzka0605
25. apr 2024

podla mna nie, nevedia to zistit.ak si das krv zobrat niekomu sukromne, nie v ambulancii svojho vseobecneho a zanesies ako samoplatca do labaku..vysledky pridu priamo tebe.

vyrovnanaosoba
25. apr 2024

Chodím pravidelne na jeden odber ako samoplatca a vždy tam mam napísané, že výsledky odovzdajte svojmu lekarovi. Do medirexu.

miriam11
25. apr 2024

@plamienka555 nie, nevidía to. Vidia en úkony cez poisťovňu.

zuzka0605
25. apr 2024

@vyrovnanaosoba tak napisane to tam moze byt. odovzdat to nemusis.to je na tebe

plamienka555
autor
25. apr 2024

@maranco nemám prístup k čítačke na OP, takže to touto cestou neviem zistiť

zirafienka
25. apr 2024

@vyrovnanaosoba prosím ťa koľko stoja odbery ako samoplátca.

maranco
25. apr 2024

@plamienka555 môžeš si u niekoho s čítačkou aktivovať aplikáciu v mobile a potom môžeš pozerať, prihlásenie potvrdíš v aplikácii

plamienka555
autor
25. apr 2024

@zirafienka záleží od toho, aký balíček testov si zakúpiš. Napríklad rozšírený balíček na štítnu žľazu stojí 56€ v Medirexe.

plamienka555
autor
25. apr 2024

@maranco len keby sa našiel nejaký dobrovoľník, ktorý ma k nej pustí. Vo svojom okolí nepoznám nikoho kto by ju mal

ivana11155
25. apr 2024

@plamienka555 nie, lebo to nejde cez poistovnu

maranco
25. apr 2024

@plamienka555 ja som dostal bezplatne na polícii 2 prvú som si pýtal a druhú mi vtlačili aby som len zobral že majú nové

zirafienka
25. apr 2024

@plamienka555 Ďakujem

taktotedanie
25. apr 2024

Len tebe ako samoplatcovi su nanic lebo ako laik si ich nevies interpretovat a ak potrebujes liecbu aj tak si ju sama nepredpises a po dalsie ak je nejaky zdravotny problem v labaku nevedia vzdy vo vsetko treba odobrat takze mozes mat nekompletne vysledky a ked prides za lekarom tak ak bude ochotny ti ich pozriet a zisti ze este nieco chyba nevyhnes sa dalsiemu odberu ( co uz budes mat zadarmo) tak si prisla aj o peniaze pretoze vsetko potrebne by ti zobral lekar a mala by si to vlastne zadarmo a ani cestu k lekarovi a spat si neusetris

plamienka555
autor
25. apr 2024

@taktotedanie máš právo na svoj názor.

Vysvetlím. Od minulého roka sa liečim na štítnu žľazu. Kedže som mala veľmi silný hypo stav po pôrode, nasadili mi umelé hormóny (50mg). O mesiac bola kontrola a všetko už bolo v norme. Lenže za ďalší mesiac mi začalo byť veľmi zle. Vraj to z liekov nemohlo byť, no po 3 mesiacoch neznesiteľnej únavy som sa rozhodla pre postupné zníženie dávky (25mg). Nastalo výrazné zlepšenie a výsledky boli v septembri jemne nad normou. Pokračovala som vo svojej zníženej dávke. V januári sa mi prihoršilo. Chcela som si dať prekontrolovať hodnoty. Doktorka ma odmietla, vraj jej to preplatí poisťovňa iba každých 6 mesiacov a mám si zvýšiť dávku na 37,5 mg (určené podľa odberu zo septembra). Nechcela som si len tak dvihnúť dávku, tak som išla na odber ako samoplatca. Všetko bolo ok. Ešte raz som bola v marci, tiež všetko ok. Teraz v máji som mala mať polročnú kontrolu. Povedala som im o odberoch a oni mi odmietli urobiť vyšetrenie, lebo by to neodôvodnili poistovni. A ešte boli aj dosť nepríjemné.

Nerozumiem, prečo by človek nemal mať informácie o svojom tele. A tiež prečo každá otázka mimo dávkovania liekov lekárov rozčuľuje. Lekári neodpovedajú, hľadám si odpovede sama. Všade je veľa literatúry, nie je to náročné. Veď aj lekári tieto vedomosti získali z kníh. Hlbšie základy sa v pohode dajú získať, aj prepojenie s ostatnými orgánmi. Kto chce, cestu si nájde.

luxus10
25. apr 2024

@plamienka555cize vysledky stit. zlazy mas ok pri 25 mg, ale necitis sa ok, tak? a ostatne hodnoty inych krv. testov mas ok?

plamienka555
autor
25. apr 2024

@luxus10 mala som málo vitamínu D a B12, ale to už snáď nie je aktuálne. Robia sa mi odbery pre narastajúcu bolesť kĺbov. Preto viem, že takmer všetko mám ok.

Mám však narastajúce protilátky proti štítnej žľaze, ale s tým mi lekári na SVK nevedia pomôcť. V podstate sa čaká, kedy mi ŠŽ odíde úplne, aby mi dvihli dávky. Čo by pre niekoho nemusel byť problém, ale mňa začali bolieť všetky veľké kĺby. Ani na reumatológii nič nezistili. Pripisujú to štítnej žľaze a jej autoimunitnému zápalu (Hashimoto).

Vysadením mlieka a mliečnych výrobkov som zastavila nárast a-TSHR a a-TPO protilátok, ale a-TG len rastú a rastú. Teraz som vysadila z jedálnička aj vajcia, lepok mám už vysadený dlhodobo. Hashimota sa síce nezbavím, mám však cieľ ho dať do remisie (možné to je, ale na každého zaberá niečo iné). Vyžaduje si to ale odbery ako samoplatca.

Nechce sa mi len čakať, nie som na to stvorená.

taktotedanie
25. apr 2024

@plamienka555 nie je narocne? Nech sa paci vystuduj si lekarsku fakultu ked to nieje take tazke
Necudujem sa, ze tak reagovali
Najdi si empatickejsiu endokrinologicku alebo si ordinuj lecbu sama podla toho ake ti vysli vysledky ako samoplatcovi
Pekny den

rozculena
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
rozculena
25. apr 2024

@taktotedanie ja som si dala robiť ako samoplatca kopu testov,jednoducho som bola zvedavá,doktorka mi na to nepovedala absolútne nič.

tehulka2011
25. apr 2024

@taktotedanie
jasne, ze "najdi si empatickejsiu endokrinologicku" :D
Vidno, ze o tom nemas ani potuchy
@plamienka555 skus pozriet tuto skupinu, ak vies anglicky: https://www.facebook.com/groups/915559642485262/

tehulka2011
25. apr 2024

Endokrinologovia (a bohuzial, nielen na Slovensku) neliecia pricinu, lebo jednoducho NEVEDIA. Vedia akurat tak predpisat umely hormon, ktory je ale nedostatocny. Dolezite je ale to, ze biznis bezi, zeny chodia 1-2x rocne na kontrolu, pekne terminik na cas za poplatok, dalsie prachy od poistovne a koniec. To ich vyhodnocovanie TSH je uplne jednoduche a v pohode to zvladne umela inteligencia. Castokrat ani nedaju pacientke zmerat t3 hormon, o reverznom t3 u nas este ani nechyruju 🙂

plamienka555
autor
25. apr 2024

@tehulka2011 ďakujem, pozriem <3

taktotedanie
25. apr 2024

@rozculena su lekari, ktori taketo samoplatcovske vysledky neriesia ono zda sa to vsetko velmi jednoduche ale nie je.. laik si vela veci nevie pospajat.. ale su lekari ktori to riesia hold autorka asi natrafila na menej empaticku doktorku

taktotedanie
25. apr 2024

@tehulka2011 staci ak ty mas a hned ma clovek lepsi den 😂

tehulka2011
25. apr 2024

@taktotedanie ver, ze by som tiez radsej zila na oblaciku ako ty :D

plamienka555
autor
25. apr 2024

Napríklad, ja mám super obvodnú. Dokonca si vypýtala aj tie výsledky z Medirexu a hľadáme a skúšame. A je rada, že sa snažím.

Problematika ŠŽ je určite rozsiahlejšia než si aj ja viem predstaviť, ale ako som písala, hlbšie základné vedomosti sa dajú získať. Vieš si zistiť, kde sa ti konvertuje hormón f4 na f3 a ako tieto orgány podporiť. Je toho veľa, všetko je to prepojené. Ešte som ale nepočula od endokrinologičky, aby som si očistila pečeň a črevá. Alebo že by som si mala doplniť selén. To obvodná a za ňu veľká vďaka.

Už len doplním, jedna vec je mať výsledky hodnôt pohybujúce sa v referenčnom rámci a druhá vec je mať ich v optime, a o to sa snažím aj ja.

PS: moja prvá endokrinologička mi povedala, že mám mŕtvu štítnu žľazu a že sa to už nezmení.

vyrovnanaosoba
25. apr 2024

@zirafienka ja platím 10e, hormóny mi kontrolujú. Manžel tiež chodí každé tri mesiace na testosterón, za 10e na počkanie. Len kvôli tomu chodíme, lebo u obvodnej čakáme na výsledky aj týždeň a potom ďalší týždeň aj dva kým predpišu lieky. Ak treba.

zirafienka
25. apr 2024

@vyrovnanaosoba Ďakujem krásne za odpoveď si zlatá, mňa len tak napadlo, že by som si dala urobiť všetky vyšetrenia z krvi pre svoju potrebu u nás v labáku Schneider. Urobia mi aj popis výsledkov. Viem že to nie je lacné, ale pre svoju potrebu.

vyrovnanaosoba
26. apr 2024

@zirafienka tiež si myslím, že niekedy tak raz za 5 rokov by som to zaplatila. Predsa pri preventívnych robia len základné odbery, kým niečo nevyskoci, ďalej neriešia.