icon

Vedľajšie účinky liečby neviditeľným strojčekom na zuby

basulaak
4. máj 2025

Mali ste niekto ako vedlajsi efekt liecby neviditelnym strojcekom odhalene krcky/ustupujuce dasna?
V zahranici sa o tom dost hovori, u nas som to zatial nepostrehla ale na jednom zube sa mi to deje. Pripadne ci sa vam to casom upravilo a pod.
Dakujem za nazor

kacena4
4. máj 2025

ja som mala v dospelosti normalny strojcek (nie neviditelny) a ano odhalilo mi to krcky, na viacerych mam ustupene dasna a hlavne casom sa mi zuby ciastocne vratili do "krivej" podoby ☹

nairobi
4. máj 2025

@basulaak nosila som invisalign, pred pol rokom som ukončila liečbu a nepostrehla som nič,,,na noc nosim nočnú dlahu a mam pre istotu hore aj dole retainer, čiže za mna všetko super,nic nevzniklo,nic sa neposuva

patka06
4. máj 2025

2,5 roka Invisalign - liečba ukončená - žiadne vedľajšie účinky

bubka23
4. máj 2025

Ahoj ja to mám tiež, ako dieťa som ho mala ale obyčajný.. v živote by som na to už nešla, a ak tak na invisaling, alebo iný druh neviditeľného... Zuby sa mi asi po roku aj pol max dva vrátili do starej polohy, ďasná katastrofa, a o tom aké mám fľaky po všetkých zuboch hlavne na predných, a ako sa mi lámu ani nehovorím

taktotedanie
5. máj 2025
@bubka23

Ahoj ja to mám tiež, ako dieťa som ho mala ale obyčajný.. v živote by som na to už nešla, a ak tak na invisaling, alebo iný druh neviditeľného... Zuby sa mi asi po roku aj pol max dva vrátili do starej polohy, ďasná katastrofa, a o tom aké mám fľaky po všetkých zuboch hlavne na predných, a ako sa mi lámu ani nehovorím

@bubka23 tak po liecbe treba pokracovat s nocnym strojcekom alebo dlahami, lekar ti mal ziby osetrit ked ti dal dole strojcek, teraz sa to uz osetruje inak ako pred xy rokmi ked ty si bola dieta hoci nechapem pretoze v rodine mali strojceky pred aj takmer 18 rokmi a krasne to osetrili, neostali ziadne flaky a pod co tu hovoris takze skor to bolo o kvalite vyberu zubara

kiki68
5. máj 2025
@taktotedanie

@bubka23 tak po liecbe treba pokracovat s nocnym strojcekom alebo dlahami, lekar ti mal ziby osetrit ked ti dal dole strojcek, teraz sa to uz osetruje inak ako pred xy rokmi ked ty si bola dieta hoci nechapem pretoze v rodine mali strojceky pred aj takmer 18 rokmi a krasne to osetrili, neostali ziadne flaky a pod co tu hovoris takze skor to bolo o kvalite vyberu zubara

@taktotedanie zial mne sa stalo to iste, ale uz to je asi 30 rokov, bolo to jedno z vtedy mala centier na SK . Ale beriem to tak, ze vtedy to nebolo tam, kde dnes.

ronie338
5. máj 2025

Stáva sa to občas, nie je to pravidlo. Tam sa prestavuje pri tom kosť a keď sa posúva zub dopredu môže sa odhaliť krxok aj ustúpiť kosť. Ak ustúpi kosť veľmi je možné ju chirurgicky doplniť, spraví sa pro tom aj plastika ďasná aby nebol krcok odhalený. Ak sú len jemne odhalené sú iné možnosti. Ale tam to nie je spôsobené strojčekom ale posunom. Niekto má veľký posun a nič sa nestane, niekto len malý a kroky sa mu odhalia. Nedá sa to dopredu povedať.

anonym_ca360f
9. nov 2025
@kacena4

ja som mala v dospelosti normalny strojcek (nie neviditelny) a ano odhalilo mi to krcky, na viacerych mam ustupene dasna a hlavne casom sa mi zuby ciastocne vratili do "krivej" podoby ☹

@kacena4 nenosila si nočný strojček cez nič na udržanie?

michaela329
9. nov 2025

Dva roky po ukončení liečby, žiadne problémy. Samozrejmosťou je nočná dlaha. A to som bola v Poľsku 😏

maminkadeticiek
9. nov 2025

Ja mam praveze pocit,ze sa mi odhalovanie krckov zastabilizovalo,hlavne na spodnych.Ani som nevedela ze to moze byt,lebo mam nabeh na tieto veci.
A retenciu nosim poctivo.

maminkadeticiek
9. nov 2025
@bubka23

@bubka23 Tak si zrejme nenosila retenciu.Aj mne by sa zuby po invisaligne dostali za par tyzdnov/mesiacov do povidnehi stavu,kebyze nenosim nocnu retenciu,to je jasne.

alica110
9. nov 2025
@bubka23

@bubka23 Ak máš fľaky na zuboch tak si si to spôsobila sama nedostatočnou hygienou, to netreba nadávať na strojček. Ortodontista pred tým varuje, že treba zvýšiť hygienu.
Ja nosím strojček a okrem kefky normálnej mám aj špeciálnu ortodontickú, jednozvazkovu aj špeciálnu s dlhými štetinami. Ústnu sprchu, remineralizačný gél, rôzne veľkosti medzizubných kefiek a tak dalej. Po každom jedle čistím zuby. Mám ich v perfektnom stave.