icon

Vedľajšie účinky lieku Nolpaza

10. máj 2025

Dostala som liek nolpaza na bolest brucha. Davam si ich pred obedom. Po prvej tabletke mi nebolo nic. Po druhej som mala rano mierne krce v bruchu a ma prehanalo. Dala som si smectu. Ten den som si nolpazu nedala. Dala som si ju na druhy den a v noci som sa zobudila s krcami v celom bruchu a opat mi toci creva. Moze to byt z nolpazy? Mali ste niekto podobne skusenosti?

Strana
z2
adulka07
10. máj 2025

Prečítaj si v príval čím letáku možné vedľajšie účinky...ja ju beriem dlho a nič také som nemala

struhanka
10. máj 2025

Pri užívaní som nemala žiadne vedľajšie účinky. Liek má uvedené ako menej časté vedľajšie účinky (môžu postihovať menej ako 1 zo 100 osôb):

Hnačka
Pocit nevoľnosti, vracanie
Nadúvanie a vetry
Zápcha
Bolesť brucha a ťažkosti v oblasti brucha

taktotedanie
10. máj 2025

Nemala som ani ja a ani nikto z rodiny ziadne neziaduce ucinky

autor
10. máj 2025

No ja som brala v minulosti aj helicid aj enameru a po kazdom jednom mi bolo zle. Strasne ma bolelo brucho ale krce ani hnacky som nemala

16zolik16
10. máj 2025

Noplaza nie je na bolesť brucha. Odstraňuje kyselinu v žalúdku aby sa lepšie zahojil žalúdok, ale sa používa pri refluxe keď máš veľa kyseliny. Otázka znie prečo ťa bolí brucho ? Lebo tam píšeš že si dostala liek noplaza na bolesť brucha no po užití tabletky máš bolesti brucha. Nedáva mi to zmysel

sevrin
10. máj 2025

Nolpazu si dávam ráno už vyše pol roka a nikdy nič.

autor
10. máj 2025
@16zolik16

Noplaza nie je na bolesť brucha. Odstraňuje kyselinu v žalúdku aby sa lepšie zahojil žalúdok, ale sa používa pri refluxe keď máš veľa kyseliny. Otázka znie prečo ťa bolí brucho ? Lebo tam píšeš že si dostala liek noplaza na bolesť brucha no po užití tabletky máš bolesti brucha. Nedáva mi to zmysel

@16zolik16 ani mne nedavalo, lebo zaha ma nikdy nepalila, ale zakazdym ked idem za svojim dr s bolestou brucha odchazdam s receptom na liek proti paleniu zahy. Ja mam funkcnu poruchu travenia a urobila som dietnu chybu. Bolo mi strasne zle a ani po tyzdni sa to nijak nezlepsovala tak som sla k dr. A odisla s receprom na nolpazu bez akehokolvek ineho vysetrenia.

16zolik16
10. máj 2025

Ak nemáš zápal žalúdka, reflux a neberies antibiotiká na helicobaktera tak noplaza je zbytočná brať. Skôr by si mala zistiť prečo máš funkčnú poruchu trávenia. Bola si na gastro? Sono ?

autor
10. máj 2025
@16zolik16

Ak nemáš zápal žalúdka, reflux a neberies antibiotiká na helicobaktera tak noplaza je zbytočná brať. Skôr by si mala zistiť prečo máš funkčnú poruchu trávenia. Bola si na gastro? Sono ?

@16zolik16 chodim uz roky, vystriedala som viacerych gastro, mam za sebou viackrat gastroskopiu, sono, odbery na vsetko ct a vysledky ukazkove.

autor
10. máj 2025
@16zolik16

@16zolik16 atb som nebrala roky, vseobecne lieky okrem lieku na tlak neberiem ziadne, helicobactera nemam (teda aspon minuly rok som nemala a ani zapal zaludka)

16zolik16
10. máj 2025

Kde ťa presne boli brucho ?

autor
10. máj 2025
@16zolik16

Kde ťa presne boli brucho ?

@16zolik16 teraz to zacalo v oblasti trojuholnika tesne pod hrudnou kostou. Potom bolesti vymizli ale ostali nevolnosti naduvanie, pocit plneho brucha, netravenia. Po druhej nolpaze hnacka, ta potom presla. Dnes v noci po druhej tabletke krce celeho brucha a zase mi kruti creva

16zolik16
10. máj 2025

Ťažko povedať môže to byť aj z chrbtice ale tak nie som doktor🙂 najlepšie by bolo ísť na hadicu aby si si bola istá že to nie je helicobakter a podobné veci keďže helicobakter boli tak ako opisujes. Dá sa kúpiť v lekárni test nie je 💯 ale tak nemá zle recenzie druhá možnosť je zobrať stolicu k dr nech pošle do labaku na test helicobaktera a tretia možnosť je hadica

autor
10. máj 2025
@16zolik16

Ťažko povedať môže to byť aj z chrbtice ale tak nie som doktor🙂 najlepšie by bolo ísť na hadicu aby si si bola istá že to nie je helicobakter a podobné veci keďže helicobakter boli tak ako opisujes. Dá sa kúpiť v lekárni test nie je 💯 ale tak nemá zle recenzie druhá možnosť je zobrať stolicu k dr nech pošle do labaku na test helicobaktera a tretia možnosť je hadica

@16zolik16 pred 11 mesiacmi som bola na gstroskopii, ale skusim si kupit v lekarni ten test. No chrbticu mam v biednom stave a ked ma to zacalap boliet tak som po tyzdni lezania lvoli kolenu zacala opat cvicit svoju zostavu na chrbticu

16zolik16
10. máj 2025

Určite si kúp aspoň 2 testy nech máš istotu a budem rád ak sa mi potom ozveš akomsi dopadla

rozculena
10. máj 2025

nolpaza sa užíva ráno hodinu pred jedlom,prípadne aj večer,2 hodiny po jedle,aby sa kyselina netvorila v noci.
užívať ju pred obedom,to som v živote nepočula.Užívaj ju tak,ako treba,možno ti bude lepšie.
jej účinky sa nemusia prejaviť hneď okamžite.Ja som mala strašné pálenie v krku ráno,preto som mala predpísané to užívať aj večer.

autor
10. máj 2025
@rozculena

nolpaza sa užíva ráno hodinu pred jedlom,prípadne aj večer,2 hodiny po jedle,aby sa kyselina netvorila v noci.
užívať ju pred obedom,to som v živote nepočula.Užívaj ju tak,ako treba,možno ti bude lepšie.
jej účinky sa nemusia prejaviť hneď okamžite.Ja som mala strašné pálenie v krku ráno,preto som mala predpísané to užívať aj večer.

@rozculena mne povedal ze hodinu pred obedom. Ale ako som pisala vyssie, zaha ma nepali, nevracia sa mi kysly obsah ani nemam ine priznaky refluxu, mozno preto mne tie lieky nerobia dobre… raz gastro poznamenal ze mozno mam malo kysline a preto vsetko lieky proti jej tvorbe mi zhorsuju priznaky

rozculena
10. máj 2025

keďže si dopísala,že si mala problémy aj s inými inhibítormi protónovej pumpy (IPP),
tak to prestaň užívať.
Ja som mala jediný príznak:pálenie v krku
Treba zistiť,prečo máš tie bolesti......nepozoruješ to po nejakom jedle konkrétnom?

rozculena
10. máj 2025

občas je celkom fajn porozprávať sa s chatGPT
Skvelá otázka – „funkčná porucha trávenia“ znie síce ako niečo vážne, ale v skutočnosti je to lekársky spôsob, ako povedať: „Niečo ti trávenie robí zle, ale všetko vyzerá normálne.“ 😊

Čo to teda znamená v praxi?
Funkčná porucha trávenia (iné názvy: funkčná dyspepsia, dráždivý žalúdok) je stav, kedy máš:

bolesti v nadbrušku (okolo žalúdka),

pocit plnosti alebo nafúknutia aj po malom jedle,

nevoľnosť, grganie, pálenie záhy,

prípadne aj zmeny stolice (v kombinácii s črevami ide často o syndróm dráždivého čreva).

A teraz ten kľúčový moment:
👉 Všetky testy (gastroskopia, krv, ultrazvuk, výtery) môžu vyzerať úplne v poriadku.

Takže funkčné poruchy sú reálne, ale nemajú viditeľnú príčinu, ako je vred, zápal alebo nádor. Namiesto toho ide často o:

citlivejší nervový systém tráviaceho traktu (trávenie je plné nervových zakončení),

stres, úzkosť, napätie, ktoré sa somatizujú do brucha,

niekedy aj reakcia na stravu alebo lieky.

Diagnóza vylúčením
Lekári spravidla túto diagnózu určia až po vylúčení všetkého vážneho – preto tie testy. A keď nič nenájdu, ale ty sa cítiš mizerne, nazvú to „funkčné“.

A čo s tým?
To je tá výzva, pretože neexistuje univerzálna tabletka na „citlivé trávenie“. Pomáha:

úprava stravy (menej ťažkých jedál, šetrnejšie potraviny),

psychická pohoda (áno, brucho počúva tvoju náladu),

bylinné prípravky (napr. mäta, rumanček, fenikel),

niekedy liek proti kŕčom alebo plynatosti (napr. Meteospasmyl, Iberogast, duspatalin...),

prípadne krátkodobo aj IPP, ak ich telo zvláda (čo tvoj prípad asi nie je).

Takže ak ti niekto povie, že máš „funkčnú poruchu trávenia“, neznamená to, že si to vymýšľaš. Znamená to, že niečo reálne cítiš, ale zatiaľ to medicína nevie „chytiť“ na kamere.

Chceš tipy, ako si pomôcť prirodzene, alebo ťa zaujíma niečo konkrétne?

autor
10. máj 2025
@rozculena

občas je celkom fajn porozprávať sa s chatGPT
Skvelá otázka – „funkčná porucha trávenia“ znie síce ako niečo vážne, ale v skutočnosti je to lekársky spôsob, ako povedať: „Niečo ti trávenie robí zle, ale všetko vyzerá normálne.“ 😊

Čo to teda znamená v praxi?
Funkčná porucha trávenia (iné názvy: funkčná dyspepsia, dráždivý žalúdok) je stav, kedy máš:

bolesti v nadbrušku (okolo žalúdka),

pocit plnosti alebo nafúknutia aj po malom jedle,

nevoľnosť, grganie, pálenie záhy,

prípadne aj zmeny stolice (v kombinácii s črevami ide často o syndróm dráždivého čreva).

A teraz ten kľúčový moment:
👉 Všetky testy (gastroskopia, krv, ultrazvuk, výtery) môžu vyzerať úplne v poriadku.

Takže funkčné poruchy sú reálne, ale nemajú viditeľnú príčinu, ako je vred, zápal alebo nádor. Namiesto toho ide často o:

citlivejší nervový systém tráviaceho traktu (trávenie je plné nervových zakončení),

stres, úzkosť, napätie, ktoré sa somatizujú do brucha,

niekedy aj reakcia na stravu alebo lieky.

Diagnóza vylúčením
Lekári spravidla túto diagnózu určia až po vylúčení všetkého vážneho – preto tie testy. A keď nič nenájdu, ale ty sa cítiš mizerne, nazvú to „funkčné“.

A čo s tým?
To je tá výzva, pretože neexistuje univerzálna tabletka na „citlivé trávenie“. Pomáha:

úprava stravy (menej ťažkých jedál, šetrnejšie potraviny),

psychická pohoda (áno, brucho počúva tvoju náladu),

bylinné prípravky (napr. mäta, rumanček, fenikel),

niekedy liek proti kŕčom alebo plynatosti (napr. Meteospasmyl, Iberogast, duspatalin...),

prípadne krátkodobo aj IPP, ak ich telo zvláda (čo tvoj prípad asi nie je).

Takže ak ti niekto povie, že máš „funkčnú poruchu trávenia“, neznamená to, že si to vymýšľaš. Znamená to, že niečo reálne cítiš, ale zatiaľ to medicína nevie „chytiť“ na kamere.

Chceš tipy, ako si pomôcť prirodzene, alebo ťa zaujíma niečo konkrétne?

@rozculena vies kolko veci som za 20 rokov uz vyskusala. Su jedla ktore vobec nejedavam lebo na 100% viem ze mi po nich je zle a potom su bud nejake skryte spustacr alebo mozno kombinacia nejakych jedal alebo kombo jedlo a stfes alebo len viacej stresu a uz to ide. A toto skryte neviemza ten cas prist na to ze co to je…. Opakuje sa mi to tak kazde 3-4 mesiace, niekedy je dlhsie klud ale poslednu dobu su tie priznaky take ine na ake som zvyknuta a dost to psychicky vycerpava. Bylinky som uz skusala asi vsetky mozne, caje, tinktury lieky akupunkturu, vsegko bez efektu 😞

rozculena
10. máj 2025

potom je to z nervov
čo neješ a aké bylinky si vyskúšala?

autor
10. máj 2025
@rozculena

potom je to z nervov
čo neješ a aké bylinky si vyskúšala?

@rozculena cesnak cibula kapustu uhorka brokolica paradajy fazula sosovica, vyprazane veci, jedla na smotane, huby, cerstve pecivo, ovocie so zrnieckami, hrusky, z mliecnych vyrobkov si dam max nizkotucny platkovy syr, udene veci nejem. Z bylieniek som skusala specialne kvapky na zaludok od valovica, svedske bylinky, repik, rumancek

rozculena
10. máj 2025

no teda dosť jedál si vynechala....napísala by som ti do správy,ale si anonym.........

libusak
10. máj 2025

Ak mas zoznam jedal, ktore ti nerobia dobre, maju spolocneho menovatela (mozno 3 roznych) a tomu sa vyhybat.
Dala by som ti aj hylak. Neuskodi, mozno pomoze. Smectu si tiez mozes davat + dieta (nejaky vyvar, ryza a pod...)

autor
10. máj 2025
@libusak

Ak mas zoznam jedal, ktore ti nerobia dobre, maju spolocneho menovatela (mozno 3 roznych) a tomu sa vyhybat.
Dala by som ti aj hylak. Neuskodi, mozno pomoze. Smectu si tiez mozes davat + dieta (nejaky vyvar, ryza a pod...)

@libusak beriem probiofix a dietu drzim uz tyzden

lauricka
10. máj 2025

Ak máš výsledky ukážkové, tak ešte to môžu byť nervičky, či? Čo takto psychológ? Možno ti dáva Nolpazu, ktorá je neškodná, aby si sa ukľudnila. Vieš, ako placebo. Čo ma s tebou robiť, keď ti nič nenašli? Nolpaza nie je na bolesť brucha. Keď ťa bolí brucho, daj si Buscopan, Nospu alebo Algifen... určite vieš, čo sa dáva na bolesť brucha. Máš intolerancie, alergie? To tiež určite vieš...

autor
10. máj 2025
@lauricka

Ak máš výsledky ukážkové, tak ešte to môžu byť nervičky, či? Čo takto psychológ? Možno ti dáva Nolpazu, ktorá je neškodná, aby si sa ukľudnila. Vieš, ako placebo. Čo ma s tebou robiť, keď ti nič nenašli? Nolpaza nie je na bolesť brucha. Keď ťa bolí brucho, daj si Buscopan, Nospu alebo Algifen... určite vieš, čo sa dáva na bolesť brucha. Máš intolerancie, alergie? To tiež určite vieš...

@lauricka nemam ziadne alergie ani intolerancie…

hrasocek12
11. máj 2025

Ja ju beriem rok a nič som nemala. Pomáha mi ukľudniť žalúdok

sidonika
Autor odpoveď zmazal
sidonika
11. máj 2025

Popros lekára o vyšetrenie pankreatickej amylazy,lipasy, z krvi a elastazy v stolici. Môžeš mať funkčnú poruchu v zmysle oslabeného trávenia. Nemusí ti tráviť základné zložky potravy,najčastejšie to bývajú tuky ak je znížená produkcia žlčových kyselín. Tvorí to presne problémy ktoré popisujes. Skús si dať s jedlom pancreolan alebo kreon, nahrádzajú tráviace enzýmy a keď sa ti polepší konzultuj dávku s lekárom. Čítaj pribalovy leták. Po týždni by si mala zistiť či je to z nedostatku tráviacich enzýmov. U mňa to tak bolo,všetky príznaky čo popisujes.

Strana
z2