icon

Ako odstrániť rannú stuhnutosť chrbta?

18. jan 2025

Ahojte, mam 35 ale uz roky sa trapim s chrbticou. Mam skoliozu, nejaky nalez pomaly na kazdom useku chrbtice. Mala by som cvicit kazdy den, cviky mam od fyzio. Pri dvoch malych detoch si ale zial neviem kazdy den najst cas, ale posledny mesiac to ide lepsie. Ale teraz k problemu. Uz par rokov mam kazde rano hrozne stuhnuty chrbat. Trva to aj hod az dve kym sa uvolni. Bezne cinnosti ako obliekani mi rano robia problemy, normalne mi je az nevolno. Akonhle chrbat uvolni uz je dobre. Vymenila som za tie roky 3 matrace. Viacero vankusov, spomenula som to aj ortopedovi neurologovi, nikto to neriesil. Ale je to dost obmedzujuce. Nemate niekto s tym skusenosti? Dakujem

mili2016
18. jan 2025

Ja mám 27 rokov a s bolesťou chrbta sa trápim už niekoľko rokov ( od kedy som porodila) všetci lekári má odbili že som mladá na to aby ma bolelo chrbát a tým to zhaslo viac som už po lekároch ani nechodila. Ráno sa tiež niekedy cítim ako keby ma prešiel parný valec veľa záleží aj od polohy v akej spavas. Ja mám tiež odporúčane cvičenie no tiež pri dvoch deťoch sa mi moc nedá. Kúpila dom si aj taký masážny prístroj, takže keď je už veľmi zle pomáha mi aspoň to. Držím palce hádam ti nejaká mamička poradí...

taktotedanie
18. jan 2025

Nie ze nikto neriesil draha moja ortoped ani neurolog za teba cviky neodcvicia!!!
Prestan sa vyhovarat na deti, leniva si

hama_ba
18. jan 2025

Cvičenie. Nič iné ti nepomôže. Vlastná skúsenosť a veľmi podobná s bolesťou

denkabemommy
18. jan 2025

Stuhnutý chrbát a skolióza hmmm, kuk becheterovu chorobu, ak chceš diagnózu 🙃.

martinka17
18. jan 2025

10 minút denne na jednu dobre zloženú zostaví si nájsť dokáže každý, malé deti sú výhovorka. Začni poctivo cvičiť a nebude chrbát bolieť
@mili2016 v každom meste je súkromné fyzio. Zaplať si diagnostiku tam, povedia kde je problém a odporučia ako cvičiť.

ada_alica
18. jan 2025

Celý náš život je o prioritách 🤷 odpovedať si už vieš sama......

morusha
18. jan 2025

Ako už bolo spomenuté cvičenie ale najmä správne pohybové vzorce počas dňa.

lenkakravcova
18. jan 2025

Výmena matraca nepomôže.. lieky tiez nie (len tlmia bolesť alebo sa nedajú užívať viac než týždeň). Musíš cvičiť. A ak máš kilá navyše tak ešte schudnúť.

autor
18. jan 2025

@taktotedanie cvicim teraz uz mesiac v kuse, ver mi ze nie som leniva. Ale ked obe deti su typ ze vkuse visia na mne tak ma nebavilo cvicit hodinu lebo som medzitym milionx musela odbiehat lebo v kuse nieco chceli. Muz nebol velmi napomocny. Teraz som si uz dupla ze takto to nejde a potrebujem cvicit a aby si baby na tu pol hodku zobral a postaral sa o ne

autor
18. jan 2025

@lenkakravcova nemam navyse kila… lieky ani neberiem, len ked je uz velmi zle tak si dam guajacuran. Skor nahrievam ked nejaky usek je viacej stuhnuty

hederamonstera
18. jan 2025

Kebyze si najdes (alebo chod k fyzio nech poradi) nejake cviky, ktore odcvicis hned rano ako sa zobudis? Nemusi to byt hodina. Tiez mam dve male deti, tak ta chapem, ale oni len zo zaciatku po tebe skacu, lebo robis nieco nove, casom ich omrzis

lucka_ke
18. jan 2025

skús ísť ešte na reumatológiu, urobia ti krvné testy a prípadne nasadia lieky na zápal ak sa nejaký potvrdí, ranná stuhnutosť môže byť príznak ochorenia https://www.tvdoktor.sk/priznak/135-ranna-stuhn...

esther100
18. jan 2025

Prestaň sa vyhovárať a cvič. Mne stačí iba 10 minút denne aby som nevstavala z postele ako starena

mili2016
18. jan 2025

@martinka17 obbehala som mnohých aj takých čo mi chrbát akože naprávali rôzne procedúry masáže a nič nepomohlo.
A nie deti nie sú výhovorka, presne keď sa deti chcú pridať vešajú sa na vás je to ťažké.
Milá autorka ako vidím tu sa pomoci nedockas skôr ti vynadaju že si lenivá 🤦🏻‍♀️

martinka17
18. jan 2025

@mili2016 ulož večer deti do postele a šup cvičiť. 10 minút - toľko ti stačí. Tu neexistuje iná rada, len cvičiť. Masáž, rehabilitácie sú dočasne krátkodobé riešenie. Ja cvičím denne už 10 rokov, 10 minút a nemám vďaka tomu bolesti.

martinka17
18. jan 2025

@mili2016 skvelá zostava na celý chrbát, potrebuješ 7 minút.

https://www.youtube.com/watch?v=-iE75a_AdQw
martinka17
18. jan 2025

A toto ja cvičím na bedrovú hrnticu, jasné všetky cviky ma učili správne cvičiť na fyzio

https://www.youtube.com/watch?v=HoTn_3pKXdY
autor
18. jan 2025

@hederamonstera rano praveze kvoli tej stuhnutosti cvicit nemozem lebo mi je potom zle cely den. Mam zostavu cvikov od fyzio. Som bola teraz aj u novej a povedala ze toto mozem cvicit plus pridala dalsie a je to tak na 30-40 min, povedeala ze kratsie v mojom pripade nema zmysle

autor
18. jan 2025

@martinka17 ja zial take hociake videa nemozem. Skusala som a nedopadlo to dobre, fyzio ma pootm davala dokopy cez 3 tyzdne, preto mam presnu zostavu ktora je presne zacielene na moje problemove useky

autor
18. jan 2025

@mili2016 dakujem a ano vsimam si to. Ja som velmi akcny typ cloveka, neobsedim minutu. Ale taketo cvicene ked sa po mne deti valali zavadzali vkuse daco chceli nemalo vyznam, len som sa nasrala svaly z nervozity stuhli este viacej a bolo po cviceni…

enoula
18. jan 2025

Chrbat/icu mas len jednu..to nevymenis, manzela mozes vsak..
Tak mu jasne vysvetlit, ze ked sa nechce o domácnosť a teba na voziku sam starat cele dni, tak 45min kazdy den postrazi deti, nech po tebe neskacu. Ved to je nic, nech len da pozor, aby k tebe do izby nesli. Nestaraj sa mu do sposobu, len nech to urobi

martinka17
18. jan 2025

Musíš sa rozhodnúť. Buď sa začneš o seba starať a cvičiť alebo, ako píšu vyššie, o pár rokov nebudeš vládať poriadne chodiť a skončíš na vozíku. Nik ti nepomôže, žiadna iná rada neexistuje.