Viac mozgových príhod u mladých ľudí
Ahojte, mám otázku na ženy, ktoré robíte v zdravotníctve. Máte pocit, že za posledné roky je viac mozgových príhod u mladých ĺudí do 50 rokov? V okolí v poslednej dobe akosi veĺa je takých. Z plného zdravia, je to šok pre všetkých. Nechcem tým na nič priamo narážať,sama som 3x očkovaná proti Covidu.Viac sa už neplánujem. Viem,že aj stres a životný štýl môže za tým byť.To,že v okolí je toho naraz viac, nemusí byť aj inde ,ale zaujíma ma ,ako to vidia tí,čo roky pracujú v nemocnici.Ďakujem.
Nie, ked som bola dieta, tak okolo 45/50 bezne ludia umierali. Zial riziko prihody zvysuje aj zivotny styl, kopec obeznych, chronicky chorych, ludi okolo 30 na viac liekoch sucasne. Nejako mi nepride, ze prekvapko a ludia pojdu prave na tieto prihody. Tiez vela ludi zije v strese. Poznam kopec ludi, co si koleduju.
nie som ziadny odbornik, ale bolo to aj skor, uz ked som bola na vs, tak ledva 35r chlap dostal, ale nastastie rychlo reagovali a dostal sa po dlhsej dobe z toho. Je to jednoznacne zivotnym stylom/stresom. Vedieme fakt strasne zivoty, oproti napr. "beznemu zivotu" kedysi (ak neratam extremy teda). Ten stres, neustale nahananie sa, kopa multitaskingu (na co sme aj hrdi niektori, kooolko toho zvladneme) ale aj kopa sacharidov, malo pobytu vonku... a aj neriesene zdravotne problemy, problemy s cievami, tlakom, kopa ludi ma rozne skryte zapaly a kadeco, tkaze len caka nejaka choroba, kym naozaj prepukne (a nemusi ist iba teda o tie m.prihody..)
cca 30 rokov dozadu si rovnako pamatam viacero ludi okolo 35-40 u nas na dedine, ktorí zomreli na mozgovu alebo infarkt. Boli to chlapi, vsetci mali deti na ZS.
neviem uplne ci statisticky je tych pripadov viac ako pred 10-20 rokmi, ale ak ano - verim, ze ma na tom svoj podiel nas zivotny styl - ludia pchaju do seba ultra spracovane potraviny, vela vysedavania na gauci, namiesto pohybu vonku a socialneho kontaktu travenie casu pozeranim do smartfonu a rozculovanim sa nad inymi ludmi a politikou, pretlak informacii... doba v ktorej zijeme je rychla a ak sa nieco nezmeni tak to bude len horsie
Mozgová príhoda je veľmi široký pojem - zahŕňa krvacanie aj nedokrvenie mozgu, aj krvacanie môže mať rôzne príčiny, u starších ľudí najmä vysoký krvný tlak, u mladších napr prasknutie aneuryzmy, a to sa týka aj mladých, u nás na gymply na to zomrela 20rocna bývalá spolužiačka pred 15rokmi. Bežne a to vyskytovalo aj pred co idom, ibaže cím dalej, tým viac informáciám sme vystavení a od covidu sme viac uzkostní (celkovo spoločnosť) a všetko sa snažíme dat za vinu očkovaniu.

Nepracujem v nemocnici, ale mali sme v blizkej rodine. 35rocna zena, zial zomrela. A bolo to pred covidom.